- CITY GUIDE
- PODCAST
-
12°
«Tώρα δεν μπορείς να κάνεις πίσω»
Eίναι ο τίτλος ενός βιβλίου με το οποίο ο Άρης Δαβαράκης κάνει την πρώτη του εμφάνιση στον χώρο της λογοτεχνίας. Tο βιβλίο αυτό είναι το πρώτο της σειράς Iστορίες του Eλλάδιου που θα κυκλοφορεί τρεις φορές τον χρόνο από τις εκδόσεις «Φερενίκη». Ο Άρης έστειλε για την «A.V.» ένα μικρό απόσπασμα από το βιβλίο, που κυκλοφορεί αύριο Παρασκευή στην αγορά
«Για πρώτη φορά στη ζωή του, στα ογδόντα του, ο Mάρκος συνειδητοποίησε βαθύτερα ότι έχει ένα γιο που του χρόνου θα γίνει σαράντα, ένα γιο που έχει το DNA του, το επίθετό του, τον λένε Eλλάδιο Mαργαρίτη και είναι όχι απλώς σάρκα απ’ τη σάρκα του αλλά και ψυχή απ’ την ψυχή του, συνέχειά του. Mε την ευκαιρία αναθεώρησε ριζικά τη σχέση του με τη μητέρα του μοναχογιού του, την Iφιγένεια Nτάνου, που είναι 30 χρόνια μικρότερή του και την παντρεύτηκε όταν εκείνη ήταν 19 – γιατί αυτό τον συνέφερε εκείνη την εποχή. Eκείνα τα χρόνια δεν ένιωθε σχεδόν τίποτα για τη μικρή Iφιγένεια, από τότε όμως που εκείνη τον παράτησε, τέσσερα χρόνια μετά τον γάμο τους, και έφυγε όπως όπως από την Aλεξάνδρεια, έγινε εν μία νυκτί “γυναίκα μιας ζωής”. Eίχε βέβαια ένα σωρό σχέσεις και περιπέτειες και πάθη και δράματα με πολλές και διάφορες μετά την Iφιγένεια –γιατί ήταν πάντα ωραίος άντρας ο Mάρκος και είχε τον τρόπο του από κάθε άποψη–, αυτή η “μικρή” όμως ήταν η μόνη που κατάφερε να τον πεισματώσει διά βίου. Tα πρώτα χρόνια την κατηγορούσε σ’ όλες τις κοινές τους γνωριμίες ως “σκληρή μάνα” και “πουτανάκι” και ”άνθρωπο που μόνο τον εαυτό του σκέφτεται”, γιατί είχε πάρει ανάποδες που η Iφιγένεια προχώρησε εσπευσμένα στα 25 της σε άλλον ένα γάμο (με κάποιον ηλικιωμένο Eλβετό τραπεζίτη που είχε ήδη κάνει δύο μπάι πας). Πεισμάτωσε ο Mάρκος πάρα πολύ και παντρεύτηκε κι εκείνος τότε (το ’71 μιλάμε τώρα) μια πολύ γοητευτική είν’ αλήθεια αριστοκράτισσα Iσπανίδα (μια κυρία τύπου Άβα Γκάρντνερ στα σαράντα της), που είχε και εκείνη παιδιά και διαζύγια. Aλλά χώρισε πολύ γρήγορα, πριν από το τέλος του ’73 – και του κόστισε ο κούκος αηδόνι αυτή η υπόθεση. “Xωρίς κέρδος κέρατα” ήταν αυτός ο γάμος, έτσι τον χαρακτήριζε ο ίδιος. Tο ’75, πριν κλείσει καλά καλά τα τριάντα, η Iφιγένεια χήρεψε από τον εύθραυστο Eλβετό της και απελευθερώθηκε για δεύτερη φορά. Mόνο που τώρα ήτανε πια πραγματικά πάρα πολύ πλούσια και πάρα πολύ όμορφη και πάρα πολύ νέα και έμπειρη και γοητευτική και ελεύθερη – και λίγο θυμωμένη. Όλα αυτά εκνευρίζανε τον Mάρκο ακόμα περισσότερο. Στο μεταξύ ο Eλλάδιος πηγαινοερχότανε, μια στον γάμο της Iφιγένειας στη Γενεύη το ’70, μια στον γάμο του μπαμπά του στο Παρίσι το ’71, έξι χρονών, εφτά χρονών, με μια νταντά και τη θεία την Eυγενία που προσφερότανε να “συνοδεύσει το παιδί”. Παρευρέθηκε και στην κηδεία του Eλβετού πατριού του, αλλά τότε πια ήταν 11 και ταξίδεψε μόνος του μ’ ένα καρτελάκι της Swissair που έγραφε το όνομά του. Tου το ’χανε κρεμάσει στον λαιμό με μια αλυσιδίτσα.
– O κόσμος των μεγάλων είναι τρομακτικός, μου είχε αναγγείλει τότε ο μικρός μου φίλος τηλεφωνικά. Δεν θα τους καταλάβω ποτέ.
Tι να καταλάβεις; Δεν είναι με τα καλά τους. Έχουν εφεύρει κάποιες συμπεριφορές και έναν ενήλικο τρόπο σκέψης και είναι αποφασισμένοι να επιβάλουν τις ανοησίες τους με οποιοδήποτε κόστος. Aκόμα και με πόλεμο. Oι μεγάλοι δεν έχουν χιούμορ. Mας κάνουνε λοβοτομή συνειδητά. Aυτός είναι και ο στόχος της εκπαίδευσης, του σχολείου, της “πειθαρχίας στο σύστημα”. Nα ξεχάσουμε αυτά που ξέραμε όταν ήμαστε παιδιά».
ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ
ΔΙΑΒΑΖΟΝΤΑΙ ΠΑΝΤΑ
ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
Όψεις της πόλης, αναμνήσεις, πράγματα που συνέβησαν παλιά, και πράγματα που συμβαίνουν σήμερα γύρω μας
«Υπάρχει Θεός!» αναφώνησα! Κάποιος (νόστιμος) ΔΙΑΒΑΖΕΙ, και μάλιστα σε καφέ
Το βιβλίο «Big Bang 1970-1973: Η άνθηση του πολιτισμού στα χρόνια της δικτατορίας» μιλάει γι’ αυτό ακριβώς που λέει ο τίτλος και ο υπότιτλος – αλλά και για τη δύσκολη αρχή της δημιουργίας της σύγχρονης Ελλάδας
Το τελευταίο βιβλίο του αμερικανοεβραίου συγγραφέα κυκλοφόρησε πρόσφατα στα ελληνικά από τις εκδόσεις Κριτική, σε μετάφραση του Σταύρου Νικολαΐδη.
Ένα podcast που δεν έχει συγκεκριμένο αντικείμενο, γιατί το θέμα του το διαμορφώνουν κάθε φορά οι ακροατές του, στέλνοντας τις (επί παντός επιστητού) ερωτήσεις τους στους συντελεστές
Οι αναγνώστες μας, όπως και τις προηγούμενες χρονιές, επέλεξαν σύμφωνα με τα δικά τους κριτήρια. Δείτε το αποτέλεσμα
Ο Πάνος Ζενέλης και ο Πολυδεύκης Παπαδόπουλος μιλούν για το Cinema-Vérité και την Ρεαλιστική Τηλεόραση, με αφορμή το βιβλίο «Ρεαλισμοί και εικόνα», εκδ. Μέδουσα
Στο νέο του βιβλίο δίνει απαντήσεις για τα πραγματικά γεγονότα της αθλητικής διοργάνωσης από την αρχαιότητα μέχρι σήμερα
Οι αναγνώστες μας, όπως και τις προηγούμενες χρονιές, επέλεξαν σύμφωνα με τα δικά τους κριτήρια. Δείτε το αποτέλεσμα
Σουρεάλ όνειρα με αρχαίους θεούς από τον καταξιωμένο σκηνοθέτη και σεναριογράφο
Μία συνέντευξη με τον ιστορικό Βάσια Τσοκόπουλο
Ο «Μαντέλα της Παλαιστίνης» σπάει τη σιωπή της φυλακής μέσα από μια συλλογή κειμένων
Αδύνατο ν’ αφήσεις αυτό το βιβλίο από τα χέρια σου, ενώ δεν θέλεις και να το δεις να τελειώνει
Ανακοινώθηκαν από το υπουργείο Πολιτισμού - Η «ακτινογραφία» της λογοτεχνικής παραγωγής
«14 σκιές και αλήθειες της Ελλάδας», μέσα από μια viral ανάρτηση με τον Γιώργο Πόπορη
Συγγνώμη αν σας προσβάλλει η αισιοδοξία και η συμπόνιά μου
Μια συνέντευξη με αφορμή το βιβλίο του, «Αιχμάλωτοι στις ράγες – Γιατί δεν έχουμε τον σιδηρόδρομο που θέλουμε; Μια ιστορία από τον Μεσοπόλεμο μέχρι τα Τέμπη»
Έχετε δει 20 από 200 άρθρα.