Trending Now

Οι πιο διάσημες θεωρίες συνωμοσίας

Είναι τα πουλιά ρουφιάνοι; Από τον «βασιλιά» Elvis στους «Ερπετόμορφους» αυτές είναι οι πιο juicy

alexandra-mprountzaki.jpg
Αλεξάνδρα Μπρουντζάκη
8’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ
Οι πιο διάσημες θεωρίες συνωμοσίας
© Moor Studio

Θεωρίες συνωμοσίας: Η διάδοσή τους, η παραπληροφόρηση, οι πιο μεγάλες και γνωστές περιπτώσεις

Πρόκειται για ένα topic με το οποίο ήθελα να ασχοληθώ πολύ καιρό. Ένα topic που εάν με αφήσει κανείς, γράφω βιβλίο καθώς δεν έχω πιο ένοχη απόλαυση από το να παρακολουθώ τη σκέψη …πεφωτισμένων ανθρώπων που ξέρουν «τι γίνεται και τι είναι αυτό που μας κρύβουν», ανθρώπων που έχουν λύσει τα μυστήρια αυτού του κόσμου κι έχουν δει, ακούσει και ερευνήσει τα ανεξήγητα!

Γιατί δημιουργούμε θεωρίες συνωμοσίας;

Δεν είναι πυρηνική φυσική: στους ανθρώπους αρέσει ο έλεγχος, θέλουμε να κρατάμε τα ηνία της αφήγησης, να υπάρχει πάντα ο απέναντι που κάτι μας κρύβει, να υπάρχει ο λόγος που κάποιος έγινε γνωστός, πλούσιος και πετυχημένος ενώ οι υπόλοιποι όχι.

Προτείνοντας μια κρυφή τάξη πραγμάτων ή ενόχους που είναι εύκολο να στηθούν στο ειδώλιο, οι θεωρίες συνωμοσίας παρέχουν την αίσθηση του ελέγχου.

Κοινωνική ταυτότητα και ανήκειν:

Οι θεωρίες συνωμοσίας μπορούν να ενισχύσουν την αίσθηση της κοινότητας -  πιο απλά οι λωλοί τα βρίσκουν μεταξύ τους. Πιστεύοντας σε κάτι που δεν ξέρουν όλοι, οι άνθρωποι αισθάνονται μέρος μιας ειδικής ομάδας που κρατάει το δισκοπότηρο της απόλυτης γνώσης – μια «ελίτ» που έχει ξεφύγει από τα δεσμά της σπηλιάς του Πλάτωνα κι έχει ανακαλύψει τον πραγματικό κόσμο.

Φυσικά, τώρα με τα social media, οι θεωρίες συνωμοσίας δεν μένουν σε ένα κλειστό κλαμπ αλλά διαδίδονται με ιλιγγιώδεις ταχύτητες σε όλον τον πλανήτη και με αυτόν τον τρόπο όλοι οι «ψαγμένοι» αυτού του κόσμου ενώνουν τις φωνές τους και ανταλλάσουν απόψεις σκεπτόμενοι ο ένας για τον άλλον: «ορίστε, το έχουν ανακαλύψει κι άλλοι δεν είμαι μόνος σε αυτό το μοναχικό ταξίδι για την αποκάλυψη της αλήθειας»…  Μου θυμίζουν άλλους που έχουν τέτοιον ενθουσιασμό όταν να καλύπτουν κοινές διαταραχές: «Έλα, ρε, έχεις αγχώδη διαταραχή και μανιοκατάθλιψη; Κι εγώ! Τέλειο!»… 

Δεν κουράζω άλλο και περνάμε κατευθείαν στο ψητό: Απολαύστε τις πιο διάσημες θεωρίες συνωμοσίας!

Θεωρίες συνωμοσίας: Η διάδοσή τους, η παραπληροφόρηση, οι πιο μεγάλες και γνωστές περιπτώσεις
© Andrew Winning

Ο βασιλιάς, ο Βασιλιάς της pop και ο Μακιαβέλι

Στις 16 Αυγούστου του 1977, ο Elvis πέθανε. Το σοκ του πλανήτη ήταν τεράστιο. Φυσικά πώς να δεχτούν ότι «ο Βασιλιάς είναι νεκρός»; Οι θεωρητικοί των συνομωσιών άρχισαν να επισημαίνουν διάφορα περίεργα στο πιστοποιητικό θανάτου του και μετά υποστήριζαν πως ζει κανονικά και ότι μάλιστα είχαν αποδείξεις. Υπάρχουν ισχυρισμοί ότι εντοπίστηκε στη Disneyland ή ότι απολαμβάνει τη σύνταξή του στη Νότια Αμερική.

Ο Michael Jackson αποσύρθηκε με Moonwalking;

Ο ξαφνικός θάνατος του Michael Jackson το 2009 τροφοδότησε τις φήμες για σκηνοθετημένο θάνατο. Οι θαυμαστές επισημαίνουν τις ασυνέπειες του ρεπορτάζ και την τεράστια περιουσία του ως επιχείρημα το οποίο θα μπορούσε να στηρίξει την υπόθεση ότι ο βασιλιάς της pop προσποιήθηκε τον θάνατό του. Οι θεωρίες τον παρουσιάζουν συχνά να ζει μια πλούσια ζωή μακριά από τα φώτα της δημοσιότητας. Το γεγονός ότι είχε υποβάλλει τον οργανισμό του σε τρομαχτικές «θεραπείες», δεν παίζει κανέναν ρόλο μάλλον.

Στον αντίποδα βρίσκεται μια θεωρία που λέει ότι ο Paul McCartney έχει πεθάνει από το 1960 σε αυτοκινητιστικό δυστύχημα και αντικαταστάθηκε από έναν που του έμοιαζε. Παρά το γεγονός ότι ο άνθρωπος είναι εντελώς ζωντανός, η φήμη συνεχίζει να κυκλοφορεί.

Θεωρίες συνωμοσίας: Η διάδοσή τους, η παραπληροφόρηση, οι πιο μεγάλες και γνωστές περιπτώσεις
© EPA/EUGENE GARCIA

Tupac: California, did you really stop the party?

Η δολοφονία του Tupac το 1996 πυροδότησε έναν τεράστιο κύκλο από φήμες. Βγήκαν οι φανατικοί θαυμαστές του και μιλούσαν για κρυμμένα μηνύματα σε στίχους του που προοιωνίζουν πως σκοπεύει να φύγει, να πάει στα ξένα, ενώ πολλοί έχουν και φωτογραφίες που «αποδεικνύουν» ότι ο Tupac αράζει στην Κούβα. Φυσικά, καμία από αυτές τις φωτογραφίες δεν έχει αποδειχθεί ως γνήσια.

Σε αυτή τη θεωρία αξίζει να αναφέρουμε και τη Θεωρία Συνωμοσίας του Διαβόητου Μεγάλου Φονικού του The Notorious B.I.G. (Biggie): Το hip hop feud στο East Coast-West Coast της δεκαετίας του '90 ήταν ένα σκοτεινό κεφάλαιο στην ιστορία αυτού του είδους μουσικής. Tupac Shakur και The Notorious B.I.G. (Biggie) έγιναν τραγικά σύμβολα εκείνης της σύγκρουσης, και οι δύο δολοφονήθηκαν και οι υποθέσεις τους δεν εξιχνιάστηκαν ποτέ. Η θεωρία, λοιπόν, τι λέει; Ότι ο Tupac αν και είχε δολοφονηθεί το 1996 (13 Σεπτεμβρίου 1996) πριν τον Biggie, ενορχήστρωσε τον θάνατο του Notorious έξι μήνες αργότερα (9 Μαρτίου 1997).  Λογικό!

Το LAPD συνεχίζει να ερευνά και τις δύο δολοφονίες. Μάλιστα, για τη δολοφονία του Tupac η αστυνομία συνέλαβε τον Σεπτέμβριο του 2023 τον Ντουέιν «Keffe D» Ντέιβις, ο οποίος είναι αντιμέτωπος με την κατηγορία της ανθρωποκτονίας για τη δολοφονία του Tupac Shakur, που διαπράχθηκε πριν από 27 χρόνια. Όπως και να έχει, και οι δύο καλλιτέχνες αποτελούν κορυφαίους σταθμούς στην μεγάλη ιστορία της hip hop μουσικής σκηνής και το κενό που άφησαν είναι μεγάλο.

Η επίπεδη Γη, το Χόλιγουντ πάει στο φεγγάρι και τα πουλιά είναι ρουφιάνοι…

Η Γη είναι επίπεδη, η Ανταρκτική είναι το όριό της, κοιτάξτε τον ορίζοντα δεν είναι στρογγυλός, είναι μια ευθεία, στραβοί είστε; «Μα, κυρία Κάρεν μου, υπάρχουν επιστημονικά στοιχεία! Είναι αποδεδειγμένο!», «ΟΧΙ! είναι ψεύτικα κατασκευάσματα από τις κυβερνήσεις για να μην εξερευνήσουμε τι υπάρχει πίσω από το παγόβουνο της Ανταρκτικής». Δε σχολιάζω άλλο.  Στη συνέχεια παρουσιάζουμε την ταινία που …γύρισε το Hollywood και ονομάζεται «Ταξίδι στο φεγγάρι». Οι υποστηρικτές συχνά αναφέρουν θολές φωτογραφίες και σκιές ως απόδειξη, αγνοώντας τον τεράστιο όγκο αποδεικτικών στοιχείων για το αντίθετο. Ήταν το 1969 φυσικά και οι φωτογραφίες που τραβήχτηκαν στο διάστημα ήταν θολές!

Ποιοι μας κυβερνούν;

Σίγουρα κάπου θα έχει πάρει το μάτι σου βίντεο το οποίο οριακά ξεσκεπάζει τους «ΕΡΠΕΤΟΜΟΡΦΟΥΣ ΑΡΧΟΝΤΕΣ» που μας κυβερνούν. Τι μας λέει αυτή η θεωρία; Μια φυλή ερπετοειδών ανθρωποειδών που αλλάζουν σχήμα και μορφή, ελέγχει κρυφά τις κυβερνήσεις.

Επιπλέον, στην περίπτωση που δεν το γνωρίζατε, υπάρχει και αυτό: Fake News Birds! Αυτή η θεωρία αποτελεί πραγματικό διαμάντι του διαδικτύου και ισχυρίζεται ότι τα πουλιά είναι στην πραγματικότητα κυβερνητικά drones που μας κατασκοπεύουν. Προφανώς, τα περιστέρια μοιάζουν πλέον αρκετά ύποπτα.

Σε αυτές τις γενικές συνωμοσίες πρέπει να συμπεριλάβουμε οπωσδήποτε τις θεωρίες που λένε ότι ο εμβολιασμός προκαλεί αυτισμό, κι ενώ η θεωρία αυτή έχει καταρριφθεί από αμέτρητες μελέτες σε δισεκατομμύρια ανθρώπων, ίσως είναι μια από τις πιο διαδεδομένες θεωρίες συνωμοσίας στον κόσμο, επίσης τα Chemtrails, τα λευκά ίχνη που αφήνει το αεροπλάνο είναι σύμφωνα με τους γνώστες τα χημικά που μας ψεκάζουν για να μας εξοντώσουν. Αν αυτό σου θυμίζει το power couple Πετράκος – Παπαθωμά, μπορείς να νιώσεις υπερήφαν@ γιατί έχουμε κι εμείς τους εθνικούς μας συνωμοσιολόγους. Αμέ!

Τώρα θα ήθελα να μου επιτρέψετε να προχωρήσουμε στα πιο juicy!

Θεωρίες συνωμοσίας: Η διάδοσή τους, η παραπληροφόρηση, οι πιο μεγάλες και γνωστές περιπτώσεις

Illuminati

Από τις αγαπημένες μου και ευρέως γνωστές θεωρίες είναι αυτή των Πεφωτισμένων.

Παρά τη σύντομη ύπαρξή τους, οι Illuminati έγιναν αντικείμενο θεωριών συνωμοσίας στα τέλη του 18ου αιώνα. Φήμες κυκλοφόρησαν για τη σκιώδη ύπαρξή τους και τη μυστική τους επιρροή στα παγκόσμια τεκταινόμενα.

Οι θεωρίες για τους Illuminati συνέχισαν να εξελίσσονται κατά τη διάρκεια των αιώνων. Συχνά απεικονίζονταν να χειραγωγούν παγκόσμιας κλίμακας γεγονότα, να ελέγχουν κυβερνήσεις και να εργάζονται για μια Νέα Παγκόσμια Τάξη στρατολογώντας σημαντικές προσωπικότητες και βάζοντας ανθρώπους να υπογράψουν σύμφωνο με τον διάολο δίνοντας ως αντάλλαγμα την ψυχή τους (βλ. Doja Cat). Διάσημες προσωπικότητες, παγκόσμιοι ηγέτες, επιχειρηματίες, όλοι έχουν κατηγορηθεί ως μέλη.

Υπάρχουν διάφοροι λόγοι για τους οποίους επιμένουν οι θεωρίες συνωμοσίας για τους Illuminati. Η μυστικότητα, για παράδειγμα, είναι ένας από τους πιο βασικούς. Δύσκολα μπορεί να επαληθεύσει κανείς τις πληροφορίες που δίδονται για την συγκεκριμένη σκιώδη οργάνωση και η ιδέα πως δεν διαλύθηκαν ποτέ στην πραγματικότητα διεγείρει τη φαντασία των συνωμοσιολόγων.

Δεν υπάρχουν στοιχεία που να υποδηλώνουν ότι οι Illuminati υπάρχουν ως λειτουργικός οργανισμός σήμερα. Οι ιστορικοί πιστεύουν ότι ήταν μια πραγματική μυστική ομάδα. Ωστόσο, η γοητεία των μυστικών εταιρειών και η επιθυμία για απλές εξηγήσεις σε περίπλοκα γεγονότα – για έναν κακό εχθρό αν θέλεις – διασφαλίζουν ότι οι Illuminati πιθανότατα θα συνεχίσουν να αποτελούν πηγή έμπνευσης για τους θεωρητικούς των συνωμοσιών.

Θεωρίες συνωμοσίας: Η διάδοσή τους, η παραπληροφόρηση, οι πιο μεγάλες και γνωστές περιπτώσεις
© EPA/HFPA

Jay –Z και Beyoncé top Illuminati leaders

Η Beyoncé και ο Jay-Z, τιτάνες της μουσικής βιομηχανίας, είναι μπλεγμένοι! Κι όχι μόνο είναι μπλεγμένοι αλλά είναι και ηγετικά μέλη αυτής της δαιμονικής σέχτας.

Αυτή τη θεωρία βασίζεται στο γεγονός ότι οι δυο τους κατάφεραν να συγκεντρώσουν τεράστιο πλούτο και επιρροή και – κρατηθείτε – στο ότι η Beyoncé σε κάποιες συναυλίες της έκανε το σύμβολο του τριγώνου (σύμβολο των Illuminati) για να το περάσει στο υποσυνείδητο του κόσμου. Μερικοί το έχουν πάει και παρακάτω λέγοντας πως έχουν ενσωματώσει στις δουλειές τους «εσωτερικές εικόνες» και σύμβολα.

Η Beyoncé απάντησε απευθείας στις φήμες στο τραγούδι της «Formation», τραγουδώντας το «Y'all haters corny with that Illuminati mess».

Η Beyoncé και ο Jay-Z μπορεί τώρα να έχουν τα τρεξίματά τους με τον νόμο καθώς είναι βαθιά μπλεγμένοι στο σκάνδαλο Diddy, όμως η αλήθεια είναι πως δεν μου πολυκάνουν για παγκόσμιους σκιώδεις ηγέτες που στόχο έχουν την πλανητική κυριαρχία…

Μάγια και ξόρκια σε συναυλίες – Το νου σας!

Για αιώνες ψιθυρίζεται πως η μαγεία υπάρχει, ότι μάγισσες κυκλοφορούν ανάμεσά μας, αθάνατες περιπλανιούνται επιδέξια μέσα στον χρόνο, αλλάζουν ταυτότητα και μένουν νέες για πάντα. Σίγουρα έχετε κάπου δει για τον άντρα της Anne Hathaway όπου η θεωρία λέει πως είναι ο William Shakespeare κι εκείνη είναι η γυναίκα του – η οποία ΤΙ ΣΥΜΠΤΩΣΗ είχε το ίδιο όνομα. Ζουν ακόμα γιατί είναι μάγοι να ξέρετε!

Θεωρίες συνωμοσίας: Η διάδοσή τους, η παραπληροφόρηση, οι πιο μεγάλες και γνωστές περιπτώσεις
© EPA/SYDNEY KRANTZ

Τα ξόρκια της Doja Cat

Τα προκλητικά και μερικές φορές περίεργα μουσικά βίντεο της Doja Cat τροφοδοτούν τις εικασίες. Η ίδια δεν κάνει ιδιαίτερη προσπάθεια να μείνει αμέτοχη στα κουτσομπολιά, αντίθετα ενισχύει τις θεωρίες με στίχους που υπονοούν πως έχει προσηλυτιστεί σε σκιώδεις οργανισμούς: «I’m a puppet, I’m a sheep, I’m a cash cow / I’m the fastest-growing bitch on all your apps now» ή το τραγούδι «She devil».

Η ξαφνική αλλαγή στην εμφάνισή της, η χρήση εικόνων τρομακτικών αιλουροειδών και η άνεσή της να προωθεί απόκρυφες εικόνες και αισθητικές πυροδοτούν ακόμα περισσότερο τη θεωρία ότι είναι μάγισσα  κι ότι μπορεί να αξιοποιήσει τη δαιμονική δύναμη ανά πάσα στιγμή.

Η αγαπημένη μας όμως μάγισσα είναι το απόλυτο είδωλο στην παγκόσμια μουσική βιομηχανία: η Taylor Swift! Οι θαυμαστές επισημαίνουν διάφορους στίχους της οι οποίοι τους φαίνονται αινιγματικοί, ενώ συχνά ανακαλύπτουν ψαγμένες αναφορές στη λαογραφία και τα παραμύθια, ως απόδειξη κρυμμένων μηνυμάτων. Στο μεταξύ, η άλλη έχει κάνει καριέρα κράζοντας τους πρώην της στα τραγούδια της! Κάποιοι πιστεύουν ότι έχει επιβιώσει τόσον καιρό και κυριαρχεί στα βραβεία επειδή είναι μάγισσα και δημιουργεί φίλτρα. Και – προφανώς – είναι αθάνατη.

Εν κατακλείδι, οι θεωρίες συνωμοσίας έχουν τη γοητεία τους. Το γεγονός ότι δεν υπάρχουν στοιχεία που να τις αποδεικνύουν 100%, είναι κι αυτό που τις κρατάει ζωντανές.

Οι θεωρίες συνωμοσίας μπορούν να παρέχουν μια ψευδαίσθηση ελέγχου σε έναν περίπλοκο και συχνά απρόβλεπτο κόσμο. Προσφέρουν μια απλή εξήγηση για δυσνόητα γεγονότα και άσχημες καταστάσεις. Μπορεί επίσης να παρέχουν ένα είδος παρηγοριάς σε ανθρώπους που περίμεναν κάτι άλλο από τη ζωή τους το οποίο δεν έγινε ποτέ – και κάποιος πρέπει να φταίει γι αυτό, κάποιου η επιτυχία πρέπει να είναι ύποπτη και δαιμονική, γι’ αυτό εκείνος πέτυχε κι όχι κάποιος άλλος… 

Plot Twist: Κι είναι όλα αλήθεια: μας κυβερνούν οι Illuminati, οι σαύρες, η Taylor είναι μάγισσα και ο Βασιλιάς του rock ‘n’ roll πίνει ποτά σε κάποιο εξωτικό θέρετρο. Who’s the stupid now?

ΕΓΓΡΑΦΕΙΤΕ ΣΤΟ NEWSLETTER ΜΑΣ

Tα καλύτερα άρθρα της ημέρας έρχονται στο mail σου

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Έχετε δει 20 από 200 άρθρα.