Αθλητισμος

Η Μαφία στην Αργεντινή έχει ποδοσφαιρικό πρόσωπο

Τι πραγματικά σημαίνει ο «οργανωμένος οπαδός» και πώς λειτουργεί

341981-718242.jpg
Αργύρης Ευθυμιάδης
3’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ
20312611.jpg
© EPA/Juan Ignacio Roncoroni

Όλα δείχνουν πως σήμερα το βράδυ στις 9.30 ώρα Ελλάδος θα γίνει κανονικά ο τελικός ανάμεσα στη Ρίβερ Πλέιτ και την Μπόκα Τζούνιορς, με 15 μέρες καθυστέρηση. Τα όσα τραγικά έγιναν το προπερασμένο Σάββατο στο Μπουένος Άιρες με το σπάσιμο του πούλμαν της Μπόκα και τα γενικότερα επεισόδια, αποτέλεσαν μια πρώτης τάξεως ευκαιρία για να μάθει όλος ο πλανήτης τι εστί «οργανωμένος οπαδός» στην Αργεντινή.

Τέτοιου είδους ομάδες υπάρχουν σε όλο τον κόσμο και συχνά-πυκνά οι πράξεις τους δεν είναι δα και… άγιες. Όλοι γνωρίζουμε για επεισόδια, για παραβατικές συμπεριφορές και άλλα πολλά.

Όμως οι περισσότεροι σύνδεσμοι οπαδών ανά τον κόσμο είναι… κολλέγια μπροστά στους Αργεντινούς. Εκεί δεν τους λένε χούλιγκανς ή ultras, εκεί τους λένε Barra Brava.

Σχεδόν 100 χρόνια πίσω «εφευρέθηκε» αυτός ο ορισμός για κάποιους οπαδούς της Σαν Λορέντζο που μαζεύονταν παρέα για να δουν τα παιχνίδια της ομάδας τους. Στην αργεντίνικη αργκό Barra σημαίνει συμμορία, ενώ με τα χρόνια προστέθηκε και το Brava: Γενναία συμμορία.

Το πρόβλημα στη συγκεκριμένη περίπτωση είναι ότι αυτός ο χαρακτηρισμός ωχριά μπροστά στις πραγματικές διαστάσεις ενός τέτοιου συνδέσμου οπαδών.

Από τη δεκαετία του ’70 και μετά οι Barras κάθε συλλόγου στην Αργεντινή αναπτύσσουν πολλές άλλες δραστηριότητες, που δεν έχουν καμία σχέση με το ποδόσφαιρο και την ομάδα που υποστηρίζουν.

Οι πιο διαδεδομένες «δουλειές» είναι το εμπόριο όπλων, φυσικά ναρκωτικών κάθε είδους, ληστείες, απειλές και άλλα πολλά. Μία κλασική μπίζνα είναι το… πάρκινγκ έξω από το γήπεδο. Για παράδειγμα, στην έδρα της Μπόκα, το «Μπομπονέρα», υπάρχει μια ομάδα ατόμων που πηγαίνει σε όσους παρκάρουν στους γύρω δρόμους τη μέρα ενός ματς και ζητά περίπου ένα 10ευρω στον ιδιοκτήτη του αυτοκινήτου, που πρέπει να πληρώσει για να μην το βρει σπασμένο μετά.

Από ’κει και πέρα, οι Barras συμμετέχουν συνήθως σε διάφορες απεργιακές κινητοποιήσεις, ενώ ανάλογα με τις πολιτικές πεποιθήσεις των αρχηγών, δίνουν «μάχες» και σε κομματικό επίπεδο, συχνά-πυκνά με αντιπάλους Barras από άλλες ποδοσφαιρικές ομάδες της Αργεντινής.

Φυσικά, στις τάξεις τους ανθεί το φαινόμενο της μαύρης αγοράς στα εισιτήρια. Κάπως έτσι, πιάστηκε και ο επικεφαλής των φανατικών της Ρίβερ την παραμονή του τελικού με την Μπόκα. Σε ντου της αστυνομίας σπίτι του βρέθηκαν 300 εισιτήρια, όπλα, ναρκωτικά και ένα ποσό κοντά στις 200 χιλιάδες δολάρια!

Κι αυτή η σύλληψη ήταν η αφορμή για να γίνουν τα επεισόδια του Σαββάτου και να οδηγηθούμε στην αναβολή του αγώνα.

Γενικότερα, δεν έχει νόημα να απαριθμήσουμε περιστατικά που έχουν προκαλέσει οι Barras. Αρκούν μόνο μερικά παραδείγματα. Όπως ότι κάποτε οι οπαδοί της Χιμνάσια είχαν μπει στα αποδυτήρια των ποδοσφαιριστών της ομάδας τους κρατώντας όπλα και τους είπαν πως πρέπει να χάσουν τον επόμενο αγώνα! Η Χιμνάσια έχασε με 4-1 από την Μπόκα Τζούνιορς και έτσι δεν ευνοήθηκε η παραδοσιακή της αντίπαλος, η Εστουδιάντες, που πήγαινε για πρωτάθλημα…

Επίσης, είναι γνωστό πως οι περισσότεροι επικεφαλής των Barras θα κάνουν –μικρά ή μεγάλα- περάσματα από φυλακή, ενώ κάποιοι θα χάσουν και τη ζωή τους.

Πάντως, όλα τα παραπάνω δεν γίνονται τόσο για την ομάδα, αλλά για τα λεφτά. Κάποτε ένας περίφημος Αργεντινός οπαδός είχε δώσει συνέντευξη στον Guardian, διατηρώντας την ανωνυμία του. Τα όσα είπε ήταν κατατοπιστικά: «Εμείς γελάμε με αυτούς που αποκαλείτε εσείς στην Αγγλία, χούλιγκαν. Είναι απλά κάποια παιδιά που πίνουν, φωνάζουν κι ενίοτε παίζουν ξύλο. Εμείς στην Αργεντινή, πίνουμε, φωνάζουμε για την ομάδα μας, παίζουμε ξύλο, αλλά κυρίως κάνουμε business».

Σε μια χώρα που ζει σε ποσοστό 25-30% κάτω από το όριο της φτώχειας, τα 5-6 μεγάλα «κεφάλια» κάθε συνδέσμου έχουν κέρδη 80.000 ευρώ τον χρόνο, ενώ μηνιαίο μισθό παίρνουν και αρκετά πιο χαμηλόβαθμα στελέχη.

Οι πιο απλοί οπαδοί που είναι μέλη των Barras, έχουν ευκαιριακές ευκολίες πριν από τα παιχνίδια, όπως δωρεάν μπύρα, χαπάκια, «μαύρο» κλπ…

Μετά τα επεισόδια προ 15 ημερών, επανήλθε στην Αργεντινή το θέμα των οργανωμένων και της ασυλίας που έχουν. Όλοι συμφώνησαν πως πρέπει να κάνουν κάτι για να σταματήσουν αυτά τα φαινόμενα. Ο δήμαρχος του Μπουένος Άιρες, τους χαρακτήρισε «μαφία» και αυτό σίγουρα δεν ήταν παρομοίωση, αλλά πραγματικότητα.

Το κυρίαρχο θέμα συζήτησης τις τελευταίες εβδομάδες στην Αργεντινή είναι πώς θα σταματήσει η δράση αυτών των ανθρώπων. Και η απάντηση είναι, ότι δύσκολα θα συμβεί κάτι τέτοιο.

Μετά την επίθεση στο πούλμαν της Μπόκα, παραιτήθηκε ο υπεύθυνος ασφαλείας του δήμου του Μπουένος Άιρες, καθώς οι φήμες οργίαζαν ότι συγκεκριμένοι αστυνομικοί πληρώθηκαν ώστε να αφήσουν… κενά στα μέτρα ασφαλείας και οι οπαδοί της Ρίβερ να πλησιάσουν σε απόσταση βολής!

Η δύναμη των Barras Bravas είναι πολύ μεγάλη και με τα χρήματα που διαθέτουν μπορούν να επηρεάσουν αστυνομικούς και άλλους παράγοντες της κάθε πόλης. Οι πρόεδροι των ομάδων τους, τους φοβούνται και γι’ αυτό φροντίζουν να έχουν καλές σχέσεις μαζί τους, ενώ έξτρα χρήματα αποκτούν από αλισβερίσια με πολιτικούς της χώρας, για τους οποίους γίνονται πολλές φορές «εκτελεστικά όργανα». Κι όταν χρειαστεί, οι χάρες που κάνουν ανταποδίδονται…

Ένα ακόμη παράδειγμα που τείνει να μας πείσει ότι τίποτα δεν πρόκειται να αλλάξει, μας έρχεται από πολύ ψηλά. Ο πρόεδρος της Αργεντινής, Μαουρίσιο Μάκρι, ήταν για σχεδόν δέκα χρόνια πρόεδρος της Μπόκα Τζούνιορς και είναι ένας εξ αυτών που χρησιμοποίησαν και εκμεταλλεύτηκαν τη δύναμη των οργανωμένων οπαδών της αγαπημένης του ομάδας.

Μέσα σε αυτό το κλίμα, οι πολλές φωνές λογικής πνίγονται. Μία κυρία ονόματι Λιλιάνα Σουάρες είναι η πρόεδρος της οργάνωσης «Οικογένειες των θυμάτων βίας του ποδοσφαίρου της Αργεντινής». Έχασε τον γιο της σε επεισόδια το 1995 και μαζί με άλλους γονείς αδικοχαμένων παιδιών προσπαθούν να αλλάξουν την κατάσταση στη χώρα.

«Αυτοί που σκότωσαν το παιδί μου δεν τιμωρήθηκαν, αφού είχαν την προστασία της αστυνομίας και της πολιτείας. Προσπαθούμε να μας ακούσουν έστω και τώρα, όμως ουσιαστικά κανείς δεν μας δίνει σημασία»… 

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ