Trending Now

Οι «κυρίες των ειδήσεων» στέλνουν το μήνυμά τους για τη βία κατά των γυναικών (βίντεο)

Το σποτ της ΕΣΗΕΑ για τη διεθνή ημέρα

62224-137655.jpg
Newsroom
2’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ
Παρουσιάστριες ειδήσεων σε εκστρατεία της ΕΣΗΕΑ για τη βία κατά των γυναικών
Παρουσιάστριες ειδήσεων σε εκστρατεία της ΕΣΗΕΑ για τη βία κατά των γυναικών

Διεθνής Ημέρα για την Εξάλειψη της Βίας κατά των Γυναικών - 25 Νοεμβρίου: Το μήνυμα της ΕΣΗΕΑ και η συμμετοχή γυναικών δημοσιογράφων

«Σπάσε τη Σιωπή» είναι το μήνυμα που απευθύνει το Μορφωτικό Ίδρυμα της ΕΣΗΕΑ για τη βία κατά των γυναικών. Έξι γυναίκες δημοσιογράφοι, έξι «κυρίες των ειδήσεων» στέλνουν το δικό τους μήνυμα σήμερα 25η Νοεμβρίου για τη Διεθνή Ημέρα για την Εξάλειψη της Βίας κατά των Γυναικών.

Η Μάρα Ζαχαρέα, η Σία Κοσιώνη, η Ρίτσα Μπιζόγλη, η Αντριάνα Παρασκευοπούλου, η Ράνια Τζίμα και η Πόπη Τσαπανίδου συμμετέχουν στην εκστρατεία της ΕΣΗΕΑ που, πέρα από την ενημέρωση της κοινωνίας για το φλέγον ζήτημα, στόχο έχεινα συμβάλλει στην ευαισθητοποίηση και κινητοποίηση των αρμοδίων Αρχών, όσον αφορά την αναγνώριση του ειδικού βάρους και των ολέθριων συνεπειών αυτών των εγκλημάτων στην προσωπική, κοινωνική και επαγγελματική ζωή των Ελλήνων.

Το Διοικητικό Συμβούλιο του Μορφωτικού Ιδρύματος της ΕΣΗΕΑ διοργανώνει την Τετάρτη 14 Δεκεμβρίου, ειδική Ημερίδα με θέμα «Γυναικοκτονίες, Έμφυλη Βία και ΜΜΕ», παρουσία μητέρων και συγγενών των θυμάτων, που πλαισιώνεται από έκθεση φωτογραφίας της Ελληνικής Φωτογραφικής Εταιρείας.

Δείτε το βίντεο

«ΣΠΑΣΕ ΤΗ ΣΙΩΠΗ» ΜΗΝΥΜΑ ΤΟΥ Μ.Ι. ΕΣΗΕΑ ΓΙΑ ΤΗΝ ΠΑΓΚΟΣΜΙΑ ΗΜΕΡΑ ΕΞΑΛΕΙΨΗΣ ΤΗΣ ΒΙΑΣ ΚΑΤΑ ΤΩΝ ΓΥΝΑΙΚΩΝ

Διεθνής Ημέρα για την Εξάλειψη της Βίας κατά των Γυναικών - Τα στοιχεία

Η Διεθνής Ημέρα για την Εξάλειψη της Βίας κατά των Γυναικών (25 Νοεμβρίου) καθιερώθηκε το 1999 από τον ΟΗΕ ως Διεθνής Ημέρα για την Εξάλειψη της Βίας κατά των Γυναικών. Στόχος είναι να αναδειχθεί αυτό το τόσο σημαντικό πρόβλημα, το οποίο έχει παγκόσμια διάσταση και διογκώθηκε στην πανδημία κορωνοϊού. Οι γυναίκες ανά τον κόσμο δεν σταματούν να υφίστανται βία και κακοποίηση. Τα στοιχεία του ΟΗΕ για τις γυναικοκτονίες σοκάρουν. Περίπου 45.000 γυναίκες και κορίτσια δολοφονήθηκαν από κάποιο μέλος του οικογενειακού τους περιβάλλοντος το 2021.

Στην Ελλάδα καταγράφηκαν 16 γυναικοκτονίες μέσα στο 2022. Την ίδια στιγμή σχηματίζονται 28 δικογραφίες την ημέρα για ενδοοικογενειακή βία. Η Διεθνής Ημέρα για την Εξάλειψη της Βίας κατά των Γυναικών καθιερώθηκε ήδη από το 1981, με πρωτοβουλία γυναικείων οργανώσεων. Είχε προηγηθεί η δολοφονία των τριών αδελφών Μιραμπάλ, πολιτικών αγωνιστριών από την Δομινικανή Δημοκρατία, με διαταγή του δικτάτορα Τρουχίλο στις 25 Νοεμβρίου 1960.

Σύμφωνα με έρευνα από τον Ευρωπαϊκό Οργανισμό Θεμελιωδών Δικαιωμάτων:

  • Περίπου 13 εκατομμύρια γυναίκες στην Ευρωπαϊκή Ενωση (ΕΕ) έχουν πέσει θύματα σωματικής βίας.
  • 3,7 περίπου εκατομμύρια γυναίκες έχουν υποστεί σεξουαλική βία
  • Μία στις 20 γυναίκες έχει πέσει θύμα βιασμού από την ηλικία των 15 ετών και άνω
  • 18 % των γυναικών έχουν πέσει θύματα εξακολουθητικής παρενόχλησης από την ηλικία των 15 ετών και άνω.
  • Περίπου το 12 % των γυναικών έχουν βιώσει κάποια μορφή σεξουαλικής κακοποίησης ή κάποιο συναφές περιστατικό από κάποιον ενήλικα πριν από την ηλικία των 15 ετών.
  • Το ήμισυ όλων των γυναικών στην ΕΕ (53 %) αυτοπεριορίζουν τις μετακινήσεις τους στον δημόσιο χώρο, φοβούμενες μήπως υποστούν σωματική ή σεξουαλική κακοποίηση.

Διαβάστε ακόμη »»» Βία κατά γυναικών: Η διεθνής ημέρα για την εξάλειψή της και η σκληρή πραγματικότητα

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ