- CITY GUIDE
- PODCAST
-
17°
Ο Νίκος Παπαδογιάννης μας θέλει συνταξιδιώτες στη ζωή του
Το βιβλίο του «Ο Νίκος Λείπει» κυκλοφορεί από τις εκδόσεις KeyBooks
Ο Νίκος Παπαδογιάννης, γνωστός μας από τις αθλητικές του μεταδόσεις αλλά και από τα γραπτά του κείμενα, είναι πολίτης του κόσμου. Ταξιδεύει από το 1984 και γράφει από το 1987. Είναι από τους τυχερούς που έκαναν το χόμπι τους επάγγελμα, με τα έξοδα των εξορμήσεων πληρωμένα. Έχει καλύψει τέσσερις Ολυμπιάδες και δύο Μουντιάλ σε τέσσερις διαφορετικές ηπείρους. Και μπάσκετ. Απροσμέτρητο μπάσκετ.
Ο Νίκος Παπαδογιάννης αφήνει στην άκρη το μικρόφωνο και τη γραφίδα και γράφει ένα βιβλίο προσφέροντας στον αναγνώστη τη θέση του συνοδοιπόρου στα ταξίδια μιας ζωής. Εβδομήντα τρεις σπονδυλωτές, συχνά απίστευτες και πάντοτε αληθινές ιστορίες, διαδραματίζονται από τις παραδεισένιες ακρογιαλιές της Καραϊβικής έως τα κακοτράχαλα βουνά των Ιμαλαïων. Και από τις μεγαλουπόλεις των ΗΠΑ και της Ιαπωνίας έως τις μητροπόλεις του παγκόσμιου μπάσκετ!
Οι περιηγήσεις του συγγραφέα στις τέσσερις γωνιές του πλανήτη είναι ποτισμένες με θαλασσινή αλμύρα, ορεινή δροσιά, άφθονη συγκίνηση και πηγαίο χιούμορ, με απρόσκλητους γκεστ σταρ κάμποσους ήρωες του ελληνικού (και παγκόσμιου) αθλητισμού, παλαιούς και λιγότερο παλαιούς.
Το ταξίδι αρχίζει από έναν ισοπεδωτικό τυφώνα στις Αντίλλες και καταλήγει σε μια βάρκα που πλέει προς το άγνωστο, με ενδιάμεσες στάσεις σε πέντε ηπείρους, εφτά θάλασσες, εξήντα χώρες, τρεις δεκαετίες, δεκάδες απρόοπτα και χιλιάδες γνωστά ή άγνωστα πρόσωπα.
Ο μπαρουτοκαπνισμένος δημοσιογράφος φοράει το καπέλο του ακοίμητου ταξιδευτή, γεμίζει μικρή βαλίτσα με τα απολύτως απαραίτητα και επιβιβάζεται στην επόμενη πτήση δίχως να πολυνοιάζεται για τον προορισμό. Από τα παράθυρα του αεροπλάνου σάς κλείνουν το μάτι ο Γκάλης, ο Διαμαντίδης, ο Τζόρνταν, ο Μάτζικ Τζόνσον.
Κι αν δεν σας ενδιαφέρει το μπάσκετ, τόσο το καλύτερο. Ο Νίκος μιλάει για αθλητικά μόνο τις ώρες της δουλειάς και ποτέ όταν λείπει.
Ο Νίκος Παπαδογιάννης ονειρεύεται να μεταναστεύσει στην Κόστα Ρίκα και να ταΐζει πιθηκάκια, μακριά από το τσιμέντο και τα ντεσιμπέλ. Δεν πηγαίνει ποτέ σε ελληνικά εστιατόρια στο εξωτερικό. Γεννήθηκε το 1966 και, όταν δεν λείπει, ζει στην Αθήνα.
Διαβάστε ένα απόσπασμα του βιβλίου εδώ: https://bit.ly/2tfZfYr
ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ
ΔΙΑΒΑΖΟΝΤΑΙ ΠΑΝΤΑ
ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
Συνομιλίες με ενδιαφέροντες ανθρώπους για ενδιαφέροντα πράγματα, εντός κι εκτός επικαιρότητας - πάντα με βλέμμα λοξό
Το βιβλίο παρουσιάζεται στην Cantina Social στις 23/07 και ώρα 20:00, όπου και θα διατεθεί περιορισμένος αριθμός αντιτύπων
Το Βιβλίο της Εβδομάδας, από τις Εκδόσεις Μίνωας
Το νέο βιβλίο της Μανίνας Ζουμπουλάκη και γιατί αξίζει να διαβαστεί από γυναίκες και άντρες κάθε ηλικίας
Ένα ωμό, κλειστοφοβικό πολιτικό θρίλερ που επαναπροσδιορίζει το Caribbean noir
Μια συγκινητική ωδή στη μνήμη και την παιδική ηλικία
Δύο συγκλονιστικά ιστορικά βιβλία από τις εκδόσεις Utopia φέρνουν τον Μεσαίωνα στο σήμερα με ρυθμό που κόβει την ανάσα.
Τιμά το πολύπλευρο έργο του εθνικού μας ποιητή με μια πλούσια έκδοση - Με ανέκδοτα έργα και νέες μελέτες
«Το Σύμπαν δεν σου δίνει σκοπό. Σου δίνει την ελευθερία να τον δημιουργήσεις», λέει ο κορυφαίος θεωρητικός φυσικός
Προτάσεις ελληνικής πεζογραφίας από την πρόσφατη βιβλιοπαραγωγή
Η μοναδική αρχιτεκτονική του και η νέα πολιτιστική εμπειρία προσελκύει βιβλιόφιλους από όλο τον κόσμο
Ένα ανέκδοτο ποίημα του Γιώργου Βέλτσου για την ATHENS VOICE
Ο Νικολό Αμανίτι εξετάζει τη δύναμη της δημόσιας εικόνας και τις συνέπειες της έκθεσης, ενώ η Τζούλια Καμινίτο στρέφει το βλέμμα στις αόρατες πληγές που διαμορφώνουν έναν άνθρωπο πολύ πριν αποκτήσει τη δική του φωνή
Η συγγραφέας μιλά για το νέο της ψυχολογικό θρίλερ, τη δημιουργική εμμονή, τη μοναξιά, την επινόηση και το σκοτεινό βλέμμα που μπορεί να αλλάξει τα πάντα
Πώς η χρήση ΤΝ από μαθητές και δασκάλους μπορεί και πρέπει να αλλάξει τη λειτουργία του σχολείου
«Ένα μόνο δωμάτιο με ένα μόνο βιβλίο». Αυτή είναι η φιλοσοφία πίσω από το όραμα του Yoshuyuki Morioka
Μια συζήτηση με τον συγγραφέα για τα βιβλία του, τις επιρροές του και τη σχέση της λογοτεχνίας με τη ζωή
Ο γερμανός συγγραφέας αφηγείται τη στιγμή που αποφάσισε να γίνει ποιητής, μιλά για την τέχνη της αφήγησης, τα πρότυπα για τους χαρακτήρες του, τη ζωγραφική.
Η Μαίρη Σιάνη-Ντέιβις στο βιβλίο «Έντιμος εμπορία» γράφει για μια γενιά που γεννήθηκε πριν από τον πόλεμο αλλά τον πρόλαβε, όπως και τον Εμφύλιο, στην πιο τρυφερή της ηλικία
Έχετε δει 20 από 200 άρθρα.