Βιβλιο

10 νέα μουσικά βιβλία με αποκαλύψεις που θα συζητηθούν

Αυτοβιογραφίες και βιογραφίες διάσημων μουσικών, με αποκαλύψεις, σπάνιες φωτογραφίες και πολλές rock προσωπικές ιστορίες. To lockdown έχει και τα καλά του.

daad.jpg
Δημήτρης Αθανασιάδης
8’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ
Εικονογράφηση για τα νέα μουσικά βιβλία που κυκλοφορούν το φθινόπωρο

10 νέα μουσικά βιβλία για τους Rob Halford, Kim Gordon, Gucci Mane, Tom Morello, Queen, Bob Marley, Hawkwind, Malcom McLaren, Pet Shop Boys, Pearl Jam

Rock ιστορίες, trap συμβουλές για μια καλύτερη ζωή, psychedelic ακτινογραφίες, pop αναμνήσεις. Η εξέλιξη της πανδημίας έχει αλλάξει δραστικά τη μουσική βιομηχανία και είναι άγνωστο πότε και πώς θα μπορέσουμε να δούμε ξανά τους αγαπημένους μας μουσικούς ήρωες στη σκηνή με τον τρόπο και τις συνθήκες που είχαμε συνηθίσει. Κάποιοι βρήκαν την ευκαιρία να αξιοποιήσουν τον ελεύθερο χρόνο τους την περίοδο του lockdown, άλλοι δεν βρίσκονται πια στη ζωή και εκείνοι που βρέθηκαν πολύ κοντά τους αναλαμβάνουν να τιμήσουν τη μνήμη τους. Αυτά είναι 10 νέα μουσικά βιβλία που κυκλοφόρησαν πρόσφατα ή θα κυκλοφορήσουν προσεχώς και οι σελίδες τους δεν διαβάζονται μόνο αλλά «ακούγονται» με πολύ ενδιαφέρον.

To εξώφυλλο της αυτοβιογραφίας Confess του Rob Halford

Rob Halford – Confess
Η φωνή των Judas Priest, η φωνή που ούρλιαξε κάποτε για εκδίκηση, για παρανομία και για τούρμπο εραστές, ο Metal God, ο Rob Halford τραγουδά 50 χρόνια, από τότε που γεννήθηκε το heavy metal και κυκλοφόρησε στις 29 Σεπτεμβρίου την επίσημη αυτοβιογραφία του με τίτλο «Confess» που ήδη γίνεται ανάρπαστη. Εξομολογείται σε 368 σελίδες γιατί κάνει καλό στην ψυχή. Στα 23 αποκαλυπτικά κεφάλαια του βιβλίου οι metalheads εκτός από την ιστορία που γνώρισε μεγάλη δημοσιότητα πριν την έκδοση, αυτή δηλαδή πως κάποια στιγμή ο Rob Halford είχε επιχειρήσει να αποπλανήσει τον αρχικό τραγουδιστή των Iron Maiden, Paul Di’ Anno, σε ξενοδοχείο το 1980, την εποχή που οι Judas Priest περιόδευαν ως support σχήμα μαζί με τους Iron Maiden, έχουν την ευκαιρία να δουν τις πολλές πτυχές του Metal God.

«Το "Confess" είναι μια μοναδική ευκαιρία να εκθέσω όλες τις πλευρές του εαυτού μου. Σκάβω βαθιά χωρίς να έχω κάτι να φοβηθώ. Είναι η δική μου ώρα… εξομολόγησης» δήλωσε ο Rob Halford για την έκδοση την οποία συνυπογράφει ο Ian Gittins, που συνέδραμε και στο «The Heroin Diaries» του Nikki Sixx των Mötley Crüe. Με τα λόγια του εκδοτικού οίκου, μια αξέχαστη rock ‘n’ roll ιστορία - ένα ταξίδι από ένα κτήμα του Walsall στη μουσική φήμη μέσω του αλκοολισμού, του εθισμού, των κελιών, των σεξουαλικών δοκιμών και της ζοφερής προσωπικής τραγωδίας, μέχρι την αποκατάσταση, την έξοδο, τη λύτρωση και την εύρεση αγάπης.

To εξώφυλλο της αυτοβιογραφίας No Icon της Kim Gordon

Kim Gordon – No Icon
Μούσα της indie σκηνής για τέσσερις δεκαετίες, η Kim Gordon μέσω του γνωστού εκδοτικού οίκου Rizzoli, κυκλοφορεί στις 13 Οκτωβρίου ένα νέο βιβλίο, μετά την αυτοβιογραφία της «Girl in a Band: A Memoir» το 2015 με τον τίτλο «No Icon». Το επιμελημένο από την ίδια λεύκωμα περιλαμβάνει έναν πρόλογο της Carrie Brownstein και περιγράφεται ως ένα υποβλητικό πορτρέτο της ζωής, της τέχνης και του στιλ της Kim Gordon. Από την παιδική της ηλικία στις παραλίες των surfers της Καλιφόρνιας τη δεκαετία του 1960 και του 1970 έως το κέντρο της τέχνης και της μουσικής της Νέας Υόρκης στη δεκαετία του 1980 και του 1990 όπου δημιουργήθηκαν οι Sonic Youth. Μέσα από αδημοσίευτες προσωπικές φωτογραφίες, αποκόμματα περιοδικών και εφημερίδων, στιγμές μόδας και διαφημιστικές εκστρατείες, διάσπαρτες με στίχους τραγουδιών, γραπτά, έργα τέχνης, προσωπικά αντικείμενα και εφήμερα της Kim Gordon, αυτό το βιβλίο επιχειρεί να εξηγήσει πώς και γιατί υπήρξε πρότυπο για γενιές γυναικών και ανδρών σε 272 σελίδες. Εδώ μπορείτε να διαβάσετε όσα εξομολογήθηκε το 2015 η Kim Gordon στην ATHENS VOICE πριν την εμφάνισή της στην Αθήνα για την έκθεση και το live στο Μουσείο Μπενάκη.

71pmnbwvwl.jpg

The Gucci Mane Guide to Greatness
«Ζω σύμφωνα με τις αρχές αυτού του βιβλίου. Ήθελα να γράψω αυτό το βιβλίο για να σας δώσω ένα σετ εργαλείων. Αυτό το βιβλίο πρέπει να αγγίζει άτομα που περνούν κάτι. Δεν θα είναι εύκολο. Αλλά μελετήστε αυτές τις λέξεις και βάλτε τις σε δράση. Θέλω αυτό το βιβλίο να σας παρακινήσει. Θέλω να συνεχίσετε να επιστρέφετε σε αυτό για καθοδήγηση και έμπνευση. Μπορείτε να το βάλετε στο ράφι σας και να συνεχίσετε στον οδηγό για το μεγαλείο του Gucci Mane. Αυτό το βιβλίο είναι μια πρόκληση. Μην υποτιμάτε τον εαυτό σας. Μην νομίζετε ότι αυτό που λέτε δεν είναι σημαντικό. Μην νομίζετε ότι δεν μπορείτε να πετύχετε το αδύνατο. Όλοι χρειάζονται κάποιο παιχνίδι, οπότε εδώ είναι. Ο οδηγός του Gucci Mane για το μεγαλείο είναι για τον κόσμο. Απολαύστε το» διατείνεται ο αμερικάνος ράπερ Gucci Mane που μαζί με τους T.I. και Young Jeezy από τη σκηνή της Ατλάντα πρωτοστάτησαν στη διάδοση του trap ήχου. Το βιβλίο «The Gucci Mane Guide to Greatness» κυκλοφορεί στις 13 Οκτωβρίου και πλασάρεται ως η εμπνευσμένη συνέχεια των απομνημονευμάτων του. «Ο Gucci Mane εμφανίστηκε μεταμορφωμένος μετά από μια ταραγμένη ζωή βίας, εγκλήματος και εθισμού για να γίνει μια εκθαμβωτική ενσάρκωση της δύναμης της θετικότητας, της εστίασης και της σκληρής δουλειάς» επισημαίνεται από τον εκδοτικό οίκο και προτείνεται ως must read σε όλους τους αναγνώστες με μεγάλους στόχους.

81qremeqdll.jpg

Tom Morello: Whatever It Takes
«Είμαι τόσο ευλογημένος και καταραμένος που είμαι κιθαρίστας. Δεν το επέλεξα, με επέλεξαν. Η πρόκληση ήταν να βρω έναν τρόπο να υφαίνω τις πεποιθήσεις μου στη μουσική μου με ουσιαστικό τρόπο» δηλώνει ο εγκέφαλος των Rage Against The Machine, της τελευταίας ίσως πιο «επικίνδυνης» μπάντας, Tom Morello.

81mdggqrnpl.jpg

Ως συνιδρυτής και κιθαρίστας των Rage Against the Machine, Audioslave και Prophets of Rage, και ως σόλο καλλιτέχνης και συνεργάτης με καλλιτέχνες τόσο διαφορετικούς όσο οι Bruce Springsteen και Wu-Tang Clan, λίγοι μουσικοί ήταν τόσο πρωτοποριακοί όσο ο Tom Morello. Τώρα, για πρώτη φορά, η αξιοθαύμαστη ζωή του ως κιθαρίστα, τραγουδοποιoύ, τραγουδιστή και ακτιβιστή αποτυπώνεται στο βιβλίο «Tom Morello: What It Takes» που κυκλοφορεί στις 27 Οκτωβρίου από τον εκδοτικό οίκο Genesis Publications Limited. Αν θέλετε να θυμηθείτε ή να μάθετε τι συνέβη στην επεισοδιακή τους εμφάνιση στο θέατρο Πέτρας στην Αθήνα το 2000, διαβάστε εδώ το αφιέρωμα του Χρήστου Κισατζεκιάν.

81zlje0tnhl.jpg

Ξεκινώντας την ιστορία από την πρώτη κιθάρα του μέχρι σήμερα, ο σχολιασμός του Tom Morello στις 208 σελίδες του βιβλίου συνοδεύεται από πληθώρα φωτογραφιών, χειρόγραφων σημειώσεων και ορισμένων λιστών, πολλές από τις οποίες προηγουμένως δεν έχουν δημοσιευτεί και προέρχονται από τα προσωπικά αρχεία του. Παρουσιάζεται από τον βραβευμένο με Όσκαρ σκηνοθέτη Michael Moore, τον Jann Wenner, τον συνιδρυτή του Rolling Stone, την ψυχή των Public Enemy και συνεργάτη του Tom Morello στους Prophets of Rage, Chuck D και τη Nora Guthrie, κόρη του θρυλικού Woody Guthrie.

711aryrx4ql.jpg

Queen: The Neal Preston Photographs
Το επίσημο βιβλίο για τους Queen, ένα από τα μεγαλύτερα rock συγκροτήματα, που φωτογραφήθηκε από έναν από τους μεγαλύτερους rock φωτογράφους - με κείμενα των Brian May και Roger Taylor που αποκαλύπτουν τις ιστορίες πίσω από τις φωτογραφίες του Neal Preston.

71-qaow-wul.jpg

Ο Neal Preston είναι ένας από τους πιο παραγωγικούς και ιδιαίτερα σεβαστούς rock φωτογράφους όλων των εποχών. Άρχισε να εργάζεται με τους Queen στα μέσα της δεκαετίας του 1970 ως φωτογράφος της περιοδείας τους. Παρευρέθηκε στη θρυλική περιοδεία στη Νότια Αμερική το 1981, στο Live Aid το 1985 και στην τελευταία περιοδεία του συγκροτήματος με τον Freddie Mercury το 1986, μεταξύ άλλων. Ο Bryan May σχολίασε: «Ο Neal έχει την ικανότητα, να είναι πάντα στο σωστό μέρος τη σωστή στιγμή».

71kau-k0yyl.jpg

Αυτό το επίσημο βιβλίο θα είναι διαθέσιμο στις 29 Οκτωβρίου από την Reel Art Press και δημιουργήθηκε σε συνεργασία με το συγκρότημα. Οι 309 σελίδες του διαθέτουν πάνω από 200 εικόνες και είναι μια συναρπαστική βόλτα στα χρόνια τους στον δρόμο. Είναι η πρώτη φορά που o Neal Preston και οι Queen έχουν συγκεντρώσει αυτό το έργο σε έναν τόμο: ματιές στα παρασκήνια της ζωής, ζωντανές εμφανίσεις, φάσεις στα πάνω τους και φάσεις στα κάτω τους μετά το σόου και συμμετοχές -πολλές από τις οποίες δεν έχουμε ξαναδεί ποτέ- συνοδεύονται από αναμνήσεις και ανέκδοτο υλικό σε σελίδες που δονούνται με απτή ενέργεια.

71qjeup4yml.jpg

Bob Marley: Portrait Of The Legend
Να ένας τρόπος να τιμήσεις τα 75a γενέθλια του Bob Marley: να συγκεντρώσεις περισσότερες από 150 φωτογραφίες, σχεδόν αποκλειστικές, από το αρχείο της οικογένειάς του, για να καταγράψεις τη ζωή αλλά και την επιρροή του στη reggae και την ποπ κουλτούρα. Μέσα κι έξω από το στούντιο, η καθημερινότητα στη Τζαμάικα, η τελευταία δεκαετία της ζωής του-αυτή που γνώρισε και τη μεγαλύτερη αναγνώριση από τον πλανήτη. Όλα αυτά αλλά και αποσπάσματα από αδημοσίευτες συνεντεύξεις και προφητικά χωρία έρχονται στη μνημειώδη έκδοση «Bob Marley: Portrait Of The Legend» από τον οίκο Rizzoli και την πένα του γιου του Ziggy Marley σε 228 σελίδες στις 13 Οκτωβρίου.

81xytys-1pl.jpg


Hawkwind: Days Of The Underground: Radical Escapism in the Age Of Paranoia  
Ψυχεδέλεια όπως πολύ τέλεια. Μια από τις πιο σπουδαίες μπάντες της βρετανικής rock σκηνής. Οι Hawkwind μετρούν 50 χρόνια δημιουργίας και προσφοράς σε όσους αναζήτησαν ριζοσπαστικές αποδράσεις από την καθημερινότητα μέσα από τη μουσική. Στο βιβλίο «Hawkwind: Days Of The Underground: Radical Escapism in the Age Of Paranoia», ο Joe Banks εξηγεί πόσο επαναστατική μπάντα ήταν εντός κι εκτός ηχογραφήσεων σε 496 σελίδες στις οποίες μπορεί να χαθείτε. Κυκλοφόρησε στις 27 Ιουλίου από τον εκδοτικό οίκο Strange Attractor Press.

61ps83ppyel.jpg

Malcolm McLaren: The Autobiography
Εφευρέτης του πανκ, πρώην μάνατζερ των Sex Pistols, New York Dolls και Bow Wow Wow, σύζυγος της ανατρεπτικής σχεδιάστριας μόδας Βιβιέν Γουέστγουντ ο Μάλκολμ Μακλάρεν (διαβάστε εδώ όσα είχε γράψει το 2005 στην ATHENS VOICE και δείτε εδώ το εξώφυλλο που μας σχεδίασε), άφησε την τελευταία του πνοή σε νοσοκομείο της Ελβετίας. Και μέχρι την τελευταία στιγμή δεν σταμάτησε να ασχολείται με δημιουργικά πράγματα: με την εικαστική τέχνη, το γράψιμο, τη σκηνοθεσία, τη συμπαραγωγή ντοκιμαντέρ του διαμετρήματος του «Fast Food Nation». Το 1980, ζήτησε από τον συγγραφέα μουσικής Barry Cain να βοηθήσει στην αυτοβιογραφία του. Σε αντίθεση με τις περισσότερες αυτοβιογραφίες που γράφτηκαν 40 χρόνια μετά τα γεγονότα, αυτή γράφτηκε εκείνη την εποχή. Αυτή είναι η ιστορία του, με τον δικό του τρόπο, από την ασυνήθιστη ανατροφή του μέχρι την επίθεσή του σε μια μουσική βιομηχανία που δεν θα ήταν ποτέ η ίδια ξανά. 368 σελίδες από τις εκδόσεις Red Planet περιμένουν κάθε φιλοπερίεργο αναγνώστη στις 24 Νοεμβρίου.

81uthcroq0l.jpg

Pet Shop Boys versus America
Αντιμετώπισαν τη φήμη με νοημοσύνη και χιούμορ, ίσως όπως κανένα άλλο ποπ συγκρότημα μέχρι τότε. Το 1991, οι Pet Shop Boys περιόδευσαν για πρώτη φορά στη Βόρεια Αμερική και ο δημοσιογράφος Chris Heath, η φωτογράφος Pennie Smith, ήταν εκεί, μαζί τους, σκιές τους. Επισκέφτηκαν 14 πόλεις σε ένα μήνα, αντιμετωπίζοντας την αμερικανική μουσική βιομηχανία και συγκρούστηκαν με τους Liza Minnelli, Steven Spielberg και Axl Rose. «Αυτό είναι κάτι περισσότερο από ένα ντοκιμαντέρ μιας περιοδείας. Πρόκειται για ένα ασυνήθιστα οικείο πορτρέτο δύο Βρετανών μουσικών που είναι πάντα απρόθυμοι να συμβιβαστούν» σημειώνει ο εκδοτικός οίκος Random House για την έκδοση «Pet Shop Boys versus America» που κυκλοφόρησε για πρώτη φορά την περίοδο του lockdown κι απαριθμεί στις 296 σελίδες της μοναδικές ιστορίες.

91jmyzvsdrl.jpg

Not for You: Το Pearl Jam and the Present Tense
Υπήρξε ποτέ άλλο συγκρότημα σαν τους Peal Jam ή όχι; Το κουιντέτο του Σιάτλ έχει ηχογραφήσει έντεκα στούντιο άλμπουμ στούντιο, έχει πουλήσει περίπου 85 εκατομμύρια δίσκους, έχει δώσει περισσότερες από 1.000 συναυλίες σε 50 διαφορετικές χώρες (δείτε εδώ το αφιέρωμα του Χρήστου Κισατζεκιάν για το τι συνέβη όταν οι Pearl Jam ήρθαν στην Ελλάδα για συναυλία), κι έχει φτάσει στο Νο 1 των charts με πέντε διαφορετικά άλμπουμ. Το «Not for You: Το Pearl Jam and the Present Tense» εκλαμβάνεται ως η πρώτη ολοκληρωμένη βιογραφία της μπάντας, κι από το «Ten» έως το «Gigaton» ιχνηλατεί πώς οι Pearl Jam διαμόρφωσαν τον τρόπο σκέψης μιας ολόκληρης γενιάς για την τέχνη, την ψυχαγωγία και το εμπόριο. Από την grunge έκρηξη, το 1991 στη «χρυσή» εποχή τους («Vs.», «Vitalogy», «No Code» και «Yield»), την περίοδο των «Binaural», «Riot Act» αλλά και τις πιο πρόσφατες κυκλοφορίες τους που έχουν διχάσει τους ακροατές. Με την υπογραφή του Ronen Givony και από τον εκδοτικό Bloomsbury Publishing, το βιβλίο «Not for You: Το Pearl Jam and the Present Tense» κυκλοφόρησε την πρώτη μέρα του Οκτωβρίου και με 400 σελίδες και 31 κεφάλαια, αποτελεί αναγνωστικό δέλεαρ για κάθε μουσικόφιλο.

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ