Αθλητισμος

Ο Τζόκοβιτς θα το σηκώσει με… Mamba Mentality

Τζόκοβιτς και Κόμπι ήταν χρόνια φίλοι και ο Νόλε παίζει για εκείνον στο Αυστραλιανό Όπεν

30592837_397928577356114_5869118242148057088_n.jpg
Νίκος Παπαηλιού
3’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ
gettyimages-1202503160.jpg
© Jack Thomas/Getty Images

Ο Νόβακ Τζόκοβιτς την Κυριακή θα παίξει στον 8ο τελικό του στο Αυστραλιανό Όπεν και θέλει να αφιερώσει το τρόπαιο στον μέντορά του Κόμπι Μπράιαντ.

Τα σκαμπανεβάσματα που εμφάνισε ο Νόβακ Τζόκοβιτς στην απόδοσή του μετά την κατάκτηση του Γουίμπλεντον, μπορεί να τον έστειλαν στην δεύτερη θέση της παγκόσμιας κατάταξης, όμως αυτό δεν σημαίνει ότι έχασε το πνεύμα νικητή που πάντα τον χαρακτήριζε. Ο Νόλε μετά το επικό comeback του το 2018 έδειξε ότι είναι ικανός για όλα, αλλά κυρίως για να μπορέσει να σκεφτεί με αξιώσεις τα 20 grand slam, του Ρότζερ Φέντερερ. Στο Αυστραλιανό Όπεν θυμίζει τον Τζόκοβιτς που είδαμε πριν το καλοκαίρι και έχοντας χάσει μόλις ένα σετ βρίσκεται στον τελικό. Το ρομπότ που είχαμε συνηθίσει είναι ξανά εδώ. Το φετινό Grand Slam όμως είναι ιδιαίτερο για τον «Τζόκερ», αφού κατά τη διάρκειά του έχασε και τον καλό του φίλο, Κόμπι Μπράιαντ.

22201214.jpg

Ο Κόμπι ήταν και για τον Τζόκοβιτς ένας μέντορας. Ένας μπασκετμπολίστας εκατοντάδες χιλιόμετρα μακριά, μπορούσε να επηρεάζει έναν top class τενίστα και να τον κάνει καλύτερο. Ο Τζόκοβιτς την ημέρα του χαμού του φίλου του, αρκέστηκε στο να ανεβάσει μια όμορφη φωτογραφία από το παρελθόν τους. Το μήνυμά που συνόδευσε το αγκαλιασμένο στιγμιότυπό τους, περιείχε 3 ευχαριστίες.

«Η καρδιά μου κλαίει για τα σημερινά νέα. Ο Κόμπι ήταν ένας μεγάλος μέντορας και φίλος. Δεν υπάρχουν λόγια για να εκφράσω τα συλλυπητήριά μου στην οικογένειά του που υποφέρει από αυτή την τραγωδία. Ο Θεός να ευλογεί εσένα και την Τζιάνα σου. Σε ευχαριστώ που ήσουν δίπλα μου και ενέπνευσες όλο τον κόσμο. Σε ευχαριστώ που έδειξες σε όλους εμάς τους αθλητές πώς να αγωνιζόμαστε και να σεβόμαστε το σπορ. Σε ευχαριστώ για την τεράστια κληρονομιά που αφήνεις πίσω σε μας. Ποτέ δεν θα ξεχάσω το χαμόγελό σου που διέσπειρε θετική ενέργεια όπου πήγαινες. Εσύ και η κόρη σου θα ζείτε για πάντα στις καρδιές μας. RIP φίλε μου, σε αγαπώ πολύ»

 

 

Την επομένη ο Νόλε θα αγωνιζόταν με τον Μίλος Ράονιτς για τα προημιτελικά του Αυστραλιανού Όπεν. Τον κέρδισε σβηστά με 3-0 με το κοινό να μένει μέχρι το τέλος όρθιο. Θαρρείς πώς όλοι ήθελαν να δουν τον θλιμμένο βασιλιά να χαιρετά ξανά τον δικό του Κόμπι. Ο Τζόκοβιτς εμφανίστηκε με ραμμένα τα αρχικά (ΚΒ) και τα νούμερα (8,24) του Μπράιαντ στη ζακέτα του και αμέσως «έσπασε». Το ρομπότ από την Σερβία που δεν επηρεάζεται από τίποτα στα κορτ, λίγα δευτερόλεπτα μετά την πρόκρισή του στον ημιτελικό ενός Grand Slam θα έβαζε τα κλάματα για τον «φίλο και μέντορά» του.

Djokovic sheds tears in Kobe tribute | Wide World of Sports

Ο Τζόκοβιτς δεν θα έλεγε τίποτα ποιητικό. Δεν το έχει με αυτά σαν τον φίλο του. Δεν ήταν ποτέ κανένας τρομερός ατακαδόρος. Έχει φυσικά απίστευτη αίσθηση του χιούμορ, σε σημείο παρεξηγήσεων, όμως εκείνη δεν ήταν μια τέτοια στιγμή. Ο Νόλε θα σχολιάσει αυτά που ίσως διάβασες από φίλους σου στα social media: «Δεν ξέρω τι να πω. Πραγματικά, σοκαριστήκαμε. Ήταν ένας από τους σπουδαιότερους αθλητές όλων των εποχών. Ενέπνευσε εμένα, αλλά και πολλούς άλλους ανθρώπους σε όλο τον κόσμο. Είχα την τύχη να διατηρώ μία προσωπική σχέση μαζί του τα τελευταία δέκα χρόνια και όποτε χρειαζόμουν κάποια συμβουλή ή στήριξη ήταν εκεί για εμένα. Ήταν μέντορας, φίλος και με πλήγωσε όταν άκουσα για το θάνατο του ίδιου και της κόρης του». Στη συνέχεια θα δακρύσει και θα φύγει. Ένας υπεραθλητής που έζησε τον πόλεμο στην πατρίδα του και έγινε γνωστός για το πόσο μεγάλο πνευματικό τέρας είναι, θα «σπάσει».

Στον σημερινό (30/11) ημιτελικό θα έβρισκε απέναντι του τον κορυφαίο τενίστα όλων των εποχών. Στο πρώτο σετ έμενε πίσω με 4-1 και κάπου εκεί θα εμφανιζόταν το… Mamba Mentality. Τρία συνεχόμενα κερδισμένα games, νικηφόρο τάι μπρέικ, σετ.

Novak Djokovic vs Roger Federer Extended Highlights | Australian Open 2020 Semi Finals | Eurosport

Στα εναπομείναντα δύο σετ δεν αμφισβήτησε κανείς την παρουσία του Τζόκοβιτς στον τελικό. 3-0 λοιπόν και η ώρα για τις καθιερωμένες δηλώσεις είχε φτάσει. Ο Σέρβος τη στιγμή που γινόταν ο πρώτος τενίστας στην ιστορία που φτάνει για 8η φορά σε τελικό (δεν έχει χάσει κανέναν από τους προηγούμενους 7), είχε το μυαλό μόνο να συγχαρεί τον Φέντερερ και να σηκώσει το χέρι του στον ουρανό.

 

 

Την Κυριακή θα αντιμετωπίσει έναν εκ των Τιμ και Ζβέρεφ στον τελικό και αν κερδίσει θα βρεθεί ξανά στο Νο1 της Παγκόσμιας Κατάταξης. Ακόμη κι αν κάτι πάει στραβά κατά τη διάρκεια του αγώνα, υπάρχει κανείς που να πιστεύει ότι ο Θλιμμένος Βασιλιάς θα πέσει;

 

 

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ