Κοσμος

Δημοψήφισμα στην ΠΓΔΜ: 90% στο «ναι», με 65% αποχή

Στη Βουλή πάει ο Ζάεφ τη συμφωνία - Τον συνεχάρη ο Τσίπρας - «Αντιφατικό το αποτέλεσμα», λέει το ΥΠΕΞ - Αποδοκιμάζει η ελληνική αντιπολίτευση

62224-137655.jpg
Newsroom
2’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ
Δημοσκόπηση στην ΠΓΔΜ: 90% στο «ναι», με μεγάλη αποχή
EUROKINISSI/ΣΤΕΛΙΟΣ ΜΙΣΙΝΑΣ

Επικράτηση του «ναι» στο δημοψήφισμα της ΠΓΔΜ για τη συμφωνία των Πρεσπών για το ονοματολογικό, με το συντριπτικό 90% (στο 60% των καταγεγραμμένων εκλογικών τμημάτων), όμως με πολύ χαμηλότερη συμμετοχή από αυτή που ανέμενε η κυβέρνηση της γειτονικής χώρας, η οποία ανήλθε μόλις στο 35%. «Όχι» ψήφισε το 6%.

Ο πρωθυπουργός της ΠΓΔΜ ανέφερε ότι πλέον θα οδηγήσει τη συμφωνία προς έγκριση στη Βουλή. Αν δεν καταφέρει να εξασφαλίσει τα 2/3 που απαιτούνται, θα οδηγήσει τη χώρα του σε πρόωρες εκλογές. Όπως ο ίδιος είπε, θα λάβει υπόψη του την ετυμηγορία όσων συμμετείχαν στη διαδικασία.

Από την άλλη πλευρά, ο επικεφαλής του αντιπολιτευόμενου VMRΟ, Χρίστιαν Μίτσκοφσκι, είπε ότι «ο λαός ψήφισε κατά της Συμφωνίας των Πρεσπών», ενώ προδιέγραψε το πολιτικό τέλος του Ζόραν Ζάεφ. Να σημειωθεί, επίσης, ότι το VMRO κατήγγειλε νοθεία στην εκλογική διαδικασία.

Στο πλευρό του Ζάεφ και ο ηγέτης του μεγαλύτερου αλβανικού κόμματος, Αλί Αχμέτι, ο οποίος δήλωσε: «Σήμερα επιδείξαμε τη δημοκρατία, μια διαδικασία ένταξης στο ΝΑΤΟ και στην Ευρωπαϊκή Ένωση. Αυτή η διαδικασία σημαίνει πρόοδο για το κλείσιμο του θέματος με την Ελλάδα».

Επικοινωνία Τσίπρα με Ζάεφ

Επικοινωνία με τον Ζόραν Ζάεφ είχε μετά την ολοκλήρωση του δημοψηφίσματος ο Αλέξης Τσίπρας. Σύμφωνα με κυβερνητικές πηγές, ο Έλληνας πρωθυπουργός επαίνεσε τον Ζόραν Ζάεφ «για την αποφασιστικότητα και τη γενναιότητά του να συνεχίσει στην εφαρμογή της συμφωνίας».

«Αντιφατικό» το αποτέλεσμα, εκτίμησε το ελληνικό ΥΠΕΞ

«Η Ελλάδα παρακολουθεί στενά τις εξελίξεις, με την πρέπουσα απόσταση και παραμένει προσηλωμένη στη συμφωνία των Πρεσπών», τονίζει το ελληνικό υπουργείο Εξωτερικών. Το ΥΠΕΞ χαρακτηρίζει «αντιφατικό» το αποτέλεσμα του δημοψηφίσματος, καθώς μολονότι ένα μεγάλο τμήμα των πολιτών της χώρας στήριξε τη συμφωνία, ένα επίσης μεγάλο τμήμα την αντιμετώπισε με σκεπτικισμό. Τονίζει ακόμη ότι σέβεται τη βούληση των πολιτών της FYROM.

Πάντως, σε μια διαφορετική «ανάγνωση» του αποτελέσματος, σε σχέση με αυτήν της ελληνικής κυβέρνησης, προχώρησε ο Πάνος Καμμένος, χαρακτηρίζοντας «άκυρο» το δημοψήφισμα, λόγω της μεγάλης αποχής.

Τι λένε οι Βρυξέλλες

Για ευρεία υποστήριξη της Συμφωνίας των Πρεσπών και της ευρωατλαντικής πορείας της χώρας, έκανε λόγο ο Ευρωπαίος Επίτροπος Διεύρυνσης, Γιοχάνες Χανς. «Συγχαίρω τους πολίτες εκείνους που ψήφισαν στο σημερινό συμβουλευτικό δημοψήφισμα και έκαναν χρήση του συμβουλευτικού δημοψηφίσματος. Με την πολύ σημαντική ψήφο υπέρ του “ναι”, υπάρχει ευρεία υποστήριξη στην Συμφωνία των Πρεσπών και στην ευρωατλαντική πορεία της χώρας. Αναμένω τώρα όλοι οι πολιτικοί ηγέτες να σεβαστούν την απόφαση αυτή και να προχωρήσουν με τη μέγιστη υπευθυνότητα και ενότητα σε όλα τα κόμματα προς το συμφέρον της χώρας».

Αντιδράσεις από την ελληνική αντιπολίτευση

«Επιζήμια» χαρακτήρισε η ΝΔ τη συμφωνία των Πρεσπών, τονίζοντας ότι «η χώρα κυβερνάται από μια κυνική σύμπραξη ανθρώπων που αδιαφορούν για το εθνικό συμφέρον». «Η Νέα Δημοκρατία από την πρώτη στιγμή τόνισε ότι η συμφωνία των Πρεσπών είναι εθνικά επιζήμια για την Ελλάδα. Για το λόγο αυτό κατέθεσε τον Ιούνιο πρόταση δυσπιστίας στην κυβέρνηση» αναφέρει σε ανακοίνωσή της η αξιωματική αντιπολίτευση και προσθέτει: «Η εντελώς διαφορετική υποδοχή που επιφύλαξαν στο αποτέλεσμα του Σκοπιανού δημοψηφίσματος ο ΣΥΡΙΖΑ και οι ΑΝΕΛ επιβεβαιώνουν δυστυχώς ότι η χώρα κυβερνάται από μια κυνική σύμπραξη ανθρώπων που αδιαφορούν για το εθνικό συμφέρον, προτάσσοντας την παραμονή τους για λίγους ακόμη μήνες στις καρέκλες της εξουσίας. Η ΝΔ θα καταβάλει κάθε δυνατή προσπάθεια για να μην ισχύσει η εθνικά επιζήμια συμφωνία των Πρεσπών».

«Μετά τον ελληνικό λαό και οι πολίτες της FYROM γύρισαν την πλάτη στην συμφωνία Τσίπρα - Ζάεφ. Οι δυο πρωθυπουργοί αντιμετωπίζουν την αποδοκιμασία των λαών τους», σημείωσε ο εκπρόσωπος Τύπου του ΚΙΝΑΛ, Παύλος Χρηστίδης. Πρόσθεσε ότι «το γεγονός ότι οι Σκοπιανοί γύρισαν την πλάτη σε μια συμφωνία που τους έδινε Μακεδονική γλώσσα και Εθνότητα, αποδεικνύει ποσό βαθιά είναι τα αλυτρωτικά και εθνικιστικά στερεότυπα στο γειτονικό κράτος. Οτι αυτή η συμφωνία μόνο νέα προβλήματα θα δημιουργούσε. Όπως η Φώφη Γεννηματά κατ’ επανάληψη έχει επισημάνει».

Να σημειώσουμε, τέλος, ότι συγκεντρώσεις υπέρ του «όχι» στο δημοψήφισμα πραγματοποιήθηκαν αργά το βράδυ της Κυριακής τόσο στα Σκόπια, όσο και στη Θεσσαλονίκη.

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ