1821 Digital Gallery

Koρωνοϊός: Τελειώνει η αζιθρομυκίνη στις ΗΠΑ

Τελειώνει η αζιθρομυκίνη στις ΗΠΑ, το φάρμακο χρησιμοποιείται και στην Ελλάδα κατά της νόσου COVID - 19
NTONAΛΝΤ ΤΡΑΜΠ ΚΑΙ ΜΑΪΚΛ ΠΕΝΣ ΣΕ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ ΤΥΠΟΥ ΓΙΑ ΤΟΝ ΚΟΡΩΝΟΪΟ | ΦΩΤΟ: EPA/Chris Kleponis / POOL
Το φάρμακο χρησιμοποιείται και στην Ελλάδα κατά της νόσου COVID - 19
  • A-
  • A+
0
Τελειώνει η αζιθρομυκίνη στις ΗΠΑ, το φάρμακο χρησιμοποιείται και στην Ελλάδα κατά της νόσου COVID - 19

Ένα συνήθως συνταγογραφούμενο αντιβιοτικό, που χρησιμοποιείται για τη θεραπεία σεξουαλικώς μεταδιδόμενων λοιμώξεων και άλλων παθήσεων, αντιμετωπίζει έλλειψη, αφού ο Πρόεδρος Τραμπ το προώθησε ως πιθανή θεραπεία για τον νέο κορωνοϊό.

Η ζήτηση για δισκία αζιθρομυκίνης - πιο γνωστή στις ΗΠΑ με το εμπορικό σήμα Z-Pack – αυξάνεται, καθώς ο αριθμός των περιπτώσεων COVID-19 συνεχίζει να αυξάνεται στις ΗΠΑ.

Εννέα παρασκευαστές φαρμάκων αναφέρουν ελλείψεις αζιθρομυκίνης στην Υπηρεσία Τροφίμων και Φαρμάκων (FDA), με αρκετές να κάνουν λόγο για αυξημένη ζήτηση.

Η ζήτηση είναι υψηλότερη στη Νέα Υόρκη, το επίκεντρο της επιδημίας του κοροναϊού στις ΗΠΑ, με περισσότερες από 222.000 επιβεβαιωμένες περιπτώσεις, δήλωσε η Paula Gurz, ανώτερη διευθύντρια φαρμακείου για την Premier, μια εταιρεία παροχής υπηρεσιών υγείας.

Σχετικα
Ο φόβος για ύφεση στις ΗΠΑ απειλεί για την παγκόσμια οικονομία
Ο φόβος για ύφεση στις ΗΠΑ απειλεί για την παγκόσμια οικονομία

«Αυτό πιθανότατα είναι αποτέλεσμα της COVID-19, με αυτό το προϊόν να αναφέρεται σε συνδυασμό με την υδροξυχλωροκίνη ως θεραπεία», δήλωσε η Gurz.

Μερικοί γιατροί χρησιμοποιούν την αζιθρομυκίνη σε συνδυασμό με την υδροξυχλωροκικίνη - ένα φάρμακο κατά της ελονοσίας - για τη θεραπεία του COVID-19, αφού το FDA χαλάρωσε τους περιορισμούς στον τρόπο χρήσης των φαρμάκων.

Υπάρχουν περιορισμένα στοιχεία σχετικά με το εάν τα δύο φάρμακα αποτελούν αποτελεσματική θεραπεία για το COVID-19, αλλά οι κλινικές δοκιμές βρίσκονται σε εξέλιξη στις ΗΠΑ και σε άλλες χώρες.

Σχετικα
Ο Μπάιντεν βλέπει τους Αμερικανούς «πραγματικά πολύ στα κάτω τους»
Ο Μπάιντεν βλέπει τους Αμερικανούς «πραγματικά πολύ στα κάτω τους»

Τα δεδομένα της Premier δείχνουν αύξηση της ζήτησης για φάρμακα κατά 240% μεταξύ Φεβρουαρίου και Μαρτίου, αλλά οι πάροχοι λαμβάνουν μόνο το 15% των χαπιών που έχουν παραγγείλει.

Η έλλειψη αντιβιοτικού υπήρξε προβληματική για τους γιατρούς και τους κλινικούς γιατρούς που καταπολεμούν την επιδημία ΣΜΝ στις Η.Π.Α., με τα ποσοστά μόλυνσης να φτάνουν στο ρεκόρ το 2018.

Τα Κέντρα Ελέγχου και Πρόληψης Νοσημάτων προτείνουν ενέσεις αντιβιοτικών για τη θεραπεία της γονόρροιας και της σύφιλης, αλλά αυτό συχνά δεν είναι εφικτό, καθώς οι κλινικές ΣΜΝ μειώνουν τις υπηρεσίες ή το προσωπικό τους και οι ασθενείς μένουν στο σπίτι και ασκούν την κοινωνική αποστασιοποίηση.

Οι πάροχοι συνταγογραφούν την αζιθρομυκίνη ως εναλλακτική λύση, αλλά αντιμετωπίζουν προβλήματα με την εύρεση της, δήλωσε ο Christopher Hall, γιατρός μολυσματικών ασθενειών και πρόεδρος του κλινικού γνωμοδοτικού συμβουλίου για τον Εθνικό Συνασπισμό Διευθυντών ΣΜΝ.

«Είμαστε σε θέση να πρέπει να χρησιμοποιήσουμε εναλλακτικά σχήματα και στη συνέχεια μερικά από αυτά τα εναλλακτικά σχήματα δεν είναι καν διαθέσιμα», δήλωσε ο Hall.

Η έλλειψη είναι πιο ανησυχητική στην περίπτωση εγκύων γυναικών, για τις οποίες η αζιθρομυκίνη είναι η μόνη εγκεκριμένη θεραπεία για τα χλαμύδια.

Ο Hall είπε ότι σε περιορισμένες περιπτώσεις έχει δει «συσσώρευση» του αντιβιοτικού.

«Υπάρχουν πολύ μικτά δεδομένα σχετικά με το αν θα είναι ακόμη αποτελεσματικά για το COVID. Αλλά το μειονέκτημα για εμάς είναι ότι έχει γίνει πιο δύσκολο να αντιμετωπίσουμε τους ασθενείς μας », είπε. «Είναι ένα από τα πιο συχνά χρησιμοποιούμενα φάρμακα στη φροντίδα ΣΜΝ. Ανησυχούμε λοιπόν πολύ για το τι θα συνέβαινε εάν ο εθνικός εφοδιασμός επαναπροσδιορισθεί».

Ορισμένες από τις εταιρείες που αναφέρουν ελλείψεις του αντιβιοτικού δεν αναμένουν ότι το πρόβλημα θα επιλυθεί το αργότερο μέχρι τον Ιούλιο. Άλλοι δεν παρείχαν χρονοδιάγραμμα στο FDA για το πόσο περίμεναν να διαρκέσει η έλλειψη.

Ο Πρόεδρος Τραμπ έχει επανειλημμένα προωθήσει την υδροξυχλωροκίνη και την αζιθρομυκίνη ως πιθανή θεραπεία για το COVID-19.

Υπάρχουν επίσης ελλείψεις υδροξυχλωροκίνης, δημιουργώντας προβλήματα για ασθενείς που το χρησιμοποιούν για τη θεραπεία του Λύκου και της αρθρίτιδας.

«Η υδροξυχλωροκίνη και το πακέτο Z, νομίζω, ως συνδυασμός, πιθανώς, φαίνεται πολύ, πολύ καλό», δήλωσε ο Τραμπ κατά τη διάρκεια συνέντευξης Τύπου τον περασμένο μήνα.

ΚΟΡΩΝΟΪΟΣ: Live updates

 

Τι πρέπει να ξέρουμε για τον κορωνοϊό

 

Συνεχής ενημέρωση εδώ

Athens Voice Newsletter
Back to top
Το Soundtrack της Πόλης
Athens Voice 102.5