- CITY GUIDE
- PODCAST
-
17°
Ο τέως βασιλιάς Χουάν Κάρλος αυτοεξορίστηκε λόγω σκανδάλων
Ξεκίνησε δικαστική έρευνα για διαφθορά σε βάρος του
Ο τέως βασιλιάς Χουάν Κάρλος, που ερευνάται για διαφθορά, αποφάσισε να φύγει από την Ισπανία. «Είναι απόφασή μου να αυτοεξοριστώ» έγραψε στον γιο του
Ο τέως βασιλιάς της Ισπανίας Χουάν Κάρλος ενημέρωσε τον γιο του, τον βασιλιά Φελίπε, ότι αποφάσισε να φύγει από τη χώρα, ανακοίνωσαν σήμερα τα ανάκτορα, λίγες εβδομάδες αφότου ξεκίνησε μια δικαστική έρευνα για διαφθορά σε βάρος του 82χρονου πρώην μονάρχη.
Τον Ιούνιο, το Ανώτατο Δικαστήριο της Ισπανίας διέταξε να ερευνηθεί η εμπλοκή του Χουάν Κάρλος σε μια σύμβαση με τη Σαουδική Αραβία για την κατασκευή τρένων υψηλής ταχύτητας. Η εφημερίδα La Tribune της Γενεύης έγραψε ότι φέρεται να είχε λάβει το ποσό των 100 εκατομμυρίων δολαρίων από τον τότε βασιλιά της Σαουδικής Αραβίας.
Μέσω του δικηγόρου του, ο Χουάν Κάρλος αρνήθηκε επανειλημμένα να σχολιάσει τους ισχυρισμούς αυτούς.
«Ορμώμενος σήμερα από τη βεβαιότητά μου ότι προσφέρω την καλύτερη υπηρεσία στους Ισπανούς, στους θεσμούς της και σε εσένα, ως Βασιλιά, σε ενημερώνω για την προσεκτικά μελετημένη απόφασή μου να αυτοεξοριστώ, αυτήν την περίοδο, εκτός της Ισπανίας», γράφει ο τέως βασιλιάς σε μια επιστολή του προς τον γιο του.
Ο Φελίπε δέχτηκε την απόφαση του πατέρα του και τον ευχαρίστησε, σύμφωνα με τα ανάκτορα.
Στις αρχές Ιουνίου, το Ανώτατο Δικαστήριο έκανε γνωστό ότι ξεκινά προκαταρκτική έρευνα για να καθορίσει αν ο Χουάν Κάρλος φέρει ποινική ευθύνη σε μια υπόθεση διαφθοράς η οποία αφορά την απόφαση της Σαουδικής Αραβίας να αναθέσει σε μια ισπανική κοινοπραξία την κατασκευή της σιδηροδρομικής γραμμής υψηλής ταχύτητας (TGV) της Μέκκας. Οι δικαστικές αρχές ερευνούν την υπόθεση από το 2018, όμως δεδομένου ότι ο τέως βασιλιάς χαίρει ασυλίας, μόνο το Ανώτατο Δικαστήριο θα μπορούσε να του ασκήσει δίωξη και μόνο για γεγονότα που έγιναν μετά την παραίτησή του από το αξίωμα.
«Είναι μια απόφαση που την λαμβάνω με βαθύτατη οδύνη, αλλά με μεγάλη ηρεμία», συνεχίζει ο τέως στην επιστολή του. «Πριν από έναν χρόνο, σου είχα εκφράσει τη βούληση και την επιθυμία μου να εγκαταλείψω τις θεσμικές υποχρεώσεις μου», υπενθυμίζει, τονίζοντας ότι «ανέκαθεν ήθελε το καλύτερο για την Ισπανία και για το στέμμα». «Με τον ίδιο ζήλο με τον οποίο υπηρέτησα την Ισπανία κατά τη διάρκεια της βασιλείας μου και ενώπιον των δημόσιων συνεπειών ορισμένων παλαιότερων γεγονότων της ιδιωτικής ζωής του, θέλω να σου εκφράσω ότι είμαι απολύτως διατεθειμένος να διευκολύνω την άσκηση των καθηκόντων σου, με την ηρεμία και τη γαλήνη που απαιτούν οι υψηλές ευθύνες σου. Μου το επιβάλλουν η κληρονομιά μου και η αξιοπρέπειά μου», τονίζει σε αυτήν την επιστολή.
Ο Χουάν Κάρλος παραιτήθηκε τον Ιούνιο του 2014 αφήνοντας τον θρόνο στον γιο του, σε μια περίοδο που είχαν έρθει στο φως διάφορα σκάνδαλα και κυρίως οι στενές σχέσεις του με τη βασιλική οικογένεια της Σαουδικής Αραβίας.
Τον Μάρτιο, ο Φελίπε διέκοψε την ετήσια βασιλική επιχορήγηση που λάμβανε ο πατέρας του (περίπου 194.000 ευρώ) και παραιτήθηκε από τη δική του κληρονομιά, μετά τις πληροφορίες που ήθελαν τον τέως βασιλιά να διατηρεί μυστικούς εξωχώριους τραπεζικούς λογαριασμούς.
Ο Χουάν Κάρλος ανέβηκε στον θρόνο το 1975, μετά τον θάνατο του δικτάτορα Φρανθίσκο Φράνκο και κέρδισε τον σεβασμό των Ισπανών για τον ρόλο που έπαιξε στη μετάβαση από τη δικτατορία στη δημοκρατία. Όμως η δημοτικότητά του υπέστη πλήγμα τα τελευταία χρόνια, λόγω των σκανδάλων που αποκαλύφθηκαν.
ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ
ΔΙΑΒΑΖΟΝΤΑΙ ΠΑΝΤΑ
ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
Η «συμφωνία χωρίς τέλος» προβλέπει δύο νέες βάσεις
Οι ερευνητές εκτιμούν ότι η τάση αυτή πιθανότατα συνδέεται με την ταχύτερη πρόσβαση σε διαγνώσεις
Μέρος των χρημάτων θα κατευθυνθεί στην εκπαίδευση γιατρών
Και ο ΟΗΕ στο στόχαστρο
«Είναι ο πεθερός ενός παίκτη της Γουέστ Χαμ;», απάντησε ο πρώην δήμαρχος Μάντσεστερ
«Επίλυση των ζητημάτων στο Αιγαίο με βάση το διεθνές δίκαιο»
Έναν χρόνο μετά τη φονική επίθεση σε συναγωγή
Ακυρώθηκαν οι 3 επόμενες συναυλίες
Ένα σημείο τριβής αφορά την κηδεία της
Τα στοιχεία της Ευρωπαϊκής Στατιστικής Υπηρεσίας για τη περίοδο 2025-2026
Έναν μήνα αφότου εξέπνευσε σε ηλικία 36 ετών
Οι αναφορές στο Στενό του Ορμούζ και το μήνυμα στον Πούτιν
Σύμφωνα με όσα φέρονται να είπαν στην αστυνομία, η πράξη τους έγινε «για πλάκα»
Εν μέσω διαμάχης με μέσα μαζικής ενημέρωσης
Ο 27χρονος γιος της Σίντι Κρόφορντ βρέθηκε νεκρός σε κέντρο αποκατάστασης
Στο μικροσκόπιο οι μπίζνες του Ντον Τζούνιορ
Ο 43χρονος είχε μείνει ανάπηρος έπειτα από επέμβαση για τοποθέτηση πλέγματος για κήλη
Ο πιλότος πιθανότατα διεσώθη, ένας τραυματίας στο έδαφος
Νάρκες, drones και αποκλεισμένοι δρόμοι έχουν μετατρέψει το Ολέσκι σε παγίδα για τους αμάχους
Έχετε δει 20 από 200 άρθρα.