- CITY GUIDE
- PODCAST
-
11°
Έξι ευρωπαϊκές πόλεις της λογοτεχνίας
Από τη Στοκχόλμη του βορρά στη Φερράρα του νότου, στα ίχνη των μεγάλων ευρωπαίων συγγραφέων
Στοκχόλμη, Εδιμβούργο, Λισαβόνα, Φερράρα, Δουβλίνο, Λονδίνο: ;Eξι ευρωπαϊκές πόλεις που πρωταγωνιστούν σε βιβλία μεγάλων συγγραφέων
Στοκχόλμη: Η πρωτεύουσα της Σουηδίας δεν είναι μόνο κέντρο τεχνολογίας και μινιμαλιστικού ντιζάιν· το σκανδιναβικό αρχιπέλαγος ήταν και παραμένει ένας λογοτεχνικός θησαυρός που περιλαμβάνει συγγραφείς όπως τον ποιητή Tomas Tranströmer («Οι μνήμες με βλέπουν») και την Astrid Lindgren, δημιουργό της «Πίπης της Φακιδομύτης» και του «Κάρλσον στη στέγη». Στο έργο της Lindgren είναι αφιερωμένο ένα theme park, στο νησάκι Djurgården, στην καρδιά της σουηδικής πρωτεύουσας. Tις τελευταίες δεκαετίες, στη λογοτεχνική παράδοση του August Strindberg και της Selma Lagerlöf που πήρε το Νόμπελ το 1908 («Το θαυμαστό ταξίδι του Νιλς Χόλγκερσον»), προστέθηκαν συγγραφείς αστυνομικών και crime που κατέκτησαν την παγκόσμια αγορά βιβλίου. Παρά τη χαμηλή εγκληματικότητα, η Στοκχόλμη έγινε μία από τις πόλεις του Nordic noir με μεγάλα μπεστ-σέλερ όπως «Το κορίτσι με το τατουάζ» του Stieg Larsson και το «Studio Sex» της Liza Marklund. Η Στοκχόλμη διαθέτει μια από τις σπουδαιότερες δημόσιες βιβλιοθήκες στον κόσμο με πάνω από 2.000.000 τόμους.
Εδιμβούργο: Η σκωτσέζικη μεγαλούπολη έχει εμπνεύσει πάνω από 500 μυθιστορήματα. Για τους Σκωτσέζους είναι η πατρίδα του εθνικού τους ποιητή Robert Burns, αλλά για εμάς τους υπόλοιπους Ευρωπαίους είναι ταυτισμένη με τον Ian Rankin («Ένα τραγούδι για δύσκολους καιρούς»), καθώς και με το «Trainspotting» του Irvine Walsh. Στο Εδιμβούργο υπάρχει το «Μουσείο του συγγραφέα» που στεγάζεται σε ένα κτίσμα του 17ου αιώνα και είναι αφιερωμένο στους τοπικούς συγγραφείς όπως ο Sir Walter Scott («Ιβανόης», «Ρομπ Ρόυ») και ο Robert Louis Stevenson («Το νησί των θησαυρών», «Δόκτωρ Τζέκυλ και κύριος Χάιντ»).
Λισαβόνα: Η πορτογαλική πρωτεύουσα θεωρείται επίσης πρωτεύουσα των βιβλιοπωλείων. Εκτός από πατρίδα του Fernando Pessoa ―ο Pessoa είναι για τη Λισαβόνα ό,τι ο Καβάφης για την Αλεξάνδρεια― είναι το σκηνικό των βιβλίων του António Lobo Antunes («Ώσπου οι πέτρες να γίνουν ελαφρύτερες απ’ το νερό») και του Jose Luis Peixoto («Κανένα βλέμμα»).
Φερράρα: Η ιστορική πόλη της Εμίλια-Ρομάνια στη βόρεια Ιταλία είναι πατρίδα του Torquato Tasso, συγγραφέα της «Απελυθερωμένης Ιερουσαλήμ», και του Ludovico Ariosto, δημιουργού του έπους «Μαινόμενος Ορλάνδος». Στον 20ό αιώνα η Φερράρα έγινε το σκηνικό των μυθιστορημάτων του Giorgio Bassani «Ο κήπος των Φίντζι-Κοντίνι» και «Μακριά νύχτα του 1943». Η Βρετανίδα συγγραφέας Sarah Dunant τοποθέτησε σε ένα μοναστήρι στη Φερράρα το ιστορικό της μυθιστόρημα «Ιερές καρδιές». Ολόκληρη η πόλη είναι μνημείο παγκόσμιας πολιτιστικής κληρονομιάς της UNESCO.
Δουβλίνο: Οι επισκέπτες της ιρλανδικής πρωτεύουσας μπορούν να ακολουθήσουν τη διαδρομή Dublin Literary Pub Crawl στα ίχνη των μεγάλων ιρλανδών συγγραφέων και ποιητών. Κυριαρχούν ο James Joyce και ο William Butler Yeats. Στο Μουσείο των Συγγραφέων που άνοιξε το 1991, οι επισκέπτες μπορούν να δουν πρωτότυπες εκδόσεις και χειρόγραφα Ιρλανδών ποιητών και μυθιστοριογράφων, μεταξύ των οποίων ο Jonathan Swift, o Bram Stoker («Ο δράκουλας»), o Oscar Wilde, ο Bernard Shaw και ο Samuel Beckett.
Λονδίνο: «Λονδίνα» υπάρχουν πολλά. Υπάρχει το Λονδίνο του Σαίξπηρ, το Λονδίνο του Dickens, το Λονδίνο του James Bond (δηλαδή του Ian Fleming), το Λονδίνο του Martin Amis («Το χρήμα»). Υπάρχει το Λονδίνο της Zadie Smith («Λευκό χαμόγελο σε μαύρο φόντο»), το Λονδίνο της Virginia Wolfe («Η κυρία Νταλογουέι») και το Λονδίνο του Sir Conan Doyle και του ήρωά του, του Sherlock Holmes. To Dukes Bar στο Λονδίνο προσφέρει μαρτίνι όπως εκείνο που προτιμούσε ο James Bond.
ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ
ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
Θα μπορούσε η εικονική πραγματικότητα να είναι μια μορφή αυθεντικής πραγματικότητας; Μήπως ζούμε ήδη σε μια προσομοίωση που έχει δημιουργηθεί από κάποια τεχνητή νοημοσύνη; Τι μας είπε ο συγγραφέας
«Δεν θα πάψω να αγαπώ τα βιβλία του Νιλ Γκέιμαν, αλλά δεν μπορώ πια να τα υποστηρίξω δημόσια»
Ένα έχω να πω, σαπό στον Σελίν για το μυθιστόρημα και εύγε στην Εστία που μας έκανε δώρο αυτή την έκδοση
Μιλήσαμε με αφορμή το βιβλίο του Με τα Μάτια του Ρίγκελ
«Συναντήσεις Κορυφής» με τον Γιώργο Καραμπέλια και εκλεκτούς καλεσμένους
Ο διακεκριμένος δικηγόρος, δημοσιογράφος και εκδότης παίρνει θέση στο πρόσφατο βιβλίο του
Ένα ποιήμα από το βιβλίο που έλαβε το Βραβείο Ποίησης του Ιδρύματος Κώστα και Ελένης Ουράνη της Ακαδημίας Αθηνών για το 2024
Τι είπε ο συγγραφέας για το πρώτο του μυθιστόρημα που κυκλοφορεί από τις εκδόσεις Βακχικόν.
Η συλλογή γυναικείων, φεμινιστικών διηγημάτων της Τσο Ναμ-Τζου κυκλοφορεί στις 20 Ιανουαρίου
Κάθε φορά που μου συμβαίνει κάτι παρόμοιο είναι λες κι ανοίγει μια μυστική πόρτα κάπου στο σύμπαν και κάτι μου ψιθυρίζει: Έλα, πέρνα μέσα
16 ταινίες μικρού μήκους; Θα μπορούσαν!
Ο διακεκριμένος ψυχίατρος – ψυχαναλυτής μιλάει για την αλληλένδετη σχέση σώματος και ψυχής
Τα έργα του έχουν μεταφραστεί σε 24 γλώσσες
2 βιβλία για να διαβάσουμε τις ημέρες των γιορτών
Η συνεισφορά του γάλλου οικονομολόγου στον δημόσιο διάλογο περί ανισοτήτων από το 2014 μέχρι σήμερα
Ο Παναγιώτης Σκληρός μας ταξιδεύει στη Λευκάδατων δεκαετιών του ’50, του ’60 και του ’70 μέσα από τα βιβλία «Μικρές λευκαδίτικες ιστορίες» και «Η Αλτάνη και άλλες Λευκαδίτικες ιστορίες»
Ένα αφήγημα «για τα πάθη του σώματος και τις ανάγκες της ψυχής»
«Η προσφορά του στη γενιά μας και στα πολιτικά πράγματα της χώρας θα παραμείνει σημαδιακή»
Ρωτήσαμε 10 προσωπικότητες από τους χώρους των τεχνών, των βιβλίων, της πολιτικής και της ακαδημαϊκής ζωής να μας μιλήσουν για τα τρία βιβλία που διάβασαν και αγάπησαν περισσότερο μέσα στο 2024. (Έχουμε κι ένα έξτρα. Κι είναι, φυσικά, ποίηση.)
Έχετε δει 20 από 200 άρθρα.