- CITY GUIDE
- PODCAST
-
17°
Η καλοκαιρινή λίστα βιβλίων του Ομπάμα για το 2019
Η Τόνι Μόρισον είναι η νούμερο ένα επιλογή του
Ο τέως Πρόεδρος των ΗΠΑ και βιβλιόφιλος Μπαράκ Ομπάμα μοιράζεται τη λίστα με τα αγαπημένα του βιβλία για αυτό το καλοκαίρι
Κάθε βιβλιόφιλος που σέβεται τον εαυτό του φροντίζει να κάνει λίστες με βιβλία. Λίστες με τα καλύτερα βιβλία που έχει διαβάσει. Λίστες με τα βιβλία που θέλει να διαβάσει. Λίστες με βιβλία που θέλει να ξαναδιαβάσει. Λίστες με βιβλία που προτείνει στους υπόλοιπους βιβλιόφιλους του κόσμου να διαβάσουν.
Ένας από τους πιο γνωστούς βιβλιόφιλους στον πλανήτη δεν είναι άλλος από τον τέως Πρόεδρο των ΗΠΑ, Μπαράκ Ομπάμα. Ο κόσμος, μάλιστα, φαίνεται να εμπιστεύεται τόσο τις απόψεις του πάνω στο θέμα των βιβλίων, ώστε κάθε φορά που ο ίδιος αποκαλύπτει μία από τις σχετικές λίστες του στα social media, όλοι να σπεύδουν να ψάξουν τις προτάσεις του, ώστε να διαβάσουν ό,τι διαβάζει και εκείνος στον ελεύθερο χρόνο του.
Μία ακόμα τέτοια λίστα του μόλις κυκλοφόρησε. Ο Ομπάμα μοιράζεται με αυτήν μαζί μας τα βιβλία που διάβασε αυτό το καλοκαίρι και παράλληλα τα σχολιάζει, έχοντας λάβει μέσα σε μερικές ώρες για τις προτάσεις του πάνω από 200 χιλιάδες likes, 19 χιλιάδες σχόλια και 29 χιλιάδες κοινοποιήσεις. Ανάμεσα στους συγγραφείς της λίστας, η Τόνι Μόρισον, που έφυγε πρόσφατα από τη ζωή, είναι η νούμερα ένα επιλογή του.
Αυτές, λοιπόν, είναι η προτάσεις του τέως Προέδρου για τα βιβλία που πρέπει να διαβάσουμε μέσα στο υπόλοιπο του καλοκαιριού, ή ακόμα και μετά από αυτό:
«Είναι Αύγουστος, οπότε ήθελα να σας μιλήσω για μερικά βιβλία που διάβαζα αυτό το καλοκαίρι, σε περίπτωση που ψάχνετε για προτάσεις. Για αρχή, δεν γίνεται να πέσεις έξω διαβάζοντας ή ξαναδιαβάζοντας τα συλλογικά έργα της Τόνι Μόρισον. Η «Αγαπημένη», «Το Τραγούδι του Σολομόν», τα «Γαλάζια Μάτια», η «Σούλα», όλα τα άλλα - είναι υπέροχα, όλα τους. Θα ευχαριστηθείτε να τα διαβάσετε. Και ενώ είμαστε σε αυτό, αυτοί είναι κάποιοι ακόμα τίτλοι που ίσως θέλετε να εξερευνήσετε:
Το μερικές φορές δύσκολο να καταπιείς, «The Nickel Boys» του Κόλσον Γουάιτχεντ, είναι ένα απαραίτητο ανάγνωσμα, που περιγράφει τον τρόπο με τον οποίο ο Τζιμ Κρόου και οι μαζικές φυλακίσεις κατέστρεψαν ζωές και προκάλεσαν επιπτώσεις που απλώνονται μέχρι τις μέρες μας.
Το «Exhalation» του Τεντ Σιάνγκ είναι μία συλλογή μικρών ιστοριών που θα σε κάνουν να σκεφτείς, να καταπιαστείς με μεγάλα ερωτήματα και να νιώσεις περισσότερο άνθρωπος. Το καλύτερο είδος επιστημονικής φαντασίας.
Το «Γουλφ Χολ», η επική φανταστική οπτική της Χίλαρι Μαντέλ στην άνοδο του Τόμας Κρόμγουελ στην εξουσία, βγήκε το 2009, αλλά ήμουν κάπως απασχολημένος τότε, οπότε το έχασα. Παραμένει καταπληκτικό σήμερα.
Το «Men Without Women» του Χαρούκι Μουρακάμι εξετάζει το τι συμβαίνει στις ζωές των χαρακτήρων χωρίς σημαντικές γυναίκες στις ζωές τους: θα σε συγκινήσει και θα σε μπερδέψει και ανά διαστήματα θα σε αφήσει με περισσότερες ερωτήσεις, παρά απαντήσεις.
Το «American Spy» από την Λόρεν Γουίλκινσον είναι πολλά περισσότερα από ένα κατασκοπικό θρίλερ, μπλέκοντας τους δεσμούς της οικογένειας, της αγάπης και της χώρας.
Το «The Shallows» του Νίκολας Καρ κυκλοφόρησε πριν μερικά χρόνια, αλλά τα επιχειρήματά του ως προς την επίδραση του διαδικτύου στους εγκεφάλους μας, τις ζωές μας και τις κοινότητές μας παραμένουν ένας αξιοσημείωτος καθρέφτης, που όλοι θα μπορούσαμε να χρησιμοποιήσουμε λίγο παραπάνω στην εποχή μας.
Το «Lab Girl» από την Χοπ Τζάρεν είναι ένα υπέροχα γραμμένο απομνημόνευμα για την ζωή μίας γυναίκας της επιστήμης, μίας καταπληκτικής φιλίας και του βαθύτερου νοήματος των δέντρων. Απίστευτο.
Το «Inland» της Τέα Όμπρεχτ μόλις κυκλοφόρησε χτες, οπότε δεν θα μαρτυρήσω τίποτα. Αλλά εσείς που περιμένατε το επόμενο βιβλίο της Όμπρεχτ, δεν θα απογοητευτείτε.
Θα αποκτήσετε μία καλύτερη αίσθηση της πολυπλοκότητας και της εξιλέωσης της αμερικανικής μεταναστευτικής ιστορίας με το βιβλίο του Ντινάου Μενγκέστου, «How to Read the Air».
Το «Maid» της Στεφανί Λαντ είναι η προσωπική, ατρόμητη οπτική μίας μόνης μητέρας απέναντι στον διαχωρισμό των τάξεων στην Αμερική, μία περιγραφή του λεπτού σκοινιού στο οποίο ισορροπούν πολλές οικογένειες για να τα βγάλουν πέρα, αλλά και μία υπενθύμιση της αξιοπρέπειας όλων των επαγγελμάτων».
ΠΡΟΣΦΑΤΑ
ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ
ΔΙΑΒΑΖΟΝΤΑΙ ΠΑΝΤΑ
ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
Η απόλυτη βίβλος για τον αθλητισμό, την πολιτική και το παιχνίδι που κατέκτησε, κυριολεκτικά, τον κόσμο
Μιλήσαμε μαζί τους για τους νέους επιτυχημένους τίτλους τους, τα προβλήματα που προκύπτουν από την υπερπληροφόρηση και την Τεχνητή Νοημοσύνη αλλά και για την επίδραση της Key Books στους αναγνώστες
Στον φετινό διαγωνισμό οι νικητές και οι νικήτριες αναδείχτηκαν με 200.000 ψήφους αναγνωστών
Η ATHENS VOICE ξεφυλλίζει σελίδες για το καλοκαίρι
Η ATHENS VOICE ξεφυλλίζει σελίδες για το καλοκαίρι
Η ATHENS VOICE ξεφυλλίζει σελίδες για το καλοκαίρι
Η ATHENS VOICE ξεφυλλίζει σελίδες για το καλοκαίρι
Η παιδική και νεανική λογοτεχνία εξακολουθεί να αποτελεί ένα εξαιρετικά γόνιμο πεδίο επιστημονικής διερεύνησης
Μια μεγάλη συζήτηση με αφορμή το νέο της μυθιστόρημα «Το κακό που δεν υπάρχει» (μετάφραση Δήμητρα Δότση, 336 σελίδες, Εκδόσεις Utopia)
Ο Γκεόργκι Γκοσποντίνοφ και ο Αντρέα Μπαγιάνι γράφουν για την άνοια των γονιών τους
«Μόνο με την επίκληση της νομιμότητας δεν θα έχει κανείς μέλλον», λέει ο Αντώνης Κλάψης στην ATHENS VOICE
Ήρθε στη Θεσσαλονίκη καλεσμένος του Φεστιβάλ ΛΕΑ για να παρουσιάσει το μυθιστόρημά του «Και οι επτά ήταν υπέροχοι»
Πανελλαδική έρευνα αποκαλύπτει τις συνήθειες, τα κίνητρα και τις νέες τάσεις των Ελλήνων αναγνωστών
Το πολυδιαβασμένο μυθιστόρημα μεταφέρεται στη σκηνή σε διασκευή του Βαγγέλη Κωνσταντινίδη και μουσική του Δημήτρη Κοντόπουλου
Το Βιβλίο της Εβδομάδας, από τις Εκδόσεις Loggia
Το μυθιστόρημα «Εκεί εκεί» του Tommy Orange (μετάφραση Μαργαρίτα Ζαχαριάδου, Εκδόσεις Αλεξάνδρεια) κυκλοφορεί στις 19 Ιουνίου
Μια συλλογή διηγημάτων που δεν θα σε αφήσει να ησυχάσεις ούτε λεπτό
Μια νουβέλα γραμμένη σαν μια σχοινοτενής ευχή με τη μορφή νουβέλας: μακάρι ένα παιδί να στραφεί νωρίς μέσα του και να αναρωτηθεί βαθιά και ουσιαστικά ποια είμαι, πού πάω, τι θέλω, γιατί το θέλω
Μια συνέντευξη με τον δρα Θεόδωρο Παπακώστα με αφορμή το νέο του βιβλίο, «Πόση Μεγάλη Ελλάδα θέλετε; — Ναι!» (344 σελίδες, Εκδόσεις Key Books)
Έχετε δει 20 από 200 άρθρα.