Αθλητισμος

Ποιος Μαρινάκης; Ο Ολυμπιακός!

Τι απ' όλα αυτά αξίζει τον κόπο και τι είναι απλώς «κουβέντες καφενείου;

129214-291994.jpg
Νίκος Ασημακόπουλος
2’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ
323817-667092.jpg

Αρκετούς μήνες πριν και καθώς ο Μαρινάκης έβγαινε από το γραφείο του ανακριτή κουβαλώντας στις πλάτες το αρχικό κατηγορητήριο για την «εγκληματική οργάνωση» στο ποδόσφαιρο, τον πλησίασε ένας δημοσιογράφος: «Θέλετε να πείτε κάτι για τις δικαστικές εξελίξεις γύρω από το όνομά σας;» τον ρώτησε. Η απάντηση ξάφνιασε: «Τις αντιμετωπίζουμε με χιούμορ»! Έτσι ακριβώς...

Με την ίδια ακριβώς διάθεση φαίνεται ότι ξεπέρασε αμέσως μετά και διάφορα δημοσιεύματα ξένων ΜΜΕ όπως ο «Guardian», το «BBC» ή η «Mirror» που έσκασαν το ένα μετά το άλλο, ιδιαίτερα από τη στιγμή που τον έφερναν ανακατεμένο στην αγγλική Νότιγχαμ Φόρεστ.

Φανερό ότι απέναντι σε τόσο βαρύ κατηγορητήριο διάλεξε από την αρχή φουλ επίθεση. Αποφάσισε ότι το σωστό θα ήταν να δείχνει σε κάθε ευκαιρία ότι δεν χαμπαριάζει και πως όλα εκείνα για τα οποία τον κατηγορούν αποτελούν κατασκευάσματα των εχθρών τόσο του ίδιου, όσο και του Ολυμπιακού. Οι εξελίξεις θα δείξουν αν μια τέτοια τακτική θα του βγει στο τέλος σε καλό. 

 Βέβαια, όσα ακολούθησαν −και ιδιαίτερα η τελική πρόταση του εισαγγελέα− δεν ξαφνιάζουν κανέναν. Για περισσότερα από δύο χρόνια οι απομαγνητοφωνημένες συζητήσεις που έβγαλε στη φόρα ο υπερκοριός της ΕΥΠ έγιναν φύλλο και φτερό. Τα κύρια σημεία τους, όπου ο κόκκινος πρόεδρος και οι συνεργάτες του έδιναν κατευθύνσεις με στόχο να ελέγχουν το ποδόσφαιρο, δημοσιεύτηκαν παντού. Δεν τα έχει ακούσει ή διαβάσει μόνο όποιος βαριόταν να ασχοληθεί. Μάλιστα υπήρξαν ως τώρα χιλιάδες ώρες εκπομπών, κυρίως από τα ΜΜΕ του πράσινου Αλαφούζου, που τα πρόβαλαν περισσότερο από το κανονικό.   

Τι απ' όλα αυτά αξίζει τον κόπο και τι είναι απλώς «κουβέντες καφενείου» θα το κρίνουν τα δικαστήρια, όταν γίνουν. Κι ο ίδιος ο Μαρινάκης θα είναι αθώος μέχρι να κλείσει με τον ένα ή τον άλλο τρόπο η υπόθεση. 

Όμως το κομμάτι που πραγματικά ενδιαφέρει είναι το τι γίνεται από δω και πέρα με τον Ολυμπιακό. Οπαδοί και αντίπαλοι αυτό ακριβώς συζητάνε. Από την ώρα που το κατηγορητήριο λέει ότι «ως αρχηγός εγκληματικής οργάνωσης ενεργούσε σαφέστατα προς όφελος της ομάδας του», σημαίνει ότι σημαντικότερο και από το ποινικό μέρος της υπόθεσης έχει το πειθαρχικό που αφορά το ίδιο το ποδόσφαιρο και την τύχη της ομάδας στο πρωτάθλημα. Αυτό είναι που καίει τους περισσότερους. 

Οι κανονισμοί προβλέπουν −αν κάποιοι θελήσουν να τους εφαρμόσουν κανονικά− μέχρι υποβιβασμό στη Β' Εθνική. Ίσως ακόμη και αφαίρεση πρωταθλημάτων σε περίπτωση που κριθεί ότι τα πήρε με τη βοήθεια όλου εκείνου του συστήματος που περιγράφεται με λεπτομέρειες στην εισαγγελική πρόταση. Επίσης δεν αποκλείεται να δούμε παρέμβαση της UEFA, όπως πριν λίγα χρόνια είχε γίνει με την Φενέρμπαχτσε. Να έρθει δηλαδή η ευρωπαϊκή ποδοσφαιρική ομοσπονδία και να πετάξει τον Ολυμπιακό έξω από το Champions και το Europa League πριν γίνει η δίκη, ακόμη και με τον κίνδυνο να αθωωθεί στο τέλος ο πρόεδρος αλλά να την έχει πληρώσει η ομάδα.

Από την άλλη, ο ίδιος ο Μαρινάκης φαίνεται αποφασισμένος από το ξεκίνημα της ιστορίας να πατήσει πάνω στο κλαμπ. Η πρώτη κιόλας δήλωσή του μιλάει για «κατασκευασμένα αδικήματα τα οποία στρέφονται ουσιαστικά κατά του Ολυμπιακού και της δραστηριότητάς μου στην πρόοδο της ομάδας». 

Θα δείξει, βέβαια, πόσοι έχουν την όρεξη να ακολουθήσουν και να μπουν μπροστά του σαν ασπίδα στη διάρκεια της δικαστικής περιπέτειας που ασφαλώς θα κρατήσει χρόνια. Η πείρα έχει διδάξει ότι σε παρόμοιες περιπτώσεις, από ένα σημείο και μετά, ο κόσμος παρατάει τον οποιονδήποτε πρόεδρο, αν καταλάβει ότι η στήριξη στο πρόσωπό του μπορεί να εγκλωβίσει και να ζημιώσει την ομάδα.   

Βέβαια, ο Μαρινάκης δεν είναι εύκολος στόχος. Σήμερα που μιλάμε κι ενώ απειλείται με προφυλάκιση, εμφανίζεται πανίσχυρος. Εξακολουθεί να κυριαρχεί όχι μόνο στο ποδόσφαιρο ή στον κόσμο των επιχειρήσεων αλλά και στο κρίσιμο κομμάτι της ενημέρωσης. Πριν ακόμη ανοίξει το κανάλι του, μια σειρά από δημοσιεύματα παίρνουν φανερά το μέρος του προσπαθώντας να φτιάξουν κλίμα κυρίως ανάμεσα στους φίλους της ομάδας. Αυτόκλητοι προστάτες ξεφυτρώνουν επίσης από παντού, κόντρα φυσικά στον Αλαφούζο, τον Μελισσανίδη, τον Ιβάν Σαββίδη, τις ομάδες τους και τα ΜΜΕ που τους υποστηρίζουν. Μια μάχη χωρίς κανόνες που θα κρατήσει χρόνια...

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ