Αθλητισμος

Ο Μπαρτζώκας, η Κική Δημουλά και ο δύσκολος δρόμος του Ολυμπιακού

Η κίνηση «ματ» των Αγγελόπουλων σε μια εποχή που ο Ολυμπιακός (και ο κόσμος του) την είχε ανάγκη

30592837_397928577356114_5869118242148057088_n.jpg
Νίκος Παπαηλιού
2’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ
5003484.jpg
© ΧΟΥΖΟΥΡΗΣ ΜΑΡΚΟΣ / EUROKINISSI

Η επιστροφή του Γιώργου Μπαρτζώκα στον Ολυμπιακό και οι Αγγελόπουλοι που δήλωσαν «παρών» ψάχνοντας την επιστροφή στην κορυφή.

«Η ωριμότητα είναι ένα θλιβερό κέρδος» είχε δηλώσει ένα χρόνο μετά την απομάκρυνση του από τον Ολυμπιακό ο Γιώργος Μπαρτζώκας. Ο στίχος της Κικής Δημουλά αρκούσε για να περιγράψει τα συναισθήματα του πρώτου έλληνα προπονητή που κέρδισε Euroleague, εκείνη την περίοδο. Φεύγοντας από τον αγαπημένο του Ολυμπιακό, η μόνη λύση ήταν το εξωτερικό. Μαζί του πήρε χαρές και λύπες, έφυγε πρώτα για το Κράσνονταρ και την Λοκομοτίβ, για να ακολουθήσουν Μπαρτσελόνα και Χίμκι. Όλα αυτά πριν από την μεγάλη επιστροφή.

Το θαύμα της Λοκομοτιβ Κουμπάν
Ο κόουτς Μπαρτζώκας στα 52 του θα είχε προπονήσει 5 ομάδες της διοργάνωσης (είχαν προηγηθεί το Μαρούσι και ο Ολυμπιακός). Με την Λοκομοτίβ θα έγραφε την μεγαλύτερη επιτυχία της ζωής του. Το Final 4 που έφτασε το 2016 ήταν μια αδιανόητη επιτυχία αν αναλογιστεί κανείς την ιστορία της ομάδας που κοούτσαρε. Τότε ήταν που έφερε στο ευρωπαϊκό προσκήνιο παίκτες που σήμερα βρίσκονται στην ελίτ. Μάλκολμ Ντιλέινι, Κρις Σίγκλετον και Άντονι Ράντολφ έκαναν το ξεπέταγμα τους στα χέρια του έλληνα προπονητή, που φημίζεται ακριβώς για τις οικονομικές και κυρίως άγνωστες λύσεις που μπορεί να φέρει σε κάθε ομάδα. Η θητεία του στον Ολυμπιακό και οι μεταγραφές των Λοτζέσκι, Χάντερ, Ντάνστον κατά κύριο λόγο, το επιβεβαιώνουν.

3892960.jpg
© EUROKINISSI

Και έπειτα ήρθε η Μπαρτσελόνα
Μετά την επιτυχημένη πορεία στην Λοκομοτίβ, ακολουθεί η Μπαρτσελόνα, την οποία είχε αποκλείσει στα Playoffs της προηγούμενης σεζόν. Εκεί κλήθηκε να αντιμετωπίσει μερικές από τις πιο δύσκολες καταστάσεις της καριέρας του. Το φινάλε του Χουάν Κάρλος Ναβάρο, που δεν συμβιβαζόταν με την ηλικία του, και τους πολλούς τραυματισμούς, ιδιαίτερα στο πιο κρίσιμο κομμάτι της χρονιάς. Η αποχώρηση έμοιαζε μονόδρομος και για τις δύο πλευρές.

Ξανά στη Ρωσία
Την επόμενη σεζόν ο κόουτς B θα βρεθεί στη Μόσχα, για λογαριασμό της Χίμκι. Στη Ρωσία θα εμφανιστεί για άλλη μια φορά ο σκάουτερ Μπαρτζώκας. Ένα σύνολο άγνωστο στο ευρύ κοινό, με αδιαμφισβήτητο ηγέτη τον Αλεξέι Σβεντ θα φτάσει ως τα Playoffs, για πρώτη φορά στην ιστορία του συλλόγου. Την επόμενη χρονιά θα ξαναβγάλει την Χίμκι στην Euroleague, κάτι που μόνο δεδομένο δεν θεωρούνταν. Ωστόσο τέτοιες μέρες πέρυσι, στις 21 Ιανουαρίου ήρθε η πιο ακατανόητη απόφαση της χρονιάς και η απομάκρυνσή του.

Ο χρόνος που ακολούθησε, ήταν χρόνος ηρεμίας, παρακολούθησης και ταξιδιών στην Αμερική για νέες μπασκετικές εμπειρίες. Ο Γιώργος Μπαρτζώκας καθάρισε το μυαλό του, είδε το όνομά του να φιγουράρει μεταξύ των υποψήφιων για την Εθνική Ελλάδος, αλλά και κορυφαίων ευρωπαϊκών ομάδων και ταυτόχρονα έβλεπε τον δικό του Ολυμπιακό να βουλιάζει.

Ο δύσκολος δρόμος του Ολυμπιακού
«Κάποιες φορές οφείλεις να γίνεσαι η αλλαγή που θέλεις να έρθει»: Έτσι ξεκινούσε η ανακοίνωση της παραίτησης του Μπαρτζώκα στις 10 Οκτωβρίου του 2014. 5μισι χρόνια αργότερα, τα λόγια του Γκάντι μοιάζουν ξανά επίκαιρα για το μπασκετικό τμήμα του Ολυμπιακού. Τη στιγμή που όλα έδειχναν χαμένα, οι αδερφοί Αγγελόπουλοι επένδυσαν στην καλύτερη δυνατή επιλογή για τον πάγκο της ομάδας. Η αβεβαιότητα για το που θα βρίσκεται η ομάδα του χρόνου, δεν πτόησε τον κόουτς Μπαρτζώκα, ο οποίος θα ξανακάτσει στον πάγκο που μεγάλωσε προπονητικά. Μαζί του ο κόσμος των ερυθρολεύκων μοιάζει να βρήκε ξανά την ελπίδα του.

5003490.jpg
© EUROKINISSI

Πολλοί περίμεναν από τους Προέδρους του Ολυμπιακού να μιλήσουν για το τι μέλλει γενέσθαι στον σύλλογο, όμως εκείνοι μίλησαν με μια πράξη που δείχνει ότι βρίσκονται εδώ και σκέφτονται μόνο την επαναφορά της ομάδας στην κορυφή. Όμως αυτό από μόνο του δεν αρκεί. Ο Ολυμπιακός χρειάζεται ένα μικρό θαύμα για να βρεθεί στα Playoffs της διοργάνωσης και η στελέχωση της ομάδας μοιάζει αναγκαία, τόσο για φέτος, όσο κυρίως για την επόμενη σεζόν που είναι ακόμη πιο κομβική. Η εκτός έδρας νίκη με την Βαλένθια και η έλευση του 55χρονου τεχνικού δείχνουν ότι ο Ολυμπιακός «αναπνέει» και ο Γενάρης είναι ο σημαντικότερος μήνας για να φανεί αν θα μπορέσει να κάνει άλλη μια υπέρβαση. 

ΕΓΓΡΑΦΕΙΤΕ ΣΤΟ NEWSLETTER ΜΑΣ

Tα καλύτερα άρθρα της ημέρας έρχονται στο mail σου

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ