- CITY GUIDE
- PODCAST
-
15°
Τυλίγετε σε αλουμινόχαρτα το φαγητό που περίσσεψε; Κινδυνεύετε!
Τόσο καιρό αποθηκεύαμε λάθος τα περισσεύματα του φαγητού μας; Η επιστήμη λέει πως...ναι
Αυτό που συμβαίνει στο φαγητό μας στα 20 πρώτα λεπτά μέσα στο αλουμινόχαρτο
Το κάνει η μητέρα μας, η γιαγιά μας, το κάνουμε εμείς: το φαγητό που περίσσεψε, το ταπεινό τοστάκι που παίρνουμε στη δουλειά, το τυλίγουμε στο αλουμινόχαρτο και όλα καλά και βολικά. Ή μήπως όχι;
Εξαρτάται, λέει η επιστήμη, ειδικά αν πρόκειται για φαγητό που θα μείνει για μέρες στο ψυγείο ή δεν σκοπεύουμε να φάμε άμεσα. Συγκεκριμένα, ο επιστήμονας τροφίμων της Aqualab στο Σικάγο Dr Zachary Cartwright, επιμένει ότι τα τρόφιμα που ειναι τυλιγμένα σε αλουμινόχαρτο, κινδυνεύουν από μόλυνση από επικίνδυνα βακτήρια για έναν απλό λόγο: δεν είναι αεροστεγώς κλεισμένα.
Υποστήριξε ότι τα δοχεία Tupperware και οι σφραγιζόμενες πλαστικές σακούλες είναι η πολύ καλύτερη και ασφαλέστερη επιλογή.
Σημείωσε ότι αυτή η αυξημένη πιθανότητα σε βακτήρια στα τρόφιμα μπορεί να οδηγήσει σε σοβαρή τροφική δηλητηρίαση που μπορεί να αποβεί ακόμη και θανατηφόρα.
Η Primrose Freestone, ανώτερη λέκτορας κλινικής μικροβιολογίας στο Πανεπιστήμιο του Leicester, τόνισε επίσης τη σημασία των αεροστεγών δοχείων για το φαγητό που περισσεύει.
Σημείωσε ότι με το να μην αποθηκεύει και να μην ζεσταίνει κανείς επαρκώς ό,τι περίσσεψε από το φαγητό της προηγούμενης ημέρας, κινδυνεύει με δυνητικά απειλητική για τη ζωή του τροφική δηλητηρίαση. «Το ψύχος του ψυγείου επιβραδύνει μόνο την ανάπτυξη παθογόνων μικροοργανισμών όπως ο σταφυλόκοκκος ή ο κηρόχρους βάκιλλος. Μόνο η στερεή κατάψυξη στους μείον 20°C σταματά την ανάπτυξη των βακτηρίων τροφικής δηλητηρίασης».
Και ενώ μπορεί να μη νομίζετε ότι είναι τόσο σημαντικό να αποθηκεύετε σωστά τα τρόφιμα, η Freestone ανέδειξε πόσο γρήγορα τα βακτήρια μπορούν να επηρεάσουν τα τρόφιμα.
Σε ένα άρθρο της στο The Conversation, έγραψε: «Βακτήρια υπάρχουν παντού στον κόσμο μας, συμπεριλαμβανομένων των κουζινών - και των τροφίμων μέσα σε αυτές. Τα βακτήρια που προκαλούν την αλλοίωση των τροφίμων μπορούν να αναπτυχθούν γρήγορα με τα κατάλληλα θρεπτικά συστατικά, την υγρασία και τις θερμοκρασίες. Ορισμένα διπλασιάζονται σε αριθμό σε μόλις 20 λεπτά. Τα περισσεύματα μπορούν να καταναλωθούν με ασφάλεια, αρκεί να λάβετε τις σωστές προφυλάξεις.
Οπότε ναι... υπάρχει λόγος που η μαμά σας ζητάει πίσω τα τάπερ της με τέτοια μανία και ίσως θα έπρεπε όλοι να προμηθευτούμε συσκευασίες που να κλείνουν αεροστεγώς.
ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ
ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
Κρύφτηκε κάτω από το πλυντήριο πιάτων
Το περιστατικό προκάλεσε την προσοχή των αρχών
Τα βίντεό της στο Tik Tok έγιναν viral με ανάμεικτες αντιδράσεις
Η ερώτηση που του έκανε στην πλατεία Αριστοτέλους
Η ιδιοκτήτρια καταγγέλλει ότι ο Ρεμί έχει αλλάξει συμπεριφορά μετά τον περιορισμό στο σπίτι
Ποιες ήταν οι συνταγές που αναζήτησαν περισσότερο
To βίντεο που κάνει τον γύρο του διαδικτύου
Παρά τον χιουμοριστικό τόνο των σχολίων, το περιστατικό άνοιξε ξανά τη συζήτηση για την εξάρτηση από τα smartphones
Τολμάς να κάνεις με τον / τη σύντροφό σου αυτό το πραγματικά αθώο τεστ;
Τα συν και πλην της εβδομάδας από τη Σταυρούλα Παναγιωτάκη
Λόγια που ακούστηκαν δημοσίως
Συνήλθε μετά από μερικές ώρες ύπνου
Η μετακόμιση και η στενή του σχέση με την Γκίλφοϊλ ενισχύουν τα σχετικά σενάρια
Στην εκπομπή εμφανίστηκαν οι δυο αδελφές με ίδιο ντύσιμο μάλιστα
ΠΡΟΣΟΧΗ: ΣΚΛΗΡΕΣ ΕΙΚΟΝΕΣ - Η Λιάν Χοκς αποφάσισε να μοιραστεί το πώς είναι να χάνεις το ίδιο σου το πρόσωπο
Το μυστήριο των ζημιών λύθηκε
Γιατί χρήστες στο ίντερνετ της έδωσαν...νέο τίτλο μετά το Thanksgiving
Η σπουδαία ερμηνεύτρια και ο παρουσιαστής τραγούδησαν μαζί σε σόου της γαλλικής τηλεόρασης
Ακούστε τη νέα διαφήμιση
Έχετε δει 20 από 200 άρθρα.