- CITY GUIDE
- PODCAST
-
22°
54ο Φεστιβάλ Βιβλίου 2026 στο Πεδίον του Άρεως: Οι εκδηλώσεις 7-13 Σεπτεμβρίου
Από τα σημερινά επίσημα εγκαίνια μέχρι συζητήσεις για τη φαντασία, τα manga, τις βιβλιοθήκες και την ευρωπαϊκή λογοτεχνία – το πρόγραμμα από 7 έως 13 Σεπτεμβρίου
54ο Φεστιβάλ Βιβλίου 2026: Τι θα δούμε αυτή την εβδομάδα στο Πεδίον του Άρεως
Το 54ο Φεστιβάλ Βιβλίου έχει ήδη ανοίξει τις πόρτες του στο Πεδίον του Άρεως και μέχρι τις 20 Σεπτεμβρίου μετατρέπει ένα από τα μεγαλύτερα πάρκα της Αθήνας σε σημείο συνάντησης για αναγνώστες, συγγραφείς και ανθρώπους του βιβλίου. Φέτος συμμετέχουν 210 εκδοτικοί οίκοι σε 285 περίπτερα, ενώ το πρόγραμμα περιλαμβάνει περισσότερες από 200 πολιτιστικές εκδηλώσεις, από συζητήσεις και παρουσιάσεις μέχρι συναυλίες, θεατρικές παραστάσεις, εργαστήρια και δράσεις για παιδιά.
Η φετινή διοργάνωση, με κεντρικό θέμα «Βιώσιμη Ανάπτυξη. Το βιβλίο ως αρχιτέκτονας του αύριο», αντλεί έμπνευση από τους 17 Στόχους Βιώσιμης Ανάπτυξης του ΟΗΕ και στρέφει το ενδιαφέρον σε ζητήματα όπως η εκπαίδευση, η κοινωνική ισότητα, η προστασία του περιβάλλοντος, η πολιτιστική συμπερίληψη και η βιώσιμη ανάπτυξη των σύγχρονων πόλεων.
Σήμερα τα επίσημα εγκαίνια του 54ου Φεστιβάλ Βιβλίου 2026
Η εβδομάδα ξεκινά σήμερα, Δευτέρα 7 Σεπτεμβρίου, με τα επίσημα εγκαίνια του Φεστιβάλ στις 20:00 στην Κεντρική Σκηνή.
Από την Τρίτη και μετά, το πρόγραμμα ανοίγει σε διαφορετικές θεματικές, με τη λογοτεχνία να συναντά την εκπαίδευση, τα κόμικς, τη φαντασία, την κοινωνική προσφορά και τον δημόσιο διάλογο.
-
Τρίτη 8 Σεπτεμβρίου: Από τη «Φλόγα» στην Πανελλήνια Ημέρα Φαντασίας
Στις 19:00, ο Σύλλογος Γονιών Παιδιών με Νεοπλασματική Ασθένεια «Η Φλόγα» παρουσιάζει τη διαδραστική εκδήλωση «Γίνε κι εσύ εφευρέτης του χρόνου και άφησε το δικό σου ξεχωριστό αποτύπωμα», με βιωματικές δράσεις από την ομάδα εθελοντών και νηπιαγωγών του Συλλόγου.
Στις 20:30 ακολουθεί στρογγυλό τραπέζι με θέμα «Προς την καθιέρωση της Πανελλήνιας Ημέρας Φαντασίας». Η συζήτηση επικεντρώνεται στην πρόταση να καθιερωθεί η 29η Απριλίου ως Πανελλήνια Ημέρα Φαντασίας και στον ρόλο της φαντασίας στην εκπαίδευση, τον πολιτισμό και την καλλιέργεια δεξιοτήτων.
-
Τετάρτη 9 Σεπτεμβρίου: Ο λόγος στους πρωτοεμφανιζόμενους συγγραφείς
Στις 18:30, η Κεντρική Σκηνή δίνει χώρο σε νέες λογοτεχνικές φωνές, με παρουσίαση πρωτοεμφανιζόμενων συγγραφέων στη νουβέλα, το διήγημα και το μυθιστόρημα.
Η δράση εντάσσεται στην παρουσίαση νέων δημιουργών λόγου που περιλαμβάνει το φετινό πρόγραμμα του Φεστιβάλ, δίνοντας την ευκαιρία στο κοινό να γνωρίσει συγγραφείς που κάνουν τα πρώτα τους βήματα στην εκδοτική σκηνή.
-
Πέμπτη 10 Σεπτεμβρίου: Γιατί τα manga κατέκτησαν τον κόσμο;
Η Ελληνική Ακαδημία Κόμικς παίρνει τη σκυτάλη την Πέμπτη στις 20:30, με στρογγυλό τραπέζι με θέμα «Η επικράτηση των manga παγκοσμίως».
Η συζήτηση επιχειρεί να χαρτογραφήσει την πορεία, τα ιδιαίτερα χαρακτηριστικά και τη δυναμική των ιαπωνικών κόμικς, αναζητώντας τους λόγους για τους οποίους τα manga πέρασαν από τις σελίδες των ιαπωνικών περιοδικών στην κορυφή της παγκόσμιας βιομηχανίας κόμικς.
-
Παρασκευή 11 Σεπτεμβρίου: Η συζήτηση για τις αστικές συγκοινωνίες
Την Παρασκευή στις 20:00, η Ο.ΣΥ. Α.Ε. διοργανώνει ανοιχτή συζήτηση για το παρόν και το μέλλον των αστικών συγκοινωνιών.
Η εκδήλωση εντάσσεται στη μεγαλύτερη θεματική της φετινής διοργάνωσης γύρω από τη βιώσιμη ανάπτυξη των πόλεων και ανοίγει έναν δημόσιο διάλογο για τις μετακινήσεις και τις σύγχρονες αστικές ανάγκες.
-
Σάββατο 12 Σεπτεμβρίου: Βιβλιοθήκες και ευρωπαϊκή λογοτεχνία
Το Σάββατο η Κεντρική Σκηνή φιλοξενεί δύο συζητήσεις με επίκεντρο το βιβλίο και τον πολιτισμό.
Στις 20:30, σε συνεργασία με τις Εκδόσεις Βακχικόν, ακολουθεί η συζήτηση «Λογοτεχνική πολυφωνία μέσα από το Ευρωπαϊκό Βραβείο Λογοτεχνίας EUPL». Η Ιρλανδή Σίλα Άρμστρονγκ και ο Σλοβάκος Λούκας Καμπάλα μιλούν για το Ευρωπαϊκό Βραβείο Λογοτεχνίας και παρουσιάζουν έργα τους που κυκλοφορούν στα ελληνικά.
-
Κυριακή 13 Σεπτεμβρίου: Δράσεις για παιδιά και οικογένειες
Η Κυριακή αρχίζει στις 11:00, στον χώρο «Αριές», με το εργαστήριο «Φτιάξε το δικό σου Ex Libris», που διοργανώνουν ο Σύνδεσμος Εκδοτών Βιβλίου, το Ελληνικό Τμήμα IBBY και ο Κύκλος Ελληνικού Παιδικού Βιβλίου. Τα παιδιά γνωρίζουν την έννοια του Ex Libris και δημιουργούν το δικό τους προσωπικό σχέδιο.
Στις 18:30, ο Πανελλήνιος Σύλλογος Κυστικής Ίνωσης παρουσιάζει τη διαδραστική δράση «Μυστική Αποστολή: Κ.Ι.2 – Μια διαφορετική γιορτή για όλη την οικογένεια», με μουσική, χορό, αφήγηση, θεατρικό παιχνίδι και δράσεις για μικρούς και μεγάλους.
Η ημέρα ολοκληρώνεται στις 20:00 με την εκδήλωση του Συλλόγου των Αθηναίων με θέμα «Ψηφιοποίηση, ανάδειξη και αξιοποίηση πολιτιστικού αποθέματος του Συλλόγου των Αθηναίων».
Ο Εκδοτικός Οίκος ATHENS VOICE BOOKS στο περίπτερο 274
- Το 54ο Φεστιβάλ Βιβλίου πραγματοποιείται στο Πεδίον του Άρεως έως τις 20 Σεπτεμβρίου 2026, με ελεύθερη είσοδο.
- Ώρες λειτουργίας: Δευτέρα–Πέμπτη 18:00–22:30, Παρασκευή και Σάββατο 18:00–23:00, Κυριακή 10:30–15:00 και 18:00–22:30.
ΠΡΟΣΦΑΤΑ
ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ
ΔΙΑΒΑΖΟΝΤΑΙ ΠΑΝΤΑ
ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
Ο πολυαγαπημένος Βρετανός συγγραφέας μάς μίλησε για το τελευταίο του μυθιστόρημα
Από τις παράξενες ηρωίδες μέχρι το φύλο των συγγραφέων, μια συζήτηση για τις ταμπέλες που συνοδεύουν τα βιβλία
Συγγραφέας χωρίς λογοτεχνικά όρια - Ήταν ανάμεσα στα φαβορί
Η Ελίζα Χριστοπούλου συγκεντρώνει σε ένα μικρό βιβλίο ιστορίες για έρωτες, φιλίες, λάθος αποφάσεις, γάτες και εκείνες τις απρόοπτες στιγμές που, χωρίς να το καταλάβουμε, γίνονται οι πιο σημαντικές.
Με αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα Όρασης, η ιστορία της Ευαγγελίας Κακούρου μάς θυμίζει πως το να βλέπουμε καλύτερα δεν αφορά μόνο την όρασή μας αλλά και τον τρόπο που κοιτάζουμε τον εαυτό μας και τους δίπλα μας
Μιλήσαμε με τον συγγραφέα με αφορμή τη νουβέλα του «Κόκκινο Φαράγγι»
Η γερμανίδα συγγραφέας γράφει για τη λατρεία των υψηλών επιδόσεων, την κουλτούρα της αμείλικτης αυτοπειθαρχίας και του αέναου ανταγωνισμού, στο μεγάλο χρηματιστήριο της εικόνας.
Ο ηθοποιός και πρώην κυβερνήτης της Καλιφόρνιας συνυπογράφει το μυθιστόρημα «The Protector»
Ένα εβδομαδιαίο podcast για τις νέες εκδόσεις, και τις νέες σειρές και ταινίες.
Από τις 11 ως τις 15 Νοεμβρίου 2026 στο Σκαγοπούλειο Ίδρυμα
Οι αναγνώστες βιβλίων είναι μεγαλούτσικοι σε ηλικία, κι όσο πάνε μεγαλώνουν κι άλλο: το 1/3 των ανθρώπων που αγοράζουν και διαβάζουν βιβλία στις αγγλόφωνες χώρες είναι άνω των 60 ετών.
Ένας συλλογικός τόμος για τη σχέση των δύο τεχνών και τους τρόπους με τους οποίους αναπαριστούν και συγκροτούν τον χώρο
Το μυθιστόρημα της Freida McFadden, «Η ώρα της καταιγίδας» (μετάφραση Κίκα Κραμβουσάνου, Εκδόσεις Διόπτρα), κυκλοφορεί στις 7 Οκτωβρίου
Ποιοι είναι οι «γεωεπιχειρηματίες» και πώς η δύναμή τους αλλάζει τους κανόνες της παγκόσμιας πολιτικής;
Η υποψήφια για Booker και Pulitzer συγγραφέας στο «Ολύμπιον»
To μυθιστόρημα της Brigitte Reimann «Αδέρφια» (μετάφραση-επίμετρο Μαρία Μαντή) κυκλοφορεί στις 10 Οκτωβρίου από τις Εκδόσεις Αλεξάνδρεια
Η εκδήλωση φιλοξενήθηκε στο Ιταλικό Μορφωτικό Ινστιτούτο Αθηνών
Ο ψυχολόγος-ψυχοθεραπευτής μιλά για το νέο του βιβλίο «Αντί καληνύχτας», που κυκλοφορεί από τις εκδόσεις Key Books
H σωτηρία της ψυχής είναι πολύ μεγάλο πράγμα
Έχετε δει 20 από 200 άρθρα.