Αθλητισμος

Λούκα Ντόντσιτς, ένα φαινόμενο ετών 20

Αυτό είναι φιλμ της ζωής του μεγαλύτερου ταλέντου στον κόσμο που γίνεται 20 ετών

30592837_397928577356114_5869118242148057088_n.jpg
Νίκος Παπαηλιού
7’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ
20519948.jpg
EPA/CJ GUNTHER SHUTTERSTOCK OUT

Ο Λούκα Ντόντσιτς γεννήθηκε στις 28 Φεβρουαρίου του 1999 και 20 μόλις χρόνια μετά έχει ήδη γράψει την προσωπική του ιστορία, προϊδεάζοντάς μας για εκείνα που θα ακολουθήσουν. Η Λιουμπλιάνα, η γενέτειρά του είναι μια πόλη που ζει και αναπνέει για το μπάσκετ και ο Λούκα δεν θα μπορούσε να ξεφύγει από τον κανόνα. Αν λάβουμε υπ’ όψιν ότι ο πατέρας του ήταν επαγγελματίας μπασκετμπολίστας, τότε γίνεται αντιληπτό ότι το μήλο δεν υπήρχε περίπτωση να μην έπεφτε κάτω από τη μηλιά.

1.jpg
Instagram: lukadoncic

Ο Λούκα άγγιξε την πορτοκαλί θεά πριν καν κλείσει έναν χρόνο ζωής και ήδη είχε γνωρίσει τον έρωτα της ζωής του. Στα οχτώ του είχε ήδη επισημοποιήσει την αγάπη του. Τότε ήταν που ξεκίνησε το μπάσκετ και φυσικά η θρυλική Ολύμπια Λιουμπλιάνας θα ήταν εκείνη η ομάδα που θα του έδινε το βάπτισμα του πυρός.

11_1.jpg
Ο Λούκα Ντόντσιτς στα πρώιμα βήματά του με την μπάλα του μπάσκετ / Instagram: lukadoncic

Για πέντε χρόνια η Σλοβενία θα μπορούσε να τον χωρέσει, όμως οι εμφανίσεις του στα διεθνή τουρνουά ήταν ικανές να στερήσουν το ταλέντο του από τη μικρή πόλη των Βαλκανίων. Ο Λούκα Ντόντσιτς, παιδί χωρισμένων γονιών στα 13 του ήταν ο κορυφαίος παίκτης στη χώρα του και σύμφωνα με το σκάουτινγκ της Ρεάλ Μαδρίτης, ένας από τους κορυφαίους της Ευρώπης στην ηλικία του. Η Βασίλισσα με συνοπτικές διαδικασίες τον έφερε στη Μαδρίτη. Τι ιδιοτροπίες μπορεί να έχει ένας 13χρονος με χωρισμένους γονείς και αποκλειστική κηδεμονία από τη μαμά του, που φεύγει από τη γενέτειρα και μετακομίζει μόνιμα σε μια ξένη χώρα; Σίγουρα πάρα πολλές. Ο Λούκα Ντόντσιτς όμως είχε μόνο μία: Ήταν προκλητικά ερωτευμένος με το χόμπι, δουλειά ή όπως θέλετε βαφτίστε το, που θα τον έκανε σταρ. Ο νεαρός Σλοβένος ζούσε και ανέπνεε για το μπάσκετ.

10_1.jpg
Στα πρώτα του χρόνια στη Μαδρίτη / Instagram: lukadoncic

Ο Λούκα όμως είχε και άλλη μια ιδιοτροπία. Είχε την τύχη ή ατυχία να βρίσκεται πάντα ανάμεσα σε μεγαλύτερους. Όταν υπέγραψε στη Ρεάλ Μαδρίτης χωρίς καν να ξέρει ισπανικά θα έπαιζε στη λίγκα των 16χρονων, ενώ ήταν 13. Αυτό βέβαια δεν θα τον εμπόδιζε να σκοράρει 25 πόντους μ.ο. και να οδηγεί την ομάδα του σε τίτλους. Το ίδιο έργο συνεχίστηκε και τα υπόλοιπα χρόνια της εφηβείας του. Μέχρι τα 15 ο Ντόντσιτς οδήγησε όλες τις μικρές ομάδες της Ρεάλ σε τίτλους, ακόμη κι αν ήταν ο πιο μικρός από όλους. Πάντα εκεί με το 7 στην πλάτη θα έγραφε την προσωπική του ιστορία. Κρατήστε το Νο. 7 όμως, γιατί σημαίνει πολλά. Και για τον ίδιο και για την Ελλάδα και την παρακαταθήκη που μας ανοίγει ένας Σλοβένος.

Το ντεμπούτο με την ανδρική ομάδα δεν θα αργούσε, ενώ παράλληλα όλες οι διεργασίες των ισπανικών αρχών για να τον κάνουν έναν από τους Φούριας Ρόχας, είχαν πέσει στο κενό. Ο Λούκα αν και ουσιαστικά είχε ζήσει μια ζωή στην Ισπανία, είχε ερωτευθεί ισπανίδα (την Άννα Μαρία Γκόλτες με την οποία είναι μαζί ως και σήμερα) έμαθε ισπανικά και δέθηκε όσο τίποτα άλλο με την Ρεάλ Μαδρίτης, κόντρα στους καιρούς που θέλουν νατουραλιζέ παίκτες στις εθνικές, προτίμησε να «μείνει Σλοβένος». Ο πατέρας του αν και Σέρβος στην καταγωγή και μακριά από τη ζωή του, είχε προλάβει να του περάσει ορισμένες αρχές.

 
3.jpg
Πάντοτε αφοσιωμένος στην Εθνική Σλοβενίας / Instagram: lukadoncic

Το ίδιο και η μάνα του που τον πηγαινοέφερνε με το αμάξι της στις προπονήσεις και τους αγώνες της ανδρικής ομάδας. Ο Λούκα Ντόντσιτς παρά την κορυφή στην οποία ήδη βρισκόταν, γύρναγε στο σπίτι από τις προπονήσεις  με το τζιπ που είχε αγοράσει στη μαμά του. Κάτι που σταμάτησε τον Μάρτιο του 2017 όταν ενηλικιώθηκε και περιχαρής αγόρασε το πρώτο του αυτοκίνητο.

Την σεζόν 2015-16 ο Λούκα ήταν έτοιμος να μπει σιγά-σιγά στο ροτέισον της Ρεάλ. Στις 16 Οκτωβρίου 2015 ο Πάμπλο Λάσο θα τον ρίξει στη μάχη κόντρα στη Χίμκι και σε ηλικία 16 ετών και 8 μηνών θα ντεμπουτάρει στην Ευρωλίγκα, σημειώνοντας μάλιστα και τους πρώτους του πόντους, ενώ μερικούς μήνες αργότερα, στις 28 Ιανουαρίου θα βρεθεί για πρώτη φορά αντιμέτωπος με το ίνδαλμά του, τον παίκτη που τον έκανε να φοράει τη φανέλα με το Νο7 όπου κι αν πηγαίνει.

1851153.jpg
© INTIME SPORTS

Ο Βασίλης Σπανούλης είναι ο άνθρωπος που τον ενέπνευσε όσο κανείς και στα παιχνίδια που έπαιξαν αντίπαλοι όλα αυτά τα χρόνια οι δηλώσεις αγάπης του ενός για τον άλλον ήταν αμέτρητες. Αλλά ο Λούκα Ντόντσιτς όπου κι αν βρισκόταν θα μιλούσε με τα καλύτερα λόγια για τον δικό του Βασίλη Σπανούλη.

Oscars 2019: 11 Moments You May Have Missed | Access

Το 2017 είναι η χρονιά ορόσημο.  Αφού πρώτα τον Μάρτιο παίρνει το πρώτο του αμάξι δίνοντας τέλος στα βάσανα της μητέρας του, ο Λούκα γράφει και τις πρώτες του μεγάλες συμμετοχές στην Ευρωλίγκα και κάνοντας τα συνηθισμένα του μαγικά, βγαίνει Rising Star της διοργάνωσης. Το καλοκαίρι θα ακολουθήσει πρώτο του Ευρωμπάσκετ. Μέλος μιας σπουδαίας φουρνιάς με ηγέτη τον Γκόραν Ντράγκιτς θα συμμετείχε στο 40ο ευρωπαϊκό πρωτάθλημα, προσπαθώντας να οδηγήσει τη Σλοβενία όσο πιο μακριά. Κανείς όμως δεν περίμενε αυτό που συνέβη.

1894124_matthaios_giorgos.jpg
© INTIME SPORTS / ΓΙΩΡΓΟΣ ΜΑΤΘΑΙΟΣ

Ο Ντόντσιτς στα 18 του ήταν βασικός και η Σλοβενία παίζοντας σπουδαίο μπάσκετ υπό τις οδηγίες του Ιγκόρ Κοκόσκοβ θα φτάσει μέχρι το τέλος της διαδρομής σημειώνοντας εκκωφαντικές νίκες κόντρα σε Ισπανία (92-72) και Σερβία (93-85). Στο πρώτο ημίχρονο του τελικού θα τραυματιστεί, όμως κατά την απονομή θα επιστρέψει στην αρένα σηκωμένος στους ώμους των συμπαικτών του. Ο νεαρός Λούκα ήταν ένας πρωταθλητής Ευρώπης.

Talk Talk - Talk Talk 1982

Ένας 18χρονος γίνεται μέλος της κορυφαίας πεντάδας του Ευρωμπάσκετ και οι συγκρίσεις με τον μεγάλο Ντράζεν Πέτροβιτς είναι αναπόφευκτες. Ακόμα και ο Ντράζεν σε αυτήν την ηλικία δεν είχε φύγει ακόμα από το Σιμπένικ. Άλλες εποχές όμως και ο ίδιος ο Λούκα είχε κόψει την σχετική συζήτηση πριν ακόμα ξεκινήσει. Το ίδιο καλοκαίρι όμως έχει συμβεί και μια άλλη συνθήκη που θα έδινε ακόμη μεγαλύτερη ώθηση στην καριέρα του.

4.jpg
Μετά το χρυσό στο ευρωπαϊκό πρωτάθλημα

Στις 9 Αυγούστου του 2017 ο ηγέτης της Ρεάλ Μαδρίτης, Σέρχιο Γιουλ θα πάθει ρήξη χιαστών σε ένα φιλικό της Ισπανίας με το Βέλγιο και θα χρειαστεί να μείνει 6 μήνες εκτός παρκέ. Η διοίκηση των μαδριλένων έπρεπε να πάρει τότε μια μεγάλη απόφαση. Θα κάνει μεγάλη μεταγραφή μέχρι να επιστρέψει ο Γιουλ, χωρίς να ξέρει σε τι κατάσταση θα βρεθεί τότε ή θα επιμείνει στο υπάρχον ρόστερ χρίζοντας έναν 18χρονο ως απόλυτο ηγέτη της με όποια θετικά και αρνητικά κι αν αυτό έχει.

5.jpg
Λούκα Ντόντσιτς και Σέρχιο Γιουλ πριν τον σοβαρό τραυματισμό του δεύτερου / Instagram: lukadoncic

Ευτυχώς για το μπάσκετ Φλορεντίνο Πέρεθ και Πάμπλο Λάσο πήραν τη σωστή απόφαση. Δεν έφεραν σούπερ σταρ και έδωσαν αυτόν τον ρόλο σε έναν αμούστακο δίμετρο 18χρονο. Ο μικρός έπαιζε σαν τριαντάρης και ήταν ο απόλυτος ηγέτης σε μια μαγική χρονιά για τη Βασίλισσα, οδηγώντας τη μόνος του σχεδόν μέχρι το Final 4. Το βραβείο του MVP της χρονιάς στην Ευρωλίγκα ήταν μόνο η αρχή. Στο Final 4 του Βελιγραδίου, ο Γιουλ είχε επιστρέψει, ωστόσο το Νο1 της Ρεάλ Μαδρίτης ήταν άλλο πλέον.

1916550.jpg
© INTIME SPORTS

Η Ρεάλ θα κερδίσει πρώτα την ΤΣΣΚΑ Μόσχας (92-83) και έπειτα την Φενερμπαχτσέ (85-80) και θα ανέβει στον θρόνο της για 10η φορά και ο νεαρός πρωταγωνιστής της με 15,5 πόντους, 5 ριμπάουντ και 3 ασίστ κατά μ.ο. θα λάβει το βραβείο του MVP του Final 4. Λίγες εβδομάδες αργότερα η Ρεάλ θα κατακτήσει και το ισπανικό πρωτάθλημα. Ξέρετε όλοι, ποιος πήρε το βραβείο του πολυτιμότερου.

6.jpg
Μετά την κατάκτηση της Ευρωλίγκας με τη Ρεάλ, έχοντας κερδίσει και το βραβείο του MVP του Final 4 / Instagram: lukadoncic

Κάντε το λίγο εικόνα. Ένας 18χρονος έχει πάρει τρεις φορές στην καριέρα του το ισπανικό πρωτάθλημα (την μία ως MVP), μια φορά την Ευρωλίγκα (κι αυτήν ως MVP) και κατέκτησε με μια αδύναμη χώρα το Ευρωπαϊκό Πρωτάθλημα Μπάσκετ (ως μέλος της καλύτερης πεντάδας του τουρνουά). Άλλοι σταρ του ευρωπαϊκού μπάσκετ θα χρειάζονταν 2 ζωές για να τα πετύχουν όλα αυτά. 

Στα 19 του χρόνια η Ευρώπη δεν είχε τίποτα άλλο να του προσφέρει και ήταν έτοιμος για το επόμενο βήμα και μαζί του θα έπαιρνε και την Άννα Μαρία Γκόλτες με την οποία συνέχιζε να ζει το παραμύθι του από το 2011! Ήταν έτοιμος να αποδείξει ότι στην ηλικία ενός κολεγιόπαιδου δεν του λείπει τίποτα από τους κορυφαίους του πλανήτη.

7.jpg
Με τη σύντροφό του, Άννα Μαρία Γκολτές με την οποία είναι μαζί από όταν πρωτοπήγε στη Μαδρίτη / Instagram: lukadoncic

36629577_633927563636870_8343796935458553856_n_1.jpg
Μαζί ξανά σε μία από τις πρώτες φωτογραφίες που τράβηξαν το 2011 / Instagram: lukadoncic

Ο Ντόντσιτς παρά τις δηλώσεις όλων όσων τον είχαν δει να αγωνίζεται στην Ευρώπη, πως θα ήταν το νούμερο ένα στο Draft τελικά επιλέχθηκε στο Νο3 από τους Ντάλας Μάβερικς με τον ιδιόρρυθμο ιδιοκτήτη τους, Μαρκ Κιούμπαν να τον θεωρεί προσωπικό στοίχημα. Στο Ντάλας θα έβρισκε τον παλιό του συμπαίκτη Σαλάχ Μεϊρί, ο οποίος θα τον βοηθούσε στην αρχή. Ούτε και αυτός ήξερε τι ερχόταν όπως φάνηκε στις πρώτες δηλώσεις του:  «Έχω την αίσθηση ότι όταν φτάσει τα 22, 23 θα καταλάβει πως ο πραγματικός ηγέτης δεν είναι αυτός που κάνει τα καλύτερα στο παρκέ, αλλά εκείνος που έχει ηγετική προσωπικότητα και μακριά από τον αγωνιστικό χώρο. Έχει χρόνια μπροστά του».

8.jpg
Αγκαλιά με τον Ντιρκ Νοβίτζκι λίγο πριν ξεκινήσει η πρώτη του χρονιά στο NBA / Instagram: lukadoncic

Σίγουρα ο Ντόντσιτς είχε και έχει χρόνια μπροστά του, όμως αρχικά έπρεπε να δείξει ότι κάποιοι έκαναν πολύ μεγάλο λάθος που δεν τον επέλεξαν στο Νο1 τα ξημερώματα της 22ης Ιουνίου του 2018. Μέχρι να γίνει 20 χρονών (28/2/19) ο Σλοβένος είχε αποδείξει ότι δεν είναι ένα ακόμη ευρωπαϊκό πρότζεκτ. Με 20,9 πόντους, 7,2 ριμπάουντ και 5,7 ασίστ έδειξε ότι δεν πήγε στην Αμερική για τουρισμό, αλλά για να την κατακτήσει. Οι αριθμοί του είναι αδιανόητοι για έναν teenager και ο Λούκα είναι αναμφίβολα ο ηγέτης των Μάβερικς για τα χρόνια μετά τον Ντιρκ. Τι λένε οι αμερικάνοι για το φαινόμενο ετών 20;

katapodis_stamatis.jpg
© INTIME SPORTS / ΣΤΑΜΑΤΗΣ ΚΑΤΑΠΟΔΗΣ

Αρχικά τον ψήφισαν κατά συρροή για το All-Star Game, όμως η ιδιοσυγκρασία τους τον κράτησε μακριά από τον αγώνα των ανδρών. Ο Ντόντσιτς βγήκε τρίτος σε ψήφους πίσω από Λεμπρόν Τζέιμς και Γιάννη Αντετοκούνμπο, όμως οι προπονητές δεν τον διάλεξαν για τον αγώνα των ανδρών. Ο μοναδικός teenager με 4 τριπλ-νταμπλ στην ιστορία του ΝΒΑ απογοητεύτηκε όταν έμαθε την είδηση, όμως δεν πτοήθηκε.

Μέσα στον Φεβρουάριο φρόντισε να τους δείξει ότι κάνουν λάθος έχοντας κατά μ.ο. 24,1 πόντους, 9,2 ριμπάουντ και 7,4 ασίστ ανά παιχνίδι όμως το σημαντικό νέο για την εξέλιξή του ήταν άλλο. Οι Ντάλας Μάβερικς με ένα σούπερ deal έφεραν τον Κρίσταπς Πορζίνγκις στη Δύση και σύμφωνα με τον πάντα μετρημένο (not) στις δηλώσεις του Μαρκ Κιούμπαν μπορούν να στηριχθούν πάνω τους για τα επόμενα… 20 χρόνια.

Best of Luka Doncic's Clutch Shots | 2018-2019 NBA Season

Ο μάγος Λούκα Ντόντσιτς συμπληρώνει σήμερα (28/2/19) 20 χρόνια ζωής και μένει να δικαιώσει και τις πιο τολμηρές δηλώσεις που έχουν γίνει για εκείνον. Να γίνει δηλαδή ο κορυφαίος ευρωπαίος μπασκετμπολίστας όλων των εποχών και να παλέψει τα επόμενα χρόνια με τον δικό μας Γιάννη Αντετοκούνμπο και ίσως και τον Ζάιον Γουιλιαμσόν για το ποιος είναι ο καλύτερος της γενιάς τους. Πάντως μετά και το εκτενέστατο αφιέρωμα του ΝΒΑ στις μέχρι τώρα clutch στιγμές του, οφείλουμε να γνωρίζουμε ότι ο Γιάννης θα έχει μεγάλο ανταγωνισμό. Ο Halleluka όπως τον αποκαλούν στις Ηνωμένες Πολιτείες είναι έτοιμος για ένα μέλλον που κανείς δεν είχε τολμήσει στην ηλικία του να φανταστεί.

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ