- CITY GUIDE
- PODCAST
-
17°
Πέθανε σε ηλικία 85 ετών ο νομπελίστας λογοτεχνίας Β. Σ. Νάιπολ
Ο βρετανός μυθιστοριογράφος τιμήθηκε με περίοπτα βραβεία
Ο βρετανός συγγραφέας Β. Σ. Νάιπολ, ο οποίος είχε τιμηθεί το 2001 με το βραβείο Νόμπελ Λογοτεχνίας για το σύνολο του έργου του, απεβίωσε στο σπίτι του στο Λονδίνο σε ηλικία 85 ετών, γνωστοποίησε η οικογένειά του και μετέδωσαν βρετανικά ΜΜΕ το βράδυ του Σαββάτου.
Γεννημένος στο Τρινιδάδ το 1932, παιδί σχετικά φτωχών γονιών ινδικής καταγωγής, ο Νάιπολ άρχισε να γράφει τη δεκαετία του 1950. Τιμήθηκε με περίοπτα λογοτεχνικά βραβεία για το έργο του, στο οποίο συγκαταλέγεται μεταξύ πολλών άλλων το μυθιστόρημα Ένα σπίτι για τον κύριο Μπίσβας (1961.
Σε μια ανακοίνωση που έδωσε στη δημοσιότητα, η σύζυγός του Ναντίρα Νάιπολ χαρακτηρίζει τον συγγραφέα «γίγαντα» για όλα όσα μπόρεσε να πετύχει στη ζωή του και τονίζει ότι έφυγε περιστοιχισμένους «από ανθρώπους που αγαπούσε, αφού έζησε μια ζωή γεμάτη υπέροχη δημιουργικότητα», μετέδωσε το BBC.
Ο Νάιπολ μετεγκαταστάθηκε στην Αγγλία από την Καραϊβική στα 18 του, όταν του δόθηκε υποτροφία στην Οξφόρδη. Έγραψε το πρώτο του μυθιστόρημα ενώ σπούδαζε στην Οξφόρδη, το οποίο όμως δεν τυπώθηκε ποτέ. Άφησε το πανεπιστήμιο το 1954 κι έπιασε δουλειά ως αρχειοθέτης στην Εθνική Πινακοθήκη του Λονδίνου.
Το πρώτο του μυθιστόρημα που τυπώθηκε από εκδοτικό οίκο, Ο μυστικιστής μασέρ (1957), το οποίο έγραψε το 1955, δεν είχε μεγάλη εμπορική επιτυχία, ούτε τράβηξε την προσοχή των κριτικών, αλλά του εξασφάλισε έναν χρόνο αργότερα το πρώτο του λογοτεχνικό βραβείο, το John Llewellyn Rhys Memorial Prize για νεοεμφανιζόμενους συγγραφείς.
«Όταν έμαθα να γράφω έγινα κυρίαρχος του εαυτού μου, απέκτησα μεγάλη δύναμη, κι αυτή τη δύναμη είναι ακόμα μαζί μου μέχρι και σήμερα», είχε δηλώσει στο Ρόιτερς ο Νάιπολ το 2010.
Στον συγγραφέα είχε απονεμηθεί ο τιμητικός τίτλος του ιππότη από τη βασίλισσα Ελισάβετ το 1989.
ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ
ΔΙΑΒΑΖΟΝΤΑΙ ΠΑΝΤΑ
ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
Ο συγγραφέας, τινάζοντας τη σκόνη του χρόνου, μας δείχνει την ιστορία του διαβόητου πιστολά από την αρχή
Η εκδήλωση συγκέντρωσε διακεκριμένους ανθρώπους των γραμμάτων και των τεχνών από την Ελλάδα και το εξωτερικό
Πολιτική, χρήμα, εξουσία και η κορυφαία ποδοσφαιρική διοργάνωση
Η γλώσσα ως εργαλείο εξουσίας και χειραγώγησης στην εποχή των Ναζί αλλά και σήμερα
Το αρχέτυπο του αστυνομικού μυθιστορήματος γεννήθηκε από την πένα του κορυφαίου Αμερικανού λογοτέχνη
«Ποιος στην Ελλάδα λέει πάρτε 90.000 βιβλία;» - Η έκκληση του Λεωνίδα Κουρσούμη για το Πικέρμι και το μουσείο ελληνικής λογοτεχνίας
Η αυτοβιογραφία της καλύπτει μια πληθώρα θεμάτων της ζωής της με τον ίδιο ωμό, ευθύ, χιουμοριστικό και συχνά σοκαριστικό τρόπο.
«Playlist»: Το νέο ψυχολογικό θρίλερ του Sebastian Fitzek κυκλοφορεί στις 22 Απριλίου από τις Εκδόσεις Διόπτρα
Η άφθαρτη ιεροτελεστία του χειρόγραφου
Η ποιητική συλλογή κυκλοφορεί από τις εκδόσεις Άγρα
Ντιπ τίποτα δεν μου έμαθαν οι έρωτες, εμένα προσωπικά – αλλά στη Δήμητρα Ζάφειρα έμαθαν διάφορα πράγματα, τα οποία μοιράζεται μαζί μας με το χρήσιμο, τελικά, βιβλίο της.
Η Μάγκυ Κριθαρέλλη έγραψε ένα βιβλίο για τον καπνό, την ιστορία του, και την σύνδεσή του με την Ιστορία της Καβάλας
Burnout: Τι είναι, ποιους χτυπάει, και πώς μπορούμε να απαλλαγούμε από αυτό
Το βιβλίο «Μια βόλτα ρε γαμώτο, μια βόλτα να με κάψει ο Μάρτης – Ιστορίες από το παράθυρο» είναι μικρό αλλά με μεγάλη ψυχή
Το Βιβλίο της Εβδομάδας, από τις Εκδόσεις Ίκαρος
Βιβλία για κάθε διάθεση: από επιστημονική φαντασία μέχρι βαθιά ανθρώπινες ιστορίες
Η woke ιστορία του Μεσαίωνα από δύο Αμερικανούς ιστορικούς
Τελετουργικές δολοφονίες με αναφορές στα παραμύθια του Άντερσεν συγκλονίζουν την Ευρώπη στο πρώτο μέρος της Τριλογίας των Δολοφόνων
Έχετε δει 20 από 200 άρθρα.