1821 Digital Gallery

Κούβα: Ανοίγει ξανά τα σύνορά της για τους τουρίστες

Κούβα
Κούβα © UNSPLASH
Η Αβάνα αναμένεται να ανοίξει το μεγαλύτερο μέρος της
  • A-
  • A+
0
Ο πρωθυπουργός της Κούβας Μανουέλ Μαρέρο δήλωσε πως η χώρα θα αρχίσει να υποδέχεται τους ξένους τουρίστες την επόμενη εβδομάδα.

Η Κούβα ξεπέρασε την πανδημία του κορωνοϊού όπως δήλωσε ο πρωθυπουργός της χώρας, Μανουέλ Μαρέρο, ο οποίος και τόνισε πως αναμένεται να ανοίξει τα σύνορά της ξανά για τους τουρίστες της.

Η Αβάνα, η οποία έκλεισε τα σύνορα πριν από έξι μήνες, στο πλαίσιο της προσπάθειάς της να αποτρέψει την εξάπλωση της πανδημίας, σταδιακά άρχισε να ανοίγει ξανά τον τουριστικό της τομέα ενόψει της περιόδου της υψηλής κίνησης, από τον Νοέμβριο ως τον Μάρτιο.

Ο τομέας του τουρισμού θα επαναλειτουργήσει σε δεκατρείς από τις δεκαέξι επαρχίες της Κούβας, διευκρίνισε ο Μαρέρο κατά τη διάρκεια συζήτησης που αναμεταδιδόταν απευθείας τηλεοπτικά. Ωστόσο στις περιοχές που θα υποδέχονται ξένους επισκέπτες δεν θα συμπεριληφθεί για την ώρα η Αβάνα, όπου οι αρχές μόλις μοιάζουν να έκαμψαν το δεύτερο κύμα των μολύνσεων επιβάλλοντας αυστηρά μέτρα, συμπεριλαμβανομένης της απαγόρευσης της νυχτερινής κυκλοφορίας.

Οι ξένοι τουρίστες συνεισφέρουν μεγάλο μέρος των εσόδων της Κούβας σε συνάλλαγμα και τα μέτρα που εφαρμόστηκαν φέτος για την αποτροπή της εξάπλωσης της πανδημίας κατάφεραν βαρύ πλήγμα στην οικονομία της νήσου, την ώρα που η κυβέρνηση των ΗΠΑ συνεχίζει να σκληραίνει το εμπάργκο που επιβάλλει στην Αβάνα εδώ και δεκαετίες.

Σχετικα
Νίκος Στραβελάκης: Πώς με χτύπησε ο κορωνοϊός- Οι πέντε παγίδες
Νίκος Στραβελάκης: Πώς με χτύπησε ο κορωνοϊός- Οι πέντε παγίδες

Από την ερχόμενη εβδομάδα, θα επιτρέπονται «διεθνείς πτήσεις σε όλες τις επαρχίες οι οποίες βρίσκονται στην τρίτη φάση», σημείωσε ο Μαρέρο, διαβεβαιώνοντας πως όλοι οι ξένοι επισκέπτες θα υποβάλλονται σε τεστ μετά την άφιξή τους.

Το εθνικό σύστημα υγείας της Κούβας που εγγυάται φροντίδα σε όλους και βασίζεται στις κοινότητες συνέβαλε να περιοριστεί η εξάπλωση της πανδημίας και να μειωθεί η θνητότητα του κορωνοϊού, καθώς όλα τα επιβεβαιωμένα κρούσματα εισάγονταν σε νοσοκομεία, γινόταν ιχνηλάτηση και απομόνωση των επαφών τους και τους χορηγούνταν διάφορες θεραπείες.

Ως αυτό το στάδιο, η Κούβα καταγράφει μόλις 11 θανάτους ανά εκατομμύριο κατοίκων εξαιτίας της COVID-19, όταν ο δείκτης αυτός ανέρχεται σε 203 στη Δομινικανή Δημοκρατία και σε 647 στις ΗΠΑ, σύμφωνα με τα δεδομένα που συγκεντρώνει το αμερικανικό πανεπιστήμιο Τζονς Χόπκινς.

Σχετικα
Κορωνοιός: Επικίνδυνος ένα χρόνο μετά για όσους νόσησαν βαριά
Κορωνοιός: Επικίνδυνος ένα χρόνο μετά για όσους νόσησαν βαριά

Αυτό έχει όμως κόστος.

Οι αρχές για παράδειγμα χρειάστηκε να δαπανήσουν μεγάλα ποσά για να οδηγηθούν 115.000 ύποπτα κρούσματα και επαφές γνωστών κρουσμάτων σε εγκαταστάσεις απομόνωσης, όπως σημείωσε ο Μαρέρο. Από τους ανθρώπους αυτούς διαγνώστηκε ότι είχε μολυνθεί αριθμός που δεν υπερέβαινε το 5%.

Στο εξής, η Αβάνα θα επιτρέπει την αυτοαπομόνωση στο σπίτι, ανέφερε ο Μαρέρο.

Στην ίδια συζήτηση, ο πρόεδρος Μιγκέλ Ντίας-Κανέλ εξήρε το γεγονός πως οι πολίτες της χώρας απέδειξαν πως έμαθαν να ζουν με τον ιό, έλεγξαν το δεύτερο κύμα καλύτερα από ό,τι το πρώτο και μείωσαν περαιτέρω τον δείκτη θνητότητας.

Χάρη σε αυτό, η κοινωνική και οικονομική ζωή μπορεί να επανέλθει σε ομαλότερους ρυθμούς, αλλά με αυστηρά μέτρα προστασίας, όπως η χρήση μασκών και η τήρηση του κανόνα της κοινωνικής απόστασης, συνέχισε ο αρχηγός του κράτους.

«Η πανδημία μας κόστισε, είχε μεγάλο αντίκτυπο στον κρατικό προϋπολογισμό, όμως εργαστήκαμε με βάση μια αρχή που είναι αδιαπραγμάτευτη: ότι το κυριότερο περιουσιακό στοιχείο της Κούβας είναι η ζωή των Κουβανών», συμπλήρωσε.

Ακολουθήστε την Athens Voice στο Google News κι ενημερωθείτε πρώτοι για όλες τις ειδήσεις
 
ΚΟΡΩΝΟΪΟΣ: Live updates - Τι πρέπει να ξέρουμε για τον κορωνοϊό- Συνεχής ενημέρωση εδώ  

Back to top

Προσεχως

Το Soundtrack της Πόλης
Athens Voice 102.5