Βιβλιο

Αυτά είναι τα βιβλία που λάτρεψαν τα παιδιά

Μαμάδες και μπαμπάδες μάς συστήνουν τα παιδικά βιβλία που τα ξετρέλαναν

69344622_10156942672578218_6480720064680034304_n.jpg
Κέλλη Κρητικού
ΤΕΥΧΟΣ 728
18’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ
storytelling-4203628_1280.jpg

Τα καλύτερα παιδικά βιβλία του 2019. Ζητήσαμε από εκδότες, επιμελητές, συγγραφείς, υπεύθυνους εκδόσεων να μας αποκαλύψουν τι διάβασαν τα παιδιά τους.

Αλεξάνδρα Αυγερινού
alexandra_aygerinoy.jpg
Αγαπάμε πολύ τα βιβλία και διαβάζουμε κάθε μέρα. Τα κορίτσια μου, 6 ετών, φέτος ξεχώρισαν:
«Το κορίτσι και ο δεινόσαυρος», Hollie Hughes, Sarah Massini, μτφ. Βίκυ Κατσαρού, εκδ. Διόπτρα. Ένα βιβλίο για όλα τα παιδιά που ονειρεύονται έναν καλύτερο κόσμο. Η συγγραφέας μάς εξηγεί μέσα από μια υπέροχη εικονογράφηση τη φιλία, τον χρόνο αλλά και την ελπίδα για ένα καλύτερο αύριο.
to_koritsi_kai_o_deinosayros.jpg

«Τι κάνουν η μαμά και ο μπαμπάς τη νύχτα;», Thierry Lenain, μτφ. Βίκυ Κατσαρού, εκδ. Διόπτρα. Αγαπημένο παραμύθι και για τους μεγάλους. Αλήθεια τι κάνουν η μαμά και ο μπαμπάς τη νύχτα; Ερωτήσεις και οι πιο γλυκές απαντήσεις για παιδάκια που δεν θέλουν να κοιμούνται μόνα τους. Εμείς το λατρεύουμε και χαμογελάμε κάθε φορά που το διαβάζουμε!
ti_kanoyn_i_mama_kai_o_mpampas_ti_nyhta.jpg

«Κοραλία - Το ψάρι που έγινε 100 ετών», Lara Hawthorne, μτφ. Βίκυ Κατσαρού, εκδ. Διόπτρα. Μια υπέροχη ιστορία με την Κοραλία, το ψάρι, η οποία βλέπει τον βυθό της να αλλάζει εξαιτίας της περιβαλλοντικής ρύπανσης. Μέσα από αυτή την ιστορία τα παιδιά μαθαίνουν για τις επιπτώσεις της πλαστικής ρύπανσης και τι μπορούν να κάνουν για να φροντίσουν τις θάλασσες και τους ωκεανούς μας.
koralia_to_psari_poy_egine_100_eton.jpg

Όσο για τα μωρά μου, 18 μηνών, λατρεύουν τους ήχους, οπότε και τα μουσικά βιβλία, αλλά έχουν ξεχωρίσει:
poko_kai_piko_mia_mera_sto_agroktima.jpg
Από τη σειρά Πόκο Πίκο, «Πόκο & Πίκο: Μια μέρα στο αγρόκτημα!», Ruth Wielockx, μτφ. Βίκυ Κατσαρού, εκδ. Διόπτρα.
Με κουμπιά με φανταστικούς ήχους και ζωάκια!
 

Η Αλεξάνδρα Αυγερινού είναι διευθύντρια Επικοινωνίας των εκδόσεων Διόπτρα και μητέρα δύο κοριτσιών 6 ετών και ενός αγοριού και ενός κοριτσιού 18 μηνών.


Ελένη Γαρυφαλάκη

eleni_garyfalaki.jpg
to_vyzantio_se_exi_hromata.jpg
Σαν μαμά, θα ήθελα να σας προτείνω... Την υπέροχη σειρά για παιδιά μεγάλων τάξεων δημοτικού και εφήβους «Το Βυζάντιο σε έξι χρώματα» των εκδόσεων Πατακη. Η Μαρία Αγγελίδου έχει κάνει εξαιρετική δουλειά με πολύ ποιητική γραφή και αφοσίωση στην αξιοπιστία των ιστορικών στοιχείων. Τα συνδυάζει εξαιρετικά με τη λογοτεχνική γραφή. Τα παιδιά μαγεύονται τόσο πολύ, που άνετα σαν εκπαιδευτικός θα τα αντικαθιστούσα με τα σχολικά βιβλία ιστορίας.

mikri_egkyklopaideia_larousse.jpg
Τη σειρά βιβλίων για παιδιά από 3 ετών «Μικρή Εγκυκλοπαίδεια Larousse» των εκδόσεων Χάρτινη Πόλη της Valerie Guidoux. Αμέτρητες πληροφορίες για το σώμα, τους δεινόσαυρους, τις εποχές και το διάστημα, που παρουσιάζονται μέσα από μικρές ιστορίες, γλωσσάρι, παιχνίδια με αυτοκόλλητα και καλή εικονογράφηση. Είναι πολύ φιλικό και αγαπητό ακόμα και σε τόσο μικρή ηλικία, αλλά διαβάζεται ευχάριστα και από μεγαλύτερα παιδιά.

papatheodoyloy_klasika.jpg
Όλες οι διασκευές παιδικής κλασικής λογοτεχνίας από τον Αντώνη Παπαθεοδούλου σε υπέροχη εικονογράφηση της Σαμαρτζή από τις εκδόσεις Παπαδόπουλος. Μοναδική αναγνωστική εμπειρία για μικρούς και μεγάλους. Μια ευκαιρία να ξαναγνωρίσουμε σπουδαία έργα όπως π.χ. του Ιουλίου Βερν σε τόσο μικρό μέγεθος κειμένου, χωρίς ωστόσο να χάνουν τη μαγεία του πρωτότυπου. Εκπληκτική δουλειά! 

 

Η Ελένη Γαρυφαλάκη είναι παιδαγωγός και δημιουργός του πρώτου χώρου Πολλαπλής Νοημοσύνης στην Ελλάδα, συγγραφέας των βιβλίων «Πολλαπλή Νοημοσύνη» και «Smart Babies» (προσεχής έκδοση 2020), καθώς και μαμά ενός γλυκού κοριτσιού 2,5 ετών.


Ασημίνα Γιαννοπούλου

asimina_giannopoyloy.jpg


i_pio_tromaktiki_istoria_olon_ton_epohon.jpg
«Η πιο τρομακτική ιστορία όλων των εποχών» του Philip Kerr, εκδ. Κέδρος. Ποιος θα τολμήσει να παρευρεθεί στο βιβλιοπωλείο «Το στοιχειωμένο σπίτι των βιβλίων» για να ακούσει την πιο φρικιαστική ιστορία του κόσμου; Ένα βιβλίο ποτισμένο με αγωνία και... αίμα, από τον μετρ του αστυνομικού Φίλιπ Κερ.

what_the_fact.jpg
«What the fact!? 39+1 ιστορίες της επιστήμης που θα σου... ανατινάξουν τον εγκέφαλο» του Mikeius, εκδ. Κλειδάριθμος. Τα επεισόδια εκλαϊκευμένης επιστήμης «What the fact!?» για πρώτη φορά σε βιβλίο από τον γνωστό Youtuber, comedian Mikeius. Το βιβλίο εξηγεί τους πιο απίστευτους επιστημονικούς μύθους με πρωτότυπο και ευχάριστο τρόπο.

oi_protes_ypotheseis_toy_poyaro.jpg
«Οι πρώτες υποθέσεις του Πουαρό» της Agatha Christie (εκδ. Ψυχογιός) Οι πρώτες δεκαοκτώ υποθέσεις του Ηρακλή Πουαρό, για όσους θέλουν να ακολουθήσουν τον επιθεωρητή στα πρώτα μυστήρια που τον έκαναν διάσημο.

 

Η Ασημίνα Γιαννοπούλου είναι υπεύθυνη Λογοτεχνίας των εκδόσεων Κλειδάριθμος και μητέρα μιας κόρης 13 ετών.


Ελένη Γεωργοστάθη
eleni_georgostathi.jpg


o_lavyrinthos_toy_pana.jpg
«Ο λαβύρινθος του Πάνα», Γκιγιέρμο ντελ Τόρο - Κορνίλια Φούνκε, μτφ. Άννα Κοντολέων, εκδ. Ψυχογιός. Το παραμύθι παίζει κρυφτό με την ιστορία στα σκοτεινά δάση της φρανκικής Ισπανίας σ’ ένα μαγικό, καθηλωτικό μυθιστόρημα, που στέκεται επάξια στο ύψος της ταινίας του Ντελ Τόρο.

dentra.jpg
«Δέντρα», Piotr Socha - Wojciech Grajkowski, μτφ. Agnieszka Barbara Czerwinska - Μαριάννα Ψύχαλου, Μικρή Σελήνη. Όλα όσα θέλουμε να γνωρίζουμε για τα δέντρα σ’ ένα απολαυστικό βιβλίο με εντυπωσιακή εικονογράφηση και συναρπαστικές διακλαδώσεις.

to_pneyma_toy_hionioy.jpg
«Το πνεύμα του χιονιού», Maja Lunde, εικ. Lisa Aisato, μτφ. Χριστίνα Σωτηροπούλου, εκδ. Κλειδάριθμος. Μια συγκινητική χριστουγεννιάτικη ιστορία για την απώλεια και τη μνήμη, με μια αύρα μεταφυσικού μυστηρίου και πανέμορφες ατμοσφαιρικές εικόνες.

Η Ελένη Γεωργοσταθη είναι επιμελήτρια εκδόσεων και συγγραφέας παιδικών βιβλίων, μητέρα της Μαριλένας 12,5 ετών και της Αλεξάνδρας 9 ετών.


Αγγελική Δαρλάση

aggeliki_darlasi.jpg


Οι επιλογές του 12χρονου γιου μου:

ta_13_rologia.jpg
«Τα 13 ρολόγια» Τζέιμς Θέρμπερ, μτφ. Δήμητρα Σίμου, εκδ. Καλειδοσκόπιο. «Επειδή είναι αστείο αλλά και σκοτεινό, έχει αγωνία και πλάκα, είναι σαν παραμύθι αλλά και σαν ιστορία μυστηρίου κι είναι τόσο διαφορετικό».

ena_paidi_apo_to_poythena.jpg
«Ένα παιδί από το πουθενά» Άλκη Ζέη, εκδ. Μεταίχμιο. «Επειδή αγαπάω την Άλκη Ζέη, επειδή γράφει τόσο όμορφα κι επειδή ο Ίκαρος, ο ήρωας του βιβλίου, μου θυμίζει ένα συμμαθητή μου αλλά και τον Μικρό Πρίγκιπα κι επειδή θα ήθελα πολύ ο Ίκαρος να είναι φίλος μου».

oi_thyellofylakes_toy_aranmor.jpg
«Οι θυελλοφύλακες του Άρανμορ», Doyle Catherine, μτφ. Αλεξάνδρα Λέτσα, εκδ. Μεταίχμιο. Από τα καλύτερα βιβλία fantasy που έχω διαβάσει – και μ’ αρέσουν πολύ τα fantasy. Έχει αγωνία, μυστήριο, είναι πολύ ατμοσφαιρικό, μου θυμίζει Χάρι Πότερ και Χρονικά της Νάρνια, αλλά δεν είναι ακριβώς όπως εκείνα, κι είναι τόσο όμορφα γραμμένο. Ανυπομονώ για το επόμενο.

Η Αγγελική Δαρλάση είναι πολυβραβευμένη συγγραφέας παιδικών και νεανικών βιβλίων, θεατρική συγγραφέας, διδάσκουσα Δημιουργικής Γραφής (υποψήφια Διδάκτορας ΕΚΠΑ) και μητέρα και μητέρα δύο αγοριών 12 και 14 ετών που αγαπάνε, μεταξύ άλλων, και το διάβασμα λογοτεχνικών βιβλίων, κυρίως fantasy,  (ο μικρός) και ιστορικών βιβλίων (ο μεγάλος)


Σοφία Δαρτζάλη

img-8467.jpg


«Ένα παιδί από το πουθενά», Άλκη Ζέη, εκδ. Μεταίχμιο. Αν ήθελα να μεταμορφώσω τον κόσμο στην πιο αισιόδοξη εκδοχή του, να δείξω στα παιδιά μου πώς θα ήθελα να είναι, θα τους έδινα αυτό το βιβλίο. Ανδρέας, 12 χρονών (Τώρα το άρχισε, γιατί το «άρπαξα» πρώτη)

frantz_klafta.jpg
«Φραντζ Κλάφτα», Κατερίνα Κρις, εκδ. Πατάκη. (Γιωργής, 10 χρονών) Του αρέσει γιατί ήθελε να δει πού το πάει από την πρώτη στιγμή, γιατί δεν τον κάνει να βαριέται, έχει πολύ χιούμορ και του θυμίζει διάφορους ανθρώπους που λένε πολλά αλλά δεν κάνουν τίποτα.

gyrna_spiti_leme.jpg
«Γύρνα σπίτι, λέμε», Jory John & Benji Davies, (μτφ.Μάνος Μπονάνος ), εκδ. Παπαδόπουλος. Άγγελος, 5 χρονών (ανιψάκι) «Τον κάνει να γελάει γιατί είναι πολύ αστείο» όπως μου είπε μόνος του. Κι επειδή δεν το ήξερα, μου το διηγήθηκε. Συμπέρασμα: κανένας φίλος δεν είναι τέλειος – μείνε στο «φίλος»: πάντα είναι όμορφο να μοιράζεσαι στιγμές.

Η Σοφία Δάρτζαλη αγαπά πολλά πράγματα, που δεν είναι όλα πράγματα, όπως η μουσική (δεν είναι πράγμα), τα βιβλία (είναι), καθετί τετράποδο και πολλά ακόμα που δεν χωράνε σε αυτό το αφιέρωμα, αλλά πιο πολύ απ' όλα αγαπά τα παιδιά της. Τον Ανδρέα, δώδεκα ετών, και τον Γιωργή της, που είναι δέκα (και μιλάει για χίλιους). Διαβάζει διάφορα, ενίοτε γράφει και γενικά ακούει. Καμιά φορά παίζει και με αυτοκινητάκια. (Η Σοφία, όχι τα παιδιά της.)


Νάγια Δαλακούρα

naya_dalakoura.jpg


enas_arkoydos_mia_fora.jpg
«Ένας αρκούδος μια φορά», Ελένη Γερουλάνου, εκδ. Πατάκη. Υπέροχα τρυφερό, ένας θαυμαστός τρόπος γνωριμίας με τα εκθέματα του μουσείου. Η εικονογράφησή του είναι ονειρική!

to_magiko_kleidi.jpg
«Το μαγικό κλειδί», Λίνα Μουσιώνη, εκδ. Ελληνοεκδοτική. Μια μαγική ιστορία για τη δύναμη των συναισθημάτων μας και την ανάγκη έκφρασής τους.

i_rena_kai_o_diavitis_poy_den_ekane_kykloys.jpg
«Η Ρένια και ο διαβήτης που δεν έκανε κύκλους», Κάρμεν Ρουγγέρη, εκδ. Κλειδάριθμος. Η γνωριμία με τον σακχαρώδη διαβήτη τύπου 1 με τρόπο θεατρικό και το μήνυμα ότι δεν πρέπει να στέκεται εμπόδιο ζωής.

Η Νάγια Δαλακούρα είναι αρχαιολόγος-μουσειολόγος και συγγραφέας και μητέρα ενός κοριτσιού 7,5 ετών


Αλεξία Καλτσίκη

cpatroklos_skafidas-6807-edit.jpg
© Πάτροκλος Σκαφίδας


o_renos_kai_i_ntisko.jpg
Όλη η σειρά με τον Ρένο και τη μουσική (Τζαζ, Βιβάλντι, όπερα, ντίσκο, ροκ κτλ) του Μagali Le Huche, μτφ. Ελένη Μπακογεώργου, εκδ Πατάκη. Εξοικειώνει το παιδί με όλα τα είδη της μουσικής από μικρή ηλικία, μικρότερη ακόμα κι από αυτή που αναγράφεται στο βιβλίο.

to_vivlio_me_ta_lathi.jpg
«Το βιβλίο με τα λάθη» της Corinna Luyken, εκδ. Φουρφούρι. Αρχίζεις να αντιλαμβάνεσαι τα σφάλματα με άλλο μάτι...

esy_ti_les_polytimo_pos_einai.jpg
«Eσύ τι λες πολύτιμο πως είναι;», Λίλλυ Λαμπρέλλη, εικ. Κέλλυ Ματαθία - Κόβο, εκδ. Πατάκη. Μια αναζήτηση για την προσωπική αλήθεια του καθενός και μια ερώτηση που δεν αναζητά μόνο μια απάντηση.

Η Αλεξία Καλτσίκη είναι ηθοποιό –συμμετέχει στην παράσταση Top Girls της Caryl Churchill, σε σκηνοθεσία Θωμά Μοσχόπουλου στο ΠΟΡΤΑ– και μητέρα ενός αγοριού 2,5 ετών.


Ελένη Κατσαμά

eleni_katsama.jpg


ariol_kollitoi_kai_aytokollitoi.jpg
Η  Έλλη, 8 ετών, προτείνει... Τη σειρά «Αριόλ - Κολλητοί και Αυτοκόλλητοι», Emmanuel Guibert, εικ. Marc Boutavant, μτφ. Φίλιππος Μανδηλαράς & Μυρτώ Ράις, εκδ. Κόκκινο Γέλασε πολύ διαβάζοντάς το και ξεκίνησε να φτιάχνει το δικό της κόμικ…

hronologio.jpg
«Χρονολόγιο, ένα ταξίδι στην ιστορία», Vanden Heede Sylvia & Goes Peter, μτφ. Μαργαρίτα Μπονάτσου, εκδ. Πατάκη. Το πήρε μαζί της στην τάξη κι έμεινε εκεί. Ανατρέχουν συχνά σ’ αυτό για να δουν κυρίως τη Μεγάλη Έκρηξη και την εποχή των δεινοσαύρων!

teo_kai_leoni.jpg
Τη σειρά «Τεό και Λεονί - Τα φανταστικά ταξίδια», Pascal Conicella, Pascal Montjovent, μτφ. Μυρσίνη Γκανά, εκδ. Μεταίχμιο. Οδηγεί τις φανταστικές μηχανές του Λεονάρντο ντα Βίντσι και ταξιδεύει στο χρόνο.

Η Μαριώ, 5 ετών, προτείνει... «Ένας αρκούδος μια φορά», Ελένη Γερουλάνου, εκδ. Πατάκη. Κοιτάζει με άλλο μάτι τα παιχνίδια της.

Η Ελένη Κατσαμά είναι συγγραφέας, υπεύθυνη εκδόσεων και μητέρα δύο κοριτσιών 5 και 8 ετών.


Πηνελόπη Κουρτζή

pinelopikoyrtzi.jpg


pitsimpoyinoi_mystirio_sti_limni_lampiko.jpg
«Πιτσιμπουίνοι, το μυστήριο στη λίμνη Λαμπίκο», Ευτυχία Γιαννάκη, εκδ. Ίκαρος . Έχει τόσο εμπνευσμένους χαρακτήρες, όπως τη μυστήρια Τζεντού που τα παιδιά ξετρελαίνονται! Στην πραγματικότητα φανταστείτε κάτι σαν τους «μυστικούς 7», που όμως είναι και για πολύ μικρότερες ηλικίες!

ston_vytho_kanei_fagoyra.jpg
«Στο βυθό κάνει φαγούρα», Αυγή Βάγια, εκδ. Διόπτρα. Ένα πρωτότυπο και με ιδιαίτερη εικονογράφηση παραμύθι που μας συστήνει την έννοια της ομαδικότητας και της μοναδικότητας με έναν διαφορετικό τρόπο.

mathaino_kai_exereyno_i_eyropi.jpg
«Μαθαίνω και εξερευνώ η Ευρώπη», μτφ. Ελένη Δασκαλάκη, εκδ. Ψυχογιός. Το παζλ και το βιβλίο της Ευρώπης που πάνω του μπορούμε να ξεχωρίσουμε όλα τα εμβληματικά αξιοθέατα και να περάσουμε ώρες ολόκληρες ανακαλύπτοντας τον κόσμο!

Η Πηνελόπη Κουρτζή είναι συγγραφέας στις εκδόσεις Ψυχογιός και μητέρα του Μιχάλη 4,5 ετών


Κατερίνα Μαλακατέ

katerina_malakate.jpg


i_symmoria_me_tis_mple_kaltses.jpg
«Η συμμορία με τις μπλε κάλτσες» από τη σειρά «Η πιο ωραία ιστορία», Μιράντα Βατικιώτη, εκδ. Αίολος . Οι περιπέτειες της συμμορίας με τις μπλε κάλτσες, έτσι όπως τις διηγείται η Ρόζα. Α, και γιατί οι Μπλε Κάλτσες δεν φοράνε σχεδόν ποτέ μπλε κάλτσες.

vlant_to_heirotero_vampir_toy_kosmoy.jpg
«Βλαντ, το χειρότερο βαμπίρ του κόσμου», Anna Nilson, μτφ. Φώτης Γιάντσιος, εκδ. Τζιαμπίρης – Πυραμίδα. Ο Βλαντ σιχαίνεται το αίμα, τη νύχτα, τη φρικτή του οικογένεια, την ακόμα φριχτότερη έπαυλή τους και δεν μπορεί να γίνει νυχτερίδα. Θέλει όμως να πάει στο κανονικό σχολείο, όπως όλα τα παιδιά.

to_fantasmataki_tis_kleidarotrypas.jpg
«Το φαντασματάκι της κλειδαρότρυπας», Alex Ruhle, μτφ. Μαρία Μαντή, εκδ. Μεταίχμιο. O Ζίπελ είναι ένα μικρό σκανταλιάρικο και αστείο φαντασματάκι, που δε ζει σε κάποιο παλιό κάστρο, αλλά στην κλειδαρότρυπα της πόρτας του σπιτιού του Πάουλ.

Η Κατερίνα Μαλακατέ είναι συγγραφέας, συνιδιοκτήτρια του βιβλιοπωλείου-καφέ Booktalks και μητέρα δύο αγοριών 6 και 10 ετών.


Αργυρώ Μουντάκη

argyro_moyntaki.jpg


ena_koyti_thalassa.jpg
«Ένα κουτί θάλασσα», Κώστας Στοφόρος, εκδ. Μίνωας. Με το βιβλίο αυτό ο μεγάλος γιος μου μου ζήτησε να επισκεφθούμε τη Λέσβο για να βαδίσουμε στα μέρη που διαδραματίζεται η ιστορία του βιβλίου και να χαρεί τη θάλασσα του νησιού.

o_moglis.jpg
«Ο Μόγλης», Ράντγιαρντ Κίπλιγκ, μτφ. Μαρία Σούμπερτ, εκδ. Διάπλαση. Σίγουρα μια συναρπαστική περιπέτεια που ο μικρός μου γιος λάτρεψε. Έπειτα είδε και την ταινία, αλλά το βιβλίο τού άρεσε καλύτερα!

anakalypto_tis_poleis_toy_kosmoy.jpg
«Ανακαλύπτω τις πόλεις του κόσμου», συλλογικό έργο, μτφ. Αγγελική Βασιλάκου, εκδ. Ψυχογιός. Ένα βιβλίο που άρεσε πολύ και στους δύο και ήταν η αφορμή για να ψάξουμε ακόμη παραπέρα γι’ αυτές τις θρυλικές πόλεις στο διαδίκτυο. Το ότι θέλουν να τις επισκεφθούμε, βέβαια, ας μην το συζητήσουμε!

Η Αργυρώ Μουντάκη είναι εκπαιδευτικός, συγγραφέας και μητέρα δύο αγοριών.


Αμέρισσα Μπάστα

amerissa_mpasta.jpg


«Το πνεύμα του χιονιού», Maja Lunde, εκδ. Κλειδάριθμος, μτφ. Χριστίνα Κ. Σωτηροπούλου. Μια διαφορετική χριστουγεννιάτικη ιστορία που θα διαβάζουμε ξανά και ξανά για πολλά ακόμα Χριστούγεννα.

oi_theoi_toy_olympoy.jpg
«Οι Θεοί του Ολύμπου», Νάγια Δαλακούρα & Θ. Βερέμης, εκδ. Κλειδάριθμος. Ένας πλοηγός στον κόσμο της αρχαίας Ελληνικής Μυθολογίας με extra δραστηριότητες και θεϊκές συνταγές!

«Τα ευχαριστώ ενός ιππότη», Ιωάννα Μπαμπέτα, εκδ. Μεταίχμιο. Εισαγωγή στα ιδεώδη της ιπποσύνης για κάθε μικρό επίδοξο ιππότη 

Η Αμέρισσα Μπάστα είναι Head of Communications and Events των εκδόσεων Κλειδάριθμος και μητέρα ενός αγοριού 5 ετών


Ράνια Μπουμπουρή

raniampoympoyri_1.jpg


haraygi.jpg

i_dolofonia_toy_rotzer_akroint.jpg

Οι δύο κόρες μου, 13 και 10,5 ετών, έχουν ξεφύγει εδώ και καιρό από την κατηγορία των παιδικών βιβλίων – τα διαβάζουν με χαρά, αλλά δεν τις έχω δει να «κολλάνε» τελευταία με κάποιο από αυτά.  Η μικρή έχει περάσει πια στην κατηγορία των εφηβικών και της αρέσει πολύ η Στέφανι Μάιερ και η σειρά «Λυκόφως» (μτφ. Βασιλική Λατσίνου, εκδ. Ψυχογιός), με τελευταία της αγάπη τη «Χαραυγή»: «Σε κρατάει συνέχεια σε αγωνία!» λέει. Η μεγάλη έχει ανακαλύψει την πένα της Άγκαθα Κρίστι, μέσα από τις νέες εκδόσεις των έργων της από τις Εκδόσεις Ψυχογιός, με τελευταία της μεγάλη αγάπη το μυθιστόρημα «Η δολοφονία του Ρότζερ Άκροϊντ» (μτφ. Χρήστος Καψάλης). Κι εκεί που παλιά δήλωνε ότι θα γίνει αρχαιολόγος όταν μεγαλώσει, τώρα θέλει να γίνει εγκληματολόγος!

Η Ράνια Μπουμπουρή είναι επιμελήτρια και συγγραφέας παιδικών βιβλίων και μητέρα δύο κοριτσιών 10,5 και 13 ετών.


Ελεωνόρα Ορφανίδου

75063857_492224331393217_1033794973130031104_n.jpg


ekei_poy_tragoydane_oi_karavides.jpg
«Εκεί που τραγουδάνε οι καραβίδες», Ντέλια Όουενς, μτφ. Μαργαρίτα Ζαχαριάδου, εκδ. Δώμα. Βιβλίο ενηλίκων αλλά που διαβάζεται οπωσδήποτε από ώριμα παιδιά πρώτης εφηβείας.

miaseiraapoatyhigegonota.jpg
«Μια σειρά από ατυχή γεγονότα», Λέμονι Σνίκετ, μτφ. Εύη Γεροκώστα, εκδ. Ελληνικά γράμματα. Τη διαβάζω γιατί περιγράφει γεγονότα που δεν έχουν συμβεί σαν να έχουν συμβεί.

istories_gia_agoria_poy_oneireyontai_n_allaxoyn_ton_kosmo.jpg
«Ιστορίες για αγόρια που ονειρεύονται ν’ αλλάξουν τον κόσμο», Ματσάντι Μαρσέλο, μτφ. Αγγελική Βασιλάκου, εκδ. Ψυχογιός. «Μου άρεσε πολύ γιατί μιλάει για αγόρια που μεγάλωσαν και άλλαξαν τον κόσμο εμπνέοντας νέα αγόρια (αλλά και μένα) να τον αλλάξουμε με τη σειρά μας», λέει η 11χρονη Κλειώ, η οποία μαζί με την κολλητή της, Ελένη, διατηρούν το βιβλιοφιλικό κανάλι Cleo & Helen C.E. Books στο YouTube.

Η Ελεωνόρα Ορφανίδου είναι δημοσιογράφος, επικεφαλής του πολιτιστικού τμήματος του Αθήνα 98.4fm και μητέρα ενός κοριτσιού 11 ετών.


Γιώργος Παναγιωτάκης

giorgos_panagiotakis.jpg


«Η πιο τρομακτική ιστορία όλων των εποχών», Φίλιπ Κερ, εκδ. Κέδρος, μτφ. Δέσποινα Μάντζαρη. Ο Φίλιπ Κερ ήταν ένας από τους σημαντικότερους συγγραφείς αστυνομικής λογοτεχνίας της εποχής μας. Έγραψε όμως και παιδικά βιβλία, όπως αυτό εδώ το οποίο είναι βέβαιο πως θα χαρίσει απολαυστικές ανατριχίλες στους αναγνώστες του. 

kloni_kloy_i_magissa_me_ta_dora.jpg
«Κλώνη Κλου η μάγισσα με τα δώρα», Αλεξάνδρα Μπίζη, εκδ. Πατάκη, εικ. Κατερίνα Σισκοπούλου. Ένας κόσμος γεμάτος με μαγεία, χρώμα, περιπέτεια, χιούμορ, απρόσμενες σκιές, ασυνήθιστες καταστάσεις… Και βέβαια αξιολάτρευτους –ή… αξιομίσητους– χαρακτήρες οι οποίοι μένουν στο μυαλό σου για καιρό. Η μικρή κόρη μου λατρεύει αυτό το βιβλίο – και κατά τη γνώμη μου κάνει πάρα πολύ καλά.

agapite_evan_hansen.jpg
«Αγαπητέ Έβαν Χάνσεν, μαζί με τους Στίβεν Λέβενσον, Μπετχ Πάσεκ & Τζάστιν Πολ», Βαλ Έμικ, εκδ. Πατάκη. μτφ. Καρολίνα Μιζάν, Γιώργος Παναγιωτάκης. Βασισμένο στο ομώνυμο σούπερ επιτυχημένο μιούζικαλ, το εξαιρετικό αυτό βιβλίο μιλά για θέματα κάθε άλλο παρά «εύκολα»: για την απώλεια, τους δύσκολους έρωτες, την εφηβική κατάθλιψη… Κυρίως όμως για την ανάγκη μας για επικοινωνία, σε μια εποχή διαρκούς δικτύωσης αλλά αφάνταστης μοναξιάς.

Ο Γιώργος Παναγιωτάκης είναι συγγραφέας και αρθρογράφος, πατέρας δύο κοριτσιών 12 και 16 ετών.


Μαρία Ρουσάκη

maria_roysaki.jpg


i_tsagiera_poy_anthizei.jpg
«Η τσαγιέρα που ανθίζει» της Τασούλα Επτακοίλη, με εικονογράφηση της Zafouko Yamamoto, εκδ. Καστανιώτη. Το σπίτι μας στολίζεται από πολλές τσαγιέρες: μικρές, μεγάλες, πολύχρωμες και παιχνιδιάρικες. Οπότε το συγκεκριμένο βιβλίο ήταν μια ευχάριστη έκπληξη, όχι μόνο επειδή λατρεύουμε τις τσαγιέρες αλλά επειδή μιλά για την ιδιοτελή αγάπη και τη δυνατότητα που έχει ο καθένας να αγαπά ό,τι είναι «σπασμένο» ή «μισό»… Για ηλικίες 3-7.

i_yposhesi_tis_leykis_theas.jpg
«Η υπόσχεση της Λευκής Θεάς» της Εύης Παπαδοπούλου με εικονογράφηση της Κατερίνας Βερούτσου, εκδ. Πατάκη. Ελάχιστα παιδικά βιβλία σμίγουν την αρχαιότητα με τη λογοτεχνία και σε αυτή την περίπτωση η αρχαιολόγος-συγγραφέας Εύη Παπαδοπούλου εξιστορεί ένα παραμύθι εμπνευσμένο από τα ευρήματα του Μυκηναϊκού ανακτόρου της Πύλου. Ένα απολαυστικό βιβλίο για παιδιά μέσης σχολικής ηλικίας το οποίο μας έμαθε πολλά.

«Φραντζ Κλάφτα: τα λόγια είναι περιττά!» της Κατερίνας Κρις (εκδ. Πατάκη). Ένα ξεχωριστό βιβλίο με ατελείωτο χιούμορ το οποίο απολαύσαμε οικογενειακώς με το υπέροχο και μοναδικό τρόπο γραφής της Κατερίνας Κρις. Για 12 έως 112 ετών.

Η Μαρία Ρουσάκη είναι συγγραφέας και μητέρα τριών παιδιών (12, 15 και 17 ετών)


Δομινίκη Σάνδη

dominikisandi.jpg


o_hari_poter_kai_i_kamara_me_ta_mystika.jpg
«Ο Χάρι Πότερ και η κάμαρα με τα μυστικά», Τζ. Κ. Ρόουλινγκ, μτφ. Καίτη Οικονόμου, εκδ. Ψυχογιός. Η σειρά «Χάρι Πότερ» της Τζ. Κ. Ρόουλινγκ συνεχίζει να αιχμαλωτίζει τις παιδικές φαντασίες ακόμα και μετά από 20 χρόνια. Ξέρω ελάχιστα παιδιά 9 ετών και άνω που δεν έχουν μαγευτεί…

«Ο λαβύρινθος του Πάνα», Γκιγιέρμο ντελ Τόρο - Κορνίλια Φούνκε, μτφ. Άννα Κοντολέων, εκδ. Ψυχογιός. Οι έφηβοι θέλουν βιβλία δυνατά, με πλοκές γεμάτες συγκίνηση αλλά και χαρακτήρες που θα τους μείνουν αξέχαστοι. Σε αυτά τα βιβλία ανήκει ο Λαβύρινθος του Πάνα της Κορνήλια Φούνκε, ένα από τα καλύτερα εφηβικά βιβλία της φετινής χρονιάς.

ntetektiv_roni.jpg
«Ο ντετέκτιβ Ρόνι βάζει τα γέλια μπροστά στον κίνδυνο», Άντριου Κλόουβερ & Ραλφ Λαζαρ, μτφ. Ευγενία Κολυδά, εκδ. Ψυχογιός. Όταν τους αρέσει το χιούμορ και η λύση μυστηρίων, τότε τους αρέσει ο Ντετέκτιβ Ρόνι, ένα ευαίσθητο και γεμάτο χιούμορ αγόρι που λύνει μυστήρια της γειτονιάς αλλά ψάχνει και τον πατέρα του που έχει εξαφανιστεί εδώ και χρόνια…

Η Δομινίκη Σάνδη είναι υπεύθυνη Παιδικού Βιβλίου στις εκδόσεις Ψυχογιός και μητέρα 2 αγοριών, του Άρη 9 και του Νικόλα 12 ετών.


Μαρία Σούμπερτ

maria_soympert.jpg


mporo_na_gino_o_skylos_soy.jpg
«Μπορώ να γίνω ο σκύλος σου;», Τρόι Κάμινκγς, μτφ. Χρυσάνθη Καραΐσκου, εκδ. Διάπλαση. Ο Άρφι ξέρει τι θέλει και αυτό είναι ένα σπίτι. Θα πάρει, λοιπόν, σβάρνα όλα τα σπίτια της οδού Μπάτερνατ και θα τους γράψει ένα γράμμα. Η κυρία ταχυδρόμος θα το στείλει και θα του επιστρέψει τις απαντήσεις που άλλες φορές είναι διστακτική, άλλες εξοργιστική, άλλες ξεκαρδιστική. Ένα όμορφο βιβλίο επιστολογραφίας για τα αδέσποτα ζώα και την ανάγκη τους για ζεστασιά και φροντίδα.

mortina.jpg
«Μορτίνα: Διακοπές στη λίμνη μυστήριο», Barbara Cantini, μτφ. Γιούλη Δελιοπούλου, εκδ. Ελληνικά Γράμματα. Η Μορτίνα είναι το πιο σούπερ ζόμπι όλων των εποχών. Η απίθανη και αστεία σειρά βιβλίων κορυφώνεται στις «Διακοπές στη λίμνη μυστήριο», όταν ένας ζωντανός γραφειοκράτης απειλήσει την ηρεμία της οικογένειας των ζόμπι – που βρίσκονται και σε διακοπές! Η Μορτίνα θα κληθεί τότε να πιει το ελιξίριο της ζωής και για λίγο να ξαναζωντανέψει. Μια εξαιρετική σειρά βιβλίων για τη διαφορετικότητα και την ανάγκη του «ανήκειν».

ohidenhathiketomikrokoyneli.jpg
«Όχι, δεν χάθηκε το Μικρό Κουνέλι», John Bond, μτφ. Αντώνης Παπαθεοδούλου, εκδ. Ίκαρος. Το Μικρό Κουνέλι και η Μαμά Κουνέλα φτιάχνουν κέικ. Όταν όμως τελειώσουν τα μούρα, το Μικρό Κουνέλι θα βγει σε μια περιπετειώδη αναζήτηση μούρων. Κι αν χαθεί; Μπα, αποκλείεται. Γιατί η μυρωδιά του φρεσκοψημένου κέικ πάντα θα το βοηθάει να βρει το δρόμο του. Επίσης ξεκαρδιστικό, δίνει την ευκαιρία για φωνητικό παιχνίδι στην ανάγνωση, αλλά και τρεχάλες μέσα στο σπίτι φωνάζοντας όλοι μαζί «κέικ, κέικ, κέικ!».

Η Μαρία Σούμπερτ είναι δραματοθεραπεύτρια, συγγραφέας και υπεύθυνη της στήλης «Για το Παιδί» στο www.theathinai.com, μητέρα ενός κοριτσιού 4,5 ετών


Μαριαλένα Σπυροπούλου

marialenaspyropoyloy.jpg


poy_vriskontai_ta_dikaiomata.jpg
«Πού βρίσκονται τα δικαιώματα;» Μαρίζα Ντεκάστρο, εικ. Άνα Μάτεγιτς, εκδ. Μεταίχμιο. Οι νόμοι, οι κανόνες, το Σύνταγμα και η Πλατεία Συντάγματος ήταν μια ενδιαφέρουσα περιδιάβαση στον κόσμο του βιβλίου της Μαρίζα Ντεκάστρο. Η Ήβη είχε πολλές απορίες και βρήκε ενδιαφέρον ότι υπήρχε ένα βιβλίο να τις απαντήσει.

arsenelagriffenagedanslebrouillard.jpg
Arsène Lagriffe Nage dans le brouillard, Jennifer Gray,  ed. PKJ. Η  Ήβη, 8,5 ετών, διαβάζει περισσότερα γαλλικά βιβλία από ό,τι ελληνικά, γιατί είναι δίγλωσση. Οι περιπέτειες του γάτου Arsène είναι από τις αγαπημένες της.

o_magikos_kathreftis.jpg
«Ο μαγικός καθρέφτης», Μαριαλένα Σπυροπούλου, εικ. Ντανιέλα Σταματιάδη, επίμετρο Θανάσης Χατζόπουλος, εκδ. Μεταίχμιο. Είναι το βιβλίο που είναι αφιερωμένο σε εκείνην και πάντα το διαβάζει σαν ποίημα πριν κοιμηθεί. Το βλέμμα της μητέρας στο παιδί της είναι το όπλο του για όλη του τη ζωή.

Η Μαριαλένα Σπυροπούλου είναι ψυχαναλυτική ψυχοθεραπεύτρια και συγγραφέας, μητέρα ενός κοριτσιού 8,5 ετών. Το καινούριο της μυθιστόρημα με τίτλο «Τάισέ με» αναμένεται να κυκλοφορήσει στις 6/2. Όλα τα βιβλία της κυκλοφορούν από τις εκδόσεις Μεταίχμιο.


Ελένη Σταματέλου

eleni_stamateloy.jpg


Με τόσα καλά βιβλία το να επιλέξω θα ήταν δοκιμασία, ευτυχώς επιλέξανε τα παιδιά. Ο 10χρονος Σπυράκος έχει δίπλα του...

haristiki_vivliothiki.jpg
«Χαριστική βιβλιοθήκη», Αντώνης Παπαθεοδούλου και Δικαίος Χατζηπλής, εικ. Μυρτώ Δεληβοριά, εκδ. Πατάκη. Ο Δικαίος Χατζηπλής και ο Αντώνης Παπαθεοδούλου εμπνεύστηκαν την ιδέα της Χαριστικής βιβλιοθήκης και έκτοτε δεν σταμάτησαν να προσκαλούν όλο και περισσότερους φίλους τους να την επισκεφθούν. Ένα βιβλίο που με μοναδικό τρόπο και παρουσιάζει τα οφέλη της ανάγνωσης με πρωτοτυπία, αναδεικνύοντας το μαγικό συστατικό των βιβλίων, τη φαντασία.

o_mikros_nikolas_-_to_proto_typo_komik.jpg
«Ο μικρός Νικόλας, το πρωτότυπο κόμικς», Rene Goscinny, σκίτσα του Ζαν-Ζακ Σενπέ. Έξι δεκαετίες μετά ο μικρός Νικόλας και οι φίλοι του έχουν «γεράσει» πια, παραμένουν όμως πηγή έμπνευσης για τους νέους αναγνώστες.  Ιστορία και μαρτυρία ταυτοχρόνως! Χωρίς να μεγαλώσει καθόλου, Ο μικρός Νικόλας δεν έχει ηλικία, αλλά έχει παρελθόν!

Και ο έφηβος Μανώλης έχει στο κομοδίνο του σταθερά το: «Αγαπητέ Έβαν Χάνσεν, μαζί με τους Στίβεν Λέβενσον, Μπετχ Πασεκ  & Τζάστιν Πολ», Βαλ Έμικ, εκδ. Πατάκη. μτφ. Καρολίνα Μιζάν, Γιώργος Παναγιωτάκης. Ένα απλό ψέμα οδηγεί σε πολλές περίπλοκες αλήθειες, σε αυτή τη συγκινητική ιστορία που μιλά για την κατάθλιψη και την ανάγκη για επικοινωνία, σε μια εποχή διαρκούς δικτύωσης αλλά και αφάνταστης μοναξιάς. Μια μοναδική αφήγηση που μιλά για τις δύσκολες σχέσεις μέσα στην οικογένεια, για τη σημασία της καλοσύνης, μα και για τον τρόμο του να νιώθεις παρείσακτος στο σχολείο.

Η Ελένη Σταματέλου εργάζεται στο Τμήμα Δημοσίων Σχέσεων των εκδόσεων Πατάκη και είναι μητέρα δύο παιδιών


Κώστας Στοφόρος

kostas_stoforos.jpg


kanelonia_meta_fonoy.jpg
«Κανελόνια μετά φόνου», Εύα Κασιάρου, εκδ. Κόκκινη Κλωστή Δεμένη. Συναρπαστικό αστυνομικό μυθιστόρημα για παιδιά και εφήβους, που παράλληλα μιλά με τρυφερό τρόπο για τη φιλία και την αλληλεγγύη.

«Ένα παιδί από το πουθενά», Άλκη Ζέη, εκδ. Μεταίχμιο. Η Άλκη Ζέη καταφέρνει πάντα να βλέπει τον κόσμο μέσα από τα μάτια των παιδιών και να γράφει τις πιο όμορφες ιστορίες.

ta_kryfa_monopatia_toy_temenoys.jpg
«Τα κρυφά μονοπάτια του Τεμένους», Μαρία Δασκαλάκη, εκδ. Μίνωας. Μια ακόμη περιπέτεια από τη Μαρία Δασκαλάκη, που με μοναδικό τρόπο μαθαίνει στα παιδιά την τοπική ιστορία

 

Ο Κώστας Στοφόρος είναι δημοσιογράφος και συγγραφέας, πατέρας τριών παιδιών 21, 14 και 12 ετών


Λίνα Σωτηροπούλου

lina_sotiropoyloy.jpg


ti_nyhta_poy_esvisan_t_asteria.jpg
Στις καλοκαιρινές διακοπές ρώτησα τις κόρες μου τι βιβλία θα πάρουν μαζί τους. Η μεγάλη μου κόρη, ετών δεκατεσσάρων, απάντησε: Κάτι με πολύ αίμα. Η μικρότερη, έντεκα χρονών, ζήτησε κάτι που να μην ξέρει τι θα γίνει στο τέλος και να έχει δράση. Αυτό το καλοκαίρι λοιπόν διαβάστηκε το «Τη νύχτα που έσβησαν τα αστέρια» του Βασίλη Παπαθεοδώρου, από τις εκδόσεις Καστανιώτη. Μια ιστορία με γρήγορη αφήγηση, ανατροπή, χωρίς αίμα αλλά με πολλή συγκίνηση και προβληματισμό. Ένα βιβλίο που όλοι μας καθρεφτιζόμαστε μέσα του.

o_aderfos_moy_o_etsi_apla.jpg
Άλλο ένα βιβλίο που μας κράτησε συντροφιά ήταν το «Ο αδερφός μου ο έτσι απλά» της Μαρί Οντ-Μιράιγ, σε μετάφραση της Αριάδνης Μοσχονά, από τις εκδόσεις Κέδρος. Με μια γραφή που κυλάει ευχάριστα και σου αφήνει μια γλυκιά συγκίνηση στο τέλος.

grifosgiaempeiroyspaiktes.jpg
Όσο για τη μικρή μου κόρη που της αρέσουν τα μυστήρια, προτιμάει το «Γρίφος για έμπειρους παίκτες» της σειράς «Εγώ, η μαμά και τα μυστήρια,» της Lucia Vaccarino, σε μετάφραση Δήμητρα Δότση, από τις εκδόσεις Μεταίχμιο, μια ιστορία που διαβάζεται ευχάριστα με μια υπόθεση που μοιάζει εύκολη αλλά μάλλον δεν είναι και σίγουρα κρύβει πολλά οικογενειακά μυστικά.

Αυτά απολαύσαμε εμείς το 2019 και ευτυχώς αναίμακτα…

Η Λίνα Σωτηροπούλου είναι απρόβλεπτη, συγγραφέας και μητέρα δύο κοριτσιών 11 και 14 ετών.


Ντόρα Τσακνάκη

ntora_tsaknaki.jpg


Η μικρή μου κόρη, Βασιλική, που είναι 10 ετών, ξεχώρισε και αγάπησε το 2019 δύο βιβλία περισσότερο από τα υπόλοιπα. Το νέο παιδικό μυθιστόρημα της Άλκης Ζέη «Ένα παιδί από το πουθενά» (εκδ. Μεταίχμιο) γιατί: «Πώς είναι δυνατόν, μαμά, η κ. Άλκη να μιλάει για παρκούρ, να γράφει για σκισμένα τζιν και τόσα άλλα που συμβαίνουν σήμερα στην αυλή ενός σχολείου, ενώ είναι, πόσο χρονών είπαμε; Μου άρεσε γιατί ήθελα να μάθω τι θα συμβεί παρακάτω και γιατί μου έκαναν εντύπωση όλες οι σκέψεις του Ίκαρου, του πρωταγωνιστή, για τους άστεγους και τα προσφυγόπουλα, του πρωταγωνιστή, και οι διάλογοί του με τον παπαγάλο».

i_tromeri_diathiki_toy_tzeremi_hoperton.jpg
«Η τρομερή διαθήκη του Τζέρεμι Χόπερτον» του Ιταλού Ντάβιντε Μοροζινότο από τη σειρά «Κουρσάροι της περιπέτειας», μτφ. Δήμητρα, Δότση, εκδ. Μεταίχμιο, γιατί: «Μιλάει για ένα ατρόμητο κορίτσι που δεν διστάζει να μεταμφιεστεί σε αγόρι, για να τρυπώσει σε ένα ιστιοφόρο που κάνει ένα μακρινό ταξίδι, αποφασισμένο να ανακαλύψει την αλήθεια για την οικογένειά της. Μου άρεσε πολύ η ιστορία και όλη η περιπέτεια που έζησε. Και γέλασα και είχα και αγωνία».

Η μεγάλη, έφηβη πια κόρη μου Αθηνά, 13 ετών, ξεχώρισε το βιβλίο του Βασίλη Παπαθεοδώρου «Τη νύχτα που έσβησαν τ’ αστέρια» (εκδ. Καστανιώτης) γιατί: «Μιλάει για όσα απασχολούν τους νέους σήμερα, για τα προβλήματά τους και τις αγωνίες τους, για τους κινδύνους που καραδοκούν, για όσα ζούμε και δεν τολμάμε να παραδεχτούμε. Βρήκα πολύ έξυπνη την ιδέα του συγγραφέα να μιλούν διαφορετικοί άνθρωποι από το οικογενειακό και φιλικό περιβάλλον της εξαφανισμένης κοπέλας για το πώς την έβλεπαν, ποια ήταν η γνώμη τους για εκείνη και τι μπορεί να της είχε συμβεί».

Η Ντόρα Τσακνάκη είναι υπεύθυνη Τύπου στις εκδόσεις Μεταίχμιο και μητέρα δύο κοριτσιών 10 και 13 ετών.

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ