- CITY GUIDE
- PODCAST
-
17°
«Ψυχρός Γρανίτης»: Γιατί να το διαβάσεις;
Ο Stuart Macbride μας συστήνει τον Λόγκαν ΜακΡέι στην πρώτη του συναρπαστική υπόθεση (εκδ. Ελληνικά Γράμματα)
Παρουσίαση του αστυνομικού βιβλίου «Ψυχρός Γρανίτης» του Stuart Macbride που κυκλοφορεί από τις εκδόσεις Ελληνικά Γράμματα
Υπόθεση: Αμπερντίν Σκωτίας. Ατελείωτες ώρες βροχής. Υγρασία και σκοτάδι. Οι αρχές ειδοποιούνται πως το άψυχο σώμα ενός τρίχρονου αγοριού εντοπίστηκε σε ένα χαντάκι. Η ταυτοποίηση των στοιχείων αποκαλύπτει πως πρόκειται για τον Ντέιβιντ Ριντ που είχε εξαφανιστεί τρεις μήνες νωρίτερα. Η έκθεση της ιατροδικαστού Ίζομπελ Μακ Άλιστερ αναφέρει πως το άτυχο αγόρι στραγγαλίστηκε ενώ στη συνέχεια ακρωτηριάστηκε από τον αρρωστημένο δολοφόνο του. Ο αρχιφύλακας Λόγκαν ΜακΡέι αναλαμβάνει δράση, αν και μόλις έχει επιστρέψει από αναρρωτική άδεια έπειτα από έναν σοβαρό τραυματισμό. Προσπαθεί να ανασυνταχθεί και να αξιολογήσει τα στοιχεία που έχει στα χέρια του όμως η εξαφάνιση του πεντάχρονου Ρίτσαρντ Έρσκιν και η εύρεση του πτώματος ενός μικρού κοριτσιού στα σκουπίδια τον αιφνιδιάζουν. Η κλειστή κοινωνία αναστατώνεται και ο δημοσιογράφος Κόλιν Μίλερ προκαλεί τις αρχές δημοσιεύοντας απόρρητες πληροφορίες, οι οποίες είναι γνωστές μόνο στους αστυνομικούς. Ο χρόνος τρέχει και ο μανιακός δολοφόνος κυκλοφορεί ελεύθερος ανάμεσά τους παίζοντας με αθώες ψυχές. Ο ΜακΡέι βρίσκεται αντιμέτωπος με πολλούς υπόπτους και αντικρουόμενες ενδείξεις, την αγωνία των γονιών που κλιμακώνεται ώρα με την ώρα μα κυρίως με έναν πληροφοριοδότη που τινάζει στον αέρα κάθε σχέδιο δράσης. Αλλά είναι αποφασισμένος να βρει την άκρη του νήματος με όποιο κόστος.
Συγγραφέας: Αφού εγκατέλειψε τις σπουδές του στην Αρχιτεκτονική –που του φάνηκαν τόσο ενδιαφέρουσες όσο το να παρακολουθεί την αποσύνθεση ενός ασβού, σύμφωνα με το βιογραφικό του– ο Stuart MacBride δοκίμασε την τύχη του σε διάφορα επαγγέλματα όπως γραφίστας και ηθοποιός. Τα βήματά του τον οδήγησαν σε έναν τεράστιο όμιλο πληροφορικής όπου άρχισε να εργάζεται ως project manager (διαχειριστής έργων). Τότε ήταν που αποφάσισε να γράψει τον «Ψυχρό Γρανίτη» και η ζωή του άλλαξε μέσα σε μια νύχτα. Ο κορυφαίος συγγραφέας μπεστ σέλερ των Sunday Times έχει τιμηθεί µε πολλά βραβεία (CWA’s Dagger in the Library, Barry Award for the Best Debut Novel, Best Breakthrough Author at the ITV3 crime thriller awards, World Stories Champion), ενώ το 2015 έγινε επίτιμος διδάκτορας στο Πανεπιστήμιο του Νταντί. Εξακολουθεί να χαρίζει στους θαυμαστές του δυνατές υποθέσεις µε πρωταγωνιστή τον αστυνομικό επιθεωρητή Λόγκαν ΜακΡέι αλλά έχει δημιουργήσει και μια άλλη σειρά µε πρωταγωνιστή τον αστυνομικό Ας Χέντερσον.
Σε ποιους απευθύνεται: O Stuart MacBride είναι μια σχολή μόνος του: σκοτεινή ατμόσφαιρα που νοτίζει από την υγρασία της βροχής, ένας πρωταγωνιστής που κινείται αντίθετα προς τις κατευθυντήριες γραμμές, μια πλοκή που οδηγεί πάντα σε αδιέξοδα, εναλλαγές στον ρυθμό και δυνατές σκηνές που σε κάνουν να ανατριχιάζεις. Τώρα, ξέρεις τι σε περιμένει. Δεν υπάρχουν δικαιολογίες. Καλώς ήρθες στο Αμπερντίν.
Θα σε συνεπάρουν:
1. Ο Λόγκαν ΜακΡέι. Ο αρχιφύλακας και κεντρικός πρωταγωνιστής είναι ένας χαρακτήρας που λειτουργεί με τον δικό του ιδιόρρυθμο τρόπο: είναι αμείλικτος με τους εγκληματίες, παλεύει μέχρι τέλους για να συλλάβει τους δράστες και την ίδια στιγμή χάνεται στο χάος της προσωπικής του ζωής αντιμετωπίζοντας με στωικότητα τις διάφορες αμήχανες καταστάσεις τις οποίες βιώνει. Αγαπημένο αντικείμενο: ζελεδάκια.
3. Η υγρή ατμόσφαιρα που νιώθεις να διαποτίζει κάθε σελίδα. Στο Αμπερντίν βρέχει. Βρέχει πολύ. Νιώθεις από την πρώτη στιγμή την υγρασία γύρω σου και αισθάνεσαι πως το νερό διαποτίζει όχι μόνο τα ρούχα αλλά και τη σκέψη των χαρακτήρων θολώνοντας τη σκέψη τους.
4. Τα ζοφερά εγκλήματα σε ισορροπία με τις ανθρώπινες σχέσεις και τα πάθη που γεννούν. Οι εξαφανίσεις και οι δολοφονίες των μικρών παιδιών επιζητούν απονομή δικαιοσύνης αλλά οι πρωταγωνιστές είναι και εκείνοι άνθρωποι με πάθη, επιθυμίες, ανασφάλειες, φοβίες. Άθελα ή ηθελημένα επεμβαίνουν καταλυτικά στις έρευνες και αλλάζουν διαρκώς τις εξελίξεις. Ο ωμός ρεαλισμός σε αντιδιαστολή με τα συναισθήματα των ηρώων συναρπάζει.
5. Ο κινηματογραφικό ρυθμός. Ένας ρυθμός που ξέρει πότε να αφήνει χώρο στους ζωντανούς και καθοριστικούς διαλόγους και πότε να κλιμακώνεται οδηγώντας τις εξελίξεις σε ανατροπές, σε αποκαλύψεις που σοκάρουν, σε εκμυστηρεύσεις που πληγώνουν.
Κορυφαία στιγμή: Υπάρχουν πολλές δυνατές σκηνές, αλλά μια από τις πιο έντονες στιγμές είναι τα λόγια του Τζιμ Λάμλεϊ καθώς οι καταιγιστικές εξελίξεις οδηγούν στο φινάλε.
Δυνατή φράση:
«Ακόμα μία υπόθεση λύθηκε. Ακόμα μία ζωή καταστράφηκε».
Ενδιαφέρων χαρακτήρας: Πέρα από την αδιαμφισβήτητη γοητεία του Μακ Ρέι, ο δημοσιογράφος Κόλιν Μίλερ καταφέρνει να διαπρέψει ως αντιπαθής, θρασύς, αμείλικτος, ειρωνικός δημοσιογράφος και να πυροδοτήσει την απέχθειά σου καθώς επεμβαίνει διαρκώς στην πορεία των ερευνών.
Μετάφραση: Ανήκει στην Αγορίτσα Μπακοδήμου η οποία απογειώνει την σκωτσέζικη ατμόσφαιρα.
Περισσότερες πληροφορίες ΕΔΩ
ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ
ΔΙΑΒΑΖΟΝΤΑΙ ΠΑΝΤΑ
ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
Η Αισθητική της Οδύνης και ο μύθος του Καταραμένου Δημιουργού: Ένα longread
Ο γνωστός συγγραφέας κάνει μια μεγάλη «βουτιά» στα πρώτα δεκατρία χρόνια της ζωής του, από το 1966 μέχρι το 1979
Μια συζήτηση για τις ιστορίες που γεννιούνται από την εμπειρία, αλλά αποκτούν τη δική τους, αυτόνομη ζωή μέσα στη λογοτεχνία
«Στον δρόμο μάς φωνάζουν αλλιώς»: Μια ιστορία για το πώς είναι να ζεις ως δύο διαφορετικοί άνθρωποι, μέσα και έξω από το σπίτι, και για όσα κληροδοτεί αυτή η αυτολογοκρισία στα παιδιά
15 συγγραφείς και 12 εικαστικοί από επτά χώρες θα πλημμυρίσουν το νησί
Ποιες είναι οι παράμετροι σ’ αυτό το εξωφρενικό πείραμα που ονομάζουμε συνείδηση του εαυτού;
Ο σπουδαίος συγγραφέας της νουάρ λογοτεχνίας γεννήθηκε στις 23 Ιουλίου του 1888
Ένα βιβλίο για το σκοτάδι της ανθρώπινης ψυχής αλλά και για τη φιλία και την ανθρωπιά
Ο ρομαντισμός σκέτος είναι αφέλεια, ο κυνισμός σκέτος είναι παραίτηση. Το βιβλίο ζει ανάμεσα στα δύο.
Τα τοπόσημα της Αττικής, ο Άγιος Διονύσιος Σολωμός, ο Έρως (άπιαστος), η θάλασσα τον χειμώνα, η ελληνικότητα που έχουμε κι αυτή που ψάχνουμε
43 χρόνια μπλουζ, χωρίς απομιμήσεις
Μιλήσαμε με τον Θάνο Γώγο και την Μάρια Ντεγιάνοβιτς, εκδότες της Θράκας και διοργανωτές του Φεστιβάλ, για την πιο λαχταριστή και πολυαναμενόμενη λογοτεχνική σύναξη του καλοκαιριού
«Τις Κυκλάδες δεν τις έχω γνωρίσει ακόμη, τις υποψιάζομαι»
Συγγραφέας και δικηγόρος, κινείται παράλληλα στον κόσμο της λογικής και της ποίησης και μιλάει για το τελευταίο του βιβλίο «Παραξενιά – άηχα κι ακοινώνητα στιχουργήματα»
Η ATHENS VOICE ξεφυλλίζει σελίδες για παιδιά και εφήβους
Η ATHENS VOICE ξεφυλλίζει non fiction σελίδες για το καλοκαίρι
Η ATHENS VOICE ξεφυλλίζει σελίδες για το καλοκαίρι
Η ATHENS VOICE ξεφυλλίζει σελίδες για το καλοκαίρι
Η ATHENS VOICE ξεφυλλίζει τις σελίδες του καλοκαιριού
Έχετε δει 20 από 200 άρθρα.