Cosmic Telegram

Ήλιος στους Ιχθύς

Απαλός σαν ρυάκι, δυνατός σαν τσουνάμι

332173-688521.jpg
Ευαγγελία Τσαβδάρη
3’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ
341011-709241.jpg

Οι Ιχθύες είναι ένα εκ των δύο ζωδίων που η Αστρολογία αποκαλεί «συμπαντικά», παρέα με τον Υδροχόο. Αυτό από μόνο του, είναι μια πρώτη ένδειξη για τον συλλογικό μάλλον προσανατολισμό του συγκεκριμένου ζωδίου, γεγονός που επιβεβαιώνει κι ο χαρακτήρας των ενεργειών του κυβερνήτη πλανήτη των Ιχθύων, Ποσειδώνα. Αυτός σχετίζεται με την αφοσίωση, την ευλάβεια, την άνευ όρων και ορίων Αγάπη, τη συγχώρεση, τη δημιουργική φαντασία, την Τέχνη – ιδιαίτερα τον κινηματογράφο και το χορό, την προσφορά και φιλανθρωπία, την ευαισθησία στις λεπτοφυέστερες αποχρώσεις της ζωής. Σχετίζεται όμως και με την πλάνη, την ψευδαίσθηση, τη θάλασσα του συλλογικού ασυνειδήτου, την κατάχρηση ουσιών, τη θλίψη, τις απάτες, το ψέμα.

Όταν οι ενέργειες του Ήλιου φιλτράρονται μέσα από το πρίσμα του ζωδίου των Ιχθύων, φωτίζουν όλα τα παραπάνω σε ίσες ποσότητες. Έτσι εκ των πραγμάτων ο άνθρωπος που έχει γεννηθεί υπό την επίδρασή τους, έχει μια τεράστια πραγματικά γκάμα συμπεριφορών, ταλέντων αλλά και πιθανών προβλημάτων από τα οποία μπορεί να επιλέξει. Σε αυτό θα τον βοηθήσει περισσότερο η εξαιρετική διαίσθησή του παρά ο νους του, αφού ο τελευταίος μπορεί εύκολα να χαθεί ή να βουλιάξει στην Ποσειδώνια θάλασσα των Ιχθύων. Είτε το καταλαβαίνει είτε όχι, ο Ήλιος αυτός, λόγω ακριβώς αυτής της ευαισθησίας, λειτουργεί σαν σφουγγάρι που απορροφά άθελά του οτιδήποτε συμβαίνει γύρω του. Εξού και έχει μια σχεδόν μεταφυσική κατανόηση των ανθρώπων αλλά και την ανάγκη για διαστήματα μοναχικότητας για να ξαναγεμίσει τις μπαταρίες του. Πράγμα που χρειάζεται, καθώς συχνά γίνεται ο αγαπημένος «εξομολογητής» του περιβάλλοντός του, ακριβώς λόγω αυτής της ενστικτώδους κατανόησης που τον ωθεί σε δεύτερο χρόνο, να θέλει να βοηθήσει.

Επειδή ο εκπρόσωπος του ζωδίου των Ιχθύων κατανοεί πολύ βαθιά, συχνά θα συγχωρήσει παραπάνω από όσα χρειάζεται και θα αφεθεί να πέσει θύμα εκμετάλλευσης.

Θα πάθει αρκετές φορές ώσπου να μάθει ότι ο κόσμος δεν είναι αγγελικά πλασμένος και όλοι δεν σκέφτονται σαν αυτόν. Βέβαια, ένας Ιχθύς συχνά θα προτιμήσει να αγνοήσει τη διαίσθησή του, αλλά και τη λογική του, όταν κρίνει ότι η πραγματικότητα είναι πολύ άσχημη για τα γούστα του. Σε αυτή την περίπτωση, θα εθελοτυφλήσει ή θα καταφύγει σε οτιδήποτε του επιτρέπει να συντηρεί την ουτοπία του. Ακριβώς λόγω του σταθερού προσανατολισμού σε κάτι πιο ιδανικό, πιο ονειρεμένο, εξιδανικευμένο, ο Ήλιος αυτός είναι προικισμένος με πλούσια φαντασία την οποία ιδανικά θα εκφράσει είτε μέσω της τέχνης, είτε μέσω αντικειμένων που προσφέρονται για αναζήτηση και ανάπτυξη δίχως όρια, από τα μαθηματικά και τη φυσική, ως τη μεταφυσική και τη θεραπεία. Όμως ακόμη και στο πιο συνηθισμένο και καθημερινό πράγμα, ο Ιχθύς θα προσπαθήσει να «καλλιτεχνήσει».

Η συγκέντρωση στο πρακτικό, στο συμμάζεμα, τις αγγαρείες ρουτίνας και γενικά η συγκέντρωση στο μερικό, δεν είναι το δυνατό του σημείο. Συχνά ο Ήλιος αυτός δυσκολεύεται μέχρι να συνηθίσει να διαχειρίζεται τα οικονομικά του και τις πρακτικές του υποχρεώσεις, τουλάχιστον μέχρι να βρει έναν πιο δημιουργικό τρόπο να το κάνει. Δεν θα είναι σχεδόν ποτέ τσιγκούνης και δύσκολα θα κλείσει την πόρτα του σε έναν άνθρωπό που έχει την ανάγκη του. Αντιθέτως, συχνά θα είναι η γραφική φιγούρα που ταΐζει τα αδέσποτα της γειτονιάς, πηγαίνει φαγητό στην υπερήλικη κυρία και γενικά τρέχει για τον κάθε αναξιοπαθούντα. Αυτό τον καθιστά συνήθως μια θετική φιγούρα μέσα στα πράγματα, ωστόσο καλό θα ήταν να θυμάται κανείς ότι ο Ιχθύς, μεταξύ άλλων, είναι περισσότερο από κάθε άλλο ζώδιο ο χαμαιλέοντας του ζωδιακού. Θα προτιμήσει οποιονδήποτε ρόλο τον διευκολύνει, ειδικά στο να αποφύγει την επίλυση των δυσκολιών της δικής του ζωής και στο να συντηρεί την εικόνα του «καλού παιδιού». Έτσι, δυσκολεύει τη διαδικασία της αυτογνωσίας του και αργεί πολύ να αποφασίσει ποιος θέλει να είναι και τι θέλει να κάνει.

Λόγω της ταλάντευσης ανάμεσα στα πράγματα που αντιλαμβάνεται και αυτά που κάνει ότι δεν αντιλαμβάνεται, ο Ιχθύς μπορεί να περάσει εύκολα από ένα απλό «χάσιμο» και έλλειψη γείωσης, στο φανατισμό και την πλήρη ταύτιση με μια ιδεολογία ή άτομο για να βρει ένα κέντρο, ένα σημείο αναφοράς. Θα γίνει ακραίος και απόλυτος, οπαδός, αφού θα δοθεί ολόψυχα σε ό,τι πιστέψει ότι είναι το μέσο για να πραγματοποιηθούν τα όνειρά του. Αυτό μπορεί εύκολα να τον καταστήσει θύμα επιτηδείων που όμως έχουν καλό μάρκετινγκ.

Στα προσωπικά του ο Ήλιος στους Ιχθύς σίγουρα έχει γκάμα. Όταν καταφέρει να ξεπεράσει κάπως το γενέθλιο «σύνδρομο Μητέρας Τερέζας», αρχίζει να προσελκύει πιο ικανούς συντρόφους. Ασχέτως πάντως από το ποιόν του συντρόφου, αυτός θα είναι τρυφερός, ρομαντικός, συναισθηματικός σε εναλλαγή με: απόλυτα απόμακρος, αποσπασμένος, χαμένος στα δικά του. Αν η σχέση του δεν επιτεθεί στην ουτοπία του και τον βοηθάει να βάζει στη σειρά και πέντε πρακτικά πράγματα, θα ανταποδώσει με αφοσίωση, φροντίδα και προσαρμογή σε οτιδήποτε συμβεί. Γιατί μέσα σε όλα, ευαίσθητος, ξε-ευαίσθητος, ο Ιχθύς δεν είναι καθόλου, μα καθόλου αδύναμος. Αντιθέτως έχει τεράστιες αντοχές και μπορεί να ανταπεξέρθει σε καταστάσεις που ο υπόλοιπος ζωδιακός το βάζει στα πόδια. Εξού και συχνά επιλέγει να εργάζεται στα μέρη που το πρόβλημα είναι μεγαλύτερο. Πίσω στα προσωπικά του, όμως, αν κανείς επιλέξει να του σπάσει τη φούσκα του, θα δει ένα άλλο πρόσωπο είτε παγωμένο και ακραία χειριστικό, είτε απλά εξαφανισμένο.

Ο Ήλιος αυτός συνεννοείται καλύτερα με τα άλλα υδάτινα ζώδια, Καρκίνο και Σκορπιό, καθώς και την Παρθένο και τον Αιγόκερο. Βέβαια, δεδομένης της γκάμας του ζωδίου των Ιχθύων που, ως το τελευταίο ζώδιο του ζωδιακού, συγκεντρώνουν (χωρίς καμία υπερβολή) στοιχεία από όλα τα υπόλοιπα ζώδια, τελικά, ο Ιχθύς μπορεί απλά να ταιριάξει με ό,τι αποφασίσει.

*Ο Ήλιος μπαίνει στις18 Φεβρουαρίου στους Ιχθύς, όπου και θα παραμείνει ως τις 20 Μαρτίου, την ημέρα της εαρινής ισημερίας, οπότε περνάει στο ζώδιο του Κριού σηματοδοτώντας επίσης την αστρολογική πρωτοχρονιά. 

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ