Bookbar by Kaktos: Το νέο καφέ - βιβλιοπωλείο της οδού Αιόλου
Ο «Κάκτος» κλείνει 50 χρόνια λειτουργίας, ήμουνα νιά και γέρασα
Bookbar by Kaktos: Το όμορφο, ολοκαίνουργιο καφέ - βιβλιοπωλείο στο κέντρο της Αθήνας από τις εκδόσεις Κάκτος
Η ιδέα του Bookbar, του καφέ-βιβλιοπωλείου, είναι παλιά και πολύ διαδεδομένη στο εξωτερικό – έχουμε στην Ελλάδα κάποια πετυχημένα βιβλιοπωλεία που φτιάχνουν καφέ, που λειτουργούν σαν σημεία συνάντησης αλλά και σαν χώροι εργασίας. Το «Bookbar by Kaktos» είναι καινούργιο, από τις εκδόσεις Κάκτος με τις οποίες συνεργαζόμουν χρόνια και ζαμάνια (όλα τα ΄80ς και τα μισά ‘90ς). Έχω μεταφράσει ένα σωρό υπέροχα βιβλία για τον Οδυσσέα Χατζόπουλο, αγαπημένο εκδότη και φίλο, φανατικό ΑΕΚτζή και άνθρωπο που ήξερε μέσα-έξω την περίεργη αγορά του βιβλίου… και το βιβλίο το ίδιο, από το 1974 που έστησε το «μαγαζί» και το βάφτισε «Κάκτο» («Επειδή ο κάκτος είναι ενδιαφέρον φυτό, έχει αγκάθια, δεν το αγγίζει τίποτα, και αντέχει τα πάντα!» όπως έλεγε).
Τέλος πάντων, πάμε στο φρέσκο, κομψό βιβλιοπωλείο-καφέ ή καφέ-βιβλιοπωλείο: μια ζωή ο εκδοτικός, «το μαγαζί», στην Πανεπιστημίου δίπλα στο «Ιντεάλ», λειτουργούσε σαν καφέ έτσι κι αλλιώς. Περνούσαν από κει συγγραφείς, μεταφραστές, πολιτικοί, δημοσιογράφοι, επιμελητές, διάσημοι και μη πάντως ιδιαίτεροι άνθρωποι, που επειδή ήμουν πιτσιρίκι, τους άκουγα με γουρλωμένα μάτια, δηλαδή με τεντωμένα αυτιά ΚΑΙ γουρλωμένα μάτια. Η ίδια λογική, του κεντρικού σημείου συνάντησης, εφαρμόζεται τώρα στο «Bookbar by Kaktos», ένα καφέ γεμάτο βιβλία ή ένα βιβλιοπωλείο που σερβίρει ωραίο καφέ – και σοκολάτα, τσάγια, σάντουιτς, γλυκά ή ό,τι άλλο μπορεί να ποθήσει ένας άνθρωπος που βρίσκεται στο κέντρο και εντελώς συμπωματικά, αγαπάει το βιβλίο.
Τα βιβλία μέσα στο καφέ δεν είναι μόνο του «Κάκτου», είναι λίγο ή πολύ απ΄ όλα, γεμίζουν τα ράφια μαζί με σελιδοδείκτες, κεριά και δώρα (σχετικά με το βιβλίο). Σε συνεργασία με την Cube, λέει το Δελτίο Τύπου, σύντομα «θα ανοίξει το κάτω επίπεδο ως σύγχρονο coworking space», γραφείο εκτός γραφείου, για όσους ενδιαφέρονται να δουλεύουν σε έναν ωραίο, περιποιημένο, ζεστό και βαθιά βιβλιόφιλο χώρο.
Το 2024 ο «Κάκτος» κλείνει 50 χρόνια λειτουργίας, ήμουνα νιά και γέρασα, κανονικά – μεταφράζοντας ή διαβάζοντας βιβλία και παλεύοντας με την εντυπωσιακή «Αρχαία Ελληνική Γραμματεία – οι Έλληνες». Δεν την έχω διαβάσει όλη γιατί θέλει πάνω από μια ζωή για την καταφέρεις, αλλά πάντα καμαρώνω για αυτά τα βιβλία, επειδή είναι τόσο σπουδαία δουλειά, και επειδή «ήμουν κι εγώ εκεί» όταν ετοιμαζόταν, αρχές της δεκαετίας του ‘90. Όχι ότι έχει σημασία, ήμουν-δεν ήμουν εκεί. Τα βιβλία θα υπάρχουν για πάντα για εμάς που τα αγαπάμε πολύ.
«Bookbar by Kaktos», Αιόλου 39 και Βορέου, 8.00 πμ-10.00 μμ, Τ. 210 3303192
ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ
ΔΙΑΒΑΖΟΝΤΑΙ ΠΑΝΤΑ
ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
Η ελευθερία δεν είναι αφηρημένη ιδέα. Είναι η απουσία φόβου. Κι αυτό, τελικά, είναι το πιο δύσκολο πράγμα στον κόσμο.
Το 3,5% στους δρόμους του Ιράν: Σχολιασμός με αφορμή το βιβλίο του Marcel Dirsus, «Πώς ανατρέπονται οι τύραννοι» (Εκδόσεις Μίνωας)
Όσα συμβαίνουν στη Μέση Ανατολή και επ' ουδενί δεν περιορίζονται εκεί
Τα εκατό δωμάτια ενός βιβλίου
«Το βιβλίο αποτελεί ένα δημοσιογραφικό και πολιτικό οδοιπορικό»
Η μετάφραση του Παπαδιαμάντη ξεκίνησε το 1889
Ο συγγραφέας μιλάει στην Athens Voice για αθηναϊκές ιστορίες με ρεαλισμό και φαντασία
Τι συμβαίνει όταν μια σαρανταπεντάρα επιτυχημένη συγγραφέας αποφασίζει να κάνει μια ανατροπή στη ζωή της και να αναζητήσει μια νέα μορφή ελευθερίας;
Ένα φωτογραφικό οδοιπορικό στον κόσμο των πάγων, των ανθρώπων της Γροιλανδίας και ενός τοπίου που αλλάζει για πάντα
Ο συγγραφέας και ιστορικός μιλάει για τον Φρίντριχ Νίτσε, τον Ζαρατούστρα και την κληρονομιά του ονόματός του
Η δικαιοσύνη δεν είναι υπόθεση συναισθήματος, είναι αρχιτεκτονική.
Όψεις της πόλης, αναμνήσεις, πράγματα που συνέβησαν παλιά, και πράγματα που συμβαίνουν σήμερα γύρω μας
Μια πολιτισμική-ιστορική «εγκυκλοπαίδεια» φοβιών και εμμονών
Το Βιβλίο της Εβδομάδας, από τις Εκδόσεις Κέδρος
Ένα βιβλίο που δεν γράφτηκε για παιδιά αλλά κατέκτησε τα παιδιά σε ολόκληρο τον κόσμο
Παύει ένα έργο να «ανήκει» στον συγγραφέα μόλις τελειώσει η συγγραφή του;
Τα βιβλία τους «Απεταξάμην» και «Παλμαρέ» αντίστοιχα κυκλοφορούν από τις εκδόσεις Βακχικόν
Το Βιβλίο της Εβδομάδας, από τις Εκδόσεις Μίνωας
Έχετε δει 20 από 200 άρθρα.