Visual Browsing
Κωστής Χατζηδάκης

Γιούνκερ: Απίστευτη υποκρισία από ευρωπαϊκά κράτη για τα ευρωπαϊκα σύνορα

«Η Ευρώπη δεν μπορεί να δουλέψει έτσι»
Κωστής Χατζηδάκης/©EPA/CHRISTIAN BRUNA

Ομοβροντίες κατά κρατών-μελών της Ευρωπαϊκής Ένωσης εξαπέλυσε ο Ζαν-Κλοντ Γιούνκερ. Ο πρόεδρος της Κομισιόν έκανε λόγο σε συνέντευξή του στην Die Welt για «σκανδαλώδη υποκρισία» αναφορικά με τη διεύρυνση της υπηρεσίας ασφάλειας των συνόρων Frontex.

«Για περισσότερο από δύο χρόνια, όλοι οι αρχηγοί κρατών και κυβερνήσεων της Ε.Ε. ζητούν καλύτερη προστασία κατά μήκος των εξωτερικών συνόρων της Ευρώπης. Και τώρα ξαφνικά υπάρχουν ανησυχίες απ' όλες τις πλευρές. Θίγεται τάχα η εθνική κυριαρχία, όλα προχωρούν υπερβολικά γρήγορα και οι αριθμοί αυξήθηκαν υπερβολικά. Πρόκειται για σκανδαλώδη υποκρισία» ανέφερε.

Τον Σεπτέμβριο η Κομισιόν πρότεινε να αυξηθεί ο αριθμός των συνοριοφυλάκων του μόνιμου σώματος που είναι στη διάθεση της Frontex από 1.500 σε 10.000 έως το 2020.

Αυτή η πρόταση διατυπώθηκε μετά τη δήλωση των ηγετών στη Σύνοδο Κορυφής του Ιουνίου ότι αποτελεί προτεραιότητα η ενίσχυση των συνόρων της ΕΕ κατά της παράνομης μετανάστευσης. Ομως, πολλά κράτη επέκριναν τα σχέδια, με αποτέλεσμα η αυστριακή προεδρία του Συμβουλίου της ΕΕ να προτείνει να καθυστερήσει η αύξηση μέχρι το 2027.

Σχετικα
Frontex: Δεν τεκμηριώνονται παράνομες επαναπροωθήσεις στο Αιγαίο
Frontex: Δεν τεκμηριώνονται παράνομες επαναπροωθήσεις στο Αιγαίο

Ο Γιούνκερ κατηγόρησε τις χώρες εκείνες, που είχαν διαμαρτυρηθεί πιο ηχηρά για τη συνοριακή ασφάλεια, πως είναι αυτές που δεσμεύονται τώρα λιγότερο.

«Η Ευρώπη δεν μπορεί να δουλέψει έτσι. Πρέπει να ενεργήσουμε γρήγορα, ώστε να είμαστε προετοιμασμένοι και τα εξωτερικά σύνορα να είναι πραγματικά υπό έλεγχο» τόνισε.

«Δεν προσπαθούμε να εμποδίσουμε το Brexit»

Σχετικα
Μηταράκης: Επτά σημαντικές αλλαγές στη διαχείριση του προσφυγικού
Μηταράκης: Επτά σημαντικές αλλαγές στη διαχείριση του προσφυγικού

Στην ίδια συνέντευξη, ο πρόεδρος της Κομισιόν υπογράμμισε ότι η ΕΕ δεν προσπαθεί να εμποδίσει την αποχώρηση της Βρετανίας.

«Κάποιοι υπαινίσσονται ότι σκοπός μας είναι να διατηρήσουμε το Ηνωμένο Βασίλειο στην Ε.Ε. με κάθε πιθανό τρόπο. Δεν είναι αυτή η πρόθεσή μας. Το μόνο που θέλουμε είναι σαφήνεια για τις μελλοντικές μας σχέσεις. Σεβόμαστε το αποτέλεσμα του δημοψηφίσματος του 2016» εξήγησε.

Ο πρόεδρος της Κομισιόν έκρινε επίσης ότι η κυβέρνηση της Βρετανίας πρέπει να οργανωθεί και «μετά να μας πει τι είναι αυτό που θέλει».

«Εργάζομαι με βάση την υπόθεση ότι (η Βρετανία) θα αποχωρήσει, διότι αυτό αποφάσισε ο λαός της χώρας» πρόσθεσε και αρνήθηκε να σχολιάσει τα σενάρια για νέο δημοψήφισμα. «Αυτό επαφίεται στους Βρετανούς να το αποφασίσουν» ξεκαθάρισε.

«Εμπιστεύομαι τον Τραμπ όσο τηρεί τον λόγο του»

Ο Γιούνκερ δήλωσε ακόμη ότι παρακολουθεί στενά τις κινήσεις του Ντόναλντ Τραμπ για το διεθνές εμπόριο.

«Τον εμπιστεύομαι όσο τηρεί τον λόγο του. Αν δεν τον τηρεί πλέον, τότε ούτε εγώ δεσμεύομαι από τον δικό μου λόγο» απάντησε όταν ρωτήθηκε σχετικά με την ένταση ανάμεσα στην Ουάσινγκτον και στις Βρυξέλλες για την επαπειλούμενη επιβολή δασμών στα αυτοκίνητα που εισάγονται στις ΗΠΑ.

Δειτε επισης

Back to top

Προσεχως

Το Soundtrack της Πόλης
Athens Voice 102.5