Trending Now

Τι λέει ο φωτογράφος πίσω από την εικόνα-meme του Μπέρνι Σάντερς

«Παρακολουθούσα τους γερουσιαστές Τεντ Κρουζ και Τζον Χόλεϊ όταν παρατήρησα τον Μπέρνι Σάντερς να κάθεται πιο μακριά, μόνος».

alexandra_skaraki.jpg
Αλεξάνδρα Σκαράκη
3’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ
Ο γερουσιαστής Μπέρνι Σάντερς στην ορκωμοσία του Τζο Μπάιντεν
Ο γερουσιαστής Μπέρνι Σάντερς στην ορκωμοσία του Τζο Μπάιντεν © ΑΠΕ/Τάσος Κατοπόδης/POOL

Τι δήλωσε ο φωτογράφος της διάσημης εικόνας του Μπέρνι Σάντερς που τραβήχτηκε στην ορκωμοσία Μπάιντεν και έγινε viral meme.

Με τη μάσκα να καλύπτει το πρόσωπό του, τα πλεκτά γάντια, τη στάση των χεριών αλλά και ολόκληρου του σώματός του, ο γερουσιαστής Μπέρνι Σάντερς κατάφερε να τραβήξει τα βλέμματα στην ορκωμοσία του 46ου Προέδρου των ΗΠΑ Τζο Μπάιντεν.

Η εικόνα που κάθεται με σταυρωμένα τα πόδια σε καρέκλα, απομακρυσμένος από τους υπόλοιπους παρευρισκόμενους της τελετής έγινε αφορμή για τη δημιουργία μερικών από τα καλύτερα memes που έχουν κυκλοφορήσει ποτέ στο ίντερνετ. Μέσα σε λίγες ώρες, είδαμε τον Μπέρνι στον διάσημο πίνακα ζωγραφικής του Έντουαρτ Χόπερ «Nighthawks», στον πίνακα του Λεονάρντο Ντα Βίντσι «Μυστικός Δείπνος», σε σκηνή από την ταινία «Ο Άρχοντας των Δαχτυλιδιών: Η Συντροφιά του Δαχτυλιδιού», στο παγκάκι δίπλα στον «Φόρεστ Γκαμπ», στην εισβολή στο Καπιτώλιο και πάνω στο…φεγγάρι. Και η διαδικτυακή φρενίτιδα δεν σταμάτησε εκεί: γραφίστες, ίνφλουενσερς και διασημότητες από ηθοποιούς όπως η Τζίλιαν Άντερσον, η Σάρον Στόουν και η Τζέιμι Λι Κέρτις, μπήκαν σε αυτό γαϊτανάκι, δημοσιεύοντας στα social media τα δικά τους δημιουργήματα.

Ποιος είναι όμως ο φωτογράφος πίσω από την πρωτότυπη εικόνα; Δύο εβδομάδες πριν από την ορκωμοσία του Μπάιντεν, ο πρώην αθλητικός φωτορεπόρτερ από το Κονέκτικατ Μπρένταν Σμιαλόφσκι που τώρα εργάζεται για το γαλλικό ειδησεογραφικό πρακτορείο France-Presse, βρέθηκε έξω από το Καπιτώλιο και φωτογράφισε τον όχλο που εισέβαλε στο κτίριο. Την περασμένη Τετάρτη, απαθανάτισε τον εορτασμό για τη νέα διακυβέρνηση του Μπάιντεν.

Κρατώντας μια κάμερα Nikon DSLR, ήθελε να τραβήξει τα στιγμιότυπα της ημέρας. Σε πρόσφατη συνέντευξή του στο περιοδικό Rolling Stone, ο Μπρένταν Σμιαλόφσκι δήλωσε ότι καθώς παρακολουθούσε τους γερουσιαστές Τεντ Κρουζ και Τζον Χόλεϊ παρατήρησε τον Μπέρνι Σάντερς να κάθετε πιο μακριά μόνος. «Είναι μεγάλο όνομα και υπήρξε δυνατός “παίκτης” στις προκριματικές των Δημοκρατικών για την επιλογή υποψηφίου στην Προεδρία των ΗΠΑ. Η πολιτική του είναι δημοφιλής. Είναι φυσικό λοιπόν να παρακολουθώ πώς αλληλοεπιδρά με τους ανθρώπους και να προσπαθώ να τραβήξω μια καλή φωτογραφία του».

Τι είπε για το κλικ και το αποτέλεσμα: «Η ίδια η φωτογραφία δεν είναι τόσο ωραία. Η σύνθεση δεν είναι πολύ ελκυστική και δεν πρόκειται να την συμπεριλάβω στο portfolio μου. Εκείνη τη στιγμή, τράβηξα δύο φωτογραφίες. Είναι αστείο γιατί πίστευα πως η δεύτερη ήταν καλύτερη. Έστειλα όμως την πρώτη γιατί η στιγμή, η στάση, η πόζα του  είναι λίγο καλύτερη. Πάντα λέω ότι στο φωτορεπορτάζ, η σύνθεση έρχεται δεύτερη σε σχέση με το περιεχόμενο. Και το περιεχόμενο είναι η στιγμή. Μπορεί αργότερα με την επεξεργασία να γίνει ομορφότερη. Είναι πιο σημαντικό να συλλάβεις τη στιγμή και μετά να συνεχίσεις με τις λήψεις. Σε αυτήν την περίπτωση, η στιγμή ήταν όμορφη αλλά και πολύ σύντομη. Έτσι δεν υπήρξε συνέχεια. Τον παρακολουθούσα νωρίτερα και τον φωτογράφισα να περιπλανιέται τριγύρω. Αλλά η κάμερά μου στόχευε σε κάποιον άλλο, όταν τελικά απαθανάτισα τον Μπέρνι. Ήταν μια ωραία στιγμή. Δεν καθόταν απλά μόνος του, σίγουρα μιλούσε και με άλλα άτομα. Μπορείς να πεις ότι ο γερουσιαστής Σάντερς είναι πολιτικά ανεξάρτητος και νομίζω ότι πιθανόν να είναι ανεξάρτητος και σε προσωπικό επίπεδο. Μάλλον αισθάνεται απόλυτα άνετος ώστε να κάθεται με αυτό τον τρόπο εκεί έξω. Μου αρέσει να παρουσιάζω τους άλλους όπως είναι και αυτό κάνει τη δουλειά μου λίγο πιο εύκολη».

Τι είπε για τα viral memes: «Μάλλον δεν μπορώ να μιλήσω για αυτό, γιατί νομίζω ότι αφορά ζητήματα κοινωνιολογίας και ψυχολογίας στα οποία δεν έχω σίγουρα την κατάλληλη παιδεία. Αυτό όμως που μπορώ άνετα να πω είναι ότι ο γερουσιαστής Σάντερς έχει μια πολύ καλά καθορισμένη φυσιογνωμία στην πολιτική. Νομίζω ότι αυτή η φωτογραφία είναι μια ωραία στιγμή και σίγουρα την υποστηρίζω. Αλλά έχει σχέση και με το ποιος είναι ο εικονιζόμενος. Εάν αυτή ήταν μια φωτογραφία οποιουδήποτε άλλου, σε πανομοιότυπο περιβάλλον, δεν νομίζω ότι θα ήταν αυτό που είναι σήμερα. Μου αρέσει όταν κάποιοι επεξεργάζονται φωτογραφίες στο Photoshop, τοποθετώντας πρόσωπα και αντικείμενα μέσα σε έργα τέχνης και κάνοντάς τα να φαίνονται ότι ανήκουν εκεί. Η υφή και η τονικότητα δείχνει ένα συγκεκριμένο επίπεδο ταλέντου. Μπορεί να γίνει αρκετά αστείο, ανάλογα με το είδος της τέχνης που επιλέγουν και για το περιεχόμενο. Πιστεύω ότι ο τρόπος που οι άνθρωποι κάνουν συνδυασμούς στα memes, πιθανότατα αποκαλύπτει πολλά για τον εαυτό τους».

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ