Visual Browsing

Τουρκία: «Όποιος κυριαρχεί στη Μεσόγειο, ελέγχει τρεις ηπείρους»

Πολεμικό Ναυτικό της Τουρκίας
Πολεμικό Ναυτικό της Τουρκίας/ © INTIMENEWS/ΤURKISH ARMED FORCES
Νέο προκλητικό χάρτη με τις -εκτός πραγματικότητας- θαλάσσιες ζώνες που θέλει να ελέγξει η Άγκυρα, δημοσιεύει το πρακτορείο Anadolu
  • A-
  • A+
0
Τη μισή Ανατολική Μεσόγειο ελέγχει η Τουρκία, σύμφωνα με νέο προκλητικό χάρτη που δημοσιεύει το πρακτορείο Anadolu.

Προκλήσεων συνέχεια από την Τουρκία, η οποία δεν σταματά να υποστηρίζει ότι έχει κυριαρχικά δικαιώματα για έρευνα και εξόρυξη υδρογονανθράκων σε θαλάσσιες ζώνες δίπλα από ελληνικά νησιά όπως η Κρήτη, η Ρόδος και η Κάρπαθος. Πατώντας πάνω στην παράνομη συμφωνία με την κυβέρνηση της Τρίπολης στη Λιβύη, η Άγκυρα έχει δημιουργήσει τους δικούς της χάρτες, οι οποίοι καταστρατηγούν ό,τι προβλέπεται στο Διεθνές Δίκαιο και το Δίκαιο της θάλασσας. Σε εκτενές άρθρο του τουρκικού ειδησεογραφικού πρακτορείου Anadolu παρουσιάζεται ένας ακόμη τέτοιος χάρτης που αποτυπώνει τις τουρκικές βλέψεις στην ευρύτερη Ανατολική Μεσόγειο, καθώς έχει ξεκινήσει το μοίρασμα της ενεργειακής πίτας μεταξύ των παικτών (Αίγυπτος, Κύπρος, Ελλάδα, Ισραήλ). Όπως φαίνεται και στον νέο χάρτη, η Τουρκία αδιαφορεί πλήρως για τη βασική νομική αρχή ότι τα νησιά έχουν υφαλοκρηπίδα.

Το άρθρο του Anadolu έρχεται λίγες ώρες μετά τη δημοσιοποίηση χαρτών της Μεσογείου από το ΥΠΕΞ της Τουρκίας, οι οποίοι είναι εκτός πραγματικότητας. Αρχικά, ο αρθρογράφος του Anadolu κάνει μια ανάλυση της «συμφωνίας» με τη Λιβύη, την οποία χαρακτηρίζει «χαστούκι» στην Κύπρο αλλά και την Ελλάδα, που επιχείρησαν να βγάλουν εκτός ενεργειακού παιχνιδιού την Τουρκία.

Στο κείμενο, που υπογράφει ο Τούρκος αναλυτής - δημοσιογράφος Μεχμέτ Α. Καντζί, επαναφέρεται το δόγμα Ατατούρκ (σ.σ. «Δεν υπάρχει μια γραμμή άμυνας, αλλά μια ολόκληρη περιοχή που πρέπει να προστατευθεί»), ενώ υπογραμμίζεται ότι «αυτός που κυριαρχεί στη Μεσόγειο, κυριαρχεί σε τρεις ηπείρους».

Ο αρθρογράφος ξεκινά με αναφορές στα πρόσφατα «επιτεύγματα» της Τουρκίας («Κλάδος Ελαίας», Επιχείρηση «Πηγή της Ειρήνης» στη Συρία), ισχυριζόμενος ότι η Αγκυρα σήμερα «συνεχίζει να απαντά στις προσπάθειες αποκλεισμού της (σ.σ. της Τουρκίας) στη Μεσόγειο και τη Μέση Ανατολή». Ενθυμούμενος τη φράση του Ατατούρκ (σ.σ. «Δεν υπάρχει μια γραμμή άμυνας, αλλά μια ολόκληρη περιοχή που πρέπει να προστατευτεί»), στη συνέχεια υποστηρίζει ότι η Τουρκία πρέπει να επεκτείνει «τη γεωπολιτική γραμμή άμυνάς της σε μια μεγαλύτερη περιοχή».

Σχετικα
Εγκαταστάθηκε στη Τουρκία ένας από τους γιους του Καντάφι
Εγκαταστάθηκε στη Τουρκία ένας από τους γιους του Καντάφι

Ο χάρτης που δημοσίευσε το πρακτορείο Anadolu με την περιοχή στην Ανατολική Μεσόγειο που ελέγχει η Τουρκία
Ο χάρτης που δημοσίευσε το πρακτορείο Anadolu με την περιοχή στην Ανατολική Μεσόγειο που ελέγχει η Τουρκία/ © ANADOLU AJANSI

Αυτή η περιοχή, συνεχίζει, «σχηματίζεται από το ένα άκρο της μεσογειακής "ασπίδας"», η οποία, κατά τον αρθρογράφο ξεκινά και καλύπτει «τα δυτικά και τα νότια της Κρήτης».

Πανίσχυρη η Τουρκία με τα νέα drone

Σχετικα
Διάβημα διαμαρτυρίας της Ελλάδας στην Τουρκία για παράνομη αλιεία
Διάβημα διαμαρτυρίας της Ελλάδας στην Τουρκία για παράνομη αλιεία

To Anadolu στη συνέχεια φιλοξενεί διθυράμβους του αρθρογράφου για τα νέα drone της Τουρκίας, που όπως λέει έχουν χρηματοδοτηθεί και κατασκευαστεί αποκλειστικά από την Αγκυρα. Το συγκεκριμένο drone της Τουρκίας είχε απασχολήσει έντονα τη διεθνή κοινή γνώμη όταν στις 16 Δεκεμβρίου προσγειώθηκε στα κατεχόμενα.

Η ερμηνεία του Anadolu είναι πως η πτήση του drone (UAV) ήταν «μια απάντηση στα τρία ελληνικά F-16 που απογειώθηκαν από την Κρήτη και παραβίασαν τον εναέριο χώρο της "ΤΚΒΚ" (σ.σ. Κατεχόμενα)».

Σχετικά με την πτήση του drone, το Anadolu έγραφε στις 16 Δεκεμβρίου ότι αυτήν τη στιγμή δεν υπάρχει ανάγκη για drones που φέρουν οπλικά συστήματα και πως προτεραιότητα της τουρκικής πλευράς είναι η ανάπτυξη κατασκοπευτικών μη επανδρωμένων αεροσκαφών (UAV), και όχι νέων εναέριων οπλικών συστημάτων, στα Κατεχόμενα.

Το δημοσίευμα του Anadolu επισημαίνει ότι τις ημέρες πτήσης του UAV «η Ελλάδα συνέχιζε τις προκλήσεις στην Ανατολική Μεσόγειο, συμμετέχοντας με F-16 στην άσκηση "Ατσάλινο Βέλος" που διοργάνωσε η Ελληνοκυπριακή διοίκηση».

Στρατιωτικό ελικόπτερο της Τουρκίας
Στρατιωτικό ελικόπτερο της Τουρκίας/ © INTIMENEWS/TURKISH ARMED FORCES

Η Τουρκία, παρατηρεί το Anadolu, απάντησε σε αυτές τις κινήσεις με την πτήση του UAV, η οποία «αποδείχθηκε αρκετά ισχυρή ώστε να ανησυχήσει τους Ελληνες». Χρησιμοποιώντας ακόμα πιο σκληρή γλώσσα ο αρθρογράφος συνεχίζει:

«Αρνούμενη να πάρει μαθήματα από την πρόσφατη ιστορία, και βασιζόμενη στη ρητορική υποστήριξη των ΗΠΑ, της Γαλλίας και της Ελλάδας, η ελληνοκυπριακή διοίκηση ρίχνει "λάδι" στη φωτιά της αστάθειας -μια φωτιά που μπορεί να εξαπλωθεί σε όλη τη Μεσόγειο- λόγω των φιλοδοξιών της, που ξεπερνούν τις στρατιωτικές και, κυρίως, οικονομικές της δυνατότητες».

Τούρκοι στρατιώτες στη Λιβύη

«Από την ημέρα που θα τεθεί σε ισχύ το Μνημόνιο ανάμεσα στην Τουρκία και τη Λιβύη, θα υπάρχει η νομική βάση για εγκατάσταση τουρκικών ενόπλων δυνάμεων στο τρίγωνο Αλ Χομς, Ζλιτάν, Μισράτα, με τις χερσαίες δυνάμεις και το ναυτικό να ενισχύουν τις στρατιωτικές δυνατότητες της GNA (σ.σ. Εθνική Κυβέρνηση της Λιβύης) απέναντι στις δυνάμεις του Στρατηγού Χαφτάρ, που υποστηρίζονται από τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα, την Αίγυπτο, τη Γαλλία και τη Ρωσία» αναφέρει επίσης ο αρθρογράφος.

«Η Τουρκία, έχοντας πάρει τα μαθήματά της από λάθη που έγιναν προ 100 ετών, σήμερα χτίζει μια δυναμική γραμμή άμυνας από τη Μεσόγειο έως τον Ινδικό Ωκεανό και από τη Λιβύη έως τη Σομαλία, στέλνοντας τα UAV και τα οπλισμένα drones, καθώς και τα πολεμικά της πλοία, που πλέον όλα κατασκευάζονται από την τουρκική αμυντική βιομηχανία. Σε αυτό το μονοπάτι, το οποίο η Τουρκία βαδίζει με το μότο "δεν υπάρχει μια γραμμή άμυνας, αλλά μια ολόκληρη περιοχή που πρέπει να προστατευτεί", αυτή η "περιοχή" πλέον είναι όλες οι θάλασσες του κόσμου» καταλήγει ο αρθογράφος.

Δειτε επισης

Back to top

Προσεχως

Το Soundtrack της Πόλης
Athens Voice 102.5