- CITY GUIDE
- PODCAST
-
17°
Νέο βιβλίο με άγνωστα κείμενα της Διδώς Σωτηρίου
Το υλικό βρέθηκε σε κιβώτια και πατάρια στους τόπους διαμονής της συγγραφέα
Ανέκδοτα κείμενα της Διδώς Σωτηρίου συγκεντρώνονται για πρώτη φορά σε τόμο από τις εκδόσεις Κέδρος το 2019.
Πρόκειται για κείμενα που αφορούν κυρίως στον ρόλο του συγγραφέα ως πνευματικού ανθρώπου και ως οργανικού διανοούμενου. Αναφέρονται επίσης: στην άντληση της θεματολογίας, στη σχέση του συγγραφέα με το κοινό του και στο πώς ο συναισθηματικός κόσμος του αντανακλάται στη λογοτεχνία του, όπως και στον κοινωνικό ρόλο του βιβλίου. Τα χειρόγραφα περιλαμβάνουν ομιλίες και διαλέξεις της συγγραφέως, καθώς και σκόρπιους συλλογισμούς.
Το υλικό βρέθηκε σε κιβώτια και πατάρια, ή ακόμα και μέσα σε τοίχους, στους τόπους διαμονής της Διδώς Σωτηρίου (οδός Κοδριγκτώνος - Κυψέλη, οδός Υφασίου - Άνω Ιλίσια, Βασιλικά Ιστιαίας). Σήμερα περιλαμβάνεται στη συλλογή του Ε.Λ.Ι.Α. Η αρχική ταξινόμησή του έγινε από τη βιβλιοθηκονόμο Σοφία Μπόρα. Μια πρώτη επιλογή των κειμένων ξεκίνησε ο ανιψιός και δικαιούχος του έργου της συγγραφέως, Νίκος Μπελογιάννης.
Η ομότιμη καθηγήτρια νεοελληνικής λογοτεχνίας Έρη Σταυροπούλου θα έχει το δύσκολο έργο της ανασύνθεσης του βιβλίου και της συνολικής επιμέλειας από το υλικό που προαναφέρθηκε.
Θα είναι το πέμπτο βιβλίο που θα κυκλοφορήσει μετά τον θάνατο της Διδώς Σωτηρίου (2004) από τις εκδόσεις Κέδρος. Έχουν προηγηθεί η συλλογή διηγημάτων Τυχαίο συναπάντημα και άλλες ιστορίες (2004), τα μυθιστορήματα Τα παιδιά του Σπάρτακου (2011), Ηλέκτρα (2014) και, τέλος, η μελέτη Τα πρώτα βήματα του Ψυχρού Πολέμου (2009).
ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ
ΔΙΑΒΑΖΟΝΤΑΙ ΠΑΝΤΑ
ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
Πώς γίνεται ένα πραγματικό δημοσιογραφικό ρεπορτάζ;
«Woman, Life, Freedom»: 17 Ιρανοί και διεθνείς κομίστες περιγράφουν τον αγώνα για ελευθερία στο Ιράν
Τα «Διηγήματα (1995-2025)» κυκλοφορούν σε επετειακή έκδοση για τα 30 χρόνια του στην ελληνική λογοτεχνία (εκδ. Ανοιχτή Τέχνη)
Ένα βιβλίο για την εμμονή των γυναικών της Κορέας με την ομορφιά τους
Ισορροπώντας ανάμεσα στη λογοτεχνία και τη δημοσιογραφία, ο συγγραφέας μιλάει στην ATHENS VOICE για το πρώτο του βιβλίο «Επτά μέρες στην κόλαση»
Λαμπερή τελετή στο Μουσείο Μπενάκη για τη γιορτή του βιβλίου - Όλοι οι νικητές της βραδιάς
Η παρουσίασή του θα γίνει τη Δευτέρα 8 Ιουνίου 2026, στις 19:00, στην Αίγλη Ζαππείου
Ένα ιστορικό διήγημα γεμάτο ένταση, μυστήριο και πάθος, από τις εκδόσεις Πηγή
Το μόνο podcast χωρίς συγκεκριμένο αντικείμενο, γιατί το θέμα του το διαμορφώνουν κάθε φορά οι ακροατές με τις ερωτήσεις τους!
Συζήτηση με τον δρα Δημιουργικής Γραφής Αλέξανδρο Μυροφορίδη για την αστυνομική λογοτεχνία, με αφορμή το νέο περιοδικό για το Crime Fiction
Θλίψη στον κόσμο των ελληνικών γραμμάτων - Η δήλωση της Λίνας Μενδώνη
Το Βιβλίο της Εβδομάδας, από τις Εκδόσεις Μεταίχμιο
Έφυγε από τη ζωή ο «παγκόσμιος στοχαστής» και εμβληματικός κοινωνιολόγος με καταγωγή από τη Θεσσαλονίκη
Το μυθιστόρημα «Μεταξύ φίλων» του Hal Ebbott (μετάφραση Κάλλια Παπαδάκη, Εκδόσεις Μεταίχμιο), κυκλοφορεί στις 2 Ιουνίου
Με αφορμή το νέο της βιβλίο «Πεθαίνω για Εσένα» η δημοσιογράφος και συγγραφέας μιλά για την έμφυλη βία
Στο βιβλίο «Κάφκα και κινηματογράφος. Ο κινηματογραφικός Κάφκα» του Νικόλαου-Ιωάννη Κοσκινά ξεδιπλώνεται μια αρκετά διαφορετική εικόνα του συγγραφέα
Το μυθιστόρημα «Η σύγκρουση» της Freida McFadden (μετάφραση Κίκα Κραμβουσάνου, Εκδόσεις Διόπτρα), κυκλοφορεί στις 4 Ιουνίου
Ο Παναγιώτης Γούτας, η Λένα Χ. Δημητριάδου και ο Ντίνος Γιώτης μιλούν για τη συγγραφική τους εμπειρία και τα νέα τους βιβλία.
Έχετε δει 20 από 200 άρθρα.