Αθλητισμος

Η μάχη των εκατομμυρίων

Απόψε αναμετρώνται ο Φλόιντ Μέιγουεδερ με τον Κόνορ ΜακΓκρέγκορ, στον πολυαναμενόμενο αγώνα πυγμαχίας (video) 

341981-718242.jpg
Αργύρης Ευθυμιάδης
2’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ
369257-762961.jpg

Οι Αμερικανοί έχουν μια τάση να υπερβάλλουν και να χαρακτηρίζουν τους μεγάλους αγώνες επαγγελματικού μποξ, ως «μάχη του αιώνα». Για τον 20ό αιώνα, αρκετά παιχνίδια απέκτησαν αυτόν τον χαρακτηρισμό, αλλά επικράτησε η αναμέτρηση του Μοχάμεντ Άλι με τον Τζο Φρέζιερ το 1971.

Για τον 21ο, ήδη δόθηκε ο χαρακτηρισμός στο μεγάλο ματς του Φλόιντ Μέιγουεδερ με τον Μάνι Πακιάο πριν από δύο χρόνια. Όμως και το σημερινό παιχνίδι μεταξύ του Μέιγουεδερ και του Κόνορ ΜακΓκρέγκορ, ήταν κάτι που ζητούσε ο κόσμος εδώ και χρόνια. Οι διαπραγματεύσεις κράτησαν σχεδόν πέντε χρόνια, αλλά τον περασμένο Μάιο έπεσαν οι υπογραφές για τη μάχη που θα γίνει στις 4 τα ξημερώματα ώρα Ελλάδος, στο Λας Βέγκας.

Η ιδιομορφία σήμερα είναι πως ο πυγμάχος Μέιγουεδερ θα κοντραριστεί με τον ΜακΓκρέγκορ, ο οποίος διαπρέπει στο πρωτάθλημα UFC του MMA, που είναι άθλημα μικτών πολεμικών τεχνών. Ο Αμερικανός μποξέρ έχει κατακτήσει 11 φορές τον παγκόσμιο τίτλο και μετρά 49 σερί νίκες, κι αν τα καταφέρει απόψε, θα σπάσει το ρεκόρ του θρυλικού Ρόκι Μαρσιάνο. Στον αντίποδα, ο Ιρλανδός δεν έχει παίξει ποτέ επίσημα, αγώνα πυγμαχίας στη ζωή του!

Από τον Ιούνιο ως σήμερα η ένταση ανάμεσα στους δύο είναι μεγάλη, με συνεχείς αντεγκλήσεις όταν βρίσκονται κάπου μαζί του. Βέβαια, αυτό είναι και ένα μέρος του σόου, αλλά δεν παύει να είναι πραγματικότητα πως ο Μέιγουεδερ δεν σκέφτεται καν πως θα χάσει από έναν μη πυγμάχο, ενώ ο ΜακΓκρέγκορ θεωρεί εαυτόν ως το καλύτερο «μαχητή» του πλανήτη, που μπορεί να κάνει κουμάντο στα… χωράφια ενός 40χρονου που είχε εγκαταλείψει την ενεργό δράση και επέστρεψε για να κλείσει το στόμα του ΜακΓκρέγκορ.

Ωραία κι ενδιαφέρουσα αυτή η ιστορία, στην πραγματικότητα όμως, όλα έγιναν για τα λεφτά. Ο Μέιγουεδερ θα εισπράξει 100 εκατομμύρια δολάρια για να αγωνιστεί, ενώ ο αντίπαλός του περί τα 75! Μαζί με τα γύρω-γύρω, το κόστος για τους διοργανωτές ξεπερνά τα 200.000.000 δολάρια, αλλά στο ερώτημα «πώς θα βγουν αυτά τα χρήματα», η απάντηση είναι απλή.

Όποιος Αμερικανός θέλει να δει το μεγάλο ματς θα πρέπει να πληρώσει -με τη μέθοδο του pay per view- 90 δολάρια ή 100 αν επιθυμεί HD εικόνα! Πρόπερσι στο Μέιγουεδερ-Πακιάο, υπήρξαν 4,6 εκατομμύρια άνθρωποι που έδωσαν το ίδιο ποσό, ενώ φέτος αναμένεται η ζήτηση να είναι αυξημένη. Άρα γύρω στα 400 εκατομμύρια θα κερδηθούν μόνο από τους τηλεθεατές των ΗΠΑ!

Στην Ευρώπη τα ποσά είναι χαμηλότερα (20 ευρώ στη Βρετανία, 12 στην Ισπανία), ενώ στην Ελλάδα και σε αρκετές άλλες χώρες, το ματς μεταδίδεται χωρίς έξτρα χρέωση από συνδρομητική πλατφόρμα (Cosmote εν προκειμένω).

Είκοσι χιλιάδες κόσμος αναμένεται να γεμίσει ασφυκτικά την T-Mobile Arena στο Βέγκας, με τα φθηνότερα εισιτήρια να κοστίζουν 2.500 δολάρια (!), ενώ τα ακριβά πλησίον του ρινγκ, αγγίζουν τις 15.000!

Ο νικητής θα πάρει μια ζώνη (αντί τροπαίου), που δεν θα συμβολίζει κάποιον τίτλο και γι’ αυτό ονομάστηκε «Money Belt», η ζώνη των χρημάτων. Ζυγίζει 1,5 κιλό, φτιάχτηκε από δέρμα αλιγάτορα και πάνω της έχει 3.360 διαμάντια, 600 ζαφείρια και 300 σμαράγδια!

Παράλληλα, γράφεται πως απόψε θα σπάσει το ρεκόρ χρημάτων στοιχηματισμού για ένα μόνο γεγονός, αφού στις ΗΠΑ θα «τζογαριστούν» γύρω στα 100 εκατομμύρια δολάρια. Ήδη δύο άτομα έχουν ποντάρει περισσότερα από ένα εκατομμύριο δολάρια στη νίκη του Μέιγουεδερ. Ο Αμερικανός είναι το μεγάλο φαβορί, με τις αποδόσεις για την επικράτησή του να κινούνται γύρω στο 1,25-1,30. Αντίθετα, νίκη του ΜακΓκρέγκορ δίνει πάνω από 4,00.

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ