Αθλητισμος

Canelo Alvarez vs Gennady Golovkin: Είναι αυτός ο αγώνας μποξ της δεκαετίας;

Δυο «σκληρά σαγόνια» σε μια αναμέτρηση που θα κρίνει πολλά 

114993-718208.jpg
Δημήτρης Τζινούδης
3’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ
368662-761983.jpg

Από τις πιο σημαντικές στιγμές της γλυκιάς επιστήμης (όπου γλυκιά επιστήμη βλέπε πυγμαχία) την τελευταία δεκαετία, είναι ο αγώνας που θα διεξαχθεί στις 16 Σεπτεμβρίου στο Λας Βέγκας. Αντιμέτωποι ο Μεξικάνος Saul Canelo Alvarez και ο Καζακστανός Gennady Gennadyevich Golovkin.

Τι κρίνει το αποτέλεσμα αυτού του αγώνα; Όλα τα παρακάτω. IBF World Middleweight Title International, Boxing Organization World Middleweight Title, WBA Super World Middleweight Title, WBC World Middleweight Title.

Ο πρώτος γεννημένος στην Γκουανταλαχάρα στο Μεξικό, 27 χρονών και 2 μηνών έχει ρεκόρ στην επαγγελματική πυγμαχία 49-1-1 με 34ko (67%) και 46 ερασιτεχνικούς αγώνες (44-2) στην πλάτη του. O Canelo είναι ο νεότερος από τα 7 αδέρφια του. Όλοι τους ακολούθησαν τον δρόμο της επαγγελματική πυγμαχίας. Ξεκινάει ερασιτεχνικά την πυγμαχία στα 13 του εμπνεόμενος από το επαγγελματικό ντεμπούτο του αδερφού του Rigoberto Alvarez. Η επαγγελματική του καριέρα ξεκινάει μόλις στα 15 του. Τα τελευταία χρόνια θεωρείται ο κυριότερος εκπρόσωπος της μεγάλης των μεξικάνων πυγμαχικής σχολής, έχοντας δημιούργησει ήδη από πολύ νεάρη ηλικία το δικό του θρύλο στο άθλημα.

Έχοντας αντιμετωπίσει την αφρόκρεμα του χώρου, έχει το δικαίωμα να επιλέγει τους αντιπάλους του όπως όλοι οι θρύλοι του αθλήματος. Η μοναδική του ήττα (και αυτή στα 23) του ήταν από τον αήτητο σε όλη του την καριέρα Floyd Mayweather σε μια από τις πιο εντυπωσιακές νύχτες στην πλούσια καριέρα του Αμερικάνου.

Ο δεύτερος γεννημένος στον Καρακαντά του Καζακστάν, 35 ετών και 5 μηνών έχει ρεκόρ στην επαγγελματική πυγμαχία 37-0-0 και 33ko (89,8%) και περίπου 340 ερασιτεχνικούς αγώνες. Το ποσοστό του στα ko είναι το μεγαλύτερο στην ιστορία της πυγμαχίας στους middleweight. Στην ερασιτεχνική του καρίερα έχει παγκόσμιους τίτλους από μικρή ηλικία, ήταν χρυσός το 2002 στους πανασιατικούς αγώνες στην Νοτία Κορέα, και ασημένιος στην Ολυμπιάδα της Αθήνας του 2004. Σε ηλικία 24 ετών ξεκινά την επαγγελματική του καριέρα. Το 2010 ξεκινά τη συνεργασία του με βετεράνο Κουβανό προπονητή Abel Sanches.

Ο καινούριος προπονητής του ενσωματώνει στο υπάρχον ανατολικοευρωπαικό στυλ πυγμαχίας, βασισμένο στη σκληρή πειθαρχία του αθλητή, τη Mexican Style επιθετικότητα δημιουργώντας έναν θαυμαστό πρωταθλητή. Από τις 22 Νοεμβρίου του 2008 μέχρι τον προηγούμενο Μάρτη έβγαλε και τους 23 αντιπάλους του ko δημιουργώντας ένα αξιομνημόνευτο σερί. Θεωρείται ώς ένα από τα πιο σκλήρα «σαγόνια»  στην ιστορία του αθλήματος καθώς σε 387 αγώνες (ερασιτεχικούς και επαγγελματικούς αγώνες) δεν έχει καταφέρει κανείς έως τώρα να τον ρίξει κάτω. 

Συγκρίνοντας τις πυγμαχικές αρετές των 2 αθλητών, παρατηρεί κανείς ότι ο Μεξικάνος είναι πιο γρήγορος στα χέρια με καλύτερους συνδυασμούς και αρτιότερος αμυντικά. Κάθε επιτυχημένη άμυνα-αποφυγή στην πυγμαχία συχνά πυκνά προφέρει και επιθετικό πλεονέκτημα στη συνέχεια της φάσης. Ο Καζάκστανός έχει πιο δυνατά χτυπήματα και έχει καλύτερη κίνηση στα πόδια. Στα συν του GGG είναι ότι με τα διαγώνια κοψίματά του ξέρει να κυριαρχεί στο ring και συχνά πυκνά  εγκλωβίζει τον εκάστοτε άτυχο αντίπαλο. Γενικά και στους δύο δεν αρέσει να κάνουν βήματα πίσω και συνήθως προκαλούν αφόρητη πίεση στον αντίπαλο προκείμενου να του δημιουργήσουν πανικό και να τον «τελειώσουν» όσο πιo γρήγορα γίνεται, γνήσιοι εκπρόσωποι του Mexican Style. 

Εάν ο Canelo ηττηθεί θα υπάρξει rematch σε σχετικά σύντομο χρονικό διάστημα ενώ δεν είναι σίγουρο ακόμα ότι θα υπάρξει rematch εφόσον ηττηθεί ο Golovkin.           

O αγώνας που θα γίνει στις 16 Σεπτέμβρη, κατά τους ειδήμονες είναι βγαλμένος από τη χρυσή εποχή των middleweights, τη δεκαετία του 80 δηλαδή, όπου 4 μύθοι του αθλήματος, o Marvin Hagler, o Sugar Ray Leonard, ο Thomas Hearns και ο Roberto Duran προσέφεραν ορισμένες από τις πιο αξιομνημόνευτες πυγμαχικές νύχτες στην ιστορία του αθλήματος στους μεταξύ τους αγώνες, όπου και παρουσίαζαν ένα διαφορετικό, πολύ πιο ανταγωνιστικό προφίλ εξαιτίας της πίεσης του αγώνα.

Μια ματιά σε οποιοδήποτε αγώνα των 4 προαναφερθέντων πυγμάχων όταν αντιμετώπιζαν ο ένας τον άλλο, θα πείσει και τον πιο δύσπιστο αναγνώστη για τα όσα γράφονται παραπάνω. Η ίδια ακριβώς προσδοκία υπάρχει και για τον αγώνα του Canelo με τον Golovnikn.

Οι τιμές των 20.000 εισιτηρίων ξεκινούσαν από τα 300 δολάρια και έφταναν έως τα 5000 δολάρια. Φυσικά τα εισιτήρια εξαφάνιστηκαν σε πολύ μικρό χρονικό διάστημα από τους λάτρεις του αθλήματος. Να σημειώθει ότι η 16 Σεπτέμβρη είναι η μέρα εθνικής ανεξαρτησίας για τους Μεξικάνους. Οι διοργανώτες προφανώς επέλεξαν αυτήν την ημερομηνία (εθνική αργία στο Μεξικό) προκειμένου να εξασφαλίστεί η μέγιστή δυνατή υποστήριξη (είτε μέσω τηλεθέασης είτε μέσω φυσικής παρούσιας) για έναν από τους εθνικούς ήρωες της χώρας της κεντρικής Αμερικής.

Στις επίσημες συνεντεύξεις τύπου για την προώθηση του αγώνα και οι δυό τους λαμπεροί μεσα στα πανέμορφα κοστούμια τους με τις δηλώσεις τους έδειξαν πόσο πολύ σέβονται το άθλημα το οποίο υπηρέτουν σε όλη τους τη ζωή. Απέφυγαν τους ψευτοτσαμπουκάδες, τις ύβρεις μπροστά στις κάμερες κατά συνέπεια και την αυτογελιοποίηση για διαφημιστικούς λόγους.

Έδειξαν αμοιβαίο σεβασμό σε αντίπαλο και προπονητικό team και δήλωσαν ανυπόμονοι για την 16η του Σεπτέμβρη. Χαρακτηρίστηκε και από τις δύο πλευρές ως το πιο σημαντικό ματς της καριέρας τους. Μέχρι το επόμενο; Μπορεί. Ας νικήσει ο καλύτερος; Οπωσδήποτε.

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ