Βιβλιο

Παιδικά βιβλία, λογοτεχνία του φαντασιακού και διαπαιδαγώγηση

Καινούργιες αφίξεις αλλά και παλιά δοκιμασμένα στάνταρ.

62222-137653.jpg
A.V. Team
ΤΕΥΧΟΣ 789
9’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ
pexels-olia-danilevich-4982457.jpg
© Οlia Danilevich / Pexels

Αφιέρωμα βιβλίο: Ξεφυλλίζουμε τα βιβλία της σεζόν από Παιδικά βιβλία, λογοτεχνία του φαντασιακού και διαπαιδαγώγηση και σας προτείνουμε ιδέες και τίτλους.

ΠΑΙΔΙΚΟ ΒΙΒΛΙΟ

Ωκεανός, Emmanuelle Grundman, Εικονογράφηση: Helene Druvert, Εκδόσεις Καπόν
Ωκεανός, Emmanuelle Grundman, Εικονογράφηση: Helene Druvert, Εκδόσεις Καπόν
Πάρτε μια βαθιά ανάσα και βουτήξτε στο άπειρο γαλάζιο του ωκεανού. Εξερευνήστε τον πραγματικό πνεύμονα του πλανήτη μας και τους κατοίκους του από τις παραλίες έως τα βάθη της αβύσσου και κατανοήστε τους κινδύνους που απειλούν τον θαλάσσιο κόσμο μας μέσα από την εικονογράφηση της βραβευμένης Helene Druvert και τα εντυπωσιακά, κομμένα με λέιζερ αναπτύγματα, που συνοδεύουν τα περιεκτικά κείμενα της βιολόγου Emmanuelle Grundman. Μια αξέχαστη θαλασσινή οδύσσεια που θα συναρπάσει τα γεμάτα περιέργεια παιδιά αλλά και τους μεγάλους. Κατανοήστε πώς γεννιέται ένα κύμα και τον μηχανισμό της παλίρροιας, ανακαλύψτε τα εξωτικά, διάφανα πλάσματα στα βαθύτερα σημεία του ωκεανού και το θρυλικό γιγάντιο καλαμάρι. Θαυμάστε το ποικιλόχρωμο θέατρο των κοραλλιών και κολυμπήστε κάτω από τα παγόβουνα των πολικών ωκεανών. Επιπλέον, αυτή η θεαματική θαλασσινή οδύσσεια έρχεται να μας θυμίσει πόσο ουσιώδες είναι σήμερα να προστατέψουμε τους ωκεανούς, την πηγή της ανθρωπότητας, από τους κινδύνους που τους απειλούν.


Peppa Pig: Εκδρομή με το Σχολικό, Εκδόσεις Anubis
Peppa Pig: Εκδρομή με το Σχολικό, Εκδόσεις Anubis
Άλλη μια νέα κυκλοφορία στη σειρά δημοφιλών παιδικών βιβλίων Peppa Pig, το πρωτοποριακό παιχνιδοβιβλίο από χαρτόνι «Peppa Pig: Εκδρομή με το Σχολικό». Σε σχήμα σχολικού λεωφορείου και με πλαστικές ρόδες που γυρίζουν αληθινά, η εκδρομή της Πέππα και των συμμαθητών της δεν ήταν ποτέ πιο διασκεδαστική. «Η τάξη της Πέππα πάει εκδρομή με το σχολικό. Τι χαρά!». Καθώς το παιδί σας θα διαβάζει την ιστορία, αυτή διακόπτεται με ευχάριστο τρόπο για να του ζητήσει να τραγουδήσει μαζί με την Πέππα και τους φίλους της και από μια στροφή στον ρυθμό του γνωστού παιδικού τραγουδιού: «Του σχολικού οι ρόδες πάνε γύρω γύρω...». Για ηλικίες έως 7 ετών.


Κι εγώ κάνω γιόγκα, Delia Hernandez-Sara Mateos, Εκδόσεις Πρώτη Ύλη
Κι εγώ κάνω γιόγκα, Delia Hernandez-Sara Mateos, Εκδόσεις Πρώτη Ύλη
Μια πηγή έμπνευσης για μικρούς και μεγάλους, καθώς όλοι μπορούν να βρουν κάτι συναρπαστικό και χρήσιμο, ανατρέχοντας στις σελίδες του. Μέσα από τα εξαιρετικά σκίτσα της Sara Mateos και την ιστορία της μικρής Βέρας τα παιδιά θα μάθουν τα πάντα για τη γιόγκα: Πώς αυτή η πανάρχαια πρακτική μάς χαλαρώνει, με ποιο τρόπο γίνεται το εργαλείο για να φιλιώσουν με τα αδερφάκια τους, πώς μας προετοιμάζει για τις προκλήσεις της καθημερινότητας, μας διασκεδάζει και ταυτόχρονα γίνεται η αφορμή να περνούν ποιοτικό χρόνο με τους γονείς τους. Το καλύτερο: Στο τέλος του βιβλίου ο αναγνώστης θα βρει βήμα-βήμα πώς να εκτελέσει τις πιο γνωστές ασάνες (ασκήσεις) της γιόγκα, όπως η κόμπρα, το βουνό, ο πολεμιστής αλλά και τις πιο λυτρωτικές αναπνοές, όπως αυτή του αστεριού.


Η γεωγραφία είναι πολύ κουλ! Εκδόσεις Διόπτρα
Η γεωγραφία είναι πολύ κουλ!
Εκδόσεις Διόπτρα
Ένα βιβλίο δραστηριοτήτων για παιδιά. Πατέρα, έχει η Αγγλία Καλαμάτα; Αν αυτή η ερώτηση σας βασανίζει εδώ και χρόνια, ήρθε η ώρα να μάθετε την απάντηση! Το βιβλίο για το οποίο, αμερόληπτοι, καταξιωμένοι κριτικοί και ειδήμονες της Γεωγραφίας, έχουν γράψει πως πρόκειται για πραγματικό αριστούργημα! Δείτε και μόνοι σας: «Αν μπορούσα να διαλέξω ένα δώρο για όλον τον κόσμο, θα ήταν αυτό»: Άγιος Βασίλης. «Δεν έχει ξαναϋπάρξει καλύτερο βιβλίο δραστηριοτήτων. Ειλικρινά αξίζει Νόμπελ»: Η μαμά μου. «Με τέτοια βιβλία γεωγραφίας πιστεύω θα μπορέσω να βρω το σπίτι μου»: Πρώην κάτοικος της χαμένης Ατλαντίδας. Από ποια σημεία του κόσμου μάς ήρθαν τα υλικά της χωριάτικης σαλάτας; Γιατί δεν έχουν όλοι οι άνθρωποι το ίδιο χρώμα δέρματος; Ποια σημαία έχει πάνω της ένα λιοντάρι που κρατάει ένα σπαθί; Αυτές και άλλες ερωτήσεις θα λυθούν με τη βοήθεια αυτού του βιβλίου, μέσα από ιστορίες, κουίζ, ζωγραφιές και κρυπτόλεξα! Το βιβλίο έχει φτιαχτεί από την ομάδα που βρίσκεται πίσω από την online κοινότητα «Η γεωγραφία είναι πολύ κουλ» που έχει αγαπηθεί από χιλιάδες γονείς και εκπαιδευτικούς. Δημιουργήθηκε με πολλή αγάπη, με σκοπό να κάνει μικρούς και μεγάλους να αποκτήσουν μια πιο σφαιρική αντίληψη για τον πλανήτη. Μεγάλα Γεωγραφόπουλα, ήρθε η ώρα να ανακαλύψετε όλες τις απαντήσεις που σας ταλάνιζαν.


Ουρανός, Juliette Einhorn, Εκδόσεις Καπόν
Ουρανός, Juliette Einhorn, Εκδόσεις Καπόν
Ένα θαυμαστό ταξίδι στον ουρανό. Ποια είναι τα μετεωρολογικά φαινόμενα που διαταράσσουν τον ουρανό; Ποια είναι τα πουλιά και οι ιπτάμενες μηχανές που τον διασχίζουν; Ποια είναι τα άστρα που τον καλύπτουν; Μαθαίνουμε να αναγνωρίζουμε τα σύννεφα, καταλαβαίνουμε πώς γονιμοποιούνται τα φυτά, παρατηρούμε μια πτήση αποδημητικών πουλιών, παρακολουθούμε έναν ανεμοστρόβιλο ή μια έκλειψη, διασχίζουμε τα στρώματα της ατμόσφαιρας και πάμε όλο και πιο ψηλά, με το βλέμμα στραμμένο στα άστρα… Ταξιδέψτε μέσα από τα διαφορετικά στρώματα της ατμόσφαιρας και ανακαλύψτε τα πτηνά, τις ιπτάμενες μηχανές και τους μετεωρίτες που τα διασχίζουν, μαζί με τα ποικίλα μετεωρολογικά φαινόμενα που αναστατώνουν τον ουρανό.Μια μοναδική εναέρια περιδιάβαση, που συναρπάζει και πληροφορεί, και θα επιτρέψει στους αναγνώστες να αναγνωρίζουν τα σύννεφα, να κατανοήσουν την επικονίαση, τον κύκλο της ημέρας και της νύχτας, να παρατηρήσουν τα αποδημητικά πτηνά και το φωτεινό πρόσωπο της σελήνης, να παρακολουθήσουν με δέος έναν ανεμοστρόβιλο ή μια έκλειψη, να προβληματιστούν για την ατμοσφαιρική ρύπανση, όπως και να ενημερωθούν για τις «καθαρές» μορφές ενέργειας, και να πάνε όλο και πιο ψηλά, με το βλέμμα στραμμένο στα άστρα. Ένα ξεχωριστό βιβλίο γνώσης, εμπλουτισμένο με μια συναρπαστική, ζωντανή εικονογράφηση και αναπτύγματα κομμένα με λέιζερ, σχεδιασμένα από τη βραβευμένη εικονογράφο του Ωκεανού Hélène Druvert, και πλαισιωμένα από την έγκυρη και συνάμα ποιητική γραφή της Juliette Einhorn.


Emily Button: Πρόσκληση σε πάρτι, Elaine Field & Kathy Gemmell, Εικονογράφηση: Sami Sweeten & Katherine Hartley, Εκδόσεις Anubis
Emily Button: Πρόσκληση σε πάρτι, Elaine Field & Kathy Gemmell, Εικονογράφηση: Sami Sweeten & Katherine Hartley, Εκδόσεις Anubis
Στο πάρτι του Τεντ, όλα τα παιχνίδια είναι χαρούμενα εκτός από ένα. Η Έμιλι έχει τη λύση… στην τσέπη της! Καλωσορίσατε στην παιδική τους βιβλιοθήκη την Έμιλι Μπάτον, τη διάσημη πάνινη κούκλα της Hallmark, με τις εικονογραφημένες ιστορίες «Emily Button: Ένας καινούριος φίλος» και «Emily Button: Πρόσκληση σε πάρτι». Στον κόσμο της Έμιλι Μπάτον, τα πάντα έχουν αξία και όλα είναι χρήσιμα. Δεν έχουν καμία σημασία το ύψος, το χρώμα, ούτε καν αν είσαι φτιαγμένος από κορδέλες και κουρελάκια: με λίγη φαντασία, κέφι και πολλή δουλειά μπορούν να γίνουν θαύματα.Οι αξίες της οικολογίας, της φιλίας, της δημιουργικότητας αλλά και της αποδοχής και της προσφοράς δοσμένες μέσα από τις ιστορίες της διάσημης πάνινης κούκλας της Hallmark! (Για ηλικίες: 4-8)


Xελιδόνι πληγωμένο, Βαγγελιώ Κονδάκη - Καραμέτου, Εικονογράφηση: Πέγκυ Φούρκα, Εκδόσεις Πρώτη Ύλη
Xελιδόνι πληγωμένο, Βαγγελιώ Κονδάκη - Καραμέτου, Εικονογράφηση: Πέγκυ Φούρκα, Εκδόσεις Πρώτη Ύλη
Σελίδες αφιερωμένες σε όλους τους ανθρώπους που είναι αναγκασμένοι να φύγουν από την πατρίδα τους διωγμένοι και απελπισμένοι παίρνοντας έναν δρόμο μακρινό, ίσως για μια νέα πατρίδα. Η μακρά και δύσκολη πορεία της «προσφυγιάς» περνάει μέσα από ψεύτικες υποσχέσεις, μικρά και μεγάλα καράβια που δεν φτάνουν σε κανέναν προορισμό, καχύποπτους ανθρώπους που δυσκολεύονται να δεχθούν το «ξένο» και «διαφορετικό», αλλά κάπου στο βάθος ξεπηδάει και η καλοσύνη, η αλληλεγγύη και αλληλοβοήθεια που κάνει την ελπίδα να ανθίσει ξανά. Η συγγραφέας, έχοντας μελετήσει κείμενα και ζωγραφιές που έχουν φτιάξει τα ίδια τα προσφυγόπουλα, καταφέρνει να μιλήσει για σκληρές αλήθειες με έναν διακριτικό ποιητικό τρόπο, που ευαισθητοποιεί χωρίς να τραυματίζει την παιδική ψυχή. Στο τέλος του βιβλίου περιλαμβάνονται βιωματικά παιχνίδια ενσυναίσθησης.Για παιδιά 8-12 ετών.


Κι όμως, κινείται… Διατμηματική Επιτροπή της ΚΕ του ΚΚΕ για τις Μικρότερες Ηλικίες της Νεολαίας, Σύγχρονη Εποχή
Κι όμως, κινείται… Διατμηματική Επιτροπή της ΚΕ του ΚΚΕ για τις Μικρότερες Ηλικίες της Νεολαίας, Σύγχρονη Εποχή
Ιστορία του ανθρώπου και των κοινωνιών του. Φαντασία ή γνώση; Παραμύθι ή επιστήμη; Με το βιβλίο αυτό θα ταξιδέψετε σε άλλες εποχές, κοντινές και μακρινές, θα διακτινιστείτε στο παρελθόν, στο παρόν και στο μέλλον και βρείτε απαντήσεις στις πιο δύσκολες ερωτήσεις, αφού σκοπός της έκδοσης είναι να εξηγήσει με εύληπτο τρόπο στα παιδιά τον τρόπο με τον οποίο σχηματίστηκαν οι πρώτες ανθρώπινες κοινωνίες, πώς αυτές εξελίσσονται, προχωρούν και αλλάζουν εδώ και χιλιάδες χρόνια, μέχρι και σήμερα. Και γιατί όχι; Πώς θα μοιάζουν αύριο.


24 Eικόνες για την Επανάσταση του 1821 - Μακρυγιάννης &Ζωγράφος, ένας αγωνιστής και ένας καλλιτέχνης, Εκδόσεις Καπόν
24 Eικόνες για την Επανάσταση του 1821 - Μακρυγιάννης &Ζωγράφος, ένας αγωνιστής και ένας καλλιτέχνης, Εκδόσεις Καπόν
Είκοσι τέσσερις υποθετικοί διάλογοι με παιδιά και νέους που προτείνουν μια διαδρομή αποκρυπτογράφησης και ερμηνείας του κόσμου των εικόνων του Μακρυγιάννη. Στο βιβλίο παρουσιάζονται οι είκοσι τέσσερις πίνακες που δημιουργήθηκαν με την καθοδήγηση του στρατηγού Μακρυγιάννη από τον ζωγράφο Δημήτριο Ζωγράφο και αφηγούνται γεγονότα της Επανάστασης, από την έναρξή της μέχρι την ανεξαρτησία της Ελλάδας το 1830. Παρακολουθώντας τον κάθε διάλογο, ο αναγνώστης περιηγείται με μοναδικό τρόπο στον Αγώνα του 1821, ανακαλύπτοντας αθέατες πτυχές της Επανάστασης και της εποχής της. Και εγένετο ο Μακρυγιάννης… για παιδιά. Η Μαρίζα Ντεκάστρο, βασιζόμενη στη φυσική περιέργεια και την παρατηρητικότητα των παιδιών, αξιοποίησε τον πλούτο των λεπτομερειών κάθε εικόνας –τα πρόσωπα, την τοπογραφία και τη στρατηγική των μαχών, τις πολιορκίες και τις ναυμαχίες, τον οπλισμό, την ενδυμασία, αλλά και τα χρώματα και την τεχνική του ζωγράφου– και σκηνοθέτησε με παιδαγωγική σπουδή είκοσι τέσσερις υποθετικούς διαλόγους με παιδιά και νέους. Παρακολουθώντας τον κάθε διάλογο, οι μικροί αλλά και μεγάλοι αναγνώστες καθοδηγούνται σε μια γοητευτική αποκρυπτογράφηση και ερμηνεία του κόσμου των εικόνων του Μακρυγιάννη, ανακαλύπτοντας μικρές και μεγάλες στιγμές της Επανάστασης του 1821 και της εποχής της που δεν βρίσκουμε στα σχολικά βιβλία. Επιστημονική επιμέλεια: Φωτεινή Ασημακοπούλου, καθηγήτρια Νεότερης και Σύγχρονης Ιστορίας του Πανεπιστημίου Αθηνών.


ΛΟΓΟΤΕΧΝΙΑ ΤΟΥ ΦΑΝΤΑΣΤΙΚΟΥ

Οι Μάγισσες του Ντιουν, Brian Herbert & Kevin J. Anderson, Εκδόσεις Anubis
Οι Μάγισσες του Ντιουν, Brian Herbert & Kevin J. Anderson, Εκδόσεις Anubis
Στο πρώτο βιβλίο της νέας prequel τριλογίας της βραβευμένης σειράς επιστημονικής φαντασίας DUNE, έχουν περάσει ογδόντα τρία χρόνια από την καταστροφή των σκεπτόμενων μηχανών στη Μάχη του Κορρίν. Ο ήρωας πολέμου Βόριαν Ατρείδης έχει εξαφανιστεί. Οι απόγονοι του Άμπουλαρντ Χαρκόννεν, που είχε καταδικαστεί για δειλία κι εξοριστεί στο ζοφερό Λάνκιβεϊλ, συνεχίζουν να κατηγορούν τον Βόριαν για τη μοίρα τους. Στον πλανήτη-ζούγκλα Ρόσσακ, η Ρακέλλα Μπέρτο-Ανιρούλ, η πρώτη Σεβάσμια Μητέρα, έχει δημιουργήσει τη δική της Αδελφότητα, λειτουργώντας μια σχολή που εκπαιδεύει τις γυναίκες να βελτιώνουν το μυαλό και το σώμα τους. Οι απόγονοι του Αουρέλιους Βένπορτ και της Νόρμα Σένβα έχουν χτίσει μια εμπορική αυτοκρατορία, ενώ ο Γκιλμπέρτους Άλμπανς έχει ιδρύσει μία διαφορετική σχολή στον Λαμπάντας, που διδάσκει τους ανθρώπους να γίνονται Μέντατ. Ο αντιτεχνολογικός ζήλος εξακολουθεί να εξαπλώνεται στους αποικισμένους από ανθρώπους πλανήτες, με ισχυρές, φανατικές ομάδες να επιβάλουν βίαιες εκκαθαρίσεις. Το πρώτο βιβλίο της συγκλονιστικής, περιπετειώδους τριλογίας, που αποκαλύπτει τις μυστηριώδεις πτυχές των σχολών και των πολιτικών σχημάτων που έχουν διαμορφώσει το σύμπαν του Dune, θα σας καθηλώσει.


Αλλόκοτο, Eli Brown, Εκδόσεις Anubis
Αλλόκοτο, Eli Brown, Εκδόσεις Anubis
Μια εναλλακτική ιστορία της Αμερικής του 19ου αιώνα: Μια τσαγιέρα που δεν αδειάζει ποτέ, ένας γάντζος που παγώνει ό,τι αγγίζει, μια θράκα που καίει ακατάπαυστα, αλλόκοτα καθημερινά αντικείμενα με ξεχωριστές ιδιότητες. Η Κλόβερ Έλκιν, κόρη του γιατρού Κόνστανταϊν, ζει σε έναν τόπο όπου τα θαύματα είναι αληθινά. Διακατέχεται από έμφυτη περιέργεια και ονειρεύεται μια ζωή γεμάτη περιπέτεια και δράση, συλλέγοντας αλλόκοτα αντικείμενσ στα χνάρια της μητέρας της. Καθώς οι εντάσεις στα σύνορα κλιμακώνονται, η Κλόβερ θα βρεθεί αντιμέτωπη με κάτι πολύ μεγαλύτερο από την ίδια: την αποστολή να προστατέψει το αλλόκοτο που της εμπιστεύτηκε ο πατέρας της, εκείνο που μπορεί να δώσει το έναυσμα για την έναρξη ενός πολέμου ή και για την αποφυγή του. Στο ταξίδι της, η Κλόβερ θα συναντήσει έναν πετεινό που διοικεί στρατό, μια θεατρίνα που είναι άσος στα ψέματα κι έναν άνθρωπο κυριευμένο από ένα καπέλο που κλέβει μυστικά... Και όλα αυτά ενόσω την κυνηγούν αδίστακτοι κακοποιοί και τα φρικτά δημιουργήματα μιας μάγισσας. Καθώς ανακαλύπτει την αλήθεια για τους γονείς και το παρελθόν της, η γενναία Κλόβερ θα γίνει ηρωίδα σε αυτή την εναλλακτική εκδοχή των ΗΠΑ του 19ου αιώνα, μπλεγμένη για τα καλά στο κουβάρι της ιστορίας...


ΔΙΑΠΑΙΔΑΓΩΓΗΣΗ

Τα μάτια δεν σωπαίνουν ποτέ, Lori Desautels - Michael Mcknight, Πρώτη Ύλη
Τα μάτια δεν σωπαίνουν ποτέ, Lori Desautels - Michael Mcknight, Πρώτη Ύλη
Τι ανάγκες άραγε έχει ένα «δύσκολο» παιδί; Πώς μπορεί να ανταποκριθεί λυσιτελώς ο εκπαιδευτικός σ’ αυτές τις ανάγκες αλλά και ο κάθε ενήλικας που θα αναλάβει να φροντίσει ένα τέτοιο παιδί; Τι χρειάζεται να γνωρίζει ο ενήλικας; Πώς πρέπει να προετοιμαστεί;Σε μια σειρά παρόμοιων ερωτήσεων δίνει απαντήσεις το βιβλίο αυτό. Στηρίζεται ευρέως στη γνώση που μας παρέχει σήμερα η νευροβιολογία του εγκεφάλου και η νευροβιολογία των σχέσεων, και καταλήγει σε απτά συμπεράσματα που υποστηρίζουν τους γονείς, τους εκπαιδευτικούς αλλά και μια σειρά από επαγγέλματα που απασχολούνται με τη φροντίδα ανηλίκων κάθε ανατροφής και ηλικίας. Ένα βιβλίο για να βάλουμε τη σχέση με τα παιδιά μας σε νέα βάση, σε επιμέλεια του Σπύρου Κασσιμάτη.

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ