Κοσμος

COVID-19: H EE θέτει στο τραπέζι το πιστοποιητικό εμβολιασμού

Την εισήγηση περί πιστοποιητικού για τις αερομεταφορές είχε αρχικά προωθήσει ο Έλληνας πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης

62224-137655.jpg
Newsroom
3’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ
Αεροδρόμιο - Γερμανία
Αεροδρόμιο - Γερμανία © pixabay.com

Toν καθορισμό ενός πρωτοκόλλου για την έκδοση πιστοποιητικών εμβολιασμού κατά της COVID-19 θέτει η Κομισιόν

«Η διαδικασία εμβολιασμού ανοίγει τη συζήτηση για την πιστοποίηση. Θα συζητήσουμε την καταλληλότητα μιας κοινής προσέγγισης για την πιστοποίηση, καθώς και εάν χρειάζεται, υπό ποιες συνθήκες θα μπορούσαν να χρησιμοποιηθούν πιστοποιητικά» αναφέρει ο Προέδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Σαρλ Μισέλ στην επιστολή πρόσκλησης προς τους ηγέτες των κρατών της ΕΕ που θα συσκεφθούν την ερχόμενη Πέμπτη για την πορεία αντιμετώπισης της πανδημίας και την πορεία των εμβολιασμών, με την πρόταση για το πιστοποιητικό εμβολιασμού, την οποία έχει διατυπώσει ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης να είναι στην ατζέντα των συζητήσεων.

Σύμφωνα με το Bloomberg, το οποίο επικαλείται το προσχέδιο της Κομισιόν σχετικά με την επικαιροποιημένη στρατηγική για την αντιμετώπιση της πανδημικής κρίσης, τα πιστοποιητικά θα μπορούσαν να αντικαταστήσουν τα μέτρα της καραντίνας ή των υποχρεωτικών τεστ σε περίπτωση ταξιδιού, καθώς πλέον ο κάτοχος δεν θα περιλαμβάνεται στις ομάδες «υψηλού κινδύνου».

Εν ολίγοις, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή θέτει στο τραπέζι το ζήτημα των πιστοποιητικών, προς αναζήτηση ενός πλαισίου εφαρμογής τους. 

Την εισήγηση περί πιστοποιητικού για τις αερομεταφορές είχε αρχικά προωθήσει ο Έλληνας πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης, σε μια προσπάθεια διευκόλυνσης των μετακινήσεων των πολιτών, ενόψει και της επερχόμενης τουριστικής σεζόν.

Όπως διευκρίνισε, από την πλευρά του, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος δεν πρόκειται για διαβατήριο, αλλά για μια κωδικοποίηση με στόχο να απλοποιηθεί και να διευκολυνθεί η μετακίνηση μεταξύ χωρών, η οποία δεν θα είναι επιβεβλημένη. 

«Αυτό που έχουμε προτείνει θα είναι απλά κωδικοποίηση με έναν τέτοιο τρόπο, για όλη την Ευρώπη, έτσι ώστε, όταν κάποιος μετακινείται από μια χώρα στην άλλη, αντί να έχει κάνει ένα τεστ covid, να δείχνει το πιστοποιητικό και να μπορεί άνετα και με λιγότερη γραφειοκρατία να μετακινείται. Αυτό έχουμε ζητήσει και πιστεύουμε ότι μπορεί ως λύση να προωθηθεί και να αποτελέσει μια κοινή κωδικοποίηση για όλες τις χώρες της Ευρώπης», τόνισε ο κ. Ταραντίλης.

Ωστόσο, με την ελληνική πρόταση δεν φαίνεται να ευθυγραμμίζονται αρκετές χώρες της Ε.Ε., όπως η Γαλλία, η οποία εμφανίζεται επιφυλακτική στην υιοθέτηση του μέτρου.

Κοινή κωδικοποίηση για όλες τις χώρες της Ευρώπης

Η πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν τάχθηκε υπέρ της ιδέας τονίζοντας ότι τα δικαιώματα που θα απορρέουν από αυτό θα πρέπει να είναι αντικείμενο συζήτησης σε ευρωπαϊκό επίπεδο.

Το προτεινόμενο πιστοποιητικό δεν θα αποτελεί διαβατήριο και δεν θα επιβάλλεται. Θα είναι μια κωδικοποίηση για όλη την Ευρώπη, ώστε κάποιος να μετακινείται από μία χώρα σε μια άλλη άνετα κάτι που είναι σημαντικό για την Ελλάδα καθώς είναι τουριστική χώρα και θα μειώσει τη γραφειοκρατία.

Ο Υπουργός Τουρισμού κ. Χάρης Θεοχάρης, μιλώντας στην εκπομπή «Συνδέσεις» στην ΕΡΤ1 σημείωσε ότι «δεν θα υπάρχει καμία απαγόρευση και καμία δυσκολία στο να επισκεφτεί κάποιος τη χώρα μας ή οποιαδήποτε άλλη χώρα είτε έχει εμβολιαστεί είτε όχι. Δε θα αποτελεί προϋπόθεση ο εμβολιασμός»

Σημειώνεται ότι τώρα όταν κάποιος πηγαίνει από μία χώρα σε μία άλλη πρέπει να κάνει τεστ.

Με ένα ένα αμοιβαία αναγνωρισμένο πιστοποιητικό εμβολιασμού «θα μπορούσε να αποδείξει ότι κάποιος δεν ανήκει στις κατηγορίες υψηλού κινδύνου για να ταξιδέψει μετριάζοντας ως εναλλακτική λύση, μέτρα όπως τα τεστ» εξήγησε ο Αντιπρόεδρος της Κομισιόν Μαργαρίτης Σχοινάς, ο οποίος σημείωσε ότι η ΕΕ καλωσόρισε την πρωτοβουλία του Ελληνα Πρωθυπουργού. Ο ίδιος εξέφρασε την ελπίδα ότι θα υπάρξει συλλογική προσέγγιση.

Ποιοι είναι επιφυλακτικοί

Ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας από την πλευρά του τάχθηκε «προς το παρόν» κατά της ιδέας ενός διαβατηρίου εμβολιασμού «σε πλανητικό επίπεδο».

 Όπως σημειώνει το politico.eu, το Παρίσι είναι μία από τις ευρωπαϊκές πρωτεύουσες που διατηρούν επιφυλάξεις καθώς, όπως λέγεται, μία τέτοια κίνηση θα μπορούσε να είναι «κόκκινο πανί» για ορισμένους αντιεμβολιαστές.

«Είμαστε πολύ επιφυλακτικοί», δήλωσε ο Γάλλος υπουργός Εσωτερικών, Κλεμάν Μπον στο ραδιοφωνικό δίκτυο του France Info. «Εάν μιλάμε για ένα χαρτί, ένα έγγραφο που μας επιτρέπει να ταξιδέψουμε στην Ευρώπη, πιστεύω ότι είναι πολύ πρόωρο», είπε. «Είναι μία συζήτηση που δεν έχει χώρο να γίνει και θα ήταν σοκαριστικό, την ώρα που μόλις αρχίζουμε παντού την εκστρατεία εμβολιασμού στην Ευρώπη, να υπάρχουν σημαντικότερα δικαιώματα για ορισμένους παρά για άλλους. Δεν είναι αυτή η δική μας ιδέα περί προστασίας και πρόσβασης στα εμβόλια».

Την ίδια ώρα, στον αντίποδα, υποστηρίζεται πως το ψηφιακό πιστοποιητικό εμβολιασμού θα ήταν ένα αντίμετρο στα lockdown αφού από την μία θα απελευθέρωνε τις μετακινήσεις των εμβολιασμένων και την ίδια ώρα θα επέτρεπε στις χώρες, λόγω της αύξησης των εμβολιασμένων να κάποια από τα περιοριστικά μέτρα.

Ευρωπαίος αξιωματούχος πάντως σημειώνει στο politico.eu ότι η Κομισιόν θα καλέσει τις χώρες να συζητήσουν επισταμένως για το ζήτημα προκειμένου να καταλήξουν σε μία κοινή ευρωπαϊκή πολιτική.

«Η διαδικασία εμβολιασμού ανοίγει τη συζήτηση για την πιστοποίηση. Θα συζητήσουμε την καταλληλότητα μιας κοινής προσέγγισης για την πιστοποίηση, καθώς και εάν χρειάζεται, υπό ποιες συνθήκες θα μπορούσαν να χρησιμοποιηθούν πιστοποιητικά», είπε από πλευράς του ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, Σαρλ Μισέλ.

Την ίδια ώρα, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή θα συστήσει επισήμως στα 27 κράτη-μέλη να θέσουν ως στόχο να έχουν εμβολιάσει το 70% του πληθυσμού τους έως το καλοκαίρι, σύμφωνα με προσχέδιο του οποίου έλαβε γνώση το πρακτορείο Bloomberg. Σύμφωνα με το αμερικανικό δίκτυο, η Κομισιόν αναμένεται να δεσμευθεί επίσης σε μία συμφωνία με τα κράτη - μέλη μέχρι το τέλος Ιανουαρίου επάνω σε ένα ενιαίο πρωτόκολλο σχετικά με τα πιστοποιητικά εμβολιασμού.

Υπενθυμίζεται πως ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας από την πλευρά του τάχθηκε «προς το παρόν» κατά της ιδέας ενός διαβατηρίου εμβολιασμού «σε παγκόσμιο επίπεδο».

Ακολουθήστε την Athens Voice στο Google News κι ενημερωθείτε πρώτοι για όλες τις ειδήσεις 

ΚΟΡΩΝΟΪΟΣ: Live updates - Τι πρέπει να ξέρουμε για τον κορωνοϊό- Συνεχής ενημέρωση εδώ

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ