Βιβλιο

8 βιβλία για τον Αύγουστο

Προτάσεις βιβλίων που θα γίνουν η καλύτερη συντροφιά σου το καλοκαίρι

114824-667199.jpg
Νατάσσα Καρυστινού
ΤΕΥΧΟΣ 751
4’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ
8 βιβλία για τον Αύγουστο
Φωτογραφία: Jairph/ Unsplash

Ελληνική και ξένη λογοτεχνία, αστυνομικά και βιβλία αυτοβελτίωσης για τις διακοπές

Ελληνική Λογοτεχνία

Το φιλί του Θεού,  Έλενα Χατζηαλεξάνδρου,  Λιβάνης
Το φιλί του Θεού 
Έλενα Χατζηαλεξάνδρου, Λιβάνης
Το πρώτο βιβλίο της Έλενας Χατζηαλεξάνδρου, η οποία έχει διακριθεί για τις κινηματογραφικές και τηλεοπτικές της παραγωγές και τη γενικότερη επιχειρηματική της πορεία, έχει καταιγιστική δράση και ανατροπές από την αρχή έως το τέλος του. Μια έρευνα του Άλεξ Βενιέρη φέρνει τα πάνω κάτω στην επιστήμη τόσο πολύ ώστε ο ίδιος θα αναγκαστεί να σκηνοθετήσει το θάνατό του. Όταν η μοίρα τον φέρει κοντά στη Ρένα Στασινός, διευθύντρια της αμερικανικής αντιτρομοκρατικής υπηρεσίας στην Ευρώπη, η οποία θα έρθει σε επαφή με τη ρωσική μαφία στην Ελλάδα για μια υπόθεση πλαστών διαβατηρίων, οι δυο τους θα προσπαθήσουν να ξεφύγουν από τους διώκτες τους και να γίνουν οι ίδιοι θηρευτές.


Η Αλκμήνη και οι άλλοι
Η Αλκμήνη και οι άλλοι, Θεοδόσης Μίχος, Key Books

Θεοδόσης Μίχος, Key Books
Μέσα από την ιστορία της Αλκμήνης, μίας γυναίκας γεννημένης στην ανατολή του περασμένου αιώνα, ο Θεοδόσης Μίχος ξεδιπλώνει την ιστορία της σύγχρονης Ελλάδας, από την Κατοχή μέχρι τις μέρες μας. Τα γεγονότα που περιστοιχίζουν τη ζωή της Αλκμήνης ιχνογραφούν με τρόπο γλαφυρό το κάδρο της σύγχρονης, νεοελληνικής πραγματικότητας:η αντίσταση, ο εμφύλιος, η ανοικοδόμηση, ο γύψος των συνταγματαρχών, η Αλλαγή, η διάψευση των υποσχέσεων… Η Αλκμήνη είναι από τις σπάνιες περιπτώσεις έργων που με χειρουργική ακρίβεια στην περιγραφή ανθρώπων και καταστάσεων φιλοτεχνεί ένα συγκλονιστικό ψηφιδωτό της Ελλάδας - τότε, τώρα, μετά. 


Ξένη Λογοτεχνία

Μακρύ πέταλο από θάλασσα, Ιζαμπέλ Αλιέντε, Ψυχογιός
Μακρύ πέταλο από θάλασσα
Ιζαμπέλ Αλιέντε, Ψυχογιός
Το 1936 ξεσπά στην Ισπανία ο Εμφύλιος, ο Φράνκο επικρατεί και εκατοντάδες χιλιάδες άνθρωποι παίρνουν τον δρόμο της αυτοεξορίας, περνώντας από τα Πυρηναία, στη Γαλλία. Ανάμεσά τους η νεαρή πιανίστρια Ροσέρ και ο αδερφός του νεκρού αγαπημένου της, ο γιατρός Βίκτορ Νταλμάου. Για να επιβιώσουν, ενώνονται σε έναν γάμο που δε θέλησε κανείς τους. Μαζί με άλλους πρόσφυγες, επιβιβάζονται στο καράβι που ναύλωσε ο ποιητής Πάμπλο Νερούδα για να τους μεταφέρει στη Χιλή. Εκεί θα φτιάξουν μια καινούργια ζωή, εξόριστοι αλλά ελεύθεροι. Ώσπου μια χούντα θα ανατρέψει τον Πρόεδρο της χώρας, Σαλβαδόρ Αλιέντε. Οι συναρπαστικοί ήρωες της Αλιέντε πορεύονται μέσα στον ταραγμένο 20ό αιώνα ανακαλύπτοντας ότι στη ζωή μπορείς να ζήσεις πολλές ζωές κι ότι, κάποιες φορές, το δύσκολο δεν είναι να φύγεις αλλά να γυρίσεις… 


Θρίλερ & μυστηρίου

Κάτω από τον ήλιο της Ταγγέρης,  Κριστίν Μανγκάν, Ψυχογιός

Κάτω από τον ήλιο της Ταγγέρης
Κριστίν Μανγκάν, Ψυχογιός 
Αγωνιώδες και ατμοσφαιρικό μυθιστόρημα μυστηρίου με φόντο μια γοητευτική, εξωτική χώρα, που θα σας κόψει την ανάσα. Στην ιστορία, ο τελευταίος άνθρωπος που περίμενε να δει η Άλις Σίπλεϊ στην Ταγγέρη ήταν η Λούσι Μέισον. Κάποτε ήταν αχώριστες, αλλά από εκείνο το ατύχημα στο Μπένινγκτον δεν ξαναμίλησαν ποτέ. Τώρα η παλιά της συγκάτοικος στεκόταν μπροστά της, δείχνοντας πως ήθελε να ξαναγίνουν όλα όπως πριν. Και ίσως δεν ήταν κακή ιδέα. Η Άλις, που είχε έρθει νιόπαντρη στο Μαρόκο με τον άντρα της, δεν μπορούσε να συνηθίσει τα πολύβουα παζάρια και την εξαντλητική ζέστη. Η άφοβη Λούσι θα την έβγαζε από το καβούκι της, θα τη βοηθούσε να προσαρμοστεί. Τα πράγματα, όμως, δεν ήταν έτσι και η Άλις άρχισε να αμφιβάλλει για τα πάντα, ακόμα και για την ίδια την πνευματική της ισορροπία…​


 Το δάσος της μνήμης, Σαμ Λόιντ, Ψυχογιός
​Το δάσος της μνήμης
Σαμ Λόιντ, Ψυχογιός
Ένα συνταρακτικό θρίλερ από έναν συγγραφέα που ήρθε για να μείνει. Ο Ελάιτζα δε θυμάται πια από πότε ζει στο Δάσος της Μνήμης. Είναι το μόνο σπίτι που ξέρει. Η Ελίσα μόλις έφτασε εκεί. Και θα κάνει τα πάντα για να ξεφύγει. Όταν ο Ελάιτζα πέφτει πάνω στη δεκατριάχρονη Ελίσα, στο δάσος όπου την κρύβει ο απαγωγέας της, αρνείται να ειδοποιήσει την αστυνομία. Ποτέ δεν είχε έναν φίλο. Δε θέλει να φύγει η Ελίσα. Βέβαια, ξέρει πώς μπορεί να τελειώσει όλο αυτό, γιατί η Ελίσα δεν είναι το πρώτο κοριτσάκι που βρίσκει στο Δάσος της Μνήμης. Καθώς ο απαγωγέας της γίνεται όλο και πιο απρόβλεπτος, η Ελίσα συνειδητοποιεί ότι αυτό το παράξενο, μοναχικό παιδί, ο Ελάιτζα, είναι η μόνη της ελπίδα να επιζήσει.


Διάφορα

Η δική μου Λευκάδα, Ηλίας Γεωργάκης, Fagotto Books
Η δική μου Λευκάδα
Ηλίας Γεωργάκης, Fagotto Books
Ο δημοσιογράφος και συγγραφέας Ηλίας Γεωργάκης μάς παίρνει μαζί του σε ένα οδοιπορικό στη Λευκάδα. Μέσα από το νέο του βιβλίο ταξιδεύουμε σε κάθε χωριό και γωνιά της επτανησιακής πόλης και ζωντανεύει μπροστά μας η πλούσια πολιτιστική και πνευματική κληρονομιά του τόπου, ιστορικές, τουριστικές και λαογραφικές αναφορές, τα ήθη, τα έθιμα, οι παραδόσεις. Στο βιβλίο περιλαμβάνονται επίσης σπάνιες λέξεις και εκφράσεις από το λευκαδίτικο γλωσσικό ιδίωμα, φάρσες και χιουμοριστικές ιστορίες των παλιών κατοίκων της πόλης (μπρανέλων), ειδικές πληροφορίες για τα λευκαδίτικα εδέσματα και το ξακουστό κρασί, τον Λευκάδιο Χερν και το καρσάνικο κέντημα.


Τα ματς της ζωής μας Νίκος Παπαδογιάννης, Key Books
Τα ματς της ζωής μας
Νίκος Παπαδογιάννης, Key Books
Ο Παπαδογιάννης παρακολούθησε τον θρίαμβο του ελληνικού μπάσκετ το 1987 χαμένος κάπου ανάμεσα στις κερκίδες του ΣΕΦ και στα γραφεία της Απογευματινής, που του εμπιστεύτηκε την πρώτη γραφομηχανή. Στις τρεις και σχεδόν μισή δεκαετίες που ακολούθησαν, τα είδε όλα. Ολυμπιάδες, φάιναλ φορ, Μουντομπάσκετ, Ευρωμπάσκετ, πράγματα, θαύματα και τραύματα. Στα 29+2 κεφάλαια του βιβλίου που κρατάτε στα χέρια σας, ο συγγραφέας σάς ξεναγεί στα αλησμόνητα ματς της ζωής του, όπως τα έζησε από απόσταση αναπνοής, με κομμένη την ανάσα. Κι αν δεν σας πολυενδιαφέρει το μπάσκετ, τόσο το καλύτερο. Το βιβλίο δεν απευθύνεται τόσο στον κολλημένο με την μπάλα θαμώνα των γηπέδων, όσο στον περιστασιακό θεατή, αλλά πιστό αναγνώστη και ταξιδευτή. 


Το Δώρο 2,  Στέφανος Ξενάκης,  Key Books
Το Δώρο 2, 
Στέφανος Ξενάκης, Key Books
Μετά το bestseller «Κάπταιν» και «Το Δώρο», που χαρακτηρίστηκε εκδοτικό φαινόμενο, ο Στέφανος Ξενάκης επιστρέφει με «Το Δώρο 2». Γιατί προσπερνάμε τα δώρα που προσφέρει τόσο απλόχερα η ζωή; Στο Δώρο 2, o Στέφανος Ξενάκης απαντά άμεσα και τρυφερά στο παραπάνω ερώτημα και ξετυλίγει μέσα από απλές καθημερινές ιστορίες έναν άλλο τρόπο θέασης της ζωής. Όπως ο ίδιος λέει, «ένα τσικ μπορεί να απέχει η ζωή που ζεις από αυτή που ονειρεύεσαι. Μικροί παίζαμε τραμπάλα. Μια τραμπάλα είναι η ζωή. Ποτέ δεν ισορροπεί. Είτε γέρνει προς τα εδώ είτε προς τα εκεί. Κι όμως ένα τσικ μπορεί να είναι αυτό που θα τη γείρει από την άλλη. Όταν είσαι ανάμεσα στο να το κάνεις ή να μην το κάνεις το τσικ, πάντα να το κάνεις. Δεν θα μάθεις ποτέ ποιο τσικ είναι αυτό που θα σου αλλάξει τη ζωή αν δεν το κάνεις».

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ