Πέθανε η Νομπελίστρια συγγραφέας Άλις Μονρό - Κορυφαία εκπρόσωπος της φόρμας του διηγήματος
Χαρακτηρίστηκε «Τσέχοφ του Καναδά» - Υπέφερε από άνοια για πάνω από μια δεκαετία
Άλις Μoνρό: Πέθανε σε ηλικία 92 ετών η βραβευμένη με Νόμπελ Λογοτεχνίας Καναδή συγγραφέας - Αναδρομή στη ζωή και το έργο της κορυφαίας διηγηματογράφου.
Η Καναδή συγγραφέας και βραβευμένη με Νόμπελ Λογοτεχνίας Άλις Mονρό, η οποία εξέταζε την καθημερινή ζωή μέσα από τη φόρμα του διηγήματος για περισσότερα από 60 χρόνια, πέθανε σε ηλικία 92 ετών σε γηροκομείο του Οντάριο. Υπέφερε από άνοια για πάνω από μια δεκαετία.
Άλις Μoνρό: Πέθανε σε ηλικία 92 ετών η σπουδαία Καναδή συγγραφέας
Αποκαλούμενη από ομότεχνούς της ως «Τσέχοφ του Καναδά», το σύνολο των έργων της Μονρό βασίστηκε σε θέματα που παραδοσιακά αγνοούνταν από το κυρίαρχο λογοτεχνικό ρεύμα.
Κατέκτησε τη φήμη αργότερα στη ζωή της, με τις ιστορίες της για φαινομενικά απλούς ανθρώπους σε μη δραματικές τοποθεσίες του Καναδά να συγκεντρώνουν σειρά διεθνών βραβείων, που περιελάμβαναν το Νόμπελ Λογοτεχνίας το 2013.
Η Μάργκαρετ Άτγουντ την αποκάλεσε κάποτε «από τους σημαντικότερους συγγραφείς αγγλόφωνης μυθοπλασίας της εποχής μας».
Ο Σαλμάν Ρούσντι την επαίνεσε ως «αριστοτέχνη της φόρμας», ενώ ο Τζόναθαν Φράνζεν έγραψε: «Η Μονρό είναι ένας από τους λίγους συγγραφείς, μερικοί ζωντανοί, οι περισσότεροι νεκροί, τους οποίους έχω στο μυαλό μου όταν λέω ότι η μυθοπλασία είναι η θρησκεία μου».
We at the Review mourn the loss of Alice Munro (1931–2024). In memory of her life and work, we’ve unlocked her Art of Fiction interview from our archive.https://t.co/1G1Qgtss2C
— The Paris Review (@parisreview) May 14, 2024
Άλις Μονρό, «νοικοκυρά με κακό βαθμό» και τα πρώτα διηγήματα
Γεννημένη το 1931 σε αγροτική οικογένεια στο Γουίνγκαμ του Οντάριο που αγωνίζονταν να επιβιώσει κατά τη διάρκεια της Μεγάλης Ύφεσης, η Μονρό πήγε στο πανεπιστήμιο με υποτροφία και σπούδασε για δύο χρόνια πριν μετακομίσει στο Βανκούβερ με τον πρώτο της σύζυγο, Τζέιμς Μονρό το 1951.
Canadian writer Alice Munro, whose short stories have been beloved for the past six decades, has died at 92. '
— The Globe and Mail (@globeandmail) May 14, 2024
Her earthy humour and ability to extend sympathy to every character made her a household name, and made her birthplace of Wingham, Ontario, a place of literary… pic.twitter.com/QatvLBMKDE
Περιγράφοντας τον εαυτό της ως «νοικοκυρά με κακό βαθμό» κατά τη διάρκεια αυτής της περιόδου άρχισε να γράφει όποτε οι κόρες της κοιμόντουσαν, κρατώντας τα αφηγήματα σύντομα επειδή της ήταν πολύ δύσκολο να συγκεντρωθεί για παρατεταμένες περιόδους.
Τα διηγήματά της άρχισαν να δημοσιεύονται σε περιοδικά όπως το Tamarack Review, το Montrealer και το Canadian Forum, συγκεντρώνοντας σταδιακά αρκετά για μια συλλογή που εκδόθηκε το 1968 αποσπώντας κριτικούς επαίνους από τους New York Times.
Η δεκαετία του 1970 ήταν μια δεκαετία μεταμόρφωσης για τη Μονρό: Επέστρεψε στο Γουίνγκαμ μετά την κατάρρευση του πρώτου της γάμου το 1973, παντρεύτηκε ξανά το 1976 και δημοσίευσε την πρώτη της ιστορία στο New Yorker το 1977. Η δουλειά της συνέχισε να δημοσιεύεται σε περιοδικά υψηλού πρεστίζ όπως το Paris Review και το Atlantic Monthly.
Alice Munro, 1931-2024. 💔 pic.twitter.com/bVg5a0Scm0
— Alice Munro Daily (@MunroQuotes) May 14, 2024
Τα λογοτεχνικά βραβεία και τα προβλήματα υγείας
Η φήμη της Μονρό συνέχισε να αυξάνεται καθώς οι ιστορίες της διεύρυναν τη θεματική και την πολυπλοκότητα τους. Κέρδισε το διεθνές βραβείο Man Booker το 2009 και το Νόμπελ Λογοτεχνίας το 2013.
Η εγχείρηση ανοιχτής καρδιάς το 2001 έφερε μαζί της μια αυξημένη αντίληψη για τη δική της θνησιμότητα, με τη γραφή της Μονρό να περιστρέφεται όλο και περισσότερο γύρω από την ασθένεια και τη μνήμη. Μια ιστορία για έναν χαρακτήρα που διαγνώστηκε με καρκίνο που δημοσιεύτηκε στο New Yorker το 2008, συνοδεύτηκε ένα χρόνο αργότερα από την παραδοχή ότι είχε καρκίνο η ίδια.
Canadian writer and Nobel prize winner Alice Munro dies at 92 https://t.co/oDMH1rylWN
— BBC News (World) (@BBCWorld) May 14, 2024
Μια τελευταία συλλογή, το «Ακριβή μου ζωή», (στα ελληνικά από τις εκδόσεις Μεταίχμιο) περιλάμβανε τέσσερις αυτοβιογραφικές ιστορίες τις οποίες η συγγραφέας χαρακτήρισε «τα πρώτα, τα τελευταία και τα εγγύτερα πράγματα που έχω να πω για τη δική μου ζωή».
Σε συνέντευξή της το 2013, η Μονρό εξήγησε ότι έγραφε προσωπικές ιστορίες σε όλη της τη ζωή.
«Ελπίζω να διαβάζονται ευχάριστα», είπε. «Ελπίζω να συγκινούν τον κόσμο. Όταν μου αρέσει μια ιστορία, είναι επειδή προκαλεί κάτι… ένα χτύπημα στο στήθος».
Από τις εκδόσεις Μεταίχμιο κυκλοφορούν στα ελληνικά τα βιβλία της Άλις Μονρό «Πάρα πολλή ευτυχία», «Μ’ αγαπάει δεν μ’ αγαπάει», «Ακριβή μου ζωή» και «Η αγάπη μιας καλής γυναίκας».
(Με πληροφορίες του Guardian)
ΠΡΟΣΦΑΤΑ
ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ
ΔΙΑΒΑΖΟΝΤΑΙ ΠΑΝΤΑ
ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
Ο συγγραφέας μιλάει στην Athens Voice για αθηναϊκές ιστορίες με ρεαλισμό και φαντασία
Τι συμβαίνει όταν μια σαρανταπεντάρα επιτυχημένη συγγραφέας αποφασίζει να κάνει μια ανατροπή στη ζωή της και να αναζητήσει μια νέα μορφή ελευθερίας;
Ένα φωτογραφικό οδοιπορικό στον κόσμο των πάγων, των ανθρώπων της Γροιλανδίας και ενός τοπίου που αλλάζει για πάντα
Ο συγγραφέας και ιστορικός μιλάει για τον Φρίντριχ Νίτσε, τον Ζαρατούστρα και την κληρονομιά του ονόματός του
Η δικαιοσύνη δεν είναι υπόθεση συναισθήματος, είναι αρχιτεκτονική.
Όψεις της πόλης, αναμνήσεις, πράγματα που συνέβησαν παλιά, και πράγματα που συμβαίνουν σήμερα γύρω μας
Μια πολιτισμική-ιστορική «εγκυκλοπαίδεια» φοβιών και εμμονών
Το Βιβλίο της Εβδομάδας, από τις Εκδόσεις Κέδρος
Ένα βιβλίο που δεν γράφτηκε για παιδιά αλλά κατέκτησε τα παιδιά σε ολόκληρο τον κόσμο
Παύει ένα έργο να «ανήκει» στον συγγραφέα μόλις τελειώσει η συγγραφή του;
Τα βιβλία τους «Απεταξάμην» και «Παλμαρέ» αντίστοιχα κυκλοφορούν από τις εκδόσεις Βακχικόν
Το Βιβλίο της Εβδομάδας, από τις Εκδόσεις Μίνωας
Οι λέσχες ανάγνωσης γίνονται η πιο όμορφη αφορμή για νέες γνωριμίες, συζητήσεις και έμπνευση στην πόλη
Διαβάσαμε το βιβλίο «Flesh» του Ντέιβιντ Σολόι που κέρδισε το βραβείο Booker 2025
Το Βιβλίο της Εβδομάδας, από τις Εκδόσεις Κλειδάριθμος
Ποικίλες αναγνωστικές προτάσεις για τις αρχές του 2026
Δύο βιβλία που ξεχώρισα το 2025: «Μαύρο Χαϊκού» της Γιάννας Μπούκοβα (εκδόσεις Ίκαρος) και «Δεν θ’ αργήσω» της Βασιλικής Πέτσα (εκδόσεις Πόλις)
Όψεις της πόλης, αναμνήσεις, πράγματα που συνέβησαν παλιά, και πράγματα που συμβαίνουν σήμερα γύρω μας
Έχετε δει 20 από 200 άρθρα.