Κοσμος

Σε κόκκινο συναγερμό η νοτιοδυτική Γαλλία - 12 νεκροί από τις φονικές πλημμύρες (εικόνες, video)

Καλόγρια παρασύρθηκε από τα νερά του ποταμού Οντ, δεκάδες οι παγιδευμένοι σε στέγες σπιτιών

62224-137655.jpg
Newsroom
1’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ
20184928.jpg
© EPA/GUILLAUME HORCAJUELO

Τουλάχιστον 12 άνθρωποι έχασαν τη ζωή τους, 8 τραυματίστηκαν σοβαρά και ένας άνθρωπος αγνοείται, βάσει του τελευταίου απολογισμό της νομαρχίας, από τις πλημμύρες που πλήττουν την περιοχή Οντ της νοτιοδυτικής Γαλλίας.

Πρόκειται για μια από τις φονικότερες καταιγίδες εδώ και 10 χρόνια στην περιοχή.

Οι τοπικές αρχές υπογραμμίζουν ότι ο όγκος του νερού που έπεσε μέσα σε λίγες ώρες κατά τη διάρκεια της νύχτας την Κυριακή αντιστοιχεί με τον όγκο νερού μετά από βροχοπτώσεις μηνών.

20185990.jpg

Το τοπικό δίκτυο BFMTV μετέδωσε ότι μία καλόγρια παρασύρθηκε από τα ορμητικά νερά του ποταμού Οντ. Μια ακόμη τραγωδία σημειώθηκε στην πόλη Αλμπί, όπου ένας τροχονόμος που διηύθυνε την κυκλοφορία των οχημάτων μέσα στην καταρρακτώδη νεροποντή χτυπήθηκε από δικυκλιστή και σκοτώθηκε. Ένα ακόμη άτομο στην περιοχή Cuxac τραυματίσθηκε όταν καταπλακώθηκε από το ίδιο του το σπίτι.

Σωστικά ελικόπτερα περιμένουν να βελτιωθεί ο καιρός προτού ξεκινήσουν τις επιχειρήσεις διάσωσης, δήλωσε στο τηλεοπτικό δίκτυο BFM ο Αλέν Τιριόν, ο νομάρχης της Οντ, η οποία έχει τεθεί σε κόκκινο συναγερμό.


«Υπάρχουν άνθρωποι εγκλωβισμένοι στις στέγες. Θα πρέπει να χρησιμοποιήσουμε αεροσκάφη για να τους απεγκλωβίσουμε, καθώς είναι αδύνατον να τους προσεγγίσουμε με σκάφος, δεδομένης της ορμής των νερών. Είναι πάρα πολύ επικίνδυνο», πρόσθεσε ο Τιριόν. 

 

Τα χωριά Κονκ-σιρ-Ορμπιέλ και Βιλαρντονέλ, όπου τα νερά από τις πλημμύρες έφθασαν έως τον πρώτο όροφο, περιλαμβάνονται στις περιοχές που επλήγησαν περισσότερο.

Οι πλημμύρες στην περιοχή Οντ είναι οι πλέον καταστροφικές των τελευταίων 100 ετών, σύμφωνα με την μετεωρολογική υπηρεσία του Vigicrues.

20186163.jpg

Μέχρι στιγμής, η φετινή χρονιά είναι η πιο θερμή στη Γαλλία από το 1900, σύμφωνα με την εθνική μετεωρολογική υπηρεσία.

Ο πρόεδρος της Γαλλίας Εμανουέλ Μακρόν εξέφρασε σήμερα «την αλληλεγγύη όλης της χώρας προς τους συμπρατιώτες μας θύματα των πλημμυρών στην Οντ και στις οικογένειές τους» κατά τη διάρκεια της συνέντευξης τύπου που παραχώρησε με τον πρόεδρο της Νότιας Κορέας Μουν Τζε-ιν.

«Το σύνολο των υπηρεσιών διάσωσης έχει κινητοποιηθεί με παραδειγματικό τρόπο και τους ευχαριστώ» συμπλήρωσε ο Μακρόν.

Ο πρόεδρος της Γαλλίας ζήτησε από τον πρωθυπουργό Εντουάρ Φιλίπ να μεταβεί στην περιοχή.

ΕΓΓΡΑΦΕΙΤΕ ΣΤΟ NEWSLETTER ΜΑΣ

Tα καλύτερα άρθρα της ημέρας έρχονται στο mail σου

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ