- CITY GUIDE
- PODCAST
-
17°
Tραμπ: «Αμερικανική δικαιοσύνη» η εξόντωση Σουλεϊμανί
«Οι ΗΠΑ για άλλη μια φορά ανέλαβαν τολμηρή και αποφασιστική δράση για σώσουν ζωές Αμερικανών»
Για τον πρόεδρο Ντόναλντ Τραμπ, η εξόντωση του ιρανού υποστράτηγου Κασέμ Σουλεϊμανί απέδωσε «αμερικανική δικαιοσύνη».
Ο αμερικανός πρόεδρος Ντόναλντ Τραμπ μετέτρεψε την εξόντωση του ιρανού υποστράτηγου Κασέμ Σουλεϊμανί σε αεροπορική επιδρομή των ένοπλων δυνάμεων των ΗΠΑ στη Βαγδάτη την περασμένη Παρασκευή στο κεντρικό θέμα προεκλογικής του εμφάνισης στο Τολέντο του Οχάιο, επευφημούμενος ηχηρά από χιλιάδες οπαδούς του όταν είπε πως ο θάνατος του διοικητή της Δύναμης Αλ Κουντς «έσωσε ζωές» κι απέδωσε «αμερικανική δικαιοσύνη».
Ο Τραμπ αφιέρωσε μεγάλο μέρος του λόγου στην υπεράσπιση της απόφασης και της διαταγής του να δολοφονηθεί ο Σουλεϊμανί ενώ επισκεπτόταν την πρωτεύουσα του Ιράκ. Απέρριψε τις επικρίσεις στελεχών των Δημοκρατικών, που θεωρούν πως έκανε υπέρβαση εξουσίας και οδήγησε τις ΗΠΑ στα πρόθυρα νέου πολέμου στη Μέση Ανατολή όταν διέταξε το πλήγμα.
Ο Ρεπουμπλικάνος πρόεδρος κατηγόρησε τον Σουλεϊμανί πως ενορχήστρωσε τα βίαια επεισόδια στη διαδήλωση στην πρεσβεία των ΗΠΑ στη Βαγδάτη νωρίτερα αυτόν τον μήνα, στα οποία πρωταγωνίστησαν ιρακινοί σιίτες παραστρατιωτικοί, μέλη οργανώσεων που υποστηρίζονται από το Ιράν, μετά τους αμερικανούς βομβαρδισμούς στους οποίες σκοτώθηκαν δεκάδες μέλη της Κατάεμπ Χεζμπολάχ («Ταξιαρχίες του Κόμματος του Θεού»).
Ο Τραμπ, ο οποίος τονίζει συχνά την υποστήριξή του προς τις ένοπλες δυνάμεις των ΗΠΑ, υποστήριξε ότι εάν δεν έστελνε αμερικανούς στρατιωτικούς να προστατεύσουν την πρεσβεία, οι διαδηλωτές θα μπορούσαν να είχαν εισβάλει, να είχαν σκοτώσει Αμερικανούς ή να είχαν πάρει ομήρους, όπως είχε συμβεί το 2011 στη Βεγγάζη της Λιβύης, όταν είχε σκοτωθεί ο αμερικανός πρεσβευτής.
«Την περασμένη εβδομάδα οι ΗΠΑ για άλλη μια φορά ανέλαβαν τολμηρή και αποφασιστική δράση για σώσουν ζωές Αμερικανών και να αποδώσουν αμερικανική δικαιοσύνη», είπε.
Η χθεσινή ομιλία του Τραμπ στο Τολέντο, ήταν η πρώτη που έκανε ο αμερικανός πρόεδρος το 2020, χρονιά εκλογών, γεγονός διόλου τυχαίο. Η Πολιτεία Οχάιο είναι κρίσιμη για να κερδίσει δεύτερη θητεία τον Νοέμβριο. Το 2016, είχε επικρατήσει με διαφορά 8 εκατοστιαίων μονάδων, αποσπώντας από τους Δημοκρατικούς μια Πολιτεία όπου ο Μπαράκ Ομπάμα είχε επικρατήσει το 2008 και το 2012.
Ο Τραμπ και κορυφαία στελέχη της κυβέρνησής του λένε πως ο Σουλεϊμανί σχεδίαζε «άμεσες» επιθέσεις εναντίον αμερικανικών στόχων στη Μέση Ανατολή, αλλά δεν έχουν δημοσιοποιήσει κάποια απόδειξη για αυτό.
«Τον σταματήσαμε, και τον σταματήσαμε γρήγορα, πριν αναλάβει δράση», είπε ο Τραμπ αναφερόμενος στον ιρανό υποστράτηγο. Παρουσίασε την εξόντωση του Σουλεϊμανί ως μέρος της σκληρής στάσης του έναντι των εχθρών των ΗΠΑ και ως παράδειγμα του πόσο πιο ισχυρός είναι ο αμερικανικός στρατός αφότου ανέλαβε.
Τον θάνατο του Σουλεϊμανί ακολούθησαν πλήγματα με βαλλιστικούς πυραύλους από το Ιράν εναντίον δύο αμερικανικών βάσεων στο Ιράκ. Ο Τραμπ είπε πως ήταν έτοιμος να διατάξει αμερικανικά αντίποινα, ώσπου του είπαν ότι δεν υπήρξαν απώλειες.
«Μας χτύπησαν με 16 πυραύλους και ρώτησα: ‘Πόσοι;’ Ήμασταν έτοιμοι να φύγουμε. Ήμασταν έτοιμοι να πάμε. Είπα: ‘Πόσοι; Πόσοι νεκροί; Πόσοι τραυματίες;’ ‘Κανένας, κύριε’. Κανένας. Άψογο σύστημα προειδοποίησης. ‘Πόσοι έπαθαν κακό;’ ‘Κανένας, κύριε’, επανέλαβε».
«Κι έτσι δεν κάναμε τίποτα. Ήμασταν έτοιμοι. Ήμασταν έτοιμοι. Όχι πως το ήθελα. Αλλά ήμασταν έτοιμοι. Πολύς κόσμος στάθηκε τυχερός», συνέχισε.
Παρότι οι εντάσεις παραμένουν μεγάλες, δεν ξέσπασε πόλεμος και οι Δημοκρατικοί καταβάλλουν προσπάθειες να περιορίσουν τα περιθώρια που έχει ο αμερικανός πρόεδρος να αρχίσει νέα σύρραξη στη Μέση Ανατολή.
Ο Τραμπ χλεύασε τους Δημοκρατικούς που υποστήριξαν ότι χρειάζονταν περισσότερες πληροφορίες για την απειλή που ήγειρε ο Σουλεϊμανί. Αντέτεινε πως έπρεπε να πάρει αποφάσεις σε ένα «κλάσμα του δευτερολέπτου» και ότι οι Δημοκρατικοί θα καθυστερούσαν τη διαδικασία και θα διέρρεαν το θέμα στα μέσα ενημέρωσης.
«Ήταν πολύ κακός τύπος. Ήταν αιμοδιψής τρομοκράτης, και δεν προκαλεί πια τρόμο, πέθανε. Και παρ’ όλ’ αυτά βλέπεις τους ριζοσπάστες αριστερούς Δημοκρατικούς να εκφράζουν αγανάκτηση διότι τελειώσαμε αυτόν τον φρικτό τρομοκράτη», είπε ο Τραμπ.
ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ
ΔΙΑΒΑΖΟΝΤΑΙ ΠΑΝΤΑ
ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
Τι δήλωσε ο κυβερνητικός σύμβουλος για την τρομοκρατία μετά την επίθεση στο Γκόλντερς Γκριν
Οι τιμές του πετρελαίου έχουν εκτοξευθεί μετά την έναρξη του πολέμου στις 28 Φεβρουαρίου
Ψέκασε με άγνωστη ουσία τρεις αστυνομικούς στο Τόκιο
Η Joby Aviation στοχεύει πλέον στο δεύτερο μισό του 2026 για την έναρξη εμπορικών πτήσεων
«Έχει χαθεί η επαφή με 11 πλοία», δηλώνουν οι ακτιβιστές
Η ιστορική μνήμη των συμβόλων ενός κόσμου που – κάπου – υπάρχει ακόμα
«Οι βασικοί θεσμοί δεν λειτουργούν», λέει ο Ντρόζντιακ για την Αμερική του Τραμπ
Eίχε κλείσει το 2024 έπειτα από περισσότερες από 23.000 καταγγελίες για εγκληματικές δραστηριότητες
Η Ελλάδα απάντησε στον ΟΗΕ ότι ο όρος «Τουρκικά Στενά» δεν υφίσταται βάσει των διεθνών συνθηκών
Συζήτηση 90 λεπτών με εστίαση σε εκεχειρία στην Ουκρανία, Μέση Ανατολή και ιρανικό πυρηνικό πρόγραμμα
Εκρηκτική κατάθεση για το OpenAI
Ο Μουχούζι Καϊνερουγκάμπα δηλώνει 14% Έλληνας και ανακοίνωσε επίσκεψη στην Ελλάδα
Δεν ήταν, πάντως, η πρώτη φορά που βρέθηκε στο επίκεντρο για αντίστοιχο «ολίσθημα»
Τι υποστηρίζουν οι εισαγγελείς ότι σημαίνει η ανάρτηση «86-47» που σχημάτισε με κοχύλια
Το Πεντάγωνο και το Πολεμικό Ναυτικό απορρίπτουν τις καταγγελίες
Ο ίδιος υποστηρίζει ότι τα χρήματα δόθηκαν για την προσωπική του ασφάλεια
Έχει δεμένα πάνω του όπλα, μαχαίρια και πυρομαχικά
Εξαρθρώθηκε διεθνές κύκλωμα με call centers στα Τίρανα - Συλλήψεις και κατασχέσεις
Ο Σουλτάν Κοσέν μιλά για τους καθημερινούς πόνους και το όνειρό του να περπατήσει ξανά ελεύθερα
Mε αφορμή το περιστατικό στο δείπνο του Λευκού Οίκου
Έχετε δει 20 από 200 άρθρα.