Αθλητισμος

Με Κούτσι-Λέτο και Λεάλ, τύφλα να ’χει η Ρεάλ!

Αν τον φώναζαν Gucci

43242-97219.jpg
Μιχάλης Λεάνης
ΤΕΥΧΟΣ 360
3’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ
15997-35775.jpg

Αν τον φώναζαν Gucci, θα έκανε καριέρα στο χώρο της μόδας. Κάθε του επίδειξη θα αποτελούσε σημείο αναφοράς για όλους τους celebrities ανά την υφήλιο. Κάθε νέα του δημιουργία θα συγκέντρωνε μια καταιγίδα από φωτογραφικά φλας και την προσοχή όλων αυτών που στους δύσκολους καιρούς που διανύουμε το μόνο που τους ενδιαφέρει πραγματικά είναι να παραμείνουν επωνύμως κομψοί.

Αν πατούσε το πόδι του στην Ελλάδα, κάποια από τις γνωστές οικογένειες θα φρόντιζε να τον φιλοξενήσει στο κότερό της και να τον σεργιανίσει στα στενοσόκακα της Μυκόνου. Όποια στραβή και αν τύχαινε στο δρόμο του αποκλείεται αυτός να τον οδηγούσε στο Αγρίνιο, ώστε ο θυρεός του ποδοσφαιρικού συλλόγου του ένδοξου Παναιτωλικού να τον ενέπνεε και να τον προσέθετε σε ένα νέο ρούχο του συνοδευόμενο από την αρχαία επιγραφή «Τίτορμος Αιτωλός, ούτος άλλος Ηρακλής»!

Τι παιχνίδια παίζει η μοίρα, η μπαμπέσα. Για ένα γράμμα ο Κούτσι δεν απολαμβάνει της γκλαμουριάς τους καρπούς και το Αγρίνιο είναι ό,τι καλύτερο μπορούσε να τύχει μέχρι τώρα στην καριέρα του. Στις φλέβες του δεν τρέχει αίμα αριστοκρατικό από την οικογένεια των Μεδίκων, δεν έχει ρίζες στην κοσμοπολίτικη Φλωρεντία αλλά η σκούφια του κρατά από τη Βόρεια Ευρώπη και, τι ειρωνεία, από χώρα που το όνομά της αρχίζει από «Φ». Από τη Φινλανδία! Εκεί που μέχρι να συνηθίσεις την γκρίζα κουρτίνα στα μάτια σου ακολουθεί για 6 ολόκληρους μήνες μέρα, για να σου θυμίσει ότι η νύχτα έφυγε διακοπές.

Ο Κούτσι ο Φινλανδός, που φέτος αγωνίζεται στον Πανιώνιο, χάρισε στην ομάδα του την πρώτη εκτός έδρας νίκη, απέναντι στον Παναιτωλικό, που είχε να εμφανιστεί στη μεγάλη κατηγορία από το 1976! Δεν είναι και λίγο 35 ολόκληρα χρόνια απουσίας. Τα παιδιά στην κερκίδα έστησαν ολόκληρη γιορτή με αφορμή την επιστροφή της ομάδας στη Σούπερ Λίγκα, αλλά ο ξανθομπάμπουρας είχε άλλα σχέδια.

Μου άρεσε πολύ το γκολ που πέτυχε. Διάβασε ψύχραιμα και έγκαιρα τη σκέψη του συμπαίκτη του Γουνδουλάκη, φεύγοντας σωστά στον κενό χώρο να πάρει την κάθετη μπαλιά. Ανοίχτηκε, έφτασε με δυο δρασκελιές απέναντι στον αντίπαλο τερματοφύλακα και παρόλο που έχασε για λίγο το κοντρόλ, πριν τον προλάβει ο αμυντικός, έφερε το κορμί του στη σωστή θέση για να σουτάρει με εσωτερικό φάλτσο στέλνοντας την μπάλα στην ακάλυπτη από τον γκολκίπερ μεριά του τέρματος! Ένα γκολ καθόλου μα καθόλου εύκολο στην επίτευξή του. Μια ολοκληρωμένη ενέργεια, που μαρτυρά ότι ο Φινλανδός έχει τεχνική κατάρτιση που του επιτρέπει να τελειώνει τις φάσεις με ευκολία. Αυτό έχει ανάγκη ο Πανιώνιος. Έναν επιθετικό που τη μισή ευκαιρία θα την κάνει γκολ. Όπως έκανε πέρσι ο Μήτρογλου.

Και το γκολ του Λεάλ στο παιχνίδι Εργοτέλη-ΠΑΟΚ ήταν πολύ όμορφο. Λατινοαμερικάνικο, με σφραγίδα και πιστοποιητικό γνησιότητας να το συνοδεύει. Ο Ουρουγουανός μέτρησε σωστά στην απόσταση από το τείχος των παικτών του ΠΑΟΚ και διάβασε ακόμα πιο σωστά ότι ο Κρέσιτς με τη θέση που είχε πάρει κάτω από τα δοκάρια, ακόμα κι αν άπλωνε το τεράστιο κορμί του, αποκλείεται να προλάβαινε την μπάλα αν αυτή περνούσε ξυστά από τη συμβολή των δοκαριών. Την έστειλε ακριβώς εκεί που έπρεπε, δίνοντας την εντύπωση ότι δεν έφυγε από πόδια ποδοσφαιριστή, αλλά από τηλεχειριστήριο. Ένα γκολ για κορνίζα!

Ωραίο και το παιχνίδι ανάμεσα στον Παναθηναϊκό με τα Γιάννενα, με το οποίο έκλεισε η δεύτερη αγωνιστική. Δεν είναι λίγο στο ταμείο να μετρήσεις στη λήξη τέσσερα γκολ και ισάριθμα δοκάρια. Πολύ όμορφο το γκολ του Λέτο, που γενικότερα στο 90λεπτο αφηνίασε κερδίζοντας δίκαια το χειροκρότημα της κερκίδας. Γεγονός της βραδιάς, το γκολ του Τοτσέ! Ναι, σκόραρε!! Μπορείτε να πάρετε τηλέφωνο φίλο ή συγγενή σας στην άλλη άκρη του κόσμου και να το φωνάξετε. Ακόμα και να τον ξυπνήσετε, αποκλείεται να σας βρίσει. Στο άκουσμα του χαρμόσυνου νέου, που ισοδυναμεί με γεννητούρια ή αναγγελία γάμου, αποκλείεται να σας αποπάρει. Θα συγκινηθεί και μόλις συναντήσει και πάλι τον Μορφέα θα παραδοθεί στην αγκαλιά του με ένα φωτεινό χαμόγελο να φωτίζει το πρόσωπό του. Ο Τοτσέ έκανε το καθήκον του. Σειρά να κάνουμε κι εμείς το δικό μας. Να τον αφήσουμε να παίξει μπάλα, χωρίς να του βάζουμε το πιστόλι στον κρόταφο. Είναι νωρίς για να τον κρίνουμε. Τα Γιάννενα δεν ξέρω πόσο ψηλά μπορούν φτάσουν φέτος, αλλά πόσο χαμηλά μπορούν να πέσουν βλέποντας σε ρόλο ανασταλτικό τους Πάντο, Πατσατζόγλου και Κώτσιο μπορώ περίπου να φανταστώ! Αν δεν βρεθούν νέοι ικανοί να ανταπεξέλθουν σε αυτό το δύσκολο ρόλο, τότε τα παλιοσείρια μέχρι να φύγει ο χρόνος θα έχουν παραδώσει σώμα και ψυχή. Δεν είναι για χόρταση οι παλιοί. Για συμπλήρωμα είναι! Δεν έπαιξαν άσχημα, πάντως, τα Γιάννενα. Έπαιξαν ακομπλάριστα, βγήκαν μπροστά, είχαν ένα Μπακαγιόκο στα κέφια του και το κυριότερο δεν κλείστηκαν, δεν ταμπουρώθηκαν σε κανένα σημείο του παιχνιδιού. Αυτή είναι μια παρακαταθήκη για το μέλλον της ομάδας. Με το ανοιχτό ποδόσφαιρο θα αποκτήσουν φυσιογνωμία, θα μάθουν να δημιουργούν. Ακόμα και αν έχεις χάσει ένα ματς παίζοντας ανοιχτά, θα έχεις κάτι να διορθώσεις στο μέλλον. Αν το χάσεις με δυο μπετονιέρες στην εστία και τρεις τάφρους με κροκόδειλους πάνω στη γραμμή, τι θα ζητήσεις από τους παίκτες την επόμενη φορά; Να είναι πιο συγκεντρωμένοι στο παιχνίδι τους ή να αφήσουν τους κροκόδειλους ατάιστους;        

info@athensvoice.gr

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ