Βιβλιο

Το «καπλάνι» της Όλιας Λαζαρίδου στις «Αναγνώσεις» του ΚΠΙΣΝ

Ένα από τα πλέον κλασικά έργα της παιδικής λογοτεχνίας μπαίνει στο σπίτι μας

foto_1.jpg
Νικολέττα Σταμάτη
2’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ
Το παιδικό βιβλίο στις «Αναγνώσεις» του ΚΠΙΣΝ
Η Όλια Λαζαρίδου διαβάζει Άλκη Ζέη © Spiros Staveris

Το παιδικό μυθιστόρημα της Άλκης Ζέη «Το καπλάνι της βιτρίνας» στις «Αναγνώσεις» του #snfccAtHome του ΚΠΙΣΝ με τη φωνή της Όλιας Λαζαρίδου

Με το #snfccAtHome, το Κέντρο Πολιτισμού Ίδρυμα Σταύρος Νιάρχος έχει καταφέρει να γίνει η παρέα μας και την περίοδο της καραντίνας. Με τις «Αναγνώσεις» του, μάλιστα, έχει βάλει και τη λογοτεχνία πιο έντονα στις ζωές μας, χαρίζοντας της ακουστική υπόσταση. Μέχρι στιγμής, μάς έφερε σε επαφή με το ελληνικό διήγημα, αλλά τώρα έρχεται ικανοποιήσει και τους μικρότερους λάτρεις του βιβλίου.  

Στις 28 Απριλίου στις 18:00, το παιδικό βιβλίο θα κάνει την πρώτη του επιδρομή στις «Αναγνώσεις» του ΚΠΙΣΝ. Η αρχή δεν θα μπορούσε να γίνει παρά με μία από τις σημαντικότερες συγγραφείς της χώρας και ένα από τα εμβληματικότερα παιδικά μυθιστορήματα. Ο λόγος για την Άλκη Ζέη και «Το καπλάνι της βιτρίνας» (Εκδόσεις Μεταίχμιο). Πρόκειται για το πρώτο της μυθιστόρημα, που κατάφερε να αναδειχτεί ως ένα από τα κλασικά έργα της λογοτεχνίας για παιδιά σε παγκόσμιο επίπεδο, έχοντας μεταφραστεί σε 23 συνολικά γλώσσες.  

«Το καπλάνι της βιτρίνας» γράφτηκε το 1963 στη Μόσχα, αλλά η έμπνευση του πηγάζει από αρκετά παλιότερα. Συγκεκριμένα, η Άλκη Ζέη είχε ως πηγή έμπνευσης τα παιδικά της χρόνια στη Σάμο, για να μάς συστήσει τη Μέλια και τη Μυρτώ, δυο μικρά αδέρφια που ζουν σ’ ένα νησί του Αιγαίου την ταραγμένη περίοδο του 1936.  

Η Όλια Λαζαρίδου στις «Αναγνώσεις» του ΚΠΙΣΝ
«Το καπλάνι της βιτρίνας» μέσα από τη φωνή της Όλιας Λαζαρίδου © Spiros Staveris

Την ιστορία του θα έχουμε την ευκαιρία να γνωρίσουμε στις «Αναγνώσεις» μέσα από τη φωνή της Όλιας Λαζαρίδου. Η ηθοποιός του θεάτρου του λόγου ηχογράφησε το μυθιστόρημα από την προσωπική της καραντίνα σ’ ένα εξοχικό σπίτι στην Αίγινα, για να μάς συστήσει με χιούμορ, ζεστασιά και γλυκύτητα τους ήρωες της Άλκης Ζέη. Σε αυτό το εγχείρημα των «Αναγνώσεων», η Όλια Λαζαρίδου δεν ήταν, βέβαια, μόνη αλλά δούλεψε υπό την ευαίσθητη σκηνοθετική ματιά του Γιώργου Νανούρη, ενώ πέντε πρωτότυποι πίνακες του Αλέκου Λεβίδη περιβάλλουν τη φωνή της, δημιουργώντας ένα μοναδικό σκηνικό, και ο Δημήτρης Μαραγκόπουλος συνθέτει το μουσικό σήμα και τις μουσικές γέφυρες.  

Η παιδική σειρά των «Αναγνώσεων» δεν σταματά με το μυθιστόρημα της Άλκης Ζέη. Από τα μέσα Μαΐου, «Ο Τρελαντώνης» της Πηνελόπης Σ. Δέλτα κάνει την άφιξή του στο #snfccAtHome, μέσα από τη φωνή του Δημήτρη Πιατά και την σκηνοθετική επιμέλεια του Βίκτωρα Αρδίτη. 

«Το καπλάνι της βιτρίνας» στις «Αναγνώσεις» του ΚΠΙΣΝ
«Το καπλάνι της βιτρίνας» της Άλης Ζέη στις «Αναγνώσεις»

Ποια ήταν η Άλκη Ζέη;  

Η Άλκη Ζέη είναι, αδιαμφισβήτητα, μία από τις κορυφαίες Ελληνίδες συγγραφείς της σύγχρονης ελληνικής παιδικής και νεανικής λογοτεχνίας. Έφυγε απ' τη ζωή τον περασμένο Φεβρουάριο, σε ηλικία 97 ετών, προκαλώντας πάνδημη συγκίνηση, αλλά η λογοτεχνική παρακαταθήκη της θα συνεχίσει να γαλουχεί πολλές γενιές αναγνωστών. 

Τα βιβλία της απευθύνονται κυρίως στα παιδιά και τους εφήβους, πάντα, όμως, διαβάζονται με μεγάλη ευχαρίστηση και από τους ενήλικες. Ενταγμένη από νεαρή ηλικία στην αριστερά, υφαίνει στη διήγησή της τις προσωπικές της εμπειρίες με ιστορικά γεγονότα. Με χιούμορ, καθαρή γραφή και διεισδυτική ματιά απέναντι σε πρόσωπα και γεγονότα, τα έργα της έχουν αγαπηθεί τόσο από το ελληνικό όσο και από το ξένο αναγνωστικό κοινό. 

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ