Κοσμος

Μία αρχαία ράμπα λύνει το μυστήριο της κατασκευής των Πυραμίδων

Πώς χτίστηκαν οι πυραμίδες της Αιγύπτου

62224-137655.jpg
Newsroom
1’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ
cairo.jpg

Ένα από τα σπουδαιότερα μυστήρια στον κόσμο μπορεί και να φτάνει σιγά σιγά στη λύση του, καθώς αρχαιολόγοι ανακάλυψαν μία αρχαία ράμπα, η οποία ενδέχεται να αποτελεί το κλειδί για τον τρόπο κατασκευής των πυραμίδων.

Οι αρχαιολόγοι έχουν περάσει αιώνες να αναρωτιούνται πώς κατασκευάστηκαν οι πανύψηλες πυραμίδες της Γκίζας πριν από χιλιάδες χρόνια. Τώρα, η ανακάλυψη ενός εξελιγμένου συστήματος ράμπας τους φέρνει ένα βήμα πιο κοντά στην επίλυση του μυστηρίου.

Τα ερείπια της ράμπας ηλικίας 4.500 ετών βρέθηκαν σε λατομείο αγγειοπλαστικής - της ίδιας περιόδου - σε αιγυπτιακή έρημο από ομάδα ερευνητών από το Πανεπιστήμιο του Λίβερπουλ του Ηνωμένου Βασιλείου και το Γαλλικό Ινστιτούτο Ανατολικής Αρχαιολογίας του Καΐρου.

Η ανακάλυψη στο λατομείο Hatnub χρονολογείται από τη βασιλεία του Φαραώ Khufu, ο οποίος ανέθεσε την κατασκευή της Μεγάλης Πυραμίδας στην Γκίζα.

Η συγκεκριμένη ανακάλυψη δίνει στους ερευνητές «περαιτέρω πληροφορίες σχετικά με την υλικοτεχνική υποστήριξη και τις τεχνολογίες που χρησιμοποιούνται στην κατασκευή ενός από τα επτά θαύματα του κόσμου», δήλωσε ο Roland Enmarch, Αιγυπτολόγος που εργάστηκε στο έργο.

Ωστόσο, αν και η θεωρία ότι είχε χρησιμοποιηθεί κάποιο είδος ράμπας ήταν γνωστή στην κοινότητα των αρχαιολόγων, η ανακάλυψη συγκεκριμένων μετατοπήσεων υποδηλώνει ότι τα βαριά μπλοκ αλαβάστρου έχουν τραβηχτεί σε μια πολύ πιο απότομη γωνία από ότι πίστευαν έως τώρα.

«Χρησιμοποιώντας ένα έλκηθρο που φέρει ένα πέτρινο μπλοκ συνδεδεμένο με σχοινιά σε αυτούς τους ξύλινους στύλους, οι αρχαίοι Αιγύπτιοι κατάφεραν να βγάλουν τα μπλοκ αλαβάστρου από το λατομείο σε πολύ απότομες πλαγιές 20% ή ακόμα και περισσότερο», ανέφερε ο κ.Γκουρντόν, από το Γαλλικό Ινστιτούτο.

Οι τρύπες, οι οποίες ευθυγραμμίζονταν με τις πλευρές των δύο σειρών σκαλοπατιών που πλαισίωναν την κεντρική ράμπα, ήταν δεμένες με σχοινιά και βοήθησαν στην ανακούφιση του βάρους των εργαζομένων να τραβούν τα τεράστια μπλοκ λευκών λίθων, σύμφωνα με δελτίο Τύπου.

Οι ερευνητές είπαν στον Guardian ότι οι εργαζόμενοι ήταν σε θέση να τραβήξουν τα μπλοκ και από τις δύο κατευθύνσεις με τη βοήθεια συγκεκριμένων οπών, αντί να σέρνουν τις πέτρες από πίσω τους.

Το 2017, Αιγύπτιοι αρχαιολόγοι έγιναν πρωτοσέλιδα σε όλο τον κόσμο όταν ανακάλυψαν ένα χώρο μήκους 30 μέτρων κρυμμένο μέσα στους τοίχους από ασβεστόλιθο και γρανίτη.

Η Πυραμίδα της Γκίζας βρίσκεται 139 μέτρα ψηλά και χτίστηκε πριν από περίπου 4.500 χρόνια. Είναι η μεγαλύτερη από την ομάδα των πυραμίδων στη Γκίζα, το παλαιότερο από τα Επτά Θαύματα του Αρχαίου Κόσμου, και ένα σημαντικό τουριστικό αξιοθέατο.

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ