Visual Browsing
Γιατί το Zonars έγινε Athénée; Ο Χρύσανθος Πανάς εξηγεί τα πάντα στην ATHENS VOICE

Γιατί το Zonars έγινε Athénée; Ο Χρύσανθος Πανάς εξηγεί τα πάντα στην ATHENS VOICE

Aπαντά σε 13 ερωτήσεις για την αλλαγή ονόματος του ιστορικού εστιατορίου της Αθήνας

City Guide Review

Athénée (πρώην Zonars)

Το ιστορικό καφενείο της πόλης με τους αδερφούς Πανά επικεφαλής. Τέλεια αισθητική σε στιλ old Athens, μπουαζερί, βελούδα και vintage chic...

Athénée (πρώην Zonars)
Ο Χρύσανθος Πανάς μοιράζεται όλη την ιστορία για την αλλαγή ονόματος του Zonars σε Athénée, σε μια αποκλειστική συνέντευξη στην ATHENS VOICE.

Μου φάνηκε απίστευτο! Το Zonars, με απόφαση του Συμβουλίου της Επικρατείας, χάνει το όνομά του! Ένα εμβληματικό σημείο στο κέντρο της Αθήνας δεν μπορεί να έχει πλέον το όνομα που χρησιμοποιεί εδώ και περίπου 100 χρόνια! Πήρα τηλέφωνο τον Χρύσανθο Πανά, που, μαζί με τον αδελφό του Σπύρο Πανά, πήρε το Ζonars και του έδωσε την παλιά του αίγλη. H είδηση είναι αληθινή και τα ερωτήματα πολλά. Βρεθήκαμε λοιπόν στο γνωστό χώρο και δέχτηκε να μου λύσει όλες τις απορίες.

Πότε ξεκίνησε όλη αυτή η ιστορία;
Η ιστορία ξεκινάει το 1998, όταν με υπουργική απόφαση ορίζεται διατηρητέα μόνο η χρήση του χώρου, ότι δηλαδή το Ζοnars θα συνεχίζει να λειτουργεί μόνο σαν εστιατόριο και δεν θα μπορεί να γίνει σουπερμάρκετ, ας πούμε. Περιέργως δεν ορίζεται διατηρητέο και το όνομα Ζonars. Έτσι, εμφανίστηκε διεκδικητής του τίτλου.

Εσύ γνώριζες από την αρχή ότι το όνομα είναι επίδικο;
Όταν πριν 2 χρόνια, η προηγούμενη διοίκηση της Τράπεζας Πειραιώς, μας κάλεσε να αναβιώσουμε μαζί, συνεταιρικά, το Ζοnars, δεν είχαμε πρόσβαση σε αυτή την πληροφορία. Μετά, όταν η τράπεζα άλλαξε χέρια και αποφασίσαμε να το αναλάβουμε μόνοι μας, σαν Χρύσανθος και Σπύρος Πανάς, μας είπαν για πρώτη φορά ότι το όνομα είναι επίδικο.

Και πώς αναλάβατε ένα μαγαζί με επίδικο όνομα;
Υπήρχε πρωτόδικη απόφαση Εφετείου που επέτρεπε την παράλληλη χρήση του ονόματος και του κτιρίου. Η απόφαση αυτή ακυρώθηκε πρόσφατα από το Συμβούλιο της Επικρατείας. Θα μου πεις, γιατί προχωρήσαμε στη μίσθωση προτού λυθεί το θέμα; Θα σου απαντήσω ειλικρινά ότι ποτέ δεν περίμενα ότι θα υπήρχε δικαστήριο που θα αποφάσιζε το Ζonars να μη λέγεται Ζonars!

Σχετικα
Τα κεμπάπια του Πρίγκιπα είναι ό,τι καλύτερο έχει συμβεί στον Άλιμο
Τα κεμπάπια του Πρίγκιπα είναι ό,τι καλύτερο έχει συμβεί στον Άλιμο

Χρύσανθος και Σπύρος Πανάς

To όνομα Ζonars ανήκει στους κληρονόμους του Ζωναρά;
Όχι. Και μπορώ να σε διαβεβαιώσω ότι οι κληρονόμοι έχουν στεναχωρηθεί πολύ από αυτή την απόφαση.

Αφού είδες ότι κινδυνεύεις να χάσεις το όνομα, γιατί δεν ήρθες σε επαφή με τον ιδιοκτήτη του τίτλου για να τον αγοράσεις;
Του έγινε πρόταση αλλά δεν δέχτηκε. Και αναρωτιέμαι: Αφού το όνομα Zonars έχει ταυτιστεί με τον συγκεκριμένο χώρο, τι νόημα έχει να κρατάει μόνο το όνομα; Πού θα το χρησιμοποιήσει; Ο τίτλος, χωρίς τον χώρο, του είναι άχρηστος!

Σχετικα
Τρελοί για τραπεζάκια έξω: Όλες οι αλλαγές που θα δούμε στην εστίαση
Τρελοί για τραπεζάκια έξω: Όλες οι αλλαγές που θα δούμε στην εστίαση

Πιστεύεις ότι σκοπεύει, έχοντας τον τίτλο, να διεκδικήσει και τον χώρο;
Eίναι προφανές. Θα πρέπει να περιμένει όμως γιατί εμείς έχουμε υπογράψει κανονική μίσθωση με την Πειραιώς για 12 χρόνια.

Mα ποιος είναι τέλος πάντων ο ιδιοκτήτης του ονόματος και πώς τον απέκτησε;
Έχει εταιρεία εστίασης και κάποια στιγμή πήρε και την εταιρεία «Διόνυσος». Επειδή ο προηγούμενος ιδιοκτήτης του «Διόνυσου» ήταν συνεταίρος με τον Ζωναρά, κατοχύρωσε το όνομα «Διόνυσος-Ζώναρς» με ελληνικούς χαρακτήρες και μετά έκανε αγωγή εναντίον της Τράπεζας Πειραιώς και η υπόθεση έφτασε στο Συμβούλιο της Επικρατείας.

Ποια ήταν η απόφαση του Συμβουλίου της Επικρατείας;
Ότι στον ιδιοκτήτη του τίτλου «Διόνυσος-Ζώναρς» με ελληνικούς χαρακτήρες ανήκει και το όνομα Zonars με λατινικούς χαρακτήρες και μας απαγορεύει να το χρησιμοποιούμε εμείς γιατί το «καπηλευόμαστε» και «εξαπατούμε» τους πελάτες! Θέλει δηλαδή κάποιος να πάει στο «Διόνυσος-Ζώναρς» και εμείς τον παρασύρουμε στο Zοnars! Tα συμπεράσματα δικά σας...

Γιατί δεν διάλεξες για νέο όνομα το Panas;
Ήταν η πρώτη σκέψη μου, μου το πρότειναν και πολλοί φίλοι. Όμως θέλαμε το καινούργιο όνομα να διατηρηθεί και μετά από εμάς. Πες ότι εμείς μετά από 12 χρόνια δεν συνεχίζουμε. Δεν θέλαμε να αρχίσουν πάλι τα ίδια με το όνομα. Ψάχναμε να βρούμε ένα όνομα που θα μείνει, να ανήκει στην Αθήνα και στους Αθηναίους και, το σπουδαιότερο, να μην είναι κατοχυρωμένο.

Έτσι κατέληξες στο Athénée;
Ναι. Το Athénée είναι γαλλική λέξη και προέρχεται από το λατινικό atheneum που σημαίνει το εντευκτήριο της θεάς Αθηνάς, εκεί που μαζεύονται άνθρωποι και φιλοσοφούν, συνομιλούν, ανταλλάσσουν σκέψεις, τρώνε και πίνουν σε ένα πολιτισμένο περιβάλλον. Το διαλέξαμε επειδή θυμίζει την Αθήνα, είναι κοσμοπολίτικο και το καταλαβαίνουν Έλληνες και ξένοι. Όπως λέμε συχνά με τον αδελφό μου, αν η Αθήνα ήταν ένα μεγάλο ξενοδοχείο, το Athénée θα ήταν το lobby του, το εντευκτήριό του.

Εκτός από το όνομα, θα αλλάξει κάτι στην πολιτική του μαγαζιού, στη διακόσμηση, στις τιμές;
Όλα θα μείνουν όπως τα ξέρετε. Ούτε η φιλοσοφία θα αλλάξει. Νομίζω ότι έχει πλέον βρει το στίγμα του, απευθυνόμαστε στον αστικό κόσμο του κέντρου, όχι απαραίτητα σε αυτούς που έχουν λεφτά, αλλά σε αυτούς που έχουν πολιτισμό.

Τελικά, μετά από 2 χρόνια, θεωρείς ότι ήταν καλή επιχειρηματική επιλογή το Zonars;
Είμαι ευχαριστημένος. Έχουμε πετύχει όλα όσα θέλαμε. Ο χώρος έχει γίνει σημείο αναφοράς, όλα τα σπουδαία events γίνονται εδώ πλέον, καλλιτεχνικά και κοινωνικά γεγονότα εδώ γιορτάζονται, η καρδιά της αστικής Αθήνας χτυπάει εδώ. Ναι, καταφέραμε αυτά τα 2 χρόνια, μαζί με τα άλλα καταστήματα της περιοχής, να δημιουργήσουμε ένα πόλο έλξης, μια καινούργια κατάσταση, αντάξια μιας ευρωπαϊκής πρωτεύουσας.

Με το Island τί γίνεται; Πότε ανοίγει;
Ανοίγουμε σήμερα, Πέμπτη 2 Μαΐου! Το Island έχει φτιάξει πια το μύθο του. Για τους Έλληνες και τους ξένους είναι πλέον το hot spot του καλοκαιριού. Το περίμενες ποτέ πως η Βάρκιζα, που είχε παλιά μονάχα βράχια και πέντε βάρκες να κουνιούνται στη θάλασσα, θα γινόταν η Αthens Riviera; Έτσι την αποκαλούν πλέον οι New York Times και όλες οι ξένες εφημερίδες και είμαι περήφανος που εμείς δημιουργήσαμε αυτή την κατάσταση. Ανοίγουμε, λοιπόν, σήμερα και σας περιμένουμε!

Το τηλέφωνό του χτυπάει συνέχεια, έρχονται συνεργάτες του για να τους δώσει οδηγίες, υπάρχουν εκκρεμότητες της τελευταίας στιγμής που πρέπει να ρυθμίσει, καταλαβαίνω ότι η κουβέντα μας πρέπει να πάρει τέλος. Έτσι κι αλλιώς πήρα τις απαντήσεις μου σε αυτά που ήθελα να μάθω. Βγαίνω στην Πανεπιστημίου, που κανονικά λέγεται Ελευθερίου Βενιζέλου, και σκέφτομαι πως έτσι θα γίνει και με το Athénée. Μέχρι να γράψει τη δική του ιστορία, με το καινούργιο του όνομα, θα συνεχίσουμε να το λέμε Zonars.

Δειτε επισης

Back to top

Προσεχως

Το Soundtrack της Πόλης
Athens Voice 102.5