1821 Digital Gallery
Τερέζα Μέι

Τερέζα Μέι: Πάω Βρυξέλλες - Θα κάνω ό,τι μπορώ για να εξασφαλίσω διαβεβαιώσεις

«Δε θα υπάρξει βιώσιμο κι επιτυχές Brexit χωρίς συμβιβασμούς από όλες τις πλευρές»
Τερέζα Μέι © EPA/DAVID LEVENSON / POOL

Η πρωθυπουργός της Βρετανίας Τερέζα Μέι αφού ανακοίνωσε στη Βουλή των Κοινοτήτων την αναβολή της αυριανής ψηφοφορίας για τη συμφωνία του Λονδίνου με τις Βρυξέλλες για το Brexit, δήλωσε πως «ενώ υπάρχει ευρεία υποστήριξη σε βασικά σημεία της συμφωνίας, υπάρχουν ευρείες και βαθιές ανησυχίες επί του backstop» για την αποφυγή των συνόρων στην Ιρλανδία.

«Είναι σαφές ότι αν και υπάρχει ευρεία στήριξη για πολλά από τα σημεία-κλειδιά της συμφωνίας, στο θέμα των συνόρων της Βόρειας Ιρλανδίας επικρατεί εκτενής και βαθιά ανησυχία. Επομένως, θα αναβάλουμε την ψηφοφορία που είχε προγραμματιστεί για αύριο προκειμένου να μην διχάσουμε το κοινοβούλιο αυτή τη χρονική στιγμή» είπε χαρακτηριστικά η Τερέζα Μέι.  

Υπενθυμίζεται πως νωρίτερα, ο Ιρλανδός πρωθυπουργός Λίο Βαράντκαρ δήλωσε πως «η συμφωνία αποχώρησης, περιλαμβανομένου του ιρλανδικού διχτυού ασφαλείας (backstop) είναι η μοναδική συμφωνία στο τραπέζι. Δεν είναι δυνατόν να ανοίξει εκ νέου κάποια πτυχή της συμφωνίας χωρίς να ανοίξουν εκ νέου όλες οι πτυχές». «Δεν έχω καμία δυσκολία με δηλώσεις που διευκρινίζουν τι περιλαμβάνεται στη συμφωνία αποχώρησης, αλλά καμία διευκρινιστική δήλωση δεν μπορεί να αντικρούει αυτό που περιλαμβάνεται στη συμφωνία αποχώρησης», πρόσθεσε ο Βαράντκαρ.

Η Τερέζα Μέι παραδέχθηκε ενώπιον των μελών του κοινοβουλίου ότι αν η ψηφοφορία διεξαγόταν αύριο (σ.σ. Τρίτη), η συμφωνία θα καταψηφιζόταν με σημαντική διαφορά.

Σχετικα
Δένδιας: Νέο κεφάλαιο στις σχέσεις με τη Βρετανία μετά το Brexit
Δένδιας: Νέο κεφάλαιο στις σχέσεις με τη Βρετανία μετά το Brexit

Πρόσθεσε ότι μεταβαίνει στις Βρυξέλλες για να συναντηθεί με Ευρωπαίους ηγέτες και με την ηγεσία της ΕΕ πριν από τη Σύνοδο Κορυφής της Πέμπτης για να συζητήσουν τρόπους «δημοκρατικής νομιμοποίησης» του backstop. Όπως εξήγησε η Βρετανή πρωθυπουργός, θα επιδιώξει να κερδίσει περαιτέρω διαβεβαιώσεις ότι το backstop δεν θα ισχύει επ' αόριστον.

«Δε θα υπάρξει βιώσιμο και επιτυχές Brexit χωρίς συμβιβασμούς από όλες τις πλευρές», είπε η κα Μέι.

Παράλληλα, προειδοποίησε ότι ένα δεύτερο δημοψήφισμα απειλεί με εκ νέου διχασμό της χώρας και σε σημαντική απώλεια της πίστης στην δημοκρατία μας, ότι η παραμονή της χώρας στην τελωνειακή ένωση θα σημαίνει αποδοχή κανόνων της ΕΕ, ελευθερία μετακίνησης και οικονομικές εισφορές στον κοινοτικό προϋπολογισμό, καθώς και ότι η έξοδος χωρίς συμφωνία θα έχει σημαντικό οικονομικό κόστος.

Σχετικα
Βρετανία: Πολιτικοί θύματα επιθέσεων τα 40 τελευταία χρόνια
Βρετανία: Πολιτικοί θύματα επιθέσεων τα 40 τελευταία χρόνια

«Θα κάνω ό,τι μπορώ για να εξασφαλίσω περαιτέρω διαβεβαιώσεις», κατέληξε η Τερέζα Μέι, επιμένοντας ότι το κοινοβούλιο πρέπει να υλοποιήσει το Brexit.

Η βρετανική κυβέρνηση «επιταχύνει τις προετοιμασίες της για το ενδεχόμενο μιας εξόδου από την Ευρωπαϊκή Ένωση χωρίς συμφωνία» είπε επίσης, αλλά δεσμεύτηκε ότι «θα κάνω ό,τι μπορώ για να εξασφαλίσω περαιτέρω διαβεβαιώσεις», επιμένοντας ότι το κοινοβούλιο πρέπει να υλοποιήσει το Brexit.

Βουτιά της λίρας

Σημειωτέον ότι αυτή η αναβολή οδήγησε αμέσως σε πτώση της ισοτιμίας της βρετανικής λίρας. Μια έξοδος από την ΕΕ χωρίς συμφωνία είναι το καταστροφικό σενάριο για τους οικονομικούς κύκλους της Βρετανίας.

Κόρμπιν: Η Μέι να κάνει στην άκρη, για να κυβερνήσουν αυτοί που μπορούν

Εν τω μεταξύ, ο ηγέτης της αντιπολίτευσης εκτίμησε νωρίτερα ότι η κυβέρνηση «έχει χάσει τον έλεγχο» των εξελίξεων και είναι «αποδιοργανωμένη», μετά την απόφαση της πρωθυπουργού Τερέζα Μέι να αναβάλει την ψηφοφορία για το Brexit και να επιστρέψει στις Βρυξέλλες για να «συζητήσει» με τους Ευρωπαίους ομολόγους της τις «ανησυχίες» του βρετανικού κοινοβουλίου.

Ο Τζέρεμι Κόρμπιν τόνισε ότι αν η Μέι δεν προχωρήσει στις ευρείες αλλαγές που απαιτούνται για μια συμφωνία, τότε θα πρέπει να κάνει στην άκρη και να αφήσει «εκείνους που μπορούν» να κυβερνήσουν, αναφερόμενος προφανώς στο Εργατικό Κόμμα.

«Η πρωθυπουργός προσπαθεί να εξαγοράσει μια τελευταία ευκαιρία για να σώσει τη συμφωνία», τόνισε ο ηγέτης των Εργατικών. Δεν έχει κανένα νόημα, πρόσθεσε, να φέρει την ίδια συμφωνία, η οποία είναι ξεκάθαρο ότι δεν στηρίζεται από τη Βουλή των Κοινοτήτων. Το να φέρει την ίδια, πρόχειρη συμφωνία δεν θα αλλάξει τα θεμελιώδη ελαττώματά της, ούτε τις αντιρρήσεις που εκφράζονται από βουλευτές όλων των κομμάτων, σχολίασε.

Πρόεδρος Βουλής των Κοινοτήτων VS Τερέζα Μέι

Ο πρόεδρος της Βουλής των Κοινοτήτων δήλωσε σήμερα ότι θα ήταν «ορθό» να δοθεί στους βουλευτές η δυνατότητα να αποφασίσουν αν θα αναβληθεί ή όχι η προγραμματισμένη για αύριο ψηφοφορία για την έγκριση της συμφωνίας για το Brexit.

Η δήλωση αυτή του Τζον Μπέρκοου έγινε λίγα λεπτά αφού η πρωθυπουργός Τερέζα Μέι ανακοίνωσε ότι η ψηφοφορία αναβάλλεται.

«Σε κάθε πολιτισμένο και ώριμο περιβάλλον που σέβεται τους άλλους, το να επιτρέπεται στη Βουλή να έχει λόγο θα ήταν η σωστή και, τολμώ να πω, η προφανής πορεία που θα έπρεπε να ακολουθηθεί» είπε ο Μπέρκοου μιλώντας στο κοινοβούλιο.

Ο πρόεδρος πρόσθεσε πάντως ότι μολονότι η κυβέρνηση έχει τη δυνατότητα να καθυστερήσει μονομερώς την ψηφοφορία, ο ίδιος με μεγάλη του χαρά θα διευκόλυνε τη διεξαγωγή μιας ψηφοφορίας για το θέμα αυτό.

Βορειο-Ιρλανδοί: «Ειλικρινά, αυτά που είπε η Μέι απλώς δεν είναι αξιόπιστα»

Από την πλευρά του, το Δημοκρατικό Ενωτικό Κόμμα (DUP) της Βόρειας Ιρλανδίας, που στηρίζει την κυβέρνηση μειοψηφίας στο βρετανικό κοινοβούλιο, κάλεσε την πρωθυπουργό «να επιστρέψει από τις Βρυξέλλες με πραγματικές αλλαγές» στη συμφωνία του «διαζυγίου» με την Ευρωπαϊκή Ένωση, αφήνοντας να εννοηθεί ότι σε κάθε άλλη περίπτωση θα την καταψηφίσει.

«Ειλικρινά, αυτά που είπε σήμερα η πρωθυπουργός απλώς δεν είναι αξιόπιστα», σχολίασε ο Νάιτζελ Ντοντς, ο δεύτερος στην ιεραρχία του DUP.

«Η πρωθυπουργός λέει ότι ακούει και μιλάει για διαβεβαιώσεις και εγγυήσεις αλλά αυτό που δεν καταλαβαίνει είναι ότι η συμφωνία αποχώρησης και το νομικά δεσμευτικό κείμενο δεν είναι αποδεκτά από αυτό το κοινοβούλιο», πρόσθεσε.

«Σας παρακαλώ, πρωθυπουργέ, αρχίστε πραγματικά να ακούτε και επιστρέψτε με αλλαγές στη συμφωνία αποχώρησης, γιατί διαφορετικά θα καταψηφιστεί» κατέληξε.

Οι Φιλελεύθεροι Δημοκράτες: Στηρίζουμε μια πρόταση μομφής εναντίον της Μέι

Την ίδια ώρα, ο ηγέτης του φιλοευρωπαϊκού κόμματος των Φιλελεύθερων Δημοκρατών ανακοίνωσε σήμερα ότι θα στήριζε μια πρόταση μομφής σε βάρος της πρωθυπουργού Τερέζα Μέι, αν την ζητούσε το αντιπολιτευόμενο Εργατικό Κόμμα.

«Μετά το σημερινό φιάσκο (σ.σ. την αναβολή της ψηφοφορίας), η κυβέρνηση πραγματικά απώλεσε το κύρος της. Εγώ και οι συνάδελφοί μου θα στηρίξουμε πλήρως τον ηγέτη της αντιπολίτευσης αν καταθέσει πρόταση μομφής, όπως ασφαλώς τον καλεί τον καθήκον του να πράξει», είπε ο Βινς Κέιμπλ.

Back to top

Προσεχως

Το Soundtrack της Πόλης
Athens Voice 102.5