Αθλητισμος

Λούις Φαν Χάαλ: Αντιμέτωπος με τον πιο δύσκολο αγώνα της ζωής του

Μπαρτσελόνα και Μάντσεστερ Γιουνάιντετ εξέφρασαν τη συμπαράστασή τους μέσω social media στον 70χρονο τεχνικό

giannis-mpelesiotis.jpg
Γιάννης Μπελεσιώτης
4’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ
Φωτογραφία με τον Λούις Φαν Χάαλ.
© Pressefoto Ulmer/ullstein bild/Getty Images

Λουίς Φαν Χαάλ: Ο Ολλανδός θρύλος της προπονητικής αποκάλυψε πως πάσχει από καρκίνο του προστάτη και ο ποδοσφαιρικός κόσμος βρίσκεται στο πλάι του.

Είναι αδιαμφησβήτο πως ο Λούις Φαν Χααλ δεν είναι απλά ένα προπονητής, που έχει περάσει από μεγάλους και ιστορικούς πάγκους. Για πολλούς είναι ο καλύτερος τεχνικός των τελευταίων δύο δεκαετιών και με το στιλ του έχει σφραγίσει μία ολόκληρη εποχή. Είναι λάτρης της πειθαρχίας, έχει το παρατσούκλι «Ο τρελός Βασιλιάς», λέει ατάκες που μένουν στην ιστορία, στην πορεία του κατέκτησε τίτλους απ΄ όλες τις ομάδες που πέρασε και δεν έχει διστάσει να δυσαρεστήσει τους παίκτες ή τους φιλάθλους των συλλόγων του για χάρη των αυστηρών αρχών του. Ο 70χρονος προπονητής αποκάλυψε πρόσφατα πως πάσχει από καρκίνο του προστάτη και ετοιμάζεται να δώσει έναν από τους πιο δύσκολους αγώνες της ζωής του.

Ο ίδιος έκανε γνωστό στον υπόλοιπο κόσμο το πρόβλημα υγείας του. Για ένα πολύ μεγάλο διάστημα παλεύει με την ασθένεια και μάλιστα έχει προβεί σε 25 ακτινοβολίες θεραπείας. «Πολλές φορές κατά την διάρκεια της θητείας μου στον πάγκο της Εθνικής Ολλανδίας, έπρεπε να φύγω κρυφά τα βράδια για να πάω στο νοσοκομείο, δίχως οι παίκτες μου να το μάθουν. Τότε πίστευα ότι ήμουν υγιής. Αλλά… δεν είμαι» ανέφερε ο Φαν Χαάλ στη δήλωσή του. Το περιστατικό και μόνο που περιγράφει, δείχνει μερικά από τα κομμάτια της προσωπικότητας του Ολλανδού κόουτς. 

Ο Φαν Χααλ αποτελεί γέννημα θρέμμα του «Αίαντα» και της πόλης του Άμστερνταμ, μιας και έχει γεννηθεί στο κέντρο της ολλανδικής πρωτεύουσας. Προέρχεται από μεγάλη οικογένεια με 9 αδέρφια. Πολλοί λένε πως η συμβίωσή του με τα υπόλοιπα μέλη της και ο χάμος του πατέρα του, όταν ήταν 11 ετών, τον έκαναν τον λάτρη της πειθαρχίας που γνωρίζει ο ποδοσφαιρικός πλανήτης. Η διαδρομή του σαν παίκτης δεν είχε την αντίστοιχη λάμψη της προπονητικής του καριέρας, επιβεβαιώνοντας το κλισέ πως οι μεγάλοι παίκτες δεν γίνονται καλοί προπονητές και το αντίστροφο. Πέρασε πολλά χρόνια στο Βέλγιο χωρίς να πραγματοποιήσει επίσημη εμφάνιση στην Eredivisie, παρα μόνο στα κλεισίματα της καριέρας του με τις Άλμααρ, Σπάρτα Ρότερνταμ και Τέλσταρ. Το 1986 ξεκινάει σαν βοηθός προπονητή στην Άλκμααρ και το 1991 ήρθε το πλήρωμα του χρόνου για τον αγαπημένο του Άγιαξ. 

 

 

Πολλοί δεν γνωρίζουν πως ο Φαν Χααλ παντρεύτηκε σε ηλικία μόλις 18 ετών την αγαπημένη του Φερνάντα Ομπές και μαζί της απέκτησε δύο παιδιά. Η σύζυγός του νόσησε από καρκίνο στο πάγκρεας και τότε γνώρισε από πρώτο χέρι, τις δυσκολίες που επιφέρει η ασθένεια στους νοσούντες. Πολλές φορές η αρρώστια της Ομπές έγινε αντικείμενο χλεύης από τους αντίπαλους οπαδούς και τα πανό τους, όμως ποτέ δεν εξέφρασε κάτι γι΄αυτό το γεγονός. Συνέχισε να κάνει τη δουλειά του με το ψυχρό ύφος, που τον χαρακτηρίζει μέχρι και σήμερα. Αν και είχε πρόσβαση στους καλύτερους γιατρούς και θεραπείες για την εποχή, δεν κατάφερε να αποφύγει το μοιραίο για τη γυναίκα του, η οποία έφυγε από τη ζωή το 1994. Τότε σκέφτηκε να παρατήσει το ποδόσφαιρο και να ασχοληθεί με την οικογένειά του, όμως το μικρόβιο της προπονητικής δεν είναι εύκολο να βγει από εκείνους που έχουν προοριστεί γι΄αυτό.

 

 

Στην πλούσια καριέρα του πέρασε από ιστορικές ομάδες και μεγάλα πρωταθλήματα, κερδίζοντας παράλληλα πολλούς τίτλους. Η πρώτη του επαγγελματική ομάδα ήταν ο Άγιαξ και έπειτα ακολούθησαν Μπαρτσελόνα, Άλκμααρ, Μπάγερν Μονάχου, Μάντσετσερ Γιουνάιτεντ και φυσικά η εθνική Ολλανδίας, την οποίας ηγείται μέχρι και σήμερα. Με όλες κέρδισε έστω και έναν εγχώριο τίτλο στα χρόνια παρουσίας του και με τον «Αίαντα» στέφθηκε πρωταθλητής και κυππελούχος Ευρώπης τις σεζόν 1994 -1995 και 1991 - 1992 αντίστοιχα. Μεγάλο του παράπονο παραμένει η καταξίωση με το αντιπροσωπευτικό συγκρότημα της χώρας του και παρ΄όλο που πολλές φορές η δουλειά του θαυμάζεται από τους ποδοσφαιρόφιλους, οι «Οράνιε» δεν έχουν καταφέρει να διακριθούν σε κάποια μεγάλη διοργάνωση.

Ο Λούις Φαν Χάαλ μαζί με τον Ντίρκ Κάουτ.
© Marcelo Sayao / EPA

Ο ποδοσφαιρικός πλανήτης εκφράζει τη συμπαράσταση στο πρόσωπο του Λουίς Φαν Χααλ μετά την ανακοίνωσή του, πως πάσχει από καρκίνο του προστάτη. Τόσο η Μπαρτσελόνα όσο και η Γιουνάιτεντ, στις οποίες διέτελεσε προπονητής στο παρελθόν, αφιέρωσαν αναρτήσεις στις επίσημες σελίδες τους στα social media. 

Σε αντίθεση με την υπόλοιπη ολλανδική σχολή, ο Φαν Χάαλ αποτελεί έναν λάτρη της τακτικής και των αυστηρών αρχών. Κατά πολλούς πρεσβέυει το ποδόσφαιρο του Κρόιφ ή του Βενγκέρ αλλά πάντα με τον τρόπο του. Όλα γίνονται για χάρη του σχεδίου και του συστήματος και έχει μία μεγάλη απέχθεια στις ποδοσφαιρικές «ντίβες». Μεγάλα ονόματα δεν υπάρχουν γι΄αυτόν και πολλές φορές οι ρήξεις του με παίκτες όπως ο Ριβάλντο στη  Μπαρτσελόνα, θα είναι η αιτία να χάσει τη δουλειά του. Από την άλλη θα αγαπήσει παίκτες όπως ο Ντένις Μπέργκαμπ, που κλήθηκε να κάνει πράγματα, που δεν βρίσκονταν στο ρεπερτόριό του για χάρη του προπονητή. Για τη φιλοσοφία του γύρω από το ποδόσφαιρο έχει αποκαλύψει ότι «Προπονώ τους παίκτες μου αρχικά στο μυαλό και έπειτα στα πόδια».

 

 

Είναι διάσημος για τις καυτές ατάκες που εκφράζει κατά καιρούς, προκαλώντας σάλο. Άλλωστε έχει παραδεχθεί και ο ίδιος πως «Είμαι αλαζόνας, σίγουρος για τον εαυτό μου, δουλευταράς, ειλικρινής και καινοτόμος». Αυτά τα χαρακτηριστικά τον οδήγησαν να δηλώσει ότι είναι «ο καλύτερος προπονητής στον κόσμο», όταν ανέλαβε την πρώτη επαγγελματική του δουλειά με τον Άγιαξ και έπειτα πως «Έχω κατακτήσει με τον Άγιαξ σε έξι χρόνια όσα η Μπαρτσελόνα από την ίδρυσή της». Παρ΄όλα αυτά η θητεία του στη Βαρκελώνη ήταν αρμονική με τον νυν προπονητή τον Μπλαούγκρανα, Τσάβι Ερνάντες, ο οποίος τον κάλεσε να παρακολουθήσει στη σεζόν όποιο ματς της ομάδας θελήσει εκείνος. 

Ο Λούς Φαν Χάαλ είναι αδιαμφησβήτητα ένας από τους μεγαλύτερους προπονητές στη ιστορία του σύγχρονου ποδοσφαίρου. Στην μεγάλη και πλούσια καριέρα του έχει βγάλει εις περάς πολλές δύσκολες αποστολές. Είναι σίγουρο πως με τη συμπαραστάση όλων θα τα καταφέρει και σε αυτή.  

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ