Trending Now

Νέο επικίνδυνο challenge γίνεται viral στο TikTok - Κλείνουν τα χείλη τους με ταινία όσο κοιμούνται

Τι αναφέρουν ειδικοί

62224-137655.jpg
Newsroom
1’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ
TikTok: Νέα επικίνδυνη «μόδα» την ώρα του ύπνου από απερίσκεπτους χρήστες
© Pixabay

TikTok: Νέα επικίνδυνη «μόδα» την ώρα του ύπνου

Μια νέα πρόκληση έκανε την εμφάνισή της στο TikTok ζητώντας από τους χρήστες να κλείσουν τα χείλη τους με ταινία για να σταματήσουν την αναπνοή από το στόμα τη νύχτα. Το συγκεκριμένο challenge, αν και έχει διαδοθεί αρκετά, έχει επικριθεί αρκετά τόσο από τους ειδικούς όσο και από άλλους χρήστες.

Στο challenge το οποίο έχει 24 εκατομμύρια προβολές σε όλο το TikTok με πολλούς χρήστες να έχουν επιχειρήσει να κλείσυν τα χείλη τους με ταινία τη νύχτα, προκειμένου να προωθήσουν τη ρινική αναπνοή κατά τη διάρκεια του ύπνου τους.

Η αποφρακτική άπνοια αποτελεί μια από τις πιο συχνές και επικίνδυνες διαταραχές ύπνου. Σύμφωνα με μελέτη του 2019, πάνω από ένα δισεκατομμύριο άνθρωποι ηλικίας μεταξύ 30 και 69 ετών πάσχουν από την συγκεκριμένη πάθηση. Ωστόσο, κανένα από τα βίντεο στο TikTok δεν ανέφερει ότι η πρακτική με την ταινία, γνωστή και ως «mouth taping» μπορεί να φανεί επιβλαβής με οποιονδήποτε τρόπο.

Μάλιστα, παρά την επώδυνη αφαίρεση τριχών από το πρόσωπο ή την καταστροφή των μαλακών ιστών γύρω από το στόμα, ένα άλλο βίντεο του TikTok συνιστά την «γνήσια χαρτοταινία». Όπως συμβαίνει με πολλά πράγματα που οι χρήστες του TikTok νομίζουν ότι ανακαλύφθηκαν τώρα, το «mouth taping» δεν είναι κάτι καινούργιο. Οι άνθρωποι αναζητούν εδώ και χρόνια τρόπους για να κλείνουν το στόμα τους τη νύχτα, καθώς η στοματική αναπνοή μπορεί να οδηγήσει σε ροχαλητό, υπερβολική δίψα κατά τη διάρκεια της νύχτας, καθώς και ξηροστομία και κακοσμία το πρωί.
 
Σύμφωνα με του ειδικούς, η αναπνοή από τα ρουθούνια είναι η πιο υγιής επιλογή. Οι λεπτές τρίχες στη μύτη μας φιλτράρουν τη σκόνη, τα αλλεργιογόνα, τα μικρόβια και τα υπολείμματα του περιβάλλοντος. Επιπλέον, η αναπνοή από τη μύτη ενυδατώνει τον εισερχόμενο αέρα, ενώ ο ξηρός αέρας που εισπνέεται από το στόμα ερεθίζει τους πνεύμονες.

ΕΓΓΡΑΦΕΙΤΕ ΣΤΟ NEWSLETTER ΜΑΣ

Tα καλύτερα άρθρα της ημέρας έρχονται στο mail σου

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Έχετε δει 20 από 200 άρθρα.

// EMPTY