Σφαγείο Νούμερο 5: Η Θηριωδία του Πολέμου
Το απόλυτο αντιπολεμικό βιβλίο του Kurt Vonnegut σε ένα graphic novel των Ryan North και Albert Monteys
«Σφαγείο Νούμερο 5»: Το graphic novel των Ryan Noth και Albert Monteys για το βιβλίο του Kurt Vonnegut κυκλοφορεί στα ελληνικά από τις εκδόσεις Anubis
Ο Kurt Vonnegut γράφει το 1969 το απόλυτο αντιπολεμικό βιβλίο. Αναφέρεται στον Δεύτερο Παγκόσμιο Πόλεμο αλλά το βιβλίο γίνεται δημοφιλές λόγω του πολέμου στο Βιετνάμ. Ο Ryan North και ο Albert Monteys το διασκευάζουν σήμερα σε graphic novel. Οι Εκδόσεις Anubis το κυκλοφορούν... Έτσι είν’ αυτά.
Μια ολόκληρη πόλη βομβαρδίζεται για μέρες, χωρίς να έχει στρατό, χωρίς να έχει εργοστάσια. Τίποτα, εδώ υπάρχουν μόνο άμαχοι κι αιχμάλωτοι. Τη γλιτώνεις παρά τρίχα επειδή σ’ έχουν κλεισμένο –αιχμάλωτο- μέσα σ’ ένα σφαγείο μαζί με τα κρέατα. Βγαίνοντας, βλέπεις ότι έχουν ισοπεδωθεί τα πάντα. Κοιτάζοντας γύρω, αποκτάς ένα μότο, που το κολλάς ύστερα παντού: «Έτσι είν’ αυτά».
Στον παιδικό «Σιρανό» της Ντοτρεμέρ διαβάζω ότι «ο πόλεμος είναι φριχτός. Ο πόλεμος είναι θάνατος, ο πόλεμος είναι μίσος, ο πόλεμος είναι φόβος, ο πόλεμος είναι δάκρυα, ο πόλεμος είναι θόρυβος». Κι αυτή η φράση μ’ ακολουθεί περίπου όσο κι ο μεγάλος εφιάλτης ενός Vonnegut. Ο πόλεμος είναι παράνοια, ο πόλεμος είναι το τέλος χωρίς μια επικείμενη (νέα) αρχή.
Ο Vonnegut κάπνιζε άφιλτρα Pall Mall καθώς «είχε ενδιαφέρον να αυτοκτονείς με στιλ». Τι θα μπορούσες άλλωστε περισσότερο να πάθεις όταν μερικές εκατοντάδες τόνοι από βόμβες είχαν σκάσει στο κεφάλι σου. Κι αλήθεια, τι θα μπορούσες να πεις την ώρα που συνέβαινε αυτό; Ευτυχώς, υπήρχαν τα πουλιά: τουίτ τουί ουίτ.
Νέα παιδιά που από τύχη -από ατυχία δηλαδή- βρίσκονται στην πρώτη γραμμή του πολέμου. Απρόσωπη μάζα που πηγαίνει στη σφαγή της. Δεν έχεις την παραμικρή ιδέα προς ποια κατεύθυνση πηγαίνει όλο αυτό, μα ακολουθείς. Με τα σκαρπίνια σου στο χιόνι. Χωρίς παλτό. Έτσι είν’ αυτά…
Ο Μπίλι Πίλγκριμ, ένας ιδιότυπος προσκυνητής, βρίσκεται στην πρώτη γραμμή ενός ακατανόητου πολέμου, βιώνει την τραγωδία του και –χωρίς τη θέλησή του- ξεκινά ένα υπαρξιακό ταξίδι αυτογνωσίας. Κάτι ψάχνει, κάτι βρίσκει, κάτι χάνει.
Ύστερα τον απαγάγουν οι τραλφαμαντοριανοί και τον οδηγούν στον πλανήτη τους. Όχι επειδή είναι έξυπνος ή ενδιαφέρων ή ιδιαίτερος. Επειδή είναι απλώς το τυπικό δείγμα εκείνου που «τεμαχίζει τον χρόνο». Για τους τραλφαμαντοριανούς, το παρελθόν, το παρόν και το μέλλον συνδέονται άρρηκτα. Ο χρόνος δεν δημιουργεί κάτι. Δεν περνάει. Απλώς, υπάρχει!
Η επιστημονική φαντασία δεν είναι αυτοσκοπός για τον Vonnegut. Τη χρησιμοποιεί για να μεταφέρει τα μηνύματα που θέλει, διατηρώντας απόλυτη ελευθερία ως προς τις συμβάσεις του είδους.
Το να γράψει κανείς για την πιο τραυματική του εμπειρία, είναι δύσκολο. Είκοσι χρόνια του πήρε ν’ αρχίσει. Δεν μπορείς να αναπαραγάγεις τον τρόπο που τρέμει η γη, τον θόρυβο από τις βόμβες, την όψη των χιλιάδων νεκρών, τη μυρωδιά των πτωμάτων, το κάψιμο της σάρκινης μάζας από τα φλογοβόλα, τη φρίκη, τη φρίκη…
Το «Σφαγείο Νούμερο 5» του Kurt Vonnegut είναι ένα συγκλονιστικό βιβλίο πάνω στη φρίκη. Και το graphic novel των Ryan North και ο Albert Monteys καταφέρνει να τη μεταφέρει στις μεθεπόμενες γενιές ανάγλυφη και -πράγμα ασυνήθιστο- χωρίς ακρότητες. Την ίδια στιγμή, για εκείνους που έχουν διαβάσει το βιβλίο, προσφέρει μια ολοκαίνουργια ευκαιρία αιχμαλώτισης -ωχ, λάθος λέξη- του βλέμματος.
Το να σταματήσει κανείς τους πολέμους, είναι αδύνατο. Μοιάζει με το να προσπαθεί να σταματήσει τους παγετώνες. Όπως συμβαίνει λοιπόν στις περιπτώσεις που δεν μπορείς ν’ αλλάξεις τον Κόσμο, το να ξεκινήσεις μια συζήτηση πάνω στα χάλια του, αποτελεί μια σχεδόν επαναστατική πράξη. Ο Vonnegut τα κατάφερε. Κι άρχισε να μιλάει με ακατάσχετη ειρωνεία για το παρελθόν, το παρόν και το μέλλον: «Παρακαλώ, μετά τον πόλεμο, διατηρείτε τον κόσμο καθαρό, όπως τον βρήκατε»! Αν επιζήσατε. Αλλιώς, έτσι είν’ αυτά…
ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ
ΔΙΑΒΑΖΟΝΤΑΙ ΠΑΝΤΑ
ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
Μια μετάφραση του ποιήματος που γράφτηκε το 1927
Στο βιβλίο του κτηνιάτρου Κλοντ Μπεατά, που μπήκε στη λίστα των πλέον ευπώλητων βιβλίων της Γαλλίας, μαθαίνεις πολλά και άγνωστα μυστικά για τη γάτα σου
Μια ιστορία αγάπης και αυτογνωσίας γεμάτη λευκές τρίχες
Έχεις λίγο περισσότερο χρόνο απ’ ό,τι συνήθως. Τα βιβλιοπωλεία είναι φορτωμένα από σπουδαία βιβλία αυτόν τον καιρό. Γιατί δεν διαλέγεις μερικά;
8 προτάσεις για να διαβάσουμε τις ημέρες των γιορτών
Μια Θεσσαλονικιά ποιήτρια του Μεσοπολέμου έρχεται πάλι στο προσκήνιο
Συνέντευξη με τον υπουργό Προστασίας του Πολίτη με αφορμή την αυτοβιογραφία του «Στον ίδιο δρόμο»
Η σημασία αυτού του συστήματος ανισότητας, η καταχρηστική χρήση του όρου και το ζοφερό μας μέλλον
Ξεφυλλίζουμε νέα βιβλία και προτείνουμε ιδέες και τίτλους για τις γιορτές των Χριστουγέννων
Οι δυσκολίες μιας οικογένειας μεταναστών στην Αμερική, ένας ύμνος στην αγάπη
Τα λόγια τα λέμε, αλλά πόσες φορές τα εννοούμε; Πολλές φορές άλλα σκεφτόμαστε, άλλα θέλουμε, άλλα λέμε κι άλλα κάνουμε
Ο εκπαιδευτικός και συγγραφέας παιδικών βιβλίων Μάριος Μάζαρης εξηγεί γιατί είναι σημαντικό να διαβάζουμε βιβλία στα παιδιά μας
Στο «Θέλω» της Τζίλιαν Άντερσον θα βρείτε μερικές από τις απαντήσεις
Η συγγραφή στο εξωτερικό είναι επάγγελμα και όχι πάρεργο
Ο συγγραφέας μάς εξηγεί όσα χρειάζεται να ξέρουμε για το νέο βιβλίο του «Πάντα η Αλεξάνδρεια», που κυκλοφορεί από τις εκδόσεις Μεταίχμιο
«Οι βιβλιοπώλες σώζουν ζωές. Τελεία και παύλα», δήλωσε μέσω του εκδότη του
Το τελευταίο της βιβλίο, που το υλικό του το δούλευε καθ’ ομολογίαν της για δέκα χρόνια, επιχειρεί ένα είδος λογοτεχνικής ταχυδακτυλουργίας
Κάτι μικρό, αλλά πανέμορφο, πριν τη νέα του ταινία Bugonia
Το Men in Love ξαναπιάνει την ιστορία της διαβόητης παρέας αμέσως μετά το τέλος του καλτ βιβλίου του 1993
Έχετε δει 20 από 200 άρθρα.