Βιβλιο

Βιβλία για την Άνοιξη: 14 βιβλία ελληνικής και ξένης λογοτεχνίας

Η ATHENS VOICE βλέπει τις ανοιξιάτικες βιτρίνες των βιβλιοπωλείων

62222-137653.jpg
A.V. Team
ΤΕΥΧΟΣ 818
7’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ
Ανοιχτό βιβλίο με φλιτζάνι καφέ ακουμπισμένο επάνω
© Unsplash/ Sixteen Miles Out

14 βιβλία ελληνικής και ξένης λογοτεχνίας για να διαβάσετε αυτή την Άνοιξη.

Ελληνική λογοτεχνία

Έκπτωτος Οφηλία, BELL
Έκπτωτος
Οφηλία, BELL 
Ο «Έκπτωτος» είναι το πρώτο μυθιστόρημα της Οφηλίας και το πρώτο SILK Erotica, που σημαίνει πως οι σελίδες του ξεχειλίζουν από έρωτα, ένταση και πάθος. Αφήστε πίσω όλες τις αναστολές σας και τολμήστε να βυθιστείτε στην ιστορία του Αλεξάντερ Κέιν και της Σκάι Κλάιβεν. Εκείνη λέει: «Ο Αλεξάντερ Κέιν εισέβαλε στη ζωή μου με θράσος. Ήταν ισχυρός, όμορφος, σέξι, και πάνω απ’ όλα θύμιζε έναν σκοτεινό άγγελο που είχε έρθει στο πλευρό μου για έναν και μόνο λόγο… Για να με παρασύρει μαζί του στην κόλαση…» Μόνο να θυμάστε πως αυτό το βιβλίο είναι αυστηρά για ενήλικους!


Neko, το καφέ των γάτων Άννα Σόλιομ, μτφ.: Μαρία Τσαχουρίδου, Μίνωας
Neko, το καφέ των γάτων
Άννα Σόλιομ, μτφ.: Μαρία Τσαχουρίδου, Μίνωας
Λίγο πριν χάσει το διαμέρισμά της λόγω αδυναμίας πληρωμής του ενοικίου, μια φίλη της Ναγόρε από τα παλιά τής προτείνει μια ασυνήθιστη δουλειά: σερβιτόρα στο Neko Café. Ανάμεσα στους θαμώνες της καφετέριας αυτής, επτά γάτοι ευελπιστούν να βρουν τον νέο τους ιδιοκτήτη. Καθώς ο καιρός περνά και η Ναγόρε αρχίζει να ξεπερνά την αιλουροφοβία της, καθένα από αυτά τα ιδιαίτερα πλάσματα θα της διδάξει κάτι σημαντικό για την τέχνη της ζωής: η γαλήνη, η συγκέντρωση, η ευελιξία και η αυθεντικότητα είναι κάποιες από τις αξίες που θα εφαρμόσει στην καθημερινότητά της, για να δώσει στη ζωή της άλλη τροπή. Το εντυπωσιακό ντεμπούτο της συγγραφέως θα συγκινήσει τους αναγνώστες και θα τους χαρίσει γλυκά χαμόγελα!


Δίδυμες ιστορίες Στέργιος Βαγγλής, Γράφημα
Δίδυμες ιστορίες
Στέργιος Βαγγλής, Γράφημα 
Η απρόσμενη εγκυμοσύνη φέρνει προ των ευθυνών του ένα ζευγάρι φοιτητών, που πρέπει να αποφασίσει για την τύχη της σχέσης του. Ο νεαρός επιλέγει ως λύση την άμβλωση, γιατί θεωρεί άδικο και εκβιαστικό το συμβάν αυτό να οδηγήσει σε εσπευσμένο γάμο, ενώ η κοπέλα, έχοντας στο ενεργητικό της άλλες δύο αμβλώσεις, επιμένει να κρατήσουν το παιδί. Τελικά, έρχονται σε ρήξη, και η μεν κοπέλα, μετά την αποτυχημένη απόπειρα αυτοκτονίας της, βρίσκει καταφύγιο σ’ ένα μοναστήρι, ο δε νεαρός, μετά την απομάκρυνση από την οικογένειά του, εξαργυρώνει την οικονομική επιβίωσή του, μέσω της ένταξής του σε τρομοκρατική οργάνωση. Όταν, όμως, η συγκυρία θα τους φέρει ξανά μαζί και αποφασίσουν να δώσουν μια δεύτερη ευκαιρία στη σχέση τους, θα ανακαλύψουν ότι είναι αδέλφια…


Δεσμοφύλακας Αχιλλέας III, Νεφέλη
Δεσμοφύλακας

Αχιλλέας III, Νεφέλη 
Η δεύτερη συλλογή φωτογραφηγημάτων του Αχιλλέα ΙΙΙ μετά τον «Παραχαράκτη» (Κρατικό Βραβείο Διηγήματος – Νουβέλας 2020). Ο Αχιλλέας ΙΙΙ, σε αυτό το πρωτότυπο, ανατρεπτικό και γεμάτο με ισχυρές δόσεις χιούμορ βιβλίο, παρουσιάζει ιστορίες οι οποίες, αν και αρχικά φαίνεται να κυριαρχούνται από το παράδοξο, φέρνουν καθώς εξελίσσονται τον αναγνώστη αντιμέτωπο με την ακραία παραδοξότητα καταστάσεων και συνηθειών που, επειδή τις έχει από καιρό συνηθίσει και αποδεχτεί, δεν του προκαλούν πια ιδιαίτερη εντύπωση. Μέσα από αυτές τις ιστορίες ο συγγραφέας ασκεί έντονη κριτική σε δεσμούς, θεσμούς και στερεότυπα, επεκτείνοντας το σύμπαν των αλλόκοτων ηρώων του και μένοντας πιστός σε έναν και μοναδικό κανόνα: εκείνον που ορίζει ότι «Δεν ισχύει κανένας κανόνας».


Η Έμιλι στη χώρα των πάγων Όλγα Παπαμιχάλη, Γράφημα
Η Έμιλι στη χώρα των πάγων
Όλγα Παπαμιχάλη, Γράφημα 
Η Έμιλι είναι μια σύγχρονη Αλίκη 17 χρονών. Όχι στη Χώρα των Θαυμάτων αλλά στη Χώρα των Πάγων! Η Έμιλι προσπαθεί απεγνωσμένα να λύσει το μυστήριο γύρω από το παρελθόν της και την τραυματική παιδική της ηλικία, με μόνη συντροφιά και βοήθεια ένα παιδικό βιβλίο: «Η Χώρα των Πάγων». Εκεί, συναντά τον γοητευτικό αλλά μυστηριώδη Δημήτρη, αλλά και... τον Λιούις Κάρολ και τον Μότσαρτ! Διχασμένη ανάμεσα σ' αυτούς τους δύο κόσμους, τον πραγματικό και τον φανταστικό, θα μπορέσει η Έμιλι τελικά να λύσει το μυστήριο που πλανάται γύρω από τη ζωή της; Θα μπορέσει να αποδεχτεί την αλήθεια και τις πραγματικές της επιθυμίες;


Ξένη λογοτεχνία

Κισότ Σαλμάν Ρούσντι, μτφ.: Γιώργος Μπλάνας, Ψυχογιός
Κισότ
Σαλμάν Ρούσντι, μτφ.: Γιώργος Μπλάνας, Ψυχογιός
Ο βραβευμένος με Booker prize Σαλμάν Ρούσντι, αντλώντας έμπνευση από το κλασικό έργο του Θερβάντες, δημιουργεί έναν εντυπωσιακό Δον Κιχώτη του 21ου αιώνα. Ο Ρούσντι, με τον «Κισότ», ταξιδεύει τον αναγνώστη σε μια χώρα που βρίσκεται στο κατώφλι της ηθικής και της πνευματικής κατάρρευσης με την αφηγηματική μαγεία που χαρακτηρίζει το σύνολο του έργου του. Οι αριστοτεχνικά δοσμένες ζωές των πρωταγωνιστών του διαπλέκονται, καθώς και οι δύο αναζητούν την αγάπη σε μια διασκεδαστική περιπέτεια, η οποία αντικατοπτρίζει τη σύγχρονη εποχή, όπου τα όρια ανάμεσα στα γεγονότα και την επινόηση έχουν γίνει τόσο δυσδιάκριτα. Κυκλοφορεί από 10 Μαρτίου.


Βιολέτα Ιζαμπέλ Αλιέντε, μτφ.: Δέσποινα Δρακάκη, Ψυχογιός
Βιολέτα
Ιζαμπέλ Αλιέντε, μτφ.: Δέσποινα Δρακάκη, Ψυχογιός
Η Χιλιανή συγγραφέας Ιζαμπέλ Αλιέντε, μια από τις πρώτες Λατινοαμερικανίδες συγγραφείς που γνώρισαν διεθνή επιτυχία, μέσα από τη «Βιολέτα» ζωντανεύει μια ιστορία εκατό χρόνων μιας ξεχωριστής γυναίκας. Η διαδρομή της ξετυλίχτηκε παράλληλα με τις ιστορικές εξελίξεις ενός ολόκληρου αιώνα και διαμορφώθηκε από τον αγώνα για τα δικαιώματα των γυναικών, την άνοδο και την πτώση τυράννων και, εντέλει, όχι από μία αλλά από δύο πανδημίες. Η  Ιζαμπέλ Αλιέντε προσφέρει για άλλη μια φορά ένα μυθιστόρημα (μεταφρασμένο σε 42 γλώσσες) που εμπνέει και συγκινεί και κυκλοφορεί 24 Μαρτίου.


Τελειώνει με εμάς Coolen Hoover, μτφ.: Νέλλα Γιατράκου, Διόπτρα
Τελειώνει με εμάς
Coolen Hoover, μτφ.: Νέλλα Γιατράκου, Διόπτρα
Η ζωή δεν ήταν εύκολη για τη Λίλι, όμως αυτό δεν την εμπόδισε να δουλέψει σκληρά για να εκπληρώσει όλα όσα ονειρευόταν. Αφού έφυγε από τη μικρή πόλη του Μέιν, σπούδασε, μετακόμισε στη Βοστώνη και άνοιξε τη δική της επιχείρηση. Έτσι, όταν γνωρίζει τον γοητευτικό νευροχειρουργό Ράιλ Κινκέιντ, ξαφνικά η ζωή της φαντάζει πολύ όμορφη για να είναι αληθινή. Η Λίλι δεν μπορεί να τον βγάλει από το μυαλό της, όμως η απέχθειά του για τις σχέσεις είναι ανησυχητική. Ωστόσο, δεν την κατακλύζουν μόνο τα ερωτήματα για τη σχέση της αλλά και οι σκέψεις της για τον Άτλας Κόριγκαν – τον πρώτο της έρωτα που τη δένει με το παρελθόν που άφησε πίσω της. Όταν εμφανίζεται ξανά, ξαφνικά ό,τι έχει χτίσει η Λίλι με τον Ράιλ απειλείται… Μία νεανική ιστορία γεμάτη ανατροπές και οδυνηρές αλήθειες.


Ο Τζεβντέτ Μπέη και οι γιοι του Ορχάν Παμούκ, μτφ.: Στέλλα Βρετού, Πατάκης
Ο Τζεβντέτ Μπέη και οι γιοι του
Ορχάν Παμούκ, μτφ.: Στέλλα Βρετού, Πατάκης  
Τρεις γενιές μιας οικογένειας, από τις αρχές του 20ού αιώνα και μέχρι τα τέλη του. Ο Τζεβντέτ μπέη, ιδιοκτήτης ενός μικρού εμπορικού καταστήματος, φιλοδοξεί να αποκτήσει οικονομική ευμάρεια και μια οικογένεια «δυτικής» νοοτροπίας. Η ιστορία του και η ιστορία των γιων του, όπως την αφηγείται ο Παμούκ, παρακολουθεί την εξέλιξη της καθημερινής ζωής στα χρόνια της Τουρκικής Δημοκρατίας: τον καινούργιο τρόπο ζωής στις πολυκατοικίες, τις αλλαγές στη διαρρύθμιση και στη διακόσμηση των σπιτιών, τα κυριακάτικα απογεύματα γύρω από το ραδιόφωνο, τα ψώνια στα μαγαζιά του Μπέγιογλου... Το πρώτο βιβλίο του Παμούκ είναι ένα μυθιστόρημα που εντέλει μιλά για τις αγάπες και τα πάθη της ανερχόμενης αστικής τάξης της τουρκικής κοινωνίας.


Κυριακή της Μητέρας Γκράχαμ Σουίφτ, μτφ.: Κατερίνα Σχινά, Μίνωας
Κυριακή της Μητέρας
Γκράχαμ Σουίφτ, μτφ.: Κατερίνα Σχινά, Μίνωας
Μια ασυνήθιστα ζεστή ημέρα του Μαρτίου 1924, στη Γιορτή της Μητέρας, η 22χρονη Τζέιν, καμαριέρα σε μια εξοχική έπαυλη της Αγγλίας, συναντά τον κρυφό εραστή της Πολ Σέρινγκαμ, νεαρό κληρονόμο ενός γειτονικού κτήματος. Ο μυστικός δεσμός τους μετρά μια εξαετία σχεδόν, από τότε που η Τζέιν άρχισε να εργάζεται στην έπαυλη. Τώρα ο Πολ πρόκειται να παντρευτεί μια γυναίκα που ταιριάζει περισσότερο στην κοινωνική του θέση, και η σχέση τους πρέπει να τελειώσει. Το τραγικό γεγονός που θα ακολουθήσει και το οποίο δεν θα μπορούσε ποτέ να προβλέψει η Τζέιν αλλάζει τη ζωή της για πάντα… 


Μια πτήση μαγική Giovanna Giordano, μτφ.: Στέλλα Πεκιαρίδη, Μεταίχμιο
Μια πτήση μαγική
Giovanna Giordano, μτφ.: Στέλλα Πεκιαρίδη, Μεταίχμιο 
«Σου αρέσει να πετάς;» «Είναι το μοναδικό πράγμα που ξέρω να κάνω». «Έρωτα ξέρεις να κάνεις;» «Νομίζω πως ναι». «Πάλι καλά. Γιατί είσαι τόσο λευκός;» «Γιατί δεν με έχει κάψει ο ήλιος». «Γιατί πετάς;» «Γιατί αγαπώ την ελευθερία». Ο 23χρονος πιλότος Τζούλιο Τζαμό φτάνει στην Αφρική για μια μυστική αποστολή. Μπορεί κανείς να αφηγηθεί μια πολεμική ιστορία, μια ιστορία για κατακτήσεις, βρόμικες μάχες στις αποικίες, και να την κάνει να μοιάζει με μαγευτικό παραμύθι; Η Giovanna Giordano το κάνει, καταδιώκοντας τον Τζούλιο Τζαμό, τον «ταχυδρόμο του ουρανού», στη διαδρομή του από την Ερυθραία στην Αβησσυνία. 


Στο τέλος πεθαίνουν και οι δύο  Adam Silvera, μτφ.: Βαγγέλης Γιαννίσης, Διόπτρα
Στο τέλος πεθαίνουν και οι δύο 
Adam Silvera, μτφ.: Βαγγέλης Γιαννίσης, Διόπτρα 
Μια μέρα λίγο μετά τα μεσάνυχτα, καλούν από το Δελτίο Θανάτου τον Ματέο και τον Ρούφους για να τους αναγγείλουν ότι έφτασε η μοιραία μέρα. Ο Ματέο και ο Ρούφους είναι εντελώς άγνωστοι, αλλά, για διαφορετικούς λόγους, και οι δύο θέλουν να κάνουν έναν νέο φίλο. Έχουν μόνο 24 ώρες. Μέσα από την εφαρμογή «Ο Τελευταίος Φίλος», ο Ρούφους και ο Ματέο πρόκειται να συναντηθούν για την τελευταία μεγάλη περιπέτεια – να ζήσουν μια ολόκληρη ζωή σε μια μέρα. Μια ιστορία που υπενθυμίζει ότι δεν υπάρχει ζωή χωρίς θάνατο, αγάπη χωρίς απώλεια και ότι είναι δυνατόν να αλλάξει αναπάντεχα όλος ο κόσμος μας. Αλήθεια, εσύ τι θα έκανες αν σου έλεγαν ότι έχεις μόνο 24 ώρες ζωής;


Ποίηση 

Αποκατάσταση Βασίλης Αμανατίδης, Νεφέλη
Αποκατάσταση
Βασίλης Αμανατίδης, Νεφέλη
Το ένατο κατά σειρά βιβλίο ποίησης του Βασίλη Αμανατίδη είναι μια συγκλονιστική ποιητική μαρτυρία από τη χώρα των ζωντανών, που συναρμόζει το επικαιρικό και επείγον του ντοκουμέντου με το άχρονο. Μέσα από τον βυθό ενός σπονδυλωτού έργου 53+4 ποιημάτων, αναδύεται κυρίαρχη η δύναμη και η δημιουργική ικανότητα του νου να υπερνικά τη βάναυση πραγματικότητα, αλλά και της γλώσσας –και μετωνυμικά της ποίησης– να μεταμορφώνεται και να μας μεταμορφώνει, συνενώνοντάς μας πέρα από το γενετήσιο τραύμα, τη φθορά, τον θάνατο. 


Γράμματα στον «Ελικώνα» Μαρίνα Τσβετάεβα, Νεφέλη
Γράμματα στον «Ελικώνα»
Μαρίνα Τσβετάεβα, Νεφέλη
Κατά τη σπουδαία ρωσίδα ποιήτρια Μαρίνα Τσβετάεβα «όλη η ζωή χωρίζεται σε τρεις περιόδους: προαίσθηση του έρωτα, πράξη του έρωτα και ανάμνηση του έρωτα». Αυτά τα γράμματα ανήκουν στη μεσαία – γράφτηκαν στα ρωσικά στη δίνη μιας συνάντησης στο Βερολίνο το 1922. Η μετάφρασή τους όμως από την ποιήτρια στα γαλλικά, όταν δέκα χρόνια αργότερα βρίσκεται αυτοεξόριστη στο Παρίσι, τοποθετείται στην τελευταία. Στην πραγματικότητα, πρόκειται περισσότερο για μεταγραφή, όπου η Τσβετάεβα ενθέτει σχόλια, ποιητικά της αποσπάσματα αναφερόμενα στην εποχή και κυρίως, δύο συνοψιστικές αφηγήσεις, που «δένουν» τις επιστολές σε μια ολοκληρωμένη ερωτική ιστορία – με νήμα τον χρόνο που έχει μεσολαβήσει.

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ