Βιβλιο

Έξι ευρωπαϊκές πόλεις της λογοτεχνίας

Από τη Στοκχόλμη του βορρά στη Φερράρα του νότου, στα ίχνη των μεγάλων ευρωπαίων συγγραφέων

114824-667199.jpg
Νατάσσα Καρυστινού
2’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ
Στοκχόλμη
Στοκχόλμη © Adam Gavlák / Unsplash

Στοκχόλμη, Εδιμβούργο, Λισαβόνα, Φερράρα, Δουβλίνο, Λονδίνο: ;Eξι ευρωπαϊκές πόλεις που πρωταγωνιστούν σε βιβλία μεγάλων συγγραφέων

Στοκχόλμη: Η πρωτεύουσα της Σουηδίας δεν είναι μόνο κέντρο τεχνολογίας και μινιμαλιστικού ντιζάιν· το σκανδιναβικό αρχιπέλαγος ήταν και παραμένει ένας λογοτεχνικός θησαυρός που περιλαμβάνει συγγραφείς όπως τον ποιητή Tomas Tranströmer («Οι μνήμες με βλέπουν») και την Astrid Lindgren, δημιουργό της «Πίπης της Φακιδομύτης» και του «Κάρλσον στη στέγη». Στο έργο της Lindgren είναι αφιερωμένο ένα theme park, στο νησάκι Djurgården, στην καρδιά της σουηδικής πρωτεύουσας. Tις τελευταίες δεκαετίες, στη λογοτεχνική παράδοση του August Strindberg και της Selma Lagerlöf που πήρε το Νόμπελ το 1908 («Το θαυμαστό ταξίδι του Νιλς Χόλγκερσον»), προστέθηκαν συγγραφείς αστυνομικών και crime που κατέκτησαν την παγκόσμια αγορά βιβλίου. Παρά τη χαμηλή εγκληματικότητα, η Στοκχόλμη έγινε μία από τις πόλεις του Nordic noir με μεγάλα μπεστ-σέλερ όπως «Το κορίτσι με το τατουάζ» του Stieg Larsson και το «Studio Sex» της Liza Marklund. Η Στοκχόλμη διαθέτει μια από τις σπουδαιότερες δημόσιες βιβλιοθήκες στον κόσμο με πάνω από 2.000.000 τόμους.

Εδιμβούργο: Η σκωτσέζικη μεγαλούπολη έχει εμπνεύσει πάνω από 500 μυθιστορήματα. Για τους Σκωτσέζους είναι η πατρίδα του εθνικού τους ποιητή Robert Burns, αλλά για εμάς τους υπόλοιπους Ευρωπαίους είναι ταυτισμένη με τον Ian Rankin («Ένα τραγούδι για δύσκολους καιρούς»), καθώς και με το «Trainspotting» του Irvine Walsh. Στο Εδιμβούργο υπάρχει το «Μουσείο του συγγραφέα» που στεγάζεται σε ένα κτίσμα του 17ου αιώνα και είναι αφιερωμένο στους τοπικούς συγγραφείς όπως ο Sir Walter Scott («Ιβανόης», «Ρομπ Ρόυ») και ο Robert Louis Stevenson («Το νησί των θησαυρών», «Δόκτωρ Τζέκυλ και κύριος Χάιντ»).

Castle Court, Εδιμβούργο
Castle Court, Εδιμβούργο © Marlon Silva / Unsplash

Λισαβόνα: Η πορτογαλική πρωτεύουσα θεωρείται επίσης πρωτεύουσα των βιβλιοπωλείων. Εκτός από πατρίδα του Fernando Pessoa ―ο Pessoa είναι για τη Λισαβόνα ό,τι ο Καβάφης για την Αλεξάνδρεια― είναι το σκηνικό των βιβλίων του António Lobo Antunes («Ώσπου οι πέτρες να γίνουν ελαφρύτερες απ’ το νερό») και του Jose Luis Peixoto («Κανένα βλέμμα»).

LIvraria Lello, Λισαβόνα
Η LIvraria Lello, ένα από τα παλαιότερα βιβλιοπωλεία στη Λισαβόνα © redcharlie / Unsplash

Φερράρα: Η ιστορική πόλη της Εμίλια-Ρομάνια στη βόρεια Ιταλία είναι πατρίδα του Torquato Tasso, συγγραφέα της «Απελυθερωμένης Ιερουσαλήμ», και του Ludovico Ariosto, δημιουργού του έπους «Μαινόμενος Ορλάνδος». Στον 20ό αιώνα η Φερράρα έγινε το σκηνικό των μυθιστορημάτων του Giorgio Bassani «Ο κήπος των Φίντζι-Κοντίνι» και «Μακριά νύχτα του 1943». Η Βρετανίδα συγγραφέας Sarah Dunant τοποθέτησε σε ένα μοναστήρι στη Φερράρα το ιστορικό της μυθιστόρημα «Ιερές καρδιές». Ολόκληρη η πόλη είναι μνημείο παγκόσμιας πολιτιστικής κληρονομιάς της UNESCO.

Φερράρα, Ιταλία
Φερράρα © Eugene Zhyvchik / Unsplash

Δουβλίνο: Οι επισκέπτες της ιρλανδικής πρωτεύουσας μπορούν να ακολουθήσουν τη διαδρομή Dublin Literary Pub Crawl στα ίχνη των μεγάλων ιρλανδών συγγραφέων και ποιητών. Κυριαρχούν ο James Joyce και ο William Butler Yeats. Στο Μουσείο των Συγγραφέων που άνοιξε το 1991, οι επισκέπτες μπορούν να δουν πρωτότυπες εκδόσεις και χειρόγραφα Ιρλανδών ποιητών και μυθιστοριογράφων, μεταξύ των οποίων ο Jonathan Swift, o Bram Stoker («Ο δράκουλας»), o Oscar Wilde, ο Bernard Shaw και ο Samuel Beckett. 

Δουβλίνο
Δουβλίνο © Diogo Palhais / Unsplash

Λονδίνο: «Λονδίνα» υπάρχουν πολλά. Υπάρχει το Λονδίνο του Σαίξπηρ, το Λονδίνο του Dickens, το Λονδίνο του James Bond (δηλαδή του Ian Fleming), το Λονδίνο του Martin Amis («Το χρήμα»). Υπάρχει το Λονδίνο της Zadie Smith («Λευκό χαμόγελο σε μαύρο φόντο»), το Λονδίνο της Virginia Wolfe («Η κυρία Νταλογουέι») και το Λονδίνο του Sir Conan Doyle και του ήρωά του, του Sherlock Holmes. To Dukes Bar στο Λονδίνο προσφέρει μαρτίνι όπως εκείνο που προτιμούσε ο James Bond.

Λονδίνο
Λονδίνο © Heidi Fin / Unsplash

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ