Visual Browsing

Ακιντζί: Δεν εγκαταλείπουμε τα δικαιώματά μας στην Αν. Μεσόγειο

moustafa_akinci
Μουσταφά Ακιντζί/ ©EPA/KATIA CHRISTODOULOU
«Κανείς να μην περιμένει ότι τα μονόπλευρα βήματα των Ελληνοκυπρίων θα μείνουν χωρίς απάντηση» δήλωσε για την Αν. Μεσόγειο
  • A-
  • A+
0
Ο Μουσταφά Ακιντζί έκανε λόγο για «ιστορικό λάθος» των εταιρειών που έχουν πάρει άδειες στην Κυπριακή ΑΟΖ ενώ κατηγόρησε μεταξύ άλλων την ΕΕ και τις ΗΠΑ για τη στήριξή τους στην Κύπρο.

«Για να είσαι δυνατός στο τραπέζι θα πρέπει να είσαι δυνατός και στο πεδίο δράσης. Κανείς να μην περιμένει ότι τα μονόπλευρα βήματα των Ελληνοκυπρίων θα μείνουν χωρίς απάντηση» δήλωσε σε συνέντευξή του στην Χουριέτ ο Μουσταφά Ακιντζί.

Ο Τουρκοκύπριος ηγέτης έκανε λόγο για «ιστορικό λάθος» των εταιρειών που έχουν πάρει άδειες στην Κυπριακή ΑΟΖ ενώ κατηγόρησε μεταξύ άλλων την ΕΕ και τις ΗΠΑ για τη στήριξή τους στην Κύπρο.

«Δεν είναι εφικτό να αποτρέψεις ή να φτάσεις κάπου ενεργώντας εκφοβιστικά, απειλώντας με συλλήψεις», δήλωσε, σύμφωνα με το ΚΥΠΕ ο Τουρκοκύπριος ηγέτης, Μουσταφά Ακιντζί για τα εντάλματα σύλληψης εναντίον του προσωπικού του Φατίχ.

Υποστήριξε ότι η ελληνοκυπριακή πλευρά προσπαθεί να κάνει μια συνεργασία οφέλους με τις χώρες και τις εταιρείες που έχει αδειοδοτήσει στην ΑΟΖ, οι οποίες έχουν κάνει «ένα ιστορικό λάθος. Όλες λένε από την μια ότι μερίδιο έχουν και οι Τουρκοκύπριοι σε αυτόν τον πλούτο, μετά γυρνάνε στους Ελληνοκύπριους και λένε “είναι κυριαρχική σας περιοχή, συνεχίστε μόνοι σας”».

Σχετικα
Λάβρος κατά Ακιντζί ο Τσαβούσογλου: Ανέντιμος πολιτικός
Λάβρος κατά Ακιντζί ο Τσαβούσογλου: Ανέντιμος πολιτικός

Πρόσθεσε δε ότι κανείς δεν πρέπει να περιμένει ότι Τουρκία και ψευδοκράτος θα εγκαταλείψουν τα δικαιώματά τους και πως διέξοδος στην ένταση είναι να μπορέσει να βρεθεί μια λύση εντός διεθνούς δικαίου.

Ο Ακιντζί επισήμανε μάλιστα ότι για να έχουν πραγματική και νομική ισχύ τα όσα κάνει η «ελληνοκυπριακή διοίκηση», όπως αποκάλεσε την Κυπριακή Δημοκρατία, θα πρέπει να υπάρξουν δύο συγκλίσεις.

Η μία είναι να γίνει μια κοινή επιτροπή με τους Τουρκοκύπριους που θα ασχοληθεί με τον προγραμματισμό έως και την εμπορικότητα των φυσικών πόρων και η δεύτερη, πρόσθεσε, ότι δεν μπορεί να αποκλεισθεί από την ενεργειακή ισορροπία στην περιοχή, η Τουρκία που είναι η χώρα με την μεγαλύτερη ακτογραμμή στην Μεσόγειο.

Σχετικα
Ακιντζί: «Φρικτό» το σενάριο προσάρτησης της Β. Κύπρου από την Τουρκία
Ακιντζί: «Φρικτό» το σενάριο προσάρτησης της Β. Κύπρου από την Τουρκία

Διευκρίνισε δε ότι η ελληνοκυπριακή πλευρά είναι κλειστή στο να βρεθεί μια λύση, δεν το συζητά καν και επειδή το απέρριψε ψευδοκράτος και Τουρκία δεν μπορούσαν να αποφύγουν τα βήματα για να προστατεύσουν τα δικαιώματά τους.

Μιλώντας για τις ΗΠΑ, ανέφερε ότι δεν είναι μυστικό πως προσπαθούν να εφαρμόσουν μια εξωτερική πολιτική ηγεμονίας τους και πως στην περιοχή μας προσεγγίζουν τα πράγματα ανάλογα με τα δικά τους συμφέροντα.

Απαντώντας στις κατηγορίες περί προβοκατόρικης ενέργειας στο ζήτημα των γεωτρήσεων από τουρκοκυπριακής πλευράς δήλωσε: «Κι εγώ τους λέω “λέτε ότι αποδέχεστε πως έχουμε κι εμείς δικαιώματα. Τότε, λέτε στους Ελληνοκύπριους ότι είναι λάθος να προχωράνε μονομερώς;”

Για να είσαι μεγάλη δύναμη δεν χρειάζεται να στηρίζεις μόνο την μία πλευρά και την άλλη να μην λαμβάνεις υπ' όψιν. Οι ΗΠΑ πρέπει να έχουν μια στάση στήριξης βημάτων που εξυπηρετούν την σταθερότητα και όχι να ενθαρρύνουν λάθος βήματα».

Σχολιάζοντας ο Ακιντζί την Κοινή Δήλωση στην Σύνοδο Κορυφής των Med 7 στην Μάλτα, είπε ότι «η ΕΕ κάνει ένα ιστορικό λάθος, όπως έκανε χρόνια πριν. Η ελληνοκυπριακή πλευρά επωφελείται από το πλεονέκτημα να γίνει άδικα μέλος της ΕΕ και η ΕΕ συνεχίζει το λάθος σε αυτό το θέμα».

Η ΕΕ κάνει λάθος όσον αφορά αυτή τη φορά τα ενεργειακά θέματα και αντί η ενέργεια να γίνει καταλύτης για την λύση του Κυπριακού, μετατρέπεται σε πεδίο έντασης και αντιπαράθεσης «δυστυχώς. Και οι διεθνείς παράγοντες που στηρίζουν τις μονόπλευρες ενέργειες των Ελληνοκυπρίων, αυξάνουν την ένταση. Επαναλαμβάνοντας το ίδιο λάθος μια ακόμα ιστορική ευκαιρία χαραμίζεται».

Κάνοντας λόγο σε μια ενεργειακή ισορροπία που γίνεται προσπάθεια να ιδρυθεί στην περιοχή, ο κ. Ακιντζί αναφέρθηκε στις τριμερείς συνεργασίες της Κύπρου και της Ελλάδας με χώρες όπως την Αίγυπτο, το Ισραήλ και την Ιορδανία, ενώ και οι ΗΠΑ περιλαμβάνονται το τελευταίο διάστημα σε αυτές τις συμμαχίες, όπως είπε, λέγοντας ότι από αυτές οι ισορροπίες χωρίς την Τουρκία και τους Τουρκοκύπριους θα είναι «λειψές. Δεν θα είναι μια δίκαιη κατάσταση. Επιπλέον δεν θα μπορεί να επικρατήσει η σταθερότητα στην περιοχή. Εάν αυτή η εναλλακτική γραμμή/αγωγός έρθει στην επικαιρότητα, ο πιο φτηνός και πρακτικός τρόπος είναι μέσω Τουρκίας και Ελλάδας να φτάσει στην Ευρώπη».

Κληθείς να σχολιάσει την παρουσία του Αμερικανού υπουργού εξωτερικών στην τριμερή Κύπρου, Ελλάδας, Ισραήλ στη Ιερουσαλήμ στις 24 Μαρτίου ως ένδειξη απομόνωσης της Τουρκίας και των Τουρκοκυπρίων, ο κ. Ακιντζί είπε ότι η αναφορά του Μάικ Πομπέο στο σχέδιο east Med δείχνει μια προσπάθεια να μείνουν εκτός ισορροπιών Τουρκία και ψευδοκράτος και οι ΗΠΑ θα πρέπει να διορθώσουν άμεσα αυτό το λάθος σε μια περιοχή κρίσιμης σημασίας.

«Στο τέλος ο δρόμος που πάει προς την ειρήνη, περνά από την διπλωματία. Δεν υπάρχει άλλος δρόμος». 

«Θα συνεχίσουμε τις προσπάθειές μας για να ξεπεράσουμε αυτό το πρόβλημα δουλεύοντας με διπλωματικά μέσα εντός του διεθνούς δικαίου. Εκτός αυτού είναι αναπόφευκτο έναντι των μονομερών γεωτρητικών δραστηριοτήτων να προχωρήσουμε κι εμείς σε αντίστοιχες ενέργειες. Έχω εξηγήσει ποιος είναι ο λογικός δρόμος και αυτόν επιθυμώ».

Πρόσθεσε δε ότι «Για να είσαι δυνατός στο τραπέζι θα πρέπει να είσαι δυνατός και στο πεδίο δράσης. Κανείς να μην περιμένει ότι τα μονόπλευρα βήματα των Ελληνοκυπρίων θα μείνουν χωρίς απάντηση.

Στόχος μου εμένα είναι να επικρατήσει η σταθερότητα στην Κύπρο όχι με την αύξηση της στρατιωτικής δύναμης, αλλά με ειρηνικές κινήσεις. Κρίμα που η ελληνοκυπριακή πλευρά δεν έχει αυτή την προσέγγιση» πρόσθεσε λέγοντας πως προσκαλεί την Γαλλία να έχει βάση στην Κύπρο κάτι που χαρακτήρισε ως «μη αποδεκτό και ανιστόρητο". Όπως σε όλο τον κόσμο, πρόσθεσε, και στην περιοχή μας χρειάζεται η δημιουργία ενός ειρηνικού περιβάλλοντος ου θα δημιουργήσει με τη σειρά του οικονομικούς δεσμούς με αμοιβαίο όφελος και όχι περισσότερη στρατιωτική παρουσία που θα αυξήσει την ένταση.

Κατέληξε δε λέγοντας πως ότι η «ελληνοκυπριακή διοίκηση» θα αποφύγει το λάθος ν’ αφήνει μισάνοιχτη την πόρτα σε ξένους στρατούς που υποχρεώνει τη Τουρκία να προβεί σε εξισορροπητικά βήματα για να προστατέψει την τουρκική πλευρά».

Δειτε επισης

Back to top

Προσεχως

Διαχρονίες: Μια συνομιλία των συλλογών του Διαχρονικού Μουσείου Λάρισας με σύγχρονους Έλληνες εικαστικούς
Διαχρονίες: Μια συνομιλία των συλλογών του Διαχρονικού Μουσείου Λάρισας με σύγχρονους Έλληνες εικαστικούς
Κέντρο Πολιτισμού "Ελληνικός Κόσμος"
26.02.2020
Διαχρονίες: Μια συνομιλία των συλλογών του Διαχρονικού Μουσείου Λάρισας με σύγχρονους Έλληνες εικαστικούς
Το Soundtrack της Πόλης
Athens Voice 102.5