«Το υπόγειο στην οδό Ήρας 12»: Εκεί που οι γυναίκες διεκδικούν την αυτοδιάθεση του σώματός τους
Διαβάσαμε το νέο βιβλίο της Πασχαλίας Τραυλού για τις γυναίκες που δεν χρειάζονται κηδεμόνα στη συνείδηση και το σώμα τους
Πασχαλία Τραυλού: Το νέο βιβλίο της συγγραφέα με τίτλο «Το υπόγειο στην οδό Ήρας 12» κυκλοφορεί από τις εκδόσεις Διόπτρα.
«Η γυναίκα δεν είναι απλώς το συμπλήρωμα στη ζωή του άντρα, κάτι σαν το παράρτημα σ’ ένα κείμενο. Είναι το κόμμα, η τελεία και το θαυμαστικό στη δημιουργία του Παντοδύναμου. Και αν μπει σε λάθος θέση, χάνεται και το νόημα αυτού του κόσμου».
Στον Παράδεισο όμως, σε ένα βουνίσιο χωριό της δεκαετίας του ’60, οι γυναίκες μόνο έτσι δεν αντιμετωπίζονταν. Το όνομα στο χωριό το έδωσαν άντρες, μιας και για τις γυναίκες μόνο Παράδεισος δεν υπήρξε. Αν το βάφτιζαν οι ίδιες, θα το ονόμαζαν κόλαση. Ένα χωριό συντηρητικό, με τις ρίζες της πατριαρχίας βαθιά ριζωμένες, με ανθρώπους που ήθελαν τις γυναίκες υποταγμένες.
Εκεί διαδραματίζεται η ιστορία του βιβλίου «Το υπόγειο στην οδό Ήρας 12» (εκδ. Διόπτρα) της Πασχαλίας Τραυλού, που επιδιώκει να αποτυπώσει μυθιστορηματικά τις μάχες για τη μονιμοποίηση των αμβλώσεων. Μάχες για ένα δικαίωμα που μπορεί στον 21ο αιώνα να θεωρείται αυτονόητο, ωστόσο, το σκοτάδι παραμονεύει. Ειδικά μετά τον πρόσφατο νόμο στις ΗΠΑ, που επανέφερε αυστηρούς περιορισμού και απαγορεύσεις, σε ένα ζήτημα που χωράει μια μόνο απάντηση: οι γυναίκες δεν χρειάζονται κηδεμόνα στη συνείδηση και το σώμα τους.
Η Πασχαλία Τραυλού τολμά να μιλήσει μέσα από τις ιστορίες των ηρωίδων της για την αμφισβήτηση του δικαιώματος των γυναικών στην αυτοδιάθεση του σώματος, μια ιστορία καθηλωτική και ανατριχιαστικά επίκαιρη μέχρι και σήμερα.
Η Ανθή, η ηρωίδα του βιβλίου αντιμετωπίζει τα δεινά μιας πολύ μικρής και στενής κοινωνίας του ’50-‘60. Όνειρο της να γίνει γιατρός, μα ένα τραγικό γεγονός στη ζωή της, ένας βιασμός, γίνεται αιτία και αφορμή να βγουν στην επιφάνεια, όλες οι παθογένειες της κοινωνίας, με αποκορύφωμα, ο παππάς και πατέρας της να της ζητήσει να παντρευτεί τον βιαστή της. Μα στη θέα της απειλής του ονείρου της, η ηρωίδα δεν διστάζει να φύγει μακριά από τον Παράδεισο, που ήταν η φυλακή της και να ελευθερωθεί.
«Την ελευθερία του γυρεύει ο άνθρωπος σε όλη του τη ζωή. Μόνο που οι γυναίκες δεν ξέρατε καν τι σήμαινε η λέξη. Δεν προφταίνατε να την ψάξετε. Σας έπεισαν ότι είναι ντροπή να την αποζητάει η καρδία σας. Την καταχώνιασαν σε απίστευτες κρυψώνες για να μην την βρείτε ποτέ. Μέσα στα γράμματα που δεν ξέρατε. Κάτω από τις στοίβες με τα άπλυτα και τα ασιδέρωτα του αφέντη. Κάτω από τα κλάματα των παιδιών που γεννούσατε. Ένας ψύλλος στ’ άχυρα η ελευθερία μέσα σε αυτές τις συνθήκες».
Η συγγραφέας χρησιμοποιεί στοιχεία μυθοπλασίας και παραλληλισμούς για να δώσει μια αλήθινή διάσταση στα γεγονότα που επινόησε. Γεγονότα διόλου μακρινά από την σύγχρονη επικαιρότητα, με τις καταγγελίες που έρχονται συνέχεια στο φως της επικαιρότητας, για ανθρώπους υπεράνω κάθε υποψίας, που δεν είχαν δώσει κανένα δικαίωμα. Συχνά όμως, η ζωή αποδεικνύεται πιο ευφάνταστη από την μυθοπλασία και υπάρχει ο Παράδεισος που είναι μια επίγεια Κόλαση, υπάρχει κάποιος ιερέας σαν τον Παπα-Δρόσο, που μπροστά στο τι θα πει ο κόσμος είναι έτοιμος να θυσιάσει την κόρη του και υπάρχουν αμέτρητα μυστικά ιατρεία χωμένα σε σοκάκια και υπόγεια, που δεν πηγαίνει ο νους του ανθρώπου. Πάντα θα υπάρχουν όμως και άνθρωποι σε κάποια υπόγεια σαν αυτό υπόγειο της οδού 12 που θα μάχονται για το δικαίωμα των γυναικών να ορίζουν την καρδιά και το σώμα τους.
Βαθιά ευαισθητοποιημένη για θέματα που αφορούν την ισότητα των φύλλων και τις διακρίσεις, η εξαίρετη συγγραφέας Πασχαλία Τραυλού γράφει ένα βιβλίο που αποδεικνύει ότι η γυναίκα είναι το κόμμα, η τελεία και το θαυμαστικό σε κάθε νόημα της ζωής.
Πασχαλία Τραυλού, «Το υπόγειο στην οδό Ήρας 12», μυθιστόρημα, σελίδες 521,εκδόσεις Διόπτρα
ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ
ΔΙΑΒΑΖΟΝΤΑΙ ΠΑΝΤΑ
ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
Μια μετάφραση του ποιήματος που γράφτηκε το 1927
Στο βιβλίο του κτηνιάτρου Κλοντ Μπεατά, που μπήκε στη λίστα των πλέον ευπώλητων βιβλίων της Γαλλίας, μαθαίνεις πολλά και άγνωστα μυστικά για τη γάτα σου
Μια ιστορία αγάπης και αυτογνωσίας γεμάτη λευκές τρίχες
Έχεις λίγο περισσότερο χρόνο απ’ ό,τι συνήθως. Τα βιβλιοπωλεία είναι φορτωμένα από σπουδαία βιβλία αυτόν τον καιρό. Γιατί δεν διαλέγεις μερικά;
8 προτάσεις για να διαβάσουμε τις ημέρες των γιορτών
Μια Θεσσαλονικιά ποιήτρια του Μεσοπολέμου έρχεται πάλι στο προσκήνιο
Συνέντευξη με τον υπουργό Προστασίας του Πολίτη με αφορμή την αυτοβιογραφία του «Στον ίδιο δρόμο»
Η σημασία αυτού του συστήματος ανισότητας, η καταχρηστική χρήση του όρου και το ζοφερό μας μέλλον
Ξεφυλλίζουμε νέα βιβλία και προτείνουμε ιδέες και τίτλους για τις γιορτές των Χριστουγέννων
Οι δυσκολίες μιας οικογένειας μεταναστών στην Αμερική, ένας ύμνος στην αγάπη
Τα λόγια τα λέμε, αλλά πόσες φορές τα εννοούμε; Πολλές φορές άλλα σκεφτόμαστε, άλλα θέλουμε, άλλα λέμε κι άλλα κάνουμε
Ο εκπαιδευτικός και συγγραφέας παιδικών βιβλίων Μάριος Μάζαρης εξηγεί γιατί είναι σημαντικό να διαβάζουμε βιβλία στα παιδιά μας
Στο «Θέλω» της Τζίλιαν Άντερσον θα βρείτε μερικές από τις απαντήσεις
Η συγγραφή στο εξωτερικό είναι επάγγελμα και όχι πάρεργο
Ο συγγραφέας μάς εξηγεί όσα χρειάζεται να ξέρουμε για το νέο βιβλίο του «Πάντα η Αλεξάνδρεια», που κυκλοφορεί από τις εκδόσεις Μεταίχμιο
«Οι βιβλιοπώλες σώζουν ζωές. Τελεία και παύλα», δήλωσε μέσω του εκδότη του
Το τελευταίο της βιβλίο, που το υλικό του το δούλευε καθ’ ομολογίαν της για δέκα χρόνια, επιχειρεί ένα είδος λογοτεχνικής ταχυδακτυλουργίας
Κάτι μικρό, αλλά πανέμορφο, πριν τη νέα του ταινία Bugonia
Το Men in Love ξαναπιάνει την ιστορία της διαβόητης παρέας αμέσως μετά το τέλος του καλτ βιβλίου του 1993
Έχετε δει 20 από 200 άρθρα.