Visual Browsing
Athens 102.5 Voice

Για εκείνα τα παιδιά που είναι μικροί ήρωες

Η Stoiximan έκανε πραγματικότητα μία από τις καλύτερες ιδέες που είχε ποτέ

Φαντάσου να είσαι μικρός και απομονωμένος. Σκέψου τις ευκαιρίες που χάνεις, όσα θα ήθελες, αλλά με δυσκολία θα καταφέρεις,  γιατί βλέπεις, οι δυσκολίες σε ξεπερνούν. Για κάποιους βέβαια μία τέτοια πραγματικότητα δεν θέλει φαντασία, κι ας είναι παιδιά με πολλά όνειρα και φιλοδοξίες. Είναι οι μικροί Ακρίτες της Ελλάδας, μοναδικοί μαθητές κάποιων ξεχασμένων σχεδόν μονοθέσιων  σχολείων, που δεν πάνε σχολικές εκδρομές, δεν κάνουν εξωσχολικές δραστηριότητες το απόγευμα και «παραβγαίνουν» τα παιδιά της πόλης μόνο σε παιχνίδι κι ανεμελιά.

Η Stoiximan κατάφερε να δει στο πρόσωπο αυτών των παιδιών μικρούς, αληθινούς ήρωες. Και είναι όντως ήρωες, μικρού μεγέθους, που χάρη στο διευρυμένο πρόγραμμα κοινωνικής προσφοράς «Μικροί Ήρωες» αναπτύσσουν τα ταλέντα τους και έρχονται πιο κοντά στα όνειρα τους.

Η κορυφαία εταιρεία στοιχηματισμού στο διαδίκτυο στην Ελλάδα, συνειδητοποίησε την έλλειψη ερεθισμάτων σε πολλά από τα παιδιά της χώρας και ένιωσε την ανάγκη τους για μεγαλύτερη συμμετοχή σε εκπαιδευτικά προγράμματα και δραστηριότητες εκτός σχολείου, αυτά που τους δίνουν ισχυρές γνώσεις και κυρίως τα κατάλληλα ερεθίσματα για να αναπτύξουν τις δεξιότητές τους και να καλλιεργήσουν την προσωπικότητά τους.

Οι «Μικροί Ήρωες» είναι, λοιπόν, όλα τα παιδιά της Ελλάδας που υποχρεώνονται λόγω της σημερινής πραγματικότητας να απομακρύνονται από εκπαιδευτικά και ψυχαγωγικά προγράμματα, χωρίς μάλιστα να το επιλέγουν. Το πρόγραμμα της Stoiximan απευθύνεται σε αυτά ακριβώς τα παιδιά με στόχο να τους δώσει επιτέλους μια ευκαιρία. Την ευκαιρία να εξερευνήσουν τα προσωπικά και  μαθησιακά τους ενδιαφέροντα, αλλά και να ανακαλύψουν με τα δικά τους μάτια τον κόσμο.

Γιατί υπάρχουν παιδιά που είναι μικροί ήρωες

Αποστολή του Προγράμματος είναι να προσφέρει το έδαφος που θα επιτρέψει στα  παιδιά να συνεχίσουν να ονειρεύονται έναν καλύτερο κόσμο. Για το λόγο αυτό  δημιουργήθηκε ένα ξεχωριστό και ζωντανό εκπαιδευτικό ταξίδι για εκείνα που αδυνατούν να βιώσουν τέτοιες εμπειρίες.

Οι «Μικροί Ήρωες» αναπτύχθηκαν σε δύο δράσεις, «Οι Μικροί Ήρωες Μαθαίνουν» ήταν η πρώτη και ακολούθησε η δεύτερη με τίτλο «Οι Μικροί Ήρωες Ταξιδεύουν» ως συνέχεια της πρώτης, στο πλαίσιο της οποίας η Stoiximan έχει ήδη μέχρι σήμερα προσφέρει σε περισσότερους από 10.000 μαθητές δημοτικών σχολείων της Αττικής και της Θεσσαλονίκης ένα διασκεδαστικό και πολύτιμο ταξίδι μάθησης και γνώσης μέσα από τη δωρεάν συμμετοχή τους σε εκπαιδευτικά προγράμματα Μουσείων και Ιδρυμάτων. Τα παιδιά μπόρεσαν να  επισκεφτούν δωρεάν το Αττικό Ζωολογικό Πάρκο, το Εθνικό Αστεροσκοπείο, το Ελληνικό Παιδικό Μουσείο, το Μουσείο Μπενάκη Παιχνιδιών, το Μουσείο Πειραμάτων στην Αθήνα και το Μακεδονικό Μουσείο Σύγχρονης Τέχνης, το ΝΟΗΣΙΣ – Κέντρο Διάδοσης Επιστημών & Μουσείο Τεχνολογίας και το Ολυμπιακό Μουσείο στη Θεσσαλονίκη. Το πρόγραμμα συνεχίζεται και θα ξεκινήσει αρχές Νοεμβρίου, δίνοντας τη δυνατότητα και σε άλλα Δημοτικά Σχολεία των ευρύτερων περιοχών της Αττικής και της Θεσσαλονίκης, να συμμετέχουν σε εκπαιδευτικά προγράμματα.

Γιατί υπάρχουν παιδιά που είναι μικροί ήρωες

Παράλληλα βέβαια η Stoiximan διεύρυνει το πρόγραμμα, επικοινωνώντας πλέον τις ανάγκες των εκπαιδευτικών και των μαθητών στις πιο δυσπρόσιτες περιοχές της χώρας. Γι’ αυτούς δημιουργήθηκε η πρωτοβουλία οι «Μικροί Ήρωες ταξιδεύουν» με σκοπό να γεφυρώσει τα γεωγραφικά χάσματα και να αναδείξει την εκπαιδευτική πραγματικότητα όπως αυτή εξελίσσεται στις γωνιές της Ελλάδας, σε μια προσπάθεια να προσφέρει σε μαθητές και εκπαιδευτικούς μια εμπειρία ζωής.

Φέτος 60 παιδιά δημοτικών σχολείων από την Κάσο, το Τρανόβαλτο, τους Αρκιούς, την Ηρακλειά και την Ανάφη κατάφεραν να ταξιδέψουν. Για τα περισσότερα μάλιστα το ταξίδι τους στην Αθήνα ήταν και το πρώτο τους ταξίδι μακριά από το σπίτι τους, ήταν στα μουσεία και τα εκπαιδευτικά προγράμματα στην Αθήνα. Για τέσσερις ημέρες είχαν την ευκαιρία να συμμετέχουν σε προγράμματα στο Αστεροσκοπείο Αθηνών, το Μουσείο Ακρόπολης, το Αττικό Ζωολογικό Πάρκο, το Κέντρο Πολιτισμού  Ίδρυμα Σταύρος Νιάρχος να γνωριστούν μεταξύ και να πάρουν στις βαλίτσες τους εμπειρίες και εικόνες, διαφορετικές από τον τόπο διαμονής τους. Συνοδοί τους, ήταν οι δάσκαλοί τους, οι άνθρωποι της Stoiximan και ο Λευτέρης Πετρούνιας, που χάρισε στους μικρούς μαθητές μια εμπειρία ζωής σε μια αποχαιρετιστήρια εκδήλωση που έλαβε χώρα στην Τεχνόπολη Δήμου Αθηνών.

Γιατί υπάρχουν παιδιά που είναι μικροί ήρωες

«Αν  είχα μια ευχή, εδώ, για τα παιδιά της Κάσου, αυτή θα ήταν να συνεχίσουν να υπάρχουν παιδιά», λέει με γεμάτη καρδιά η Φωτεινή, δασκάλα της Γ’ τάξης στο δημοτικό της Κάσου, το κρυμμένο νησάκι ανάμεσα στην Κρήτη και την Κάρπαθο. «Το παίρνω επί προσωπικού να αγωνιστώ γι’ αυτά τα παιδιά» λέει η Ιωάννα, η δασκάλα της έκτης τάξης του δημοτικού Τρανόβαλτου που έχει 7 μαθητές. «Εύχομαι όλα αυτά που είδαμε εμείς, να τα γνωρίσουν και κάποια άλλα σχολεία που πιθανόν θα  έχουν περισσότερα προβλήματα από εμάς», καταλήγει η Ιωάννα στην προσπάθειά της να φέρει όλο και περισσότερα σχολεία στο πρόγραμμα.  Του μικρού Κωνσταντίνου πάλι του αρέσει μία βρύση στην πλατεία του Τρανόβαλτου που έρχεται από μία βουνίσια πηγή, εξίσου όμως του άρεσε και η Αθήνα τώρα που κατάφερε να την επισκεφτεί χάρη στη Stoiximan. Ο Παναγιώτης από τους Αρκιούς, ο Θοδωρής και ο Μάριος από την Ηρακλειά, ονειρεύονται το μέλλον τους, θα ήθελαν, ίσως, όπως όλα τα παιδιά, να γυρίσουν τον κόσμο, να ρουφήξουν όσες περισσότερες εικόνες μπορούν. Φαντάζεστε τη χαρά τους όταν έφτασαν στα μικρά λιμάνια των νησιών τους τα πλοία που θα τους μετέφεραν στο μαγικό ταξίδι που τους ετοίμασε η Stoiximan.

Οι άνθρωποι της Stoiximan είχαν μια ιδέα για παιδιά σαν τον Κωνσταντίν, τον Θοδωρή και τον Μάριο που την πίστεψαν με όλη την ψυχή τους. «Ηρωισμός είναι να πιστεύεις σε μια ιδέα. Και η πίστη σε μια ιδέα είναι αρκετή για  να γεννήσει ήρωες. Και αυτό είναι ευτυχία και δύναμη μαζί». Γι’ αυτό το Πρόγραμμα Εταιρικής Κοινωνικής Ευθύνης της Stoiximan «Οι Μικροί Ήρωες ταξιδεύουν», είναι η απόδειξη αυτού του οράματός, που έγινε πραγματικότητα.

Γιατί υπάρχουν παιδιά που είναι μικροί ήρωες

Την ίδια στιγμή, η εταιρεία επενδύει τόσο στη στήριξη των υλικοτεχνικών υποδομών των σχολείων όσο και στην στήριξη των ίδιων των μαθητών μέσα από το Πρόγραμμα Υποτροφιών Μικροί Ήρωες, σε μια προσπάθεια να επιβραβεύσει και να δώσει ευκαιρίες στους μελλοντικούς επιστήμονες και πολίτες της Ελλάδας, καλλιεργώντας τις συνθήκες εκείνες που θα επιτρέψουν στα  παιδιά αυτά να συνεχίσουν να ονειρεύονται ένα καλύτερο κόσμο. 

Back to top
Το Soundtrack της Πόλης
Athens Voice 102.5