Βιβλιο

Leonard Cohen, η βιογραφία

Η βιογραφία του Leonard Cohen “Various Positions”, γραμμένη από τον Ira B. Nadel, κυκλοφορεί ήδη

max.jpg
Μάκης Μηλάτος
ΤΕΥΧΟΣ 242
1’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ
43221-97159.jpg

Leonard Cohen, “Various Positions”, του Ira B. Nadel, εκδ. ATHENS VOICE/KOAN,σελ. 430, € 20

«...Μερικές φορές μέσα από το χάος της πλήξης κερδίζει κανείς την ενόραση. Δεν έχω ανάγκη από μια τέτοια εμπειρία, αλλά εφόσον δεν έχω άλλη επιλογή, καλά θα κάνω να τη βιώσω. Το γέλιο είναι μια γροθιά στο πρόσωπο των θεών και σκοπεύω να κάνω αυτά τα ουράνια πρόσωπα να ματώσουν και να μελανιάσουν».

Η βιογραφία του Leonard Cohen “Various Positions”, γραμμένη από τον Ira B. Nadel, κυκλοφορεί ήδη στα ελληνικά και είναι συναρπαστική. Το ότι συνεργάστηκα για την έκδοσή της με κάνει να αισθάνομαι ωραία, γιατί είναι ένα καλογραμμένο βιβλίο που μπορείς να διαβάσεις χωρίς να είσαι ορκισμένος φαν του Καναδού.

Πρόκειται γιά την απολαυστική αφήγηση μιάς σπάνιας και δημιουργικής ζωής που ακόμη συνεχίζεται κι αξίζει να πούμε ότι είναι μιά βιογραφία που έχει την έγκριση του ίδιου του Κοέν καθώς και υλικό από τα αρχεία του. - Μ. Μηλάτος


Κεντρική φωτό: 21 Σεπτεμβρίου 1979. Ο Κοέν γιορτάζει τα τεσσερακοστά πέμπτα του γενέθλια στην Ύδρα με μια φίλη από τη Ρουμανία.

Δεύτερη φωτό: Ο Κοέν στο γραφείο του, στο σπίτι του στο Μόντρεαλ, στις αρχές της δεκαετίας του ’70.  Διακρίνεται μια προτομή του Ίρβινγκ Λέιτον και μια σειρά από χειρόγραφα κάτω από το γραφείο.

Τρίτη φωτό: Η Μάριαν Ιλέν στο δωμάτιο μουσικής του Κοέν στην Ύδρα. Η φωτογραφία εμφανίστηκε στο οπισθόφυλλο του άλμπουμ του “Songs from a Room”. 

ΠΡΟΣΦΑΤΑ