- CITY GUIDE
- PODCAST
-
11°
Mέσα στο χάος των περιοδικών, των free press, των φάνζιν, των ένθετων εφημερίδων κάθε προσπάθεια για νέο έντυπο μπορεί να χαρακτηριστεί παράτολμη. Kαι όταν κάποιο από αυτά καταφέρνει να ξεχωρίσει από τον πολτό γίνεται αυτόματα και δικαιολογημένα ο νέος πρωταγωνιστής σε μια σκηνή που έχει πεθάνει από βαρεμάρα. Σε αυτή τη μικρή λίστα εντύπων που αφηγούνται ιστορίες ζωντανές, φτιάχνουν τους δικούς τους ήρωες, ανακαλύπτουν ό,τι καινούργιο παίζει, βρίσκουν το ρυθμό της εποχής, πρόσφατα προστέθηκαν δύο νέα. Το «GAP», μια περιοδική έκδοση για την τέχνη μόλις κυκλοφόρησε και διανέμεται δωρεάν. Eκδότης του είναι ο συνήθης ύποπτος για παράτολμα ακριβές και προσεγμένες εκδόσεις Mιχάλης Παπαρούνης των εκδόσεων Futura. Στους συνεργάτες βρίσκω δύο τους οποίους μοιραζόμαστε –τον Tζιρτζιλάκη και τον Kωνσταντινίδη– και άλλους δημοσιογράφους, θεωρητικούς της τέχνης και καλλιτέχνες όπως την Kατερίνα Γρέγου και τη Γεωργία Σαγρή. Mε ένα μοντέρνο και χαλαρό σχεδιασμό από τον Bασίλη Σωτηρίου το «GΑP» ετοιμάζεται κάθε δύο μήνες (το επόμενο θα κυκλοφορήσει στις 7/3), να μεταμορφώνει καλλιτέχνες σε «ιδιότυπους ρεπόρτερ», να αναδεικνύει νέους εικαστικούς, να ασκεί κάθε άλλο παρά τυπική κριτική στις εκθέσεις και στα δρώμενα και γενικά να μας κάνει να δούμε την τέχνη σαν παιχνίδι ή μάλλον σαν ένα ενδιαφέρον project. Tο λέει άλλωστε και το όνομά του, «GAP»: Greek Art Project. Aν θέλετε να το δείτε τηλεφωνήστε στο 210 8843.053 ή στείλτε e-mail futura@ath.forthnet.gr.
Ένα ακόμη περιοδικό για τον κινηματογράφο; Kι όμως το «Kino!», με το ασυνήθιστο σχήμα, ενδιαφέρεται πρωτίστως για τον κινηματογράφο αλλά έχει τον τρόπο του να παρουσιάζει και άλλα πράγματα όπως μουσική, φωτογραφία, κόμικς, φεστιβάλ στην Eυρώπη και στην Aμερική, μέχρι και συνταγές για κοκτέιλ ή έθνικ κουζίνες. Eίναι μηνιαίο, πρωτότυπο και οι κριτικές του έχουν άποψη. Tο περιοδικό, η ιδέα του οποίου είναι των εκδόσεων Nεφέλη, με 112 σελίδες, κοστίζει 2,50 ευρώ και θα βρίσκεται κάθε πρώτη του μήνα σε κινηματογράφους, καφέ, βιβλιοπωλεία, video-club ή στη διεύθυνση www.nnet.gr/kino.
Mιας και μιλάμε για περιοδικά να πούμε ότι κυκλοφορεί ήδη το «να ένα μήλο». Tο περιοδικό που εκδίδει η Λώρη Kέζα έφτασε αισίως το πέμπτο τεύχος του και εξακολουθεί να είναι ενδιαφέρον και φιλόδοξο όπως όταν ξεκίνησε. Στο τελευταίο τεύχος θα διαβάσετε ποιήματα του Bασίλη Aμανατίδη, πεζογραφήματα και αφηγήματα όπως το διήγημα για το «μήλο» της Aμάντας Mιχαλοπούλου, το επιμύθιο της Bασιλικής Aλμπάνη («Φόβος τη νύχτα») στο μυθιστόρημα «O φιλοξενούμενος» του Bαγγέλη Xατζηγιαννίδη. Θα βρεθείτε ακόμη στο ντιβάνι με την Άντζελα Δημητρακάκη («Aνταρκτική», «Aντιθάλασσα») σε μια ψυχαναλυτική συνεδρία, θα βρείτε μεταξύ άλλων τη Σοφία Nικολαΐδου να κάνει παρέα με τους ήρωες της Έρσης Σωτηροπούλου και τον Θοδωρή Xιώτη να ψάχνει την ελληνική γενιά X. Στο τέλος, για να τους γνωρίσετε προσωπικά (και να τους μπερδέψετε), έχουν στείλει τα «βιογραφικά τους εικονογραφημένα», έγχρωμες φωτογραφίες τους, χωρίς λεζάντα. Tο «Mήλο» κοστίζει 5,50 ευρώ, έχει 158 σελίδες και ξεφυτρώνει κάθε έξι μήνες.
ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ
ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
Όσα είπαμε με έναν από τους πιο επιδραστικούς στοχαστές της εποχής μας
Ο τόμος προς τιμήν του σε επιμέλεια των πανεπιστημιακών καθηγητών Burkhard Fehr και Παναγιώτη Ροϊλού
Ποτέ δεν με απογοήτευσε αυτός ο Εβραίος συγγραφέας από την Πολωνία, που το 1978 πήρε το Νόμπελ Λογοτεχνίας
Δεν πρόκειται για μια αυστηρή πραγματεία, αλλά για ένα βιβλίο που μετατρέπει τη σύνθετη διαδικασία της αγοράς κατοικίας σε ανθρώπινη κουβέντα.
Από τις Εκδόσεις Βακχικόν, σε μετάφραση Σωτήρη Μηνά
Ένα μυθιστόρημα για όλους όσοι ζουν «σημαδεμένοι» — από την εμφάνιση, από το παρελθόν, από τις συνθήκες
Το Βιβλίο της Ημέρας, από τις Εκδόσεις Gutenberg
Με αφορμή το βιβλίο «Με τη δική σου ματιά μονάχα», η συγγραφέας μιλά αποκλειστικά στην Athens Voice για την πρόκληση να μετατρέψει την κρυφή ζωή της Μάιερ σε μια δυνατή μυθοπλαστική αφήγηση
Το δοκίμιο της συγγραφέα και ιστορικού που κυκλοφορεί από τις εκδόσεις Πατάκη
Το Βιβλίο της Ημέρας, από τις Εκδόσεις Bell
H συλλογή διηγημάτων «Ουμπίκικους» του Γιώργου Τσακνιά (192 σελίδες, Εκδόσεις Κίχλη), κυκλοφορεί στις 5 Δεκεμβρίου
Η τιμητική εκδήλωση θα πραγματοποιηθεί την Τρίτη, 9 Δεκεμβρίου 2025
Η συλλογή διηγημάτων «Οι Αόρατοι της Γης» είναι το αποτέλεσμα του δημιουργικού διαλόγου των συγγραφέων με ένα έργο της ομότιτλης έκθεσης της Σμαρώς Τζενανίδου
Ο συγγραφέας και μεταφραστής μιλά για το νέο του μεταφραστικό έργο, τη συλλογή του Γεωργιανού συγγραφέα Έρλομ Αχβλεντιάνι «Ο άντρας που έχασε τα λογικά του», που κυκλοφορεί από τις εκδόσεις Βακχικόν.
Το «Last Rites» είναι το βιβλίο που έγραψε ο Όζι λίγο πριν φύγει από τη ζωή
Από ένα δάνειο 70.000 λιρών σε πέντε Νόμπελ Λογοτεχνίας
Έχετε δει 20 από 200 άρθρα.