Βιβλιο

Τα γυναικεία μυαλά πίσω από νουάρ σκάνδαλα της λογοτεχνίας

5 δαιμόνιες ηρωίδες κυκλοφορούν από τις εκδόσεις Μεταίχμιο

50591-153528.jpg
Μαρία Κοραχάη
4’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ
90104-181896.jpg

Αστυνομική λογοτεχνία γένους θηλυκού. Με αφορμή την παγκόσμια μέρα της γυναίκας, οι εκδόσεις Μεταίχμιο προτείνουν 5 πετυχημένες γυναίκες συγγραφείς και τις δυναμικές ηρωίδες τους.

CAMILLA LACKBERG

image

Η σουηδή Camilla Lackberg, η βασίλισσα των best sellers, δημιούργησε δύο από τους πλέον δημοφιλείς ήρωες της αστυνομικής λογοτεχνίας: τον επιθεωρητή Πάτρικ και τη σύζυγό του, τη συγγραφέα Ερίκα – alter ego της ίδιας. Η ευφάνταστη, εύστροφη και τολμηρή Ερίκα, το θηλυκό μυαλό που τολμά να αναζητά στις πιο απίθανες υποθέσεις τις λύσεις των αινιγμάτων, έχει αγαπηθεί από εκατομμύρια αναγνώστες σε όλο τον κόσμο.

Στο τελευταίο μυθιστόρημα της Lackberg με τίτλο Άγγελος θανάτου με αφορμή την εξαφάνιση μιας οικογένειας πολλά χρόνια πριν, η Ερίκα ελκύεται από το μυστήριο της Έμπα, της μόνης επιζήσασας, που τότε ήταν μόλις ενός έτους, και προσπαθεί να ερευνήσει την τραγική ιστορία της οικογένειάς της.


ASA LARSSON

image

Η Asa Larsson από τη Σουηδία, που θεωρείται το νέο αστέρι του σκανδιναβικού αστυνομικού, φέρνει κοντά μας δύο ακόμα γυναίκες που πολεμούν το έγκλημα στη σουηδική κωμόπολη του αρκτικού κύκλου Κίρουνα. Η Ρεμπέκα Μάρτισον είναι μια νέα δικηγόρος, κυκλοθυμική και αποστασιοποιημένη, με εύθραυστη ψυχική ισορροπία καθώς κουβαλά βάρη από το παρελθόν της, γεγονός που την κάνει εξαιρετικά ενδιαφέρουσα. Ενώ η Ρεμπέκα είναι όμορφη με σκούρα μαλλιά, η αστυνομικός Άννα- Μαρία Μέλα είναι κοντή, ξανθιά, ρεαλίστρια, ανοιχτή και φιλική.

Στο πρώτο βιβλίο της σειράς με τίτλο Ηλιακή καταιγίδα είναι σχεδόν ετοιμόγεννη στο τέταρτο παιδί της. Παρόλο που οι δύο γυναίκες μοιάζει να μην μπορούν να κατανοήσουν ακριβώς η μία τον τρόπο ζωής και τη θέση της άλλης, ωστόσο αναπτύσσουν έναν εξαιρετικά ενδιαφέροντα ψυχολογικό δεσμό, καθώς της ενώνει ο κοινός τους σκοπός, και οι διάλογοί τους στα βιβλία της σειράς είναι πραγματικά απολαυστικοί. Η Larsson, με τις δύο πολύ ενδιαφέρουσες ηρωίδες της, αποδεικνύει πως η εξιχνίαση εγκλημάτων δεν είναι αποκλειστικά ανδρική υπόθεση, ενώ φωτίζει τη μοναξιά του παγωμένου Βορρά και την ασφυκτική ατμόσφαιρα της κλειστής κοινωνίας.

Στο Μαύρο μονοπάτι, το τρίτο βιβλίο της σειράς, η επιθεωρήτρια Άννα-Μαρία Μέλα συνειδητοποιεί ότι χρειάζεται βοήθεια, κάποιον με νομικές γνώσεις να της εξηγήσει ορισμένα πράγματα, και ξέρει ακριβώς το κατάλληλο άτομο. Αυτό που τελικά η Άννα-Μαρία και η Ρεμπέκα πρόκειται να ξεσκεπάσουν είναι μια ιστορία σοκαριστική και θλιβερή… για την εμμονή ενός άντρα, τον μοναχικό θάνατο μιας γυναίκας και την αδίστακτη, ψυχρή καρδιά ενός δολοφόνου.


KRISTINA OHLSSON

image

Η ηρωίδα της σουηδής Kristina Ohlsson Φριεντρίκα Μπέργιμαν διανύει τη δοκιμαστική της περίοδο στην αστυνομία ως αναλύτρια στην πρώτη περιπέτεια της σειράς με τίτλο Ανεπιθύμητο. Με αξιοζήλευτες πανεπιστημιακές σπουδές, η Φριεντρίκα ωστόσο αντιμετωπίζεται από τους συναδέλφους της με καχυποψία, και νιώθει σαν ξένο σώμα σ’ ένα ξένο σύμπαν. Ξέρει ότι της είναι δύσκολο να εκφράσει προσωπικά συναισθήματα και να συμπαρασταθεί σε θύματα σε ώρα υπηρεσίας. Της αρέσει να διαβάζει, να γράφει και να αναλύει. Δεν της αρέσει καμιά μορφή σωματικής επαφής. Σκέφτεται πολύ, μιλάει με δύσκολες λέξεις και αισθάνεται λίγο.

Από τη συγγραφέα Kristina Ohlsson κυκλοφορούν τα μυθιστορήματα Ανεπιθύμητο, όπου μια υπόθεση απαγωγής τελικά εξελίσσεται σε καταδίωξη ενός ιδιοφυούς και ανελέητου δολοφόνου και Ματωμένη μαργαρίτα, όπου έρευνες για φαινομενικά ασύνδετες υποθέσεις θα οδηγήσουν σε ένα μυστικό δίκτυο δουλεμπορίου που φτάνει ως την Μπανγκόκ.

Τον Απρίλιο του 2015 πρόκειται να κυκλοφορήσει το νέο της μυθιστόρημα με τίτλο Η εξαφάνιση και πρωταγωνίστρια τη Φριεντρίκα όπου θα κληθεί να εξιχνιάσει μια εξαιρετικά επώδυνη υπόθεση στην οποία εμπλέκεται προσωπικά για ένα δράμα που ξεκίνησε πριν από τριάντα χρόνια και διεκδικεί τα θύματά του από το παρόν.


LIZA MARKLUND

image

Πρωταγωνίστρια των μυθιστορημάτων της εκδότριας, δημοσιογράφου και συγγραφέα Liza Marklund από τη Σουηδία είναι η Άνικα Μπένγτζον, μια θαρραλέα και συμπονετική γυναίκα, με μια σκοτεινή και ενίοτε καταστροφική πλευρά. Ο χαρακτήρας της εξελίσσεται σαφώς στην πορεία της σειράς, όπως και η προσωπική της ζωή: ξεκινώντας ως θύμα βίας, παντρεύεται, αποκτά δύο παιδιά και στη συνέχεια χωρίζει. Η στάση της Άνικα απέναντι στη δουλειά της ξεπερνάει τον χαρακτηρισμό εργασιομανής. Οι έρευνές της δεν σταματούν μόνο στον εντοπισμό του δράστη, αλλά προχωρούν και παραπέρα, αφού η δουλειά της βρίσκεται διαρκώς αντιμέτωπη με ζητήματα όπως το κακό, η δικαιοσύνη και η αδικία. Σε όλη τη σειρά βρίσκεται εκτεθειμένη στη βία, σε απειλές και απαγωγές, για το απόλυτο δημοσιογραφικό θέμα.

Στο συναρπαστικό μυθιστόρημα με πρωταγωνίστρια την ακούραστη ρεπόρτερ και τίτλο Ζώνη υψηλής τηλεθέασης, δεκατρείς άνθρωποι περνούν τη μικρότερη νύχτα της χρονιάς σε μια απομονωμένη έπαυλη, όπου πραγματοποιούνται τα γυρίσματα μιας τηλεοπτικής σειράς εκπομπών υψηλής τηλεθέασης. Το επόμενο πρωί η πιο λαμπρή σταρ της σουηδικής τηλεόρασης βρίσκεται δολοφονημένη σε ένα βαν εξωτερικών μεταδόσεων και εφόσον η καλύτερη φίλη της Άνικα είναι μία από τους υπόπτους, αναγκάζεται να καλύψει δημοσιογραφικά την έρευνα της αστυνομίας.


PATRICIA CORNWELL

image

Η Patricia Cornwell εργάστηκε πέντε χρόνια ως αστυνομική ρεπόρτερ στην εφημερίδα Charlotte Observer και στη συνέχεια ως προγραμματίστρια στο Ιατροδικαστικό Κέντρο του Ρίτσμοντ της Βιρτζίνια. Πρωταγωνίστρια των μυθιστορημάτων της είναι δαιμόνια ιατροδικαστής δόκτωρ Κέι Σκαρπέτα, μια από τις πιο αγαπημένες και δημοφιλείς γυναίκες πρωταγωνίστριες στον χώρο της αστυνομικής λογοτεχνίας, για τη δημιουργία της οποίας η Cornwell έχει τιμηθεί με το βραβείο Σέρλοκ — καλύτερος ήρωας αστυνομικής σειράς από αμερικανό συγγραφέα. Ξανθιά, καλοντυμένη, πάντα επαγγελματίας, τελειομανής και σκληρά εργαζόμενη, προσπαθεί να αφιερώσει χρόνο και στην προσωπική της ζωή. Τα χόμπι της είναι η μαγειρική και οι σπεσιαλιτέ της πιάτα της ιταλικής κουζίνας.

Στο παρθενικό βιβλίο της σειράς με τίτλο Postmortem η Σκαρπέτα είναι χωρισμένη και εργάζεται ως ιατροδικαστής στο Ρίτσμοντ, το οποίο θα συγκλονιστεί από μια σειρά στραγγαλισμών. Εκμεταλλευόμενη τις τελευταίες εξελίξεις της επιστήμης στην εξιχνίαση εγκλημάτων, η Κέι Σκαρπέτα θα αποκαλύψει τον δολοφόνο αν και θα δοκιμαστεί καθώς κάποιος θέλει να τη σταματήσει με κάθε τρόπο. Στο βιβλίο Κυνηγός οστών τη βρίσκουμε να διευθύνει το Ιατρικοδικαστικό Κέντρο του Κέιμπριτζ, ξαναπαντρεμένη με έναν πράκτορα του FBI.

Οι περιπέτειες της ιατροδικαστή Κέι Σκαρπέτα θα μεταφερθούν στον κινηματογράφο με την Αντζελίνα Τζολί στον ομώνυμο ρόλο.


GILLIAN FLYNN

image

Τα τρία μυθιστορήματα της αμερικανίδας Gillian Flynn Αιχμηρά αντικείμενα, Σκοτεινός τόπος και Το κορίτσι που εξαφανίστηκε, στα οποία πρωταγωνιστούν γυναίκες μυστηριώδεις με σκοτεινά ένστικτα μας εισάγουν σε έναν κόσμο ζοφερό, γεμάτο πάθη και καταπιεσμένες μνήμες.

«Γυναίκες εν πολλοίς αναγνωρίσιμες -άλλες της διπλανής πόρτας και άλλες της διπλανής αρένας- προκαλούν των αναγνώστη πρώτα να ταυτιστεί, καθιστώντας τον συμμέτοχο στις σπαρακτικές αποκαλύψεις τους. […]

Η Flynn διαχειρίζεται τον γυναικείο μικρόκοσμο δίνοντάς μας τον σπαρακτικό αγώνα των γυναικών ενάντια στον άδικο εκτοπισμό τους και κυρίως την αποκατάσταση της ατομικότητάς τους. […]

Η συγγραφέας κατορθώνει να μεταμφιέζει τα αγριότερα συναισθήματα αν όχι σε αναμενόμενα, τουλάχιστον σε μια πιθανή αντίδραση μιας γυναίκας που έχει κακοποιηθεί με διαφορετικούς τρόπους και τώρα αποφασίζει να διεκδικήσει ξανά τη θέση της, να αναγκάσει τους άλλους να την αποδεχτούν και κυρίως να μην αφεθεί αμαχητί στον αφανισμό της».

Αργυρώ Μαντόγλου, κριτικός λογοτεχνίας, συγγραφέας, μεταφράστρια

Τα βιβλία της Flynn, που αποτελεί συγγραφικό φαινόμενο, έχουν μεταφραστεί σε πολλές γλώσσες, έχουν εκδοθεί σε περισσότερες από 25 χώρες και έχουν γίνει παγκόσμια best sellers. Η κινηματογραφική μεταφορά του μυθιστορήματος To κορίτσι που εξαφανίστηκε από τον Ντέιβιντ Φίντσερ σημείωσε ρεκόρ εισιτηρίων και ήταν υποψήφια για Όσκαρ Α’ Γυναικείου Ρόλου, ενώ είχε τέσσερις υποψηφιότητες και στις Χρυσές Σφαίρες 2015, μεταξύ των οποίων και αυτή του καλύτερου σεναρίου.  Αναμένουμε το καλοκαίρι να δούμε στις ελληνικές αίθουσες τον Σκοτεινό τόπο με πρωταγωνίστρια τη βραβευμένη με Όσκαρ Σαρλίζ Θερόν.

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ